Temple di Tampaksiring

seterusnya kita ke Tampaksiring untuk melawat a sacred holy spring temple.

sila baca syarat syarat di papan tanda sebelum memasuki tempat ini.
tak boleh seksi meksi. dan perempuan yang datang bulan jua tidak dibenarkan masuk.
sib baik masa ni tak period, kalau tak harus menangis sebab tak dapat masuk kan.

sebelum masuk kena ikat kain kat pinggang.
sama macam pergi uluwatu ancient temple tu.
tapi kali ni pak million cam tau tau je kan, diberinya aku kain warna pink. i like.
tapi dah baju pink, kain pun pink, harus tak berapa kelihatan kain itu.

masa ni baru lepas upacara keagamaan. tu yang cam ala ala sepah sikit dengan bunga.
laju je ashraff ngan adik berjalan follow pak million.
aku dengan encik z je sibuk nak bergambar.

nampak belah kanan tu? haa diorang tengah sembahyang la tu.
walaupun semua ni pun beragama hindu, tapi kan diorang punya sembahyang berbeza dari hindu kat malaysia ni.
aku dengan encik z bersaspek bahawa mereka mengamalkan hindu kuno.
kami saspek sahaja yer. kami tidak ada bukti kukuh untuk mengsupport saspekan kami ini.

pak million yang gigih memberi penerangan.
syabbas pak million!

pastu masuk belah dalam. kat sini adalah kolam tempat penganut agama hindu bermandian.
tempat untuk ko menyucikan diri dari dosa dan noda.
setiap pancutan itu melambangkan dosa yang berbeza beza.

kira cam contohnya kalau ko berdosa menghanjengkan orang dalam twitter, ko mandi kat pancutan pertama.
kalau ko berdosa tidur dengan laki orang, ko mandi kat pancutan kedua.
kalau ko buat dosa dengan mengaib dan memalukan orang, ko mandi kat pancutan ketiga.
kalau ko buat dosa dengan menjadi gunting dalam lipatan, ko mandi kat pancutan keempat.
kalau ko berdosa membomohkan orang ko mandi kat pancutan ke lima.

so korang nak mandi kat pancutan yang mana? eh?

punca air yang keluar kat pancutan tadi datangnya dari sini.
macam air mata air pun ada. bergelodak kat yang belah warna hitam tu.

kemudian menyusur jalan kat pasar jualan.
ada la aku beli a few benda kat sini.

yang aku menyampah sebab diorang ni main kasau la.
main tarik tarik orang masuk dalam kedai.
tarik dan tolak.

aku kena tolak sekali. aku being nice aku masuk je lah tengok.
pastu paksa paksa beli lak. ek eh.. kenapa ko?

bila aku tak beli dia kata ‘bodoh!’ eh pandai ko cakap bodoh? bukan dalam bahasa indonesia goblok atau brengsek ke?
ikut hati nak je jawab balik ‘kau la bodoh’
tapi takut aku kena mandi kat pancutan plak. so aku pun blah.

dalam hati. puiiii…

 puii puiii puiii lagi.

24 thoughts on “Temple di Tampaksiring

  1. agak2nya ‘bodoh’ diaorg tu bermaksud ‘sila dtg lagi kot’..
    suka2 hati ckp cam tu kat customer kan..

    • kok yer pun nak lariskan jualan. tak perlu kot nak tolak tolak paksa paksa kita beli kan

  2. bestnya baca statement kategori mandi manda tu.
    haaa so pilih2 la yg mana yg sesuai 😛

  3. aku mcm nak setuju aje ayat si beautyfull maria tuh .. bkn laa nak jadi kurang ajar ke hapa, tapi mcm rugi plak kalau dh dtg jejauh tapi x bleh masuk sbb period .. huhuhu ..

    btw, aku penah kena gak masa kat bandung .. nk balik hotel naik la angkut tuh .. kan suka bebeno org2 dia masuk angkut2 then nyanyi .. abis nyanyi dia pun mula laa hulur2 tgn mintak drpd kita duit .. aku and friend dh kiri kanan penuh ngan brg shoppingan, duit kecik pun dh abis so wat xtau pastuh ckp xde .. xde aje laa .. bleh plak budak dua org nieh nyanyi lagi skali tapi lagu dia bukan main sedap lagi .. ‘bodoh la bodoh .. bodoh punya org .. bodoh la bodoh’ .. itu la lirik yg dorang nyanyi sepanjang2 jalan sampai laa dorang tiba kat checkpoint memasing .. psyco gila .. huhuhu …

    • tu la kan. penat dtg jejauh sbb period takleh masuk plak. rugi oh…

      eieiei terhapa nya budak2 ni. kalau dh gitu roman perangainya mmg tak hingin la org nk bagi duit.
      pui pui lagi kat sini..

  4. bodoh….??…..kuang ajor punya olang….hantar malaysia jadi maid pastu kene dera bagus tu … hahahahha…bab mandi dosa menhanjeng kat twitter sgt kelakar..terus ketawa gila2..sesiapa yg baca tu harap2 gi tempah tiket pegi bali cepat2…hahahhaha

  5. eh kuang ajark nye..da la tarik akk masuk pastu xnak beli ckp gitu plak..agak2 leh skolahkan x diorg yg ckp cmtu..klu kt m’sia org tu mst kene hamun da..sesedap perisa je ckp kt cmtu kt customer..eiii…geram nye…lynn memg xle org mulut cmtu..hehehe

Comments are closed.