Blog Maya Dot Com

Lombok : Ayunan Ombak Sunset

Selamat Pagi Lombok! Bincang bincang dengan Encik Z, macam nak pegi swim swim di laut. Tak pegi snorkelling pun tak pelah. Tapi nak lah merasa swim swim di Gili Trawangan ini. So sarung la swimming suit sesiap kat dalam. Sarung jubah di luar. Nanti kena sewa basikal lagi la. Tapi sebelum tu nak pi jalan jalan kat pantai depan dulu. Nak bergambar kat ayunan. : : Breakfast ala kadar : : : : Swimming suit, seluar putih, jubah. Berlapis lapis.…

    Lombok : Sunset II & Dinner

    : : Seperti semalam, cari port melepak untuk tengok sunset : : : : Awal lagi so tak ramai orang sangat. Tapi tunggu la kekejap lagi, mesti penuh : : : : Siapa nak naik kuda pun boleh.  Tu dah ada orang q nak bergambar di ayunan : : : : Kami order air Coke RP48,000 : : : : Dan order makanan jua.  Ikan Crispy nama diberi. RP120,000.  Total makan RP168,000 : : Oleh sebab baru lepas hujan makanya…

      Lombok : Hujan

      Sampai bilik tengok Housekeeping tengah kemas bilik. Macam baru nak mula mengemas je. Pusing la seround kat sekitar hotel tapi seround je la, tak larat sudahhhhh. Berpeluh tik tik tik satu badan. : : Tunggu je la kat luar ni dengan penuh kesabaran : : : :  Bilik dah kemas dan wangiiii : : Masuk bilik on aircond laju laju, berteleku la kejap menikmati aircond. Encik Z sempat terlelap. Saya tak terlelap sebab sat g nak pegi facial kan. So…

        Lombok : Berbasikal

        Sebelum berkayuh ayuh la bergambar dulu. Ceria la sangat kan sebab taktau betapa hazab nya kejap lagi ni. Tshirt saya tu beli lama dulu kat Chiang Mai. Dah penah pakai pun. Seluar pelikat tu saya beli kat Noor Arfa Batik. Macam seluar pelikat Afdlin Shauki tu lah. Mengikut peta yang pihak hotel bagi, saya tengok macam ok la tak jauh sangat. Kayuh punya kayuh punya kayuh, hoiihh jauh la jugakkk haha. Kaki dah lenguh, punggung dah kematu. Dalam masa 15…

          Lombok : Good Morning Lombok!

          Pagi pertama di Lombok disambut dengan pelangi indah ini. Biasanya pelangi muncul selepas hujan kan? Tak tau lah kalau di sebelah Lombok sana baru lepas hujan. Tapi kat Gili Trawangan rasanya tak hujan. : : Breakfast Voucher : : : : Spread biasa biasa aje. Nak kata best sangat tu tak lah : : Lepas breakfast terus pegi sewa basikal.  Plannya nak berbasikal sampai ke belah belah jeti sana. : : Basikal memang banyak. So jangan risau. Bayaran dikenakan sebanyak…

            Lombok : Sunset I

            Lepas solat rehat semua kitorang pun keluarlah dari bilik untuk berjalan jalan sekitar hotel. Tapi sebelum tu nak lepak kejap tepi swimming pool pekena teh kopi dan kuih. Memang disediakan secara percuma untuk tetamu Ombak Sunset Hotel. : : Bagitau je nak kopi atau teh nanti adik manis ni tolong tuangkan. Lepas tu dia bagi kuih muih sekali : : : : Jemput minum. Kalau nak order jus ke, kudap kudap ke, pun boleh juga. Tu ada buku menu :…

              Lombok : Ombak Sunset Hotel

              Masa saya memulakan pencarian google tentang tempat tempat kat Lombok ni kan, mula mula saya ingat nak ambik pakej je. Tapi bila tengok pakej semua pun melawat perkampungan lah, melawat tempat buat silver lah. Rasa macam eh kuasa la kan. Pegi pulau mesti la nak menikmati keindahan pulau dan bersantai santaian. So decide ah free