Semarang : Lawang Sewu

Seterusnya, kami menuju ke Lawang Sewu. Lawang Sewu bermaksud 1000 pintu.  Terdapat 429 buah lubang pintu di Lawang Sewu dengan daun pintu lebih dari 1.200 (beberapa pintu memiliki dua daun pintu, bahkan empat daun pintu). Tempat ni dulu merupakan pejabat pentadbiran dan pemerintahan kerajaan Belanda. Selain tu, Lawang Sewu ni juga pernah dijadikan penjara semasa zaman pemerintahan Jepun, menjadikan tempat ni antara tempat yang paling angker di Semarang dan tempat kedua paling angker di Asia. Angker tau angker? Bukan anger.

Pernah ada penampakan bayang, ada kedengaran suara menjerit, bau darah dan nampak sosok manusia bermata hijau sedang merangkak. Penduduk tempatan ada juga yang pernah nampak pocong berwajah buruk, tangan hitam yang besar dan bayangan menembusi tembok.

Siapa nak adventure dan nak jadi ala-ala Uncle Seekers, boleh join diorang punya night tour. Dulu pernah diorang buat rakaman tajuk Dunia Lain, ada sorang yang join ikut tour malam ni, tiga hari lepas tu meninggal dunia ngko.

Di sebelah bawah bangunan ni adalah penjara dan tempat penyeksaan orang-orang  yang ditahan. Penjaranya sangat sempit dan mereka cuma dalam keadaan berdiri berhimpit-himpit. Dikurung di penjara sehinggalah mereka mati. Nak tau kisah seram Supermeng masa turun ke bawah penjara tu, boleh pergi baca kat blog ia. Memang seram! Gitulah yer serba sedikit tentang Lawang Sewu ini.

Untuk info lebih mendalam, kami sudah upah seorang guide untuk bawa kami pusing-pusing di samping menjadi jurufoto jua. Bayaran tak silap dalam RP100,000 camtu.


: : Inilah guide kami. Boleh tahan masuk airnya. Kelakar dan rajin ambil gambar kitorang : :


: : Ada berani turun bawah? : :


Ajak Masy selfie kat luar sebelum gerak ke tempat seterusnya. Tapi gopro I buat hal pulak. Rasanya masa ni kot yang start gopro dah kekejap tak boleh snap, kekejap tak boleh view. Haishh stress..

So korang kalau ke Semarang, wajibul ghunnah masukkan Lawang Sewu ni dalam itinerary korang tau. Kalau ke Semarang tapi tak pergi Lawang Sewu, seumpama ke Kuala Lumpur tapi tak pergi KLCC.