Kulit Muka Ku Menggelupas

akibat dari bermandi manda secara haibattnya di desa waterpark tu, aku mengalami ‘kebakaran mentari’ secara wawawiwiwuwu.

hari isnin muka dah jadik kejung semacam.
ala-ala pakai mask pun ada. ala-ala dicucuk botox pun ada.
wah kan… ko penah cucuk botox ke pun maya? heee…

merah ko jangan cerita lah. dah rupa udang dipanggang.
yang penting pedih oh. kulit muka dengan kulit tangan.
pertama kali dalam hidup aku mengalami kebakaran mentari yang terlampau.

berbekalkan pesan si farah kat facebook, suruh aku cari losyen bermotifkan aloe vera, so balik keje tu.. amik yaya terus berdesup ke jaya jusco.
cari la punya cari. cam tak banyak eh berunsurkan aloe vera nie.
kalau ada pun, memahal oiii.. koserrr nak beli memahal.
akhirnya jumpa yang ini. RM10.90 harganya. tapi ada diskaun tinggal RM8.50.

tak nyempat balik, aku lumurkan losyen ni kat tangan dan kat muka.
walaupun benda alah ni bukan losyen muka kan.
lantakkk.. janji cepat kebahnya kepedihan ini. aku tak sanggup lagi..

lepas sapu tu, cam lega sikit la.
tapi ketika entry ini ditaip, kulit muka aku udah mula menggelupasssss…
kecacatan uolls…
dah la muka tak lawa, kena pulak menggelupas kayak gini.
lagi la bertambah-tambah warok. tsktsktsk…

camna i nak berdepan dengan masyarakat ni….

4 thoughts on “Kulit Muka Ku Menggelupas

  1. akak, saya nh jenis kulit hypersensitif. kalau saya kena panas cket kulit saya dh sunburn teruk. apetah lagi berjemur lama. mmg saya nh pun under supervision pakar kulit dr kecik.

    solution paling bagus apply minyak johnson&johnson baby aloe vera penutup botol kaler hijau tuh. sbb dia untuk baby, so tak banyak chemical and kulit pun tak mengelupas teruk.

    tapi maybe sbb saya hypersensitif saya sesuai guna baby punnya kot. plus kalo letak kat muka pon ok jer kan baby oil nh 🙂

    • aha eh tak terfikir lak akak johnsono n johnson tu.
      takpe, kalau tak ok kulit akak hari ni, akak redah la cari losyen ittew

  2. mase before g tu akak pki losyen x?last time sy pegi was lebih kurang 1.5 month lepas..meggelupas x ingat punye..xpki sunblock ape pun..main redah je mandi from 10-5 ptg kot..smpi skg lengan sy berbelang..ats putih bawah cam merah2 itam..2 weeks sy nye kulit menggelupas teruk..nak pki compact powder pun xbole..buruk jadi nye..ari2 dok garu2 bg ilang kulit terkopek..2 minggu gak la pki baju lengan panjang je..hehe

    • akak tak pakai apa2 losyen pun before pegi tu.
      sbb ingatkan kulit akak kental.. rupanya adoo…

      adoiii 2 minggu ke… lamanya.. perlew kah akak amik cuti he he

Comments are closed.