Blog Maya Dot Com

Struggling to be a better Muslimah

Laksa & Jeruk Pulau Pinang

hari terakhir di pulau pinang.
pagi tu yaya & caca pi terjun laut lagi.
selalu pun memang camtu kalau pi bercuti mana mana, memang last day nak balik tu, pagi pagi alam depa dah bangun sama ada mandi kolam atau laut.

20140324_071515

mama rajin nak bawak pegi. so ok lah.
saya lepak lepak dalam bilik packing kain baju.
dalam pukul 10 pagi camtu tengok depa dah balik dah.
jenguk dalam bilik tengok caca tengah meraung nangis.
dah kenapa pulak?
rupanya tapak kaki dia kena gigit obor obor. alahai.

saya pi chalet sebelah bagitau encik z yang tengah tidur masa tu.
melompat encik z pi tengok caca.
ca, tengok ni, sayang ayah kat awak.
esok awak besar kena sayang ayah jugak k..

bergerutu jugak la tapak kaki dia.
mama sapu minyak gamat, bagi dia rehat dulu.
dalam sejam camtu dah kurang dah. haihh macam macam..

20140324_111836 : : siap siap dah nak check out : :

20140324_112707 : : tq B**! saya mesti pilih! : :

resort office saya ni kan sebelah je dengan hard rock cafe.
tak dapat stay kat hard rock cafe, bergambar dulu ambik feel.
saya tak turun, sebab panas.
encik z je la pi snap gambar anak anak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

menuju ke town.
nampak ada gerai laksa kat tepi tepi ni ha.
depan sikit dari batu feringghi tu lah.
so stop lah pekena laksa.

20140324_115620 : : gerai : :

20140324_114945 : : laksa & sirap : :

20140324_114925 : : anak anak suka, tapi saya macam kureng je. mama kata ada rasa macam ikan sardin. saya kalau laksa guna ikan sardin dari dulu toksey kot. huhu : :

pastu singgah kat jeruk madu pak ali.
kat tepi jalan jugak. kalau dari arah batu feringghi tu ia belah kiri. jalan menuju ke town.
so takyah la sesusah nak pi chowrasta.
beli kat sini je ha. kehalalan pun diyakini.

20140324_120954

20140324_121310 : : borong jeruk sampai RM50 ha : :

20140324_121525 : : ada ikan pekasam jugak! suka! saya memang peminat ikan pekasam ni ha. goreng garing garing panas panas dengan bawang dan cili padi, makan dengan nasi putih panas. fuuuuu sedappp. saya beli ikan lampam. ada banyak jenis ikan. sepat ada, puyu ada. RM5 saja harganya : :

20140324_121849


Kota Fort Cornwallis

kami ke Kota Fort Cornwallis yang letaknya di Georgetown.
sebelum tu bagi rasuah dulu kat caca.
beli belon buih ni ha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20140323_183813

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : waktu operasi 9 pagi – 7 malam. harga tiket pun murah saja. rasa kitorang sampai ni around 5 petang camtu lah : :

20140323_181027 : : cubaan meminta diskaun. tapi tak dapek : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : apakah sebenarnya Kota Fort Cornwallis ini? sila zoom untuk pembacaan. bila perati aah la kota ni berbentuk bintang : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : Francis Light : :

20140323_181451 : : dalam ni ada gereja : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : masih menunggu mr right hehe : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : mommy sudah ada mr right. walaupun kadangkala jadi wrong, pasghah itu menyeghah : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : memang luas kawasan kota ni. kitorang just walk around pepelan, sambil baca info info yang ada : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bergerak ke bahagian seterusnya.
ada kapal dan meriam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20140323_182700 : : tu tempat simpan senjata. beria caca nak masuk tengok : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : apa la yang dijenguknya tu : :

20140323_183029 : : cer baca. meriam timbul dari laut kau huhu : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : itulah meriamnya. jangan meletup sudah : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20140323_182514 : : ayah yang rajin snap gambar anak anak : :

20140323_182524 : : minah rempit ke cemana ni : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : caca dah ke hujung sana nun : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : memang ada 4,5 meriam kat sini : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : lagi meriam : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : model meriam : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

seluar yaya & caca tu yang saya beli kat bukit tinggi hari tu. sampoi pakai pi tepi tepi pantai ceni.
cuma material dia cam fragile. ala ala kain batik.
tshirt yaya tu pun dari bukit tinggi.
tapi macam saiz kecik je.
lepas ni kena beli besau besau dah tshirt untuk depa.
membesar dah memasing.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : pintu gerbang taman kota lama. saya ingat saya penah bergambar kat sini masa ikut rombongan sekolah form 2 tak silap. masa tu saya sekolah kat sekolah menengah bandar baru sentul KL. pakai jeans besar, tshirt besar. hiks : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : lepas makan rojak ni adakah kita akan terjerit jerit? tak makan rojak pun kau dah terjerit jerit normaya : :

lepak kat tepi jalan berdepan pantai.
makan rojak, nugget, ambik angin petang.
jalan bapak sesak hoi kat bulatan depan tu.
ala ala kat masjid putrajaya nun.
bas sebesar alam pun sibuk nak selit masuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : yuna wannabe : :

balik tu singgah kedai runcit jap cari barang sikit.
saya ni teringin nak makan laksa.
pi penang takkan tak makan laksa kan?
tapi banyak gerai yang tetepi jalan tu dah tutup.

