Blog Maya Dot Com

Pattaya, Thailand : Sekitar Hotel

Balik bilik tengok ada towel bentuk angsa pulak. Olololo omey omey angat nih. Mandi, solat rehat apa semua sambil bincang-bincang nak buat apa sat g. Lepas bincang gitu gini so ok lah, nak jalan-jalan sekitar hotel je. Ikutkan dalam itinerary nak pergi Walking Street. Situ tempat happening la ada pasar malam la apa semua. Tapi setiba-tiba kitorang macam malas sebab kat sini takde tuk tuk yang motosikal tu. Takut pulak nak naik yang jenis mini van tu. : : Flipper…

    Pattaya, Thailand : Wat Phra Yai

    Kalau ikut dalam itinerary asal, nak pergi Wat Phra Ryai ni last day, iaitu keesokan harinya. Tapi memandangkan ada masa lagi, so Masy kata ayuhlah kakak kita habiskan semua hari ni. Esok boleh bangun lambat bersantai-santai. Hmm.. baiklah. Wat Phra Yai yang juga dikenali sebagai Big Buddha Hill merupakan salah satu tarikan pelancong di Pattaya. Ia juga merupakan kuil Buddha yang terbesar di wilayah Chobunri di Thailand. Kuil ini menjadi pilihan penganut agama Buddha untuk datang berdoa dan memohon hajat.…

      KB

      Assalammualaikum dan selamat pagi semua.. Kita hold kejap entry Pattaya yer (asyik hold je bila nak siap entry lain ntah ler) Sebab hari ni saya bercuti. InsyaAllah pagi ni flight saya ke Kota Bharu, Kelantan. Naik Malindo kat Subang Airport. Nervous dan excited sebab ni first time nak pergi Kota Bharu. Saya pernah pergi Kelantan lamaaaa dulu masa hantar Adil sambung study kat IKM Pasir Mas. Rasanya masa tu tahun 2001 tak silap. Eh pernah gak pergi Dabong dengan Apau,…

        Pattaya, Thailand : Floating Market

        Seterusnya, kami ke Floating Market. Dekat je pun dengan Love Art Park tadi tu. Masa mula-mula tersilap hantar tadi dia hantar kat entrance lain. Yang ni dia hantar entrance lain pulak. Bayaran masuk untuk 2 orang THB200. Lepas convert dalam RM38 camtulah. Kena tukar tiket yang dibeli online kat kaunter. : : Kena cop kat tangan macam masuk club. Tapi cop pun ala ala segan mati tak mahu : : : : Kelihatan bendera Malaysia di situ : : :…

          Pattaya, Thailand : Love Art Park Part II

          OK meh sambung cerita kat Love Art Park. Sambung tengok gambar je la hehe. Dah nama pun tempatnya berkonsep begini. Apa lagi kau nak buat selain bergambar ye dok? : : Laluan berbatu ni pun dah tenggelam dek rumput : : : : Dikejar nenek biru : : : : Saranghae! : : : : Membaca jambatan ilmu : : : : Kuku kaki tu bila nak potong tu sis : : : : Kalau korang zoom buruk muka saya…

            Pattaya, Thailand : Love Art Park Part I

            Kitorang dah bagi itinerari perjalanan pada Mr Nat kata nak pergi Love Art Park dulu, lepas tu baru Floating Market. Sebabnya plan nak terus lunch kat Floating Market tu. Tapi Mr Nat ni pegi Floating Market dulu pulak dahh. Lepas tu bila kitorang sebut Love Art Park, dia tergaru-garu kepala tak paham. Dah la asyik repeat Love And Park. Pastu Masy bagi nombor telefon Love Art Park tu, Mr Nat call tanya direction jalan apa semua. Katanya dia pun tak…

              Pattaya, Thailand : Lunch, Masaj & Dinner

              On the way nak ke Mini Siam tu tadi saya memang ada ternampak ada kedai makan halal. So lepas keluar je dari Mini Siam saya pun bagitau la Mr Nat tu. “We want to eat. I saw halal restaurant just now. You u-turn” “Go back?” “No, u-turn, u-turn” “Ok ok go back” Yang saya ingatkan dia nak go back hotel. Rupanya go back tu u-turn la cuma memasing silap pemahaman. Lepas u-turn tu haaa ‘there there the restaurant’ Matiklah cakap…

