Assalammualaikum korang…

Entry Banda Aceh kita hold 2 hari boleh?
Boleh la yerrrr…

Sebab? Sebabnya… err.. errr.. esok saya nak pegi jalan jalan lagi.
Tapi being Normaya, jalan dekat dekat je.
Belum ada rezeki nak jalan jejauh lagi.

Insya Allah esok saya nak pegi Medan, Indonesia.
Bukankah saya dah penah pegi Medan ini?
Begitu getus hati pembaca setia blog Normaya ini.

Yer, saya dah penah pegi Medan, Ogos 2007.
8 tahun yang lalu, so sokayy kot kalau nak repeat?Sebenarnya bukanlah saya nak repeat sangat pun, tapi… ermm hmmm.. ada lah cerita disebaliknya.
Nanti bila saya up cerita penuh pasal Medan ni, saya story mory the morning glory k?

Saya pegi 3 hari 2 malam saja. Isnin depan saya cuti.
Mintak tolong korang doakan keselamatan saya dan ahlil serombongan saya yer?Terima kasih korang.
Panjang umur, saya sambung cerita Banda Aceh hari Selasa depan k?

Love! ^__^

    Oh lupa nak bagitau, saya takde arrange apa apa transport kat sini.
    Gamble je lah tengok macam mana.
    Masa dalam van otw nak ke Hotel Pade tu, Sabri the driver tanya sama ada kitorang dah ada transport.
    Saya kata takde, so dia offer lah.

    1 hari – RP500,000
    1/2 hari – RP350,000

    Bincang gitu gini dengan Encik Z, we both agreed nak guna service Sabri ni.
    Dari Hotel Pade, kawan Sabri namanya Muliyadi yang jemput kitorang guna van sebab masa tu Sabri still kerja.
    Dari Hotel Pade terus ke Hotel Sei.

    Hotel Sei ni sebutannya C. Hotel C. Memula saya sebut Seyy. Hotel Seyy.
    Nehi nehi. Hotel C. Apa anak-anak? Hotel C. Bagus. Boleh duduk sekarang.

    IMG_3101

    IMG_3104

    IMG_3102 : : Kantor Urusan Agama berdepan dengan Hotel Sei. So jangan macam macam ya : :

    DSC_0293 : : Jalan masuk ke bilik bilik. Yaya kata macam bilik karaoke hehe : :

    DSC_0296 : : Lif : :

    Hotel Sei ni saya book via booking.com.
    Guna booking.com tak perlu bayar dulu and takde kena caj kad kredit.
    Bayar masa check in.
    Saya book untuk 2 malam. RM504. Suit Room. Memang untuk 3 orang.
    Ada 1 katil King dan 1 katil Single.

    Bilik luas dan selesa. Ada sejadah jugak kat sini.
    Toilet konsep warna hitam putih. Bersih.Memang puas hati.

    DSC_0017

    DSC_0018

    DSC_0020 : : Ada berus gigi jua : :

    DSC_0021 : : Toilet dan shower : :

    DSC_0022 : : Semua FOC : :

    DSC_0023 : : Complimentary 3 Pop Mie dan air mineral. Pop Mie tu kitorang bawak balik KL, ngap ngap kat KL : :

    DSC_0024 : : Suka Yaya sebab ada hairdryer ni. Senang nak keringkan rambut katanya  : :

    : : siap siap disediakan 2 pin plug : :

    DSC_0152 : : View depan dari tingkap bilik : :

    DSC_0153 : : View sebelah kanan : :

    DSC_0154 : : View sebelah kiri : :

    Sayup sayup dari bilik boleh nampak tak kurang dari 5 buah masjid.
    Setiap pagi terdengar alunan azan Subuh. Masya Allah, lunaknya suara.

    Hotel Sei ni pun bukan kat tengah town. Ia kat area kawasan perumahan / kampung. Lebih kurang 2km dari town.
    Tapi compare dengan Hotel Pade, saya nak rekemenkan Hotel Sei ni pada korang yang teringin nak datang ke Banda Aceh.
    Hotel nya bersih, staff semua baik, makanan sedap, bilik  hotel pun tip top.

    Saya percaya rata rata  yang datang Banda Aceh ni memang untuk tengok kesan tsunami.
    Makanya lepas balik dari tengok kesan tsunami, kita perlukan hotel yang sunyi, sesuai untuk kita muhasabah diri dan bertenang.
    Hotel ni takde swimming pool tapi sebelum balik saya ada borak dengan sorang staff kat reception, katanya insya Allah pertengahan tahun 2015 ni akan ada swimming pool.
    Hotel Sei sesuai untuk seisi keluarga! Yey! #tetiba