Assalammualaikum semua..
Salam Jumaat..

Pejam celik hari ni dah 16 hari kita berpuasa.
Tak sempat saya nak update apa pun tentang Ramadhan tahun ni.
So kita break kejap lah cerita cerita saya yang tertunggak eh.
Kita update sikit tentang puasa dan Ramadhan.
Nanti takde kenangan pulak kat blog ni kan.

Ramadhan saya tahun ni tak berapa produktif lah.
Dah takde sesi jogging di petang hari macam saya buat 2 tahun lepas.
Waktu office still 7.30 pagi sampai 4.30 petang.
So far tak pernah sampai lewat lagi. Balik on the dot lah 4.30 petang.
Pukul 5 petang dah sampai rumah. Hari kerja memang saya tak masak.

So biasanya lepas Asar tu, ngaji sikit, baca tafsir sikit, golek golek banyak, tengok TV banyak dan kadang tu ada gak tertidur huhu. Not good not good.

Makanan sahur cornflakes, fresh milk, oat, kurma, roti.. Macam tu je lah. Takde makan berat pun.
Melainkan weekend saya masak nasi, so carry forward lah nasi tu ke sahur.
Goreng telur, goreng ikan masin, sardin.

Berbuka pun asal sempat je.
Memang dah deal dengan Encik Z, masing masing cari la food memasing. Ikut la tekak sendiri nak makan apa.
Kadang saya turun beli kat cafe office saya ni ha.
Kadang saya pesan kat sorang Pakcik yang selalu jual makanan kat sini.
Lepas beli tu whatsapp la Encik Z bagitau saya berbuka sekian sekian.

So far alhamdulillah takde lagi la pembaziran.
Beli kuantiti sikit, so habis makan.
Yang paling kerap saya repeat ialah Creme Caramel.
Tu makan malam malam. Moreh la konon.
Moreh depan TV hehe.

Setiap Jumaat ada bazar Puspanita.
Saya beli jugak la kat sini benda yang boleh tahan lama untuk makan sahur.
Macam sambal ikan bilis, sambal hitam, daging salai, kuih bakar, roti tebuan, jus, spagetti carbonara dengan tepung pelita.

WP_20150619_12_41_05_Pro : : Sahur makan ni dengan roti : :

WP_20150624_19_25_37_Pro : : Pun makan dengan roti : :

WP_20150626_14_23_58_Pro : : Roti lebah ek orang panggil. Dah lama teringin. Ok la, cuma mungkin sebab bulan puasa, so tak berapa lalu nak makan banyak : :

WP_20150619_12_39_45_Pro : : Wondercheese yang digembar gemburkan di Facebook dan Instagram. RM25. Biasa biasa je kot? : :

WP_20150619_14_31_42_Pro : : Kak As belanja tepung pelita. Maceh Kak As : :

Hari tu Che Yam bagi saya murtabak Sekam.
Sedap jugak. Murah rezeki Che Yam. Murah rezeki saya juga :)
Ada sekali tu Emli pegi Kampung Baru, so kirim bubur lambuk.
Bulan puasa kan, at least sekali nak jugak makan bubur lambuk. Ambik feel kononnya.

WP_20150621_19_20_42_Pro

WP_20150624_16_23_18_Pro

Bazar Ramadhan so far baru pegi sekali je, kat Setapak Jaya depan Jasmine ni je ha.
Tu pun beli air tebu, buah melaka dengan nasi putih ayam goreng kunyit.
Sambal belacan masih pedas macam tahun lepas.
Terbakar lidah, tapi sedappp he he.
Untuk sahur saya beli beef stew. RM6. Macam mahal, tapi sedap so tiada komplen di situ.

WP_20150622_19_18_03_Pro : : Bulan puasa mesti teringin buah melaka. Dapat rasa sekali puas hati sudah : :

WP_20150623_04_56_27_Pro

Masa memula puasa ada gak saya masak sebab nak habiskan lauk dalam fridge.
Tapi simple je la pun. Ayam goreng kunyit dengan kobis tumis air.
Minggu kedua saya masak Daging Salai Masak Lemak Cili Api dengan Asam Pedas Ikan Kembung.
Weekend ni tengok lah, rasa macam nak masak jugak.

WP_20150619_14_27_50_Pro : : Ada 4 resepi dalam ni. Nanti nak try semua. Tapi pakai daging biasa pun ok kot kan? Daging salai ni saya beli RM18 dari Kak Ejan : :

WP_20150627_19_23_33_Pro : : Hasilnya. Dicampak sekali kacang panjang : :

WP_20150624_16_23_33_Pro : : Ni dah penah beli dulu dari Kak Mar. Kali ni beli dari Kak Aida pulak. Lagi murah. RM8 : :

WP_20150628_19_18_09_Pro : : Kembung asam pedas. Dikawankan dengan telur dadar : :

Tahun ni saya tolong Kak Noni meniaga Mieng Kham hehe.
TQ pada yang sudi beli yer. Harga promosi RM3.
Tapi taktau la lepas ni Kak Noni nak teruskan lagi ke tidak.
Tau la nak potong bahan bahannya macam renyah jugak kan.
Yang penting sebahagian dari hasil jualan akan masuk tabung K’RISMA. Yey!

WP_20150701_14_01_02_Pro : : Ini hasil hari ketiga. Total 3 hari tu 45 bungkus berjaya dijual. Ada yang tanya mana saya petik daun kadok tu? Oh itu rahsia. Mana boleh bagitau orang, terancam la bisnes nanti he he heĀ  : :

WP_20150630_19_26_21_Pro : : Ada sekali teringin nak makan ayam Kenny Rogers. Tup tup esoknya Kak As bagi ayam teriyaki ni ha. Ia beli kat Lanai. Rezeki lagi. Alhamdulillah… : :

So far berbuka kat luar belum lagi.
Tapi memang ada plan nak berbuka kat luar next week.
Nak gi shopping sikit. Takde la shopping apa pun.
Nak cari tudung dengan kasut.
Ingat nak gi reronda area Shah Alam sana.
Terlepas sahur pun setakat ni belum lagi. Cuma ada sekali tu terjaga pukul 5.25 pagi.
Sempat lagi la minum air masak, telan kurma sebijik dan ngap mieng kham 2 helai he he.

Eh panjang pulak pot pet saya hari ni yer.
Pot pet jari takpe, pot pet mulut tu yang kalau boleh kita takmo.
Kita puasa perut, tapi yang lain lain pun kena puasa jugak kan.
OK korang, teruskan ibadah puasa.
Semoga hari ini lebih baik dari semalam, insya Allah.
Amin.

Muahs! ^__^