Blog Maya Dot Com

Jeju Island, Korea : Hallasan Mountain

Seterusnya kami ke Hallasan Mountain. Hallasan Mountain is the highest mountain in Korea. We will drive to up to 1100m elevation where it is accessible by road – Itinerary Jeju Muslim Travel Hallasan merupakan gunung berapi tertinggi di Korea Selatan. Kawasan di sekitar gunung ini adalah merupakan taman negara, Park Hallasan Negara atau jua dikenali sebagai Hallasan Gungnip Gongwon. Kiranya kami takde la mendaki naik ke puncak gunung bagai. Ajer giler. Tinggi kot! Kitorang akan bermain salji di kaki gunung…

    Jeju Island, Korea : Saebyeol Oreum

    Destinasi seterusnya ialah Saebyeol Oreum. In autumn and winter, Jeju-do is famous with its wild silver grass (ogsae) – petikan dari itinerary Jeju Muslim Travel Saebyeol Oreum ni merupakan sebuah bukit yang menjadi tumpuan pelancong sebab keunikan bentuknya dan boleh tengok view cantik dari atas. Setiap tahun ada festival yang dinamakan Jeju Jeongwol Daeboreum Fire Festival dimana lalang-lalang ni semua akan dibakar dengan kepercayaan tanah akan lebih subur, gitulah. : : Dah macam cerita hantu pulak gambar ni. Kemunculan 3…

      Jeju Island, Korea : Mysterious Road

      Good Morning Jeju! Hari ke 3. Destinasi pertama hari ini ialah Mysterious Road. Mysterious Road – Witness how a car can move up hill without having to start the car engine. It is totally unexplainable : Itinerary Jeju Muslim Travel So apakah yang misteri sangat ini? Adakah makhluk halus di sini? Atau hantu? Atau jin pakai toncet? Takde yer. Takde unsur mistik di sini. Mysterious Road atau jua dikenali sebagai Dokkaebi terletak di sebuah bukit di kaki gunung dan menghubungkan…

        Jeju Island, Korea : Orange Farm

        Jeju Island ni amatlah terkenal dengan buah orennya. Dengan buah oren ni macam-macam depa boleh buat. Jus oren, coklat, kek, biskut, kerepek, perfume semua lah berunsurkan oren. So wajib kita mencuba oren di sini. Singgah di Orange Farm, bersebelahan dengan kedai menjual segala mala tentang oren. Tapi masa sampai ni dah gelap dan waktu untuk petik oren dah lepas, so takdapat la nak petik. Sokayy.. dapat bergambar je pun dah gembira apa. : : Kedai dan sebelah kanan tu jalan…

          Jeju Island, Korea : Yongmeori Coast

          Lunch Time! Kami lunch di area Songaksan. Songaksan ni merupakan kawasan paling selatan di Korea Selatan. Lalu menjadikan ia sebagai penanda kawasan sebagai tempat permulaan dan pengakhiran negara Korea. Haaa best kan? Please ya jangan tanya kakak, ‘Kakak kedai ni halal ke?’ Kakak sudah capek mahu menjawab soalan-soalan berbaur begini. : : Sedapnyerrrrrrrr. Ikan bakar tu sorang sepinggan. Bakar biasa je tapi awat sedap nau nau : : : : Sup wajib ada di setiap hidangan : : : :…

            Jeju Island : Cheonjeyeon Falls

            Seterusnya kami ke Cheonjeyeon Falls. Petikan dari itinerary Jeju Muslim Travel = A waterfall that located in a town, the depth of the waterfall is 20m. Cheonjeyeon Falls adalah air terjun yang terkenal dan menjadi tarikan pelancong di Pulau Jeju. Istimewanya kerana airnya mengalir keluar dari siling gua dan membentuk tiga peringkat. Dalam lata pertama, tebing adalah setinggi 22m (72 kaki) dan air yang jatuh ke dalam kolam Cheonjeyeon iaitu 21 m (69 kaki) yang mendalam. Dari situ, air pergi…

