Yee Sang!

tau tak gambar apa kat atas tu?
yer betul!!
yee sang! yam seng! #eh
ok ok yee sang ya..
tak tau apa itu yee sang?

Yusheng, yee sang or yuu sahng (Chinese: ??; pinyin: yúsh?ng; Pe?h-?e-j?: hî-se? or hû-si?), or Prosperity Toss, also known as lo hei (Cantonese for ?? or ??) is a Teochew-style raw fish salad. It usually consists of strips of raw fish (most commonly salmon), mixed with shredded vegetables and a variety of sauces and condiments, among other ingredients. Yusheng literally means “raw fish” but since “fish (?)” is commonly conflated with its homophone “abundance (?)”, Yúsh?ng (??) is interpreted as a homophone for Yúsh?ng (??) meaning an increase in abundance. Therefore, yusheng is considered a symbol of abundance, prosperity and vigor.

hah amik ko aku copy dari wikipedia.
sila fahamkan.
kalau tak faham pun takpe, tak penting pun.

hari tu ada la promosi kat lanai kijang untuk makan yee sang ni.
so aku pun roger kengkawan yang agak agak berminat nak join ber yee sang ni.
patutnya orang 8 orang tapi last minute jocko & haron tak dapat join plak.
so tinggal lah 6 orang budak hitam.
ida, apau, fin, aku, encik z dan fay.

disamping yee sang, aku order jugak herbal roasted duck.
duck ok. itik.
sapa tak makan itik sila gelik.


: : itik didatangkan jua dengan sayur brokoli dan cendawan bersos : :


: : boleh dimakan dengan roti tawar : :


: : so apa lagi yee sangggggg : :


: : yee sangggggggggg : :

aku amik salmon.
sebab yang lain tu mango vegetarian dengan apa tah lagi satu cam tak menarik jer.
tapi jujur ku akui.. aku tak berapa boleh masuk la yee sang ni.
expecially yang keropok kaler kaler tu.
rasa manis semacam.
makan plak dengan salmon.
rasa cam manis manis masam.
memang aku makan sepinggan kecik je.
pastu ratah itik.


: : pencuci mulut chef kat lanai belanja : :


: : saya perkenalkan. ini itik. bukan saya yang itik yer : :


: : kami yang happy. jangan jeles dengan persahabatan kami ya. kalau jeles jugak pergi terjun gaung : :

kalau makan kat luar, set yee sang ni mahal tau.
kat lanai untuk medium set baru RM35.
itik tu plak RM40. berbaloi baloi ai tell u..

yee sangggggggggggggggg….

5 thoughts on “Yee Sang!

Comments are closed.