Blog Maya Dot Com

Ramadhan Part 2

Kita sambung sembang-sembang Ramadhan Part 2 pulak yer. Seperti caption di bawah. Pastu ketam pun macam kering dan agak berbau. Memang terpaksa blacklist buat masa ini. Tunggulah kot 2,3 bulan lagi luka telah terubati, baru saya order balik ke cemana ke. : : Gambar ni je lah ada menunjukkan bukti beli Yong Tau Foo kat cafe office : : 14 Ramadhan bawak Yaya gi Bazar Ramadhan kat UTC Sentul. Saja lah bagi dia merasa pulak suasana Bazar Ramadhan kat KL…

    Shopping Raya Part 1

    Konon cadangnya lepas melepak kat The Garage tu, nak gi jalan-jalan kat Jalan TAR. Sian Yaya teringin. Memang dah masuk pun depan Sogo tu, cumanya kereta banyak dan gigih nak cari parking. Saya sebenarnya masa tu ngantuk nau-nau. So saya cakap dengan Yaya, takde parking ni jom la balik. Menyirap je Encik Z. Yaya pun dah murung. Sebab boleh je pun kalau nak pusing cari parking. Tapi sebab i is mengantuk tu yang ajak balik. I is kenot ok. Kalau…

      Z Turns 38 : The Family & Cabin

      Kita bagi birthday boy pilih tempat untuk dinner di malam hari lahir beliau. Lalu ke The Family & Cabin di Melawati sana. Sebelum pergi Encik Z bagitau kata kat sinun foodnya berkonsepkan western. Baik, ayuhlah kita. Sampai-sampai tengok lorong situ agak gelap. Kedai pun agak suram. Belek-belek menu hmm… Masalahnya kepala otak saya terbayang steak. T-Bone ke, sirloin ke, lamb chop ke. : : Yaya order Meatball dengan Ice Lemon Tea. Katanya meatball tu tak sedap. Saya tak rasa pun…

        Z Turns 38 : Pavlova Kek Kuzi

        3 Jun hari tu birthday Encik Z yang ke 38 tahun. Tapi sebab 3 Jun hari Sabtu dan bulan puasa pula, jadi saya fikir nak buat surprise hari Jumaat lah. Saya deal dengan Hani dari @pavlovakekkuzi . Jumaat pagi tu sampailah Hani membawa belon dan kek pavlova untuk Encik Z. Saya tanya Hani cemana reaksi Encik Z. Hani kata ia macam terkejut tapi buat-buat cool. Hehe. : : Ni gambar Hani whatsapp kat saya. Encik Z segan lettew nak angkat…

          Mr Dakgalbi

          Cerita Ramadhan ke 7. Ustazah Siti Nor Bahyah datang bagi ceramah. Tapi sekejap je sebab Ustazah ada urusan lain. Soalan dan jawapan yang saya ingat “Ketenangan itu milik siapa?” “Ketenangan milik orang-orang yang beriman” Untuk dapatkan ketenangan, kena jaga 5 perkara. Hati, Ilmu, Amalan, Azam dan Ikhlas. Insya Allah kita akan dapat ketenangan. Malam tu berbuka lite-lite dulu, lepas Maghrib terus keluar pergi Mr. Dakgalbi. Sebenarnya everytime lalu kat Mr. Dakgalbi PV128 mesti saya cakap dengan Encik Z. “Bang, tu…

            Ramadhan Part 1

            Assalammualaikum semua. Selamat berpuasa. Dah Ramadhan ke 20 baru la nak cerita ceriti pasal bulan puasa tahun ni. Yer la, kan nak bagi laluan pada cerita Jeju tu. Lega dah habis. Walaupun tak update kat blog, facebook dan instagram, tapi hari-hari saya update kat insta stories tau menu sahur dan berbuka. Aktiviti bulan puasa pun saya update kat sinun. : : Sahur nasi putih, sambal telur dengan ikan bilis goreng aje : : : : Saya beli barang basah dari…

