Best ke nak kat suami orang nie?

Lately, macam banyak plak masalah rumah tangga yang I dengar melibatkan pihak ketiga.

Recently one of my close friends tanya I apa nak buat since she’s got black and white proof yang husband dia main kayu 3. I cakap, confront je lah. Then she plak cam 50-50. Reason being so, she’s 2 months pregnant and she’s living with her in laws and she’s not working. Hmmm tersepit lah camtuh. Mana she nak gie? Nak balik rumah mak, of coz lah cam susah sebab she tak keje. Takkan mak dia yang tua tuh plak nak kasik dia and her baby makan kan?

Memang tersepit.

Before that I dapat tau yang ada sorang my ex-colleague is going through a divorce coz her husband nak amik 2nd wife. She tak nak bermadu so she naik mahkamah tuntut cerai. Yang nie pon quite a messy and not to mention pain staking procedure.

So lets come back to how it relates to me.

Few days ago, Nas showed me sms dari sorang perempuan. Claiming to be someone yang gie kursus sama-sama dgn Nas hari tuh kat Jelebu. Bukan main seronoknya minah nie ayat laki aku.

Yang peliknya Nas dah cakap he’s married and about to be a dad in like 2 months time but she mati-mati nak jugak. Siap kasik sms konon sudi berkongsi susah dan beban bersama-sama lah bla bla bla.

Hoh?

So I called her up a day after that. Ye lah I nak tau if Nas pon main tepuk-tepuk tangan amai-amai kan in this situation. Rupanya she je yang kenal Nas tapi Nas tak kenal pon dia siapa sebab dia tak nak bagitau nama penuh and dari kumpulan apa. So Nas memang tak kenal.

Masa I call her up tuh, she banyak senyap. I takde lah serang mana pon. Just cakap elok-elok je ‘Tak baik kaco suami orang. Dah lah bini kepada suami orang tuh mengandung 7 1/2 bulan. Nanti besok u dah kawen, u tau lah susah senang nak jadik isteri nie’. Camtuh lah I cakap ngan dia. Lepas tuh I letak.

Semalam…boleh plak minah nie call. Saying stuff like ‘akak kena faham lelaki ada hak dalam Islam untuk berbini lebih dari 1? and ‘akak tak fikir ke kebahagiaan suami?’.

I dah…aik boleh tahan minah nie nak lecture aku.

So I said ‘macam nie lah senang. U nak sangat suami I kan? Boleh. Memula u bayar kat I pampasan RM50 ribu then every month u kasik I at least RM1500, boleh?’.

Tau plak nak menjawab ‘kak, suami bukan untuk dijual beli’.

I cakap ‘memang suami bukan untuk dijual beli tapi awak nie bermain-main seolah-olah perkahwinan saya nie boleh je dibuat sistem barter. Jadik saya mintaklah wang pampasan dan wang saku bulanan. U can take my husband, gie main jauh-jauh. Nak? Ada RM50 ribu meh datang jumpa I. The same day itself I bawak u and dia gie jumpa kadi’.

My question here is…best ke nak kat suami orang nie? Apa yang best ek? Some say security. Some say suami orang karisma lain. Some say lebih pengalaman.

My advice is…tolong lah ek. Jauhkan lah diri anda dari suami orang. Tak perlu lah nak kaco-kaco laki orang sebab setau I, lelaki bujang berkualiti belom lagik pupus.

You will one day be a wife and be a mother. When that day comes, I sincerely pray that you get to experience at least once where your husband kena kaco dengan perempuan lain. Then you ingatlah kat I and kata-kata nasihat I kat you.

As far as I’m concerned, perkataan kongsi atau bermadu takde dalam kamus I.

owh. kisah di atas bukan aku yang tulis.
dicopy paste dari blog ary. dari link ini.
tapi ini bukan plagiat ya. aku telah mendapat keizinan dari si penulis.

ermm.. ok aku takde kena mengena dengan cerita di atas.
dan aku tak sepatutnya sibuk hal orang. fine.
mungkin ada yang terasa dengan entry nie. dan komen pun dah banyak korang bagi kat situ kan.

i rest my case. doa dan harapan aku, semoga aku dipertemukan dengan suami yang baik.
yang tau menghargai pengorbanan isteri. dan semoga perkahwinan kali ke dua ini akan berkekalan hingga ke hujung nyawa. insyaAllah…

dan ingatlah. dunia ini bulat.

17 thoughts on “Best ke nak kat suami orang nie?

  1. adeh.. yg bestnye laki tu tak kenal pon pompuan tu, pompuan tu plak yg beriya nk lecture org – mcm da kompem je laki tu nk kt dia. lawak betul la perem gil (permpuan gile) ni. isk2

  2. Aku pun dah tamau komen hal bercinta ngan somi orang ni… apapun… semoga perkahwinan kali kedua hang ni berkekalan hingga ke akhir hayat

  3. yes mya, kdg2 perempuan sendiri yang suka menyusahkan dan menyakitkan hati perempuan lain…..x fikir masa akan datang….i pun doakan u bahagia sampai hujung nyawa, amin….