pastu nampak ada jual kat kedai makan biasa.
so kasik tapau lah 2 bungkus.
balik tengok bukan laksa yang biasa tu, tapi asam laksa.
frust sob sob sob.
tapi anak anak makan licin habis.
taktau la sedap ke atau sebab lapau.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

malam tu layan fear factor je.
saya masuk tidur awal jugak.
tapi tak boleh tidur. dok la pusing kiri pusing kanan.
ada benda jadi sebenarnya malam tu. tapi nak story takut cam tak sesuai. maka nya biarlah ku simpan sendiri…….


Rumah P. Ramlee & Maamar

dari bukit bendera kami terus ke Rumah P. Ramlee yang letaknya di Jalan P. Ramlee.
Rumah P. Ramlee ni merupakan rumah di mana beliau dilahirkan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

rumah ni kecik comel je.
bilik pun cuma ada satu.
tak boleh snap gambar dalam rumah, makanya kita snap sipi sipi je la dari tepi rumah yer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kan ada tulis al fatihah kat atas tu kan.
caca tanya saya, kena baca fatihah ke mommy?
saya kata yer.
terus dia angkat tangan doa. yaya pun sama.
heee comel je :)

oh yer, hari kitorang pegi ni 23hb mac. sehari lepas hari ulang tahun p. ramlee.
beliau lahir pada 22hb mac 1929.
kalau beliau masih hidup, tahun 2014 ni beliau dah berusia 85 tahun.
tapi saya ada baca somewhere pasal tarikh sebenar p ramlee dilahirkan macam ada kekeliruan. ada kata sekian sekian. ada kata sekian sekian.
sama jugak macam nama beliau.
ada yang kata asalnya memang ramlee bin puteh. ada yang kata Teuku Zakaria.
apa apa pun, al fatihah untuk beliau dan semoga beliau ditempatkan bersama sama orang yang beriman di sisiNya. amin.

20140323_111952 : : ewah ewah kemain posing : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : khusyuk membaca : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : seronok kan rumah rumah lama ada pangkin camni. eh pangkin ke orang panggil? : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : bawah rumah ada perahu & basikal : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : belakang belah kanan tu ada pameran gambar gambar p ramlee. sebelah kiri pulak auditorium. ada event masa ni sempena hari kelahiran p ramlee tapi kitorang takde lah stay sebab ada hal lain lagi pastu : :

kat luar berdepan dengan rumah p ramlee ni ada kedai nasi campur.
so cakap ngan mama kita tapau kat sini je lah, pastu balik makan kat resort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : nama kedai ialah kuali kuali cafe : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : usha lauk dulu : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : wah macam macam lauk ada : :

20140323_115606 : : pilih pilih ja lah : :

20140323_115621 : : pilih pilih kemudian kasik bungkus sendiri : :

terus balik resort.
sebabnya, ini budak kecik sudah sampai!
gigih adil drive jugak mai penang sebab nak bagi maamar jumpa opahnya.
sekarang dah tak heran nak jumpa adil & yana.
nak jumpa maamar je! ehehe..

20140323_125638 : : terus kakak kakak sepupu kerumun : :

20140323_125648 : : hai budak comel! selamat datang ke pulau pinang :D : :

20140323_130611 : : makanan yang ditapau. banyak kot. sayur 2 jenis, ayam goreng 2 ketul, ikan cencaru 3 ekor, kari kepala ikan sekor, air buah 2, nasi 7 bungkus, sambal belacan. RM39 je : :

lepas makan, lepak lepak je.
encik z tidur. saya pun asal nak tidur tapi tak tertidur pula.

20140323_142231 : : opah bawak cucu cucu lepak tepi pantai. ni view dari dapur resort yang saya duduk : :

pi lah join depa sekejap.
cuaca pun molek. angin memuput lembut.
mampu guna perkataan memuput?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : masam je muka. cer senyum sikit maamar : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : maamar dah boleh merangkak laju. duduk pun dah boleh. berdiri tak berapa boleh lagi. kena pegang gak la : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : melepak je la. sambil dengar perbualan opah dan cucu cucu : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : eh ayah dah bangun. jom siap siap nak keluar : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : sebelum gerak, family photo dulu : :

adil sekeluarga terus gerak balik KL.
adil kerja esoknya. takleh cuti.
kitorang yang lain pulak terus gerak ke destinasi seterusnya.
tbc… :)