              Ex JSP

              Makan-makan dengan ex JSP pada 12 Mei 2017. Takde sempena apa-apa pun. JSP ni department pertama yang saya masuk masa mula-mula join B**. Kenal Ayu dulu. Pastu baru Hisam. Lepas tu baru Hasin dengan Naza join B**. Diikuti kemasukan Kak As dari department lain. Situlah titik tolak perkenalan kami semua. Ayu kira macam buddy saya lah masa tu. Mantan boss saya, JM yang kenalkan dan suruh Ayu tunjuk ajarku sifu. Gitu. Kami lunch kat Absolute Thai, Sunway Putra Mall. Tempat…

                Jeju Island, Korea : Thank you JEJU!

                : : Yaya dan Kak Mieza nya. Lawa budak Mieza ni. Sweet je muka : : : : Dah bersiap sedia nak check out : : : : Sedih nak meninggalkan Jeju : : : : Alamat hotel kami di Jeju : : : : Tulisan hotelnya dalam Hangul tapi Raihan kata nama hotel ni Hotel Champion : : : : Awal-awal taknak bergambar. Dah kelam kelibut kat airport baru la sesibuk. Pening Raihan dengan Kina gamaknya hehe : :…

                  Jeju Island, Korea : Seoungeup Folk Village

                  Destinasi terakhir kami di Jeju ialah Seoungeup Folk Village. The oldest village in Jeju-do aged 200 years and the folks are still living here traditionally. You may try Korean Traditional Hanbok here with a fee of KRW10 000. This is also the setting for Korean drama called “Jewel in the palace” Sampai-sampai je kat pintu masuk terus Raihan explain pasal 3 batang pagar ni. Katanya kalau tiga-tiga batang pagar ni naik maknanya tuan rumah takde kat rumah, so kau takpayah…

                    Jeju Island, Korea : Seopjikoji Lighthouse & Cannola

                    Seopjikoji Lighthouse – In 1999, a drama called All-In starring Lee Byung Hun was set here. The house located at the lighthouse was Lee Byung Hun’s house but now is turned into a souvenir shop – Jeju Muslim Travel Kalau satu-satu tempat tu pernah masuk drama atau filem, memang cepat je la femesnya kan. Basically tempat ni ialah Lighthouse lah. Dan ada extra point sebab pernah shooting drama kat sini. Sorry saya memang taktau drama All-Inn ni. Lee Byung Hun…

                      Jeju Island, Korea : Seongsan Illchubong

                      Lunch dulu dekat Lotteria sebelum nak memanjat Seongsan Illchubong. Makan Shrimp Burger. Seongsan Illchubong ni merupakan bekas kawah puncak gunung berapi yang meletus ribuan tahun dulu, lalu membentuk satu bongkah besar. Kata Kina, tempat ni merupakan sunrise peak tercantik selepas Jepun. Tapi tu lah dia, kena mendaki seawal minit pertama la nampaknya. Seongsan Illchubong juga baru diwartakan sebagai 7 wonders of nature by UNESCO. : : Solat : : : : Bayaran masuk : : : : Hishh cuba la…

                        Jeju Island, Korea : Woljeong Beach

                        Lajak depan sikit dari Gimnyeong Beach ialah Woljeong Beach. Woljeong Beach ni macam commercial area sikit la. Tetepi tu ada kedai-kedai kopi hipster semua. Tepi pantai pun boleh lepak sebab air landai dan takde batu batu hitam macam kat Gimneyong Beach tadi. Yang famous kat sini ialah kerusi kayu warna warni. Boleh bergambar lalu upload di instagram ala-ala hijabista (takde kena mengena) Air laut memang cantik la membiru. Panjang jugak la tepian pantai ni. Kitorang tak jalan ke arah depan.…

                          Page 1 of 24212345...1020...Last »