  4. I suka jer nak komen bila timbul topik2 camni. Manusia memang macam2 perangai. Tak kira lelaki ke pompuan. I yg keje satu tempat ni pun, ada je kes yg menggedik depan mata I ni hah! Sah2 la I hampir setiap masa ada ngan cik abang I tu. Tapi kalau dah dasar gedik, depan I pun pompuan2 tu boleh buat perangai. Apapun Mya… doa I, semoga u bahagia sehingga ke akhir hayat dengan si dia. Doa kan I jugak ye 😉

  5. tu la ni aku pantau laki aku tu
    bior dia terasa di queen control..
    sbb pompuan zaman skrg ni, bukan tau malu weyyy
    lelaki relex jek dia plak yg lebih2
    tapi bkn bleh main2 gk..da ikan dok tergedik2 dpn kucing kan..mau kucing tak ngap..
    bg aku mmg kena pantau..dia pantau aku, aku pantau dia
    bkn tak trust, tapi beringat sebelum melarat
    .-= syana´s last blog ..Big Plate =-.

  6. salam,saya tergerak hati tuk berkongsi kisah ttg berkongsi kasih ni.mula2 sy kenal lelaki ni dgn status bujang.disoroknya selama 3tahun sehinggalah pd 1hari saya terima panggilan dr seorang perempuan yg mengaku dirinya adalah isteri lelaki itu.saya juga telah berjumpa face to face ngn kakak ni.dan dia kata oleh kerana dia tahu laki dia sayang sangat kat saya,dia xkisah pon saya kawen ngan laki dia.tapi dia xnak bercerai.diorang ni xsebumbung dah 2tahun n anak2 duk ngan laki.ibu laki ni juga sgt berharap saya kawen ngan anak laki dia memandangkan menantu pmpuan dia ni dah x nk takecare ngn umahtangga.saya masih lagi mempertimbangkan hal ini memandangkan saya sangat takut dituduh menjadi perampas sbb saya tak pernah terdetik utk merosakkan umahtangga orang even umahtangga tu telah bergolak sebelum saya hadir dalam hidup laki itu.so, ape yg saya nk kata kat sini,jgn la mudah utk menuding jari pd mn2 pihak andai ada kes main kayu tiga ni.end…

    • Yang I nak tanya u lah kan…kenapa masih berkasih dengan lelaki yang tipu u dengan sorok status sebenar selama 3 tahun??

      U tak tahu lagik jadik isteri nie camner up and down. Seblom kawen of coz semuanya mudah. Lepas kawen, then u really know alam perkahwinan nie sebenar-benarnya senang atau susah.

      My advice to u is, selidik dulu apa yang menyebabkan si isteri dah tawar hati dengan laki dia. Si isteri maybe tak nak cerai sebab anak-anak or ada sebab-sebab peribadi yang lain kan? U ingat semua orang senang-senang suka-suki nak cerai? I kenal this one couple, kawen dah 45 tahun, dah ada cucu-cicit dah pun. Si suami curang sejak derang kawen dah 30 tahun.

      I asked the wife ‘kenapa masih bersama?’…Jawabnya ‘itulah pengorbanan seorang ibu dan wanita’.

      I doakan u bahagia dengan pilihan u tapi sorry lah for me status isteri no.2 (tak kiralah apa alasannya) is not acceptable.
      .-= ary´s last blog ..bersawang? =-.

  7. Erm btul tue Mya..
    Kalau dh kita ni sdiri tk blh terima suami ada pmpoan lain same case laa ngn pmpoan2 yg lain tue kan..
    Semahunya elakkan dr terjerat dgn CINTA suami org..
    Saya doakan agar pkahwinan Mya dgn Encik Z nnti bkekalan hingga ke ank cucu yea..
    Amin n mdah2an..
    .-= Mama Qaseh´s last blog ..Terlanggar Kucing 🙁 =-.

  8. setiap perbuatan ade pembalasan..
    skrg dia amik laki org..leh idup senang ke..

    kat bumi tuhan dah tunjuk..pembalasan ..kty dah penah tgk org camnie .
    akhirnya merana..badan .sapa rugi ..diri sendiri ..kenapa…budus.amik laki org..
    .-= attyfir´s last blog ..Ct lagi … =-.

  9. panjang kalau aku nak cerita.. uuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

    pompuan2 skang pun, cam siot jer tak reti nak jaga kualiti diri sendiri.. tak laku dek lelaki bujang ker..? janda cam kita ni pun sold out tawww!!
    .-= sWeEtDaRLinG´s last blog ..Lontong Jennifer Lopez =-.

  10. thank you pada semua yang mengomen.
    i difahamkan ada orang yang sudah terasa dengan entry nie.
    u tepuk dada, tanyalah diri sendiri.

    benarkah kebahagiaan bersama suami orang yang u cari.

    ary, bila nak update blog nie! grrr…
    .-= mya´s last blog ..Kluang Station =-.

Comments are closed.