              Jeju Island, Korea : Jusangjeolli Cliff

              Seterusnya kami ke Jusangjeolli Cliff. Petikan dari itinerary Jeju Muslim Travel = Witness the beauty of volcanic rocks that formed hexagonal pillar shaped since 2000 years ago. Basically ia adalah kawasan tebing yang terjadi hasil dari pembentukan batu gunung berapi yang meletus beribu tahun dahulu. Jadi unik dan misteri sebab bentuk hexagon tu lah. : : Tunggu Raihan beli tiket : : : : Hidupan laut yang pelik lagi menggelikan : : : : Dari kejauhan tak nampak sangat bentuk…

                Jeju, Korea : Snowing at Temple

                : : Kenderaan membelok ke kawasan temple : : Kat sini salji lagi gebu dan halus dan lembut dan tebal. Lagi syok la nak main saljinya. Yaya dah kenapa snowcap tu macam jin pakai toncet. Jangan tanya saya temple ni kat kawasan mana ya. Memang kitorang follow je mana Kina & Raihan bawak. Belakang tu nampak macam cahaya sinar mentar oh Korea je kan, walhal sejuk menggigil. Kat sini iPhone saya mati lagi. Memang dah drop bawah 0 la ni.…

                  Jeju, Korea : Jeju International University

                  Good Morning Jeju! Begitu kami 3 beranak penuh semangat untuk meneroka bumi Jeju. Kesentapan semalam kita tinggalkan. Ayuhlah bermaafan dan memulakan hidup yang baru! Begitu semangat kami menular dalam diri. Breakfast disediakan oleh pihak hotel. Tapi takde la buffet beraneka variasi makanan ya. Gambar bawah ni tempat makannya. Yang belah kiri tu nanti ada Ajumma yang akan gorengkan telur untuk kita. : : Breakfast di hari pertama : : : : Peta Jeju. Sempat Kina bagi briefing pada kami mana…

                    Jeju, Korea : The Arrival

                    Penerbangan dari airport Gimpo ke airport Jeju mengambil masa 1 jam 5 minit. Cuaca tak berapa molek. Macam hujan renyai dan angin kuat. Dah la di luar penuh kegelapan. Macam cuak jugak la bila plane gegar-gegar. Tapi ego dan keras kepala masih menguasai diri. Masih merajuk la kes kena tinggal tadi. Tak mau pegang tangan Encik Z walaupun cuak. Heee.. : : Alhamdulillah selamat sampai. Assalammualaikum Jeju! Kakak Ostajah sekeluarga datang ni : : Wakil Jeju Muslim Travel iaitu Kina…

                      Jeju, Korea : The Introduction

                      Jeju, Korea : The Introduction

                      Assalammualaikum semua! Mesti korang ternanti-nanti update cerita Korea ni kan kan kan? Jangan tipu. Tak baik. Dosa. Walaupun blog saya ni blog sendu, tapi saya percaya still ada silent reader yang dah bertahun baca blog saya ni masih setia di sini. Terima kasih banyak-banyak tau korang. OK jom kita mulakan travelogue South Korea saya sekeluarga. Saya bahagikan pada 2 bahagian la. Jeju dan Seoul. Berkematu jari jemari nak habiskan entry Korea ni. Setakat entry ni ditulis pun, saya baru habis…

                        SM Convent Taiping FRIENDS Musical Concert

                        Ingatkan kat sekolah rendah je Yaya aktif gitu gini, ni kat sekolah menengah pun sama ha. Yaya masuk group tarian untuk program konsert kat sekolah ia. FRIENDS Musical Concert namanya. Buat kat Dewan Srikandi, SM Convent Taiping. Konsert ni diadakan sebab nak kutip dana untuk projek sekolah camtu la. Saya bertolak petang Sabtu sebab dari pagi memang Yaya busy. Ceritanya ada 3 sesi konsert ni ha. Mama pergi belah petang, saya pergi belah malam. Sampai TLJ dalam pukul 7 malam.…

                          Page 5 of 244« First...34567...1020...Last »