Good Morning Macau!

Mandi siap siap semua nak keluar.
Lepas saya mandi tu kan, tiba tiba Masy bersuara ‘Kak….’
Macam serius saja lagaknya. ‘Awat?’ tanya saya.

‘Saya rasa kan kak. Semalam kita pergi tu bukan Senado Square. Itu St Ruins Paul.
Ni saya dah google. Kat tempat lain kak’

Fuhh. Ingatkan apa lah tadi. Serius sangat lagaknya.
Saya pun merampas handphone beliau dan meneliti gambar yang dimaksudkan.
Aah la tempat lain. Hahahha. Confident sangat la kan.
Bukan apa, saya ingatkan kawasan sekitar St Ruins Paul tu la Senado Square.
Rupanya telahan ku salah.

‘OK takpe, kita teruskan dulu dengan perancangan kita pagi ni.
Lepas tu kita cari Senado Square itu’ begitu kataku kepada Masy.

Macau11
: : Breakfast Maggi Cup dengan air kosong sajork : :

Tempat yang kami nak tuju hari ni jaraknya berjalan kaki saja.
Jadi marilah mula berjalan.


: : Tengok gambar ni teringat cerita Hong Kong dulu dulu yang selalu saya tonton masa sekolah rendah : :


: : Masy si pembaca map. Saya memang follow je mana laluan yang dia bawak : :


: : Lalu playground : :


: : Ntahlah building apa belakang tu. Tapi macam ala ala DBKL gitu rasanya : :


: : Siapa boleh translate? : :

Jalan punya jalan macam tak berada di jalan yang benar je.
Tapi oleh sebab sejuk kan, so tak rasa sangat la.
Tanya orang tapi semua pun menemui jalan buntu.

Ikut map tu sebenarnya betul tapi tetiba pulak laluan bukit tu jalannya ditutup sebab construction ke apa tah.
So dari atas bukit kena turun bukit pulak.
Tu dak Masy jalan jejauh tu takut saya amukan lettewww.
Tau takut hahaha.

Ala, namanya pun traveler. Kalau tak sesat tak adventure la kann.
Nampak sekumpulan bebudak lelaki tengah main bola keranjang, saya pun pegi tanya.
Baik sorang budak tu, dia kat tangga atas.
“Wait, I go there”. Dia tengok map yang saya tunjuk tu, belum sempat dia tolong jawab, datang Pakcik security.
“Last time this is the entrance but now closed. You walk there, further up. You can see the entrance”

Mekasih adik bola keranjang. Mekasih pakcik security.
Sambunglah saya dan Masy menapak lagi selepas lebih kurang 45 minit berlegar legar mencari sebuah entrance, akhirnya ketemu jua.

Inilah dia Guia Hill, one of Macau’s tallest, greenest and most picturesque hills, boasts a few¬†attractions that are well worth seeing.
Tujuan kami adalah nak ke Guia Lighthouse.
Nama pun hill kan, so nak sampai ke atas sinun ada 2 pilihan iaitu naik cable car atau jalan kaki.
Kami memilih untuk naik cable car demi kesejahteraan kesihatan kami.


Harga tiket cable car return MOP3.00.
Lepas beli tiket q lah tunggu turn nak naik cable car.
Tak ramai sangat pun orang masa ni.

: : Dalam cable car sudah : :

img_2060.jpg
: : Fuhh besar betul map Guia Hill ni : :

img_2064.jpg
: : Ayuhlah bertabah kita melangkah menuju puncak! : :


: : Sejarah Guia Hill : :

Dalam 15 minit jugaklah menapak, akhirnya sampailah ke atas.
Tapi sebelum ke Guia Lighthouse, kami masuk Guia Military Tunnel dulu.
Tunnel laluan rahsia tentera dulu dulu la kot?
Tak ingat sebab tak baca info betul betul hehe.


: : Pintu masuk tunnel : :


: : Ok la tunnel ni tak seram sangat. Compare dengan tunnel kat Ho Chi Minh dulu. Ajer giler kena merangkak : :


: : Tu belakang tu lighthousenya : :

Walaupun letih menapak tapi puas hati la bila sampai atas ni.
View lawa. Angin sepoi sepoi bahasa. Udara sejuk dan nyaman.
Kitorang fefeeling je la atas ni. Bergambar sampai lebam.

img_2121.jpg: : Lepas kitorang bergambar kat sini, setiba tiba berduyun pulak orang pun bergambar kat sini. Tiru lettewww : :

Lepas tu masuk belah dalam.
Ada pameran dan info tentang lighthouse ni.

Lighthouse ini telah dibina di antara tahun 1864 dan 1865.
Berada pada 91.4 meter ( 300 kaki) tinggi, dan mempunyai cahaya yang boleh dilihat untuk beberapa 20 batu dalam keadaan cuaca yang jelas.
Kompleks ini telah dibina di atas titik tertinggi di Macau, Guia Hill.

Tempat ini merupakan pusat tumpuan pelancong.
Kekira kalau ke Macau, wajiblah korang berkunjung ke sini ya.


: : Impressive gitu katanya : :


: : Sebelum turun, stop rehat kejap nak pekena egg tart : :