                Pattaya, Thailand : Mini Siam

                Sepatutnya destinasi kedua hari ini ialah The Bottle Museum. Berbekalkan segugus alamat di tangan, Mr Nat pun drive lah mencari di manakah lokasi The Bottle Museum ni. Sampai-sampai tengok eh macam kilang kayu ke perabot camtu lah. Ikut address betul dah tu. Lalu Mr Nat pun turunlah bertanyakan orang sana sini. Masuk-masuk kereta “No hep no hep” Dah apa pulak no hep ni. Berbekalkan skill komunikasi kakak yang tak seberapa ni, try lah translate. “Don’t have?” Ya ‘no hep no…

                  Pattaya, Thailand : The Sanctuary of Truth

                  Good Morning Pattaya! : : Kita mulakan hari ini dengan breakfast kenyang-kenyang. First time tengok waktu breakfast sampai pukul 12 tengah hari : : : : Tempatnya luas. Makanan agak limited. Lebih limited lagi untuk kita yang beragama Islam ini : : : : Salad, buah dan telur dadar : : : : Roti bakar ni saya seludup keluar : : Untuk pergerakan kami selama 2 hari full kat Pattaya ni, kami sewa kenderaan berserta dengan pemandunya sekali. Bayaran THB3000…

                    Pattaya, Thailand : Alcazar Cabaret Show

                    Tempat-tempat yang nak dikunjungi kat Pattaya ni saya yang google. Lepas tu finalized kan mana yang paling menarik lalu inform pada Masy. Saya susun ikut hari dan kemudian Masy la yang uruskan segala pembelian entrance fee. Yang Alcazar Cabaret Show ni kawan ia yang suggestkan. Katanya wajib nonton. So ia ia lah. Harga tiket USD13.50. Show start pukul 9.30 malam. Pukul 9 malam kami start menapak pepelan ke tempat kejadian. Jalan kaki dalam 10 minit gitulah. : : Wujud sejak…

                      Pattaya, Thailand : Sawadeekap!

                      Kisahnya pergi Pattaya ni sebab dah taktau nak pergi mana dengan Masy. Dah 3 tahun berturut-turut kami travel sesama. Memula 2014 pergi Labuan (sekali dengan arwah Rai & Deyana). Pastu 2014 pergi Chiang Mai Chiang Rai. Tahun lepas kami pergi Macau. So konon nak jugak la travel tahun ni berdua. Kekdahnya bajet ciput, tapi nak jalan jugak. Tu yang last-last terpacul Pattaya tu. Tapi saya dah awaskan Masy yang saya taknak buat aktiviti laut pulau bagai. I is don’t want.…

                        Ain Leaving On A Jet Plane

                        Ceritanya 21 Julai tu keluar lunch dengan Kak Gee, Kak Lin & Ain. Pegi Sunway Putra Mall. Time tu masing-masing tengah sengkek la belum gaji kan. Kak Lin dah awaskan semua kata jangan makan mahal-mahal yer. Tiba-tiba Kak Gee bersuara kata ‘Takpe, kali ni Kak Gee belanja” Wah rezeki sangat la kan. Terus saya bagi cadangan apa kata kita buat ala-ala Farewell untuk Ain. 4 orang semua take turn belanja. Cadangan dipersetujui. So yeah. Farewell part 1 ni kami lunch…

                          Selamat Bersara Kak As

                          Hari yang ditakuti tiba jua. Hari terakhir Kak As bertugasan di B**. 21 Julai 2017. Oleh sebab dah tak boleh buat makan-makan kat department lagi, jadinya kami settle dengan sandwich home made dan beli goreng pisang sikit dari cafe. Macam biasa Azman bancuh air. Sekalian sambutan 2nd quarter birthday, saya order kek dari @pavlovakekkuzi . Untuk Kak As, seketul pavlova dan belon happy birthday. Kami deko simple-simple je. Pukul 4 petang camtu start lah majlisnya. Sebab nak bagi ngam-ngam habis…

                            Page 1 of 24612345...1020...Last »