Makan Nasi Ambang di Tanjung Karang

hari ahad aku gi tanjung karang.
jauh ek tanjung karang nie. sejam setengah jugak.
motipp utamanya sebab encik z mau melawat neneknya yang tak sihat.
hari tu udah jatuh dalam bilik air sana.

sebelum ke tempat kejadian, kami stop dulu mau makan nasi ambang.
gigih ko dari kl cuma makan sebuku roti je semata-mata nak melahap nasi ambang nie.

kami ke warung ibu. terletaknya di Lorong Bunga Tanjung, Sg.Kajang 45500 Tanjung Karang. haaa amik ko siap ada poskod.
siapa yang ada gps/garmin tu, ko on je la.
insyaAllah sampai. siapa yang takde errrrmmm pepandai ko la ek.

tapi hidangan tak lengkap la uolls.
katanya sambal goreng dengan mee udah habis.
so ini je la yang tinggal. kelapa kuning-kuning dengan ayam goreng plus nasi la.
tapi nasi tu aku cuit-cuit jer.

oleh sebab cam kering jer, so aku up ikan keli masak taktau.
encik z tak makan ikan keli, so terpaksa la aku lahap sorang-sorang.
tapi tak habis sebab aku rasa tak sedap la. huhu..

sib baik ada sambal kicap nie. boleh la buat rasa hujung-hujung lidah.
tak best ohh makan kalau kering dan tak pedas.
sambal kicap nie meant for soto.
sini dia punya keistimewaan ialah nasi ambang dan soto.

air yang special pulak kat sini ialah limau asam boi.
ok laa.. sedapp..


: : menikmati nasi ambang. tengok nasi banyak lagi kan kan kan : :

untuk pengetahuan korang, warung ibu nie penah masuk dalam jalan-jalan cari makan 2010 bulan januari hari tu.
pastu pernah menang gak tempat ke 3 pertandingan masak-memasak kat selangor nie ha.

nasi ambang nie harganya RM5 makan kat kedai dan RM6 kalau bungkus.
actually nie bukan first time aku makan nasi ambang nie.
aku penah makan dulu kat JB masa treasure hunt bnm.
kat sinun aku rasa lagi sedap kot ermm..
dan kalau ko tanya aku, aku rasa nasi ambang nie cam biasa-biasa kot.
takde la sampai mengidam terliur bagai kot.

lepas kenyang perut, terus la zass ke rumah nenek nya encik z.
first time aku jumpa.
so mendapat la neneknya dan makciknya melaser encik z sebab baru bawak aku datang.
salahkan ku. jangan salahkan ku. salahkan cucu anak saudaramuuu..

encik z je la sembang-sembang dengan diorang.
aku diam je. kadang-kadang angguk. kadang-kadang senyum.
maaflah. saya memang pemalu orangnya. heh.

16 thoughts on “Makan Nasi Ambang di Tanjung Karang

  1. dr warung tu ke kg aku cuma 10minit jekk :-))

    tp x pernah pun singgah mkn kat sana even tiap kali lalu lalang penuh berderet kereta kastemer kehkehkeh

    • pemaluuu laaa.. pemaluuu bila tak kenal orang. kalau dah kenal, lu pikirrr la sendiri

  2. “ikan keli masak taktau”<- menu spesel tu nyah, kat kodai lain tak do. hehehehe Apakah perbezaan diantara nasik ambeng sama nasik biasa? *diharap puan normaya mukhtar dapat menjawab kemusykilan yang menghantui hidup saya ini. Sekian makaseh
    .-= payiet82´s last blog ..Nissan Lightfoot Challenge =-.

  3. uish aku br nk terliur tp sbb ko ckp rs die bese2 jek x jadik ah nk g tnjung karang…ahaks….mmg kt johor la plg sdap sbb mmg asal dr sne kn??? lme dowhh x mkn….ade klu de kenduri kendara jek kt kg aku…ah sudah…dh la aku peknen….ngidamkah aku??? kne blk kg klu camni gayanyer….ihiiiiiiii

    • aah la yang. rasa dia biasa2 sajorkk..
      woh nasi ambang asal johor ek? jom gi johorrrrr

  4. ishh…kecuq air liuq teringat nasi ambeng…
    ni yg kene balik kg cari ni
    kg sy kat Ijok je:D

    • errr… akak rasa nasi ambang dgn nasi padang lain la yang.
      tapi takpe, sila cuba dulu ini nasi ambang yo

Comments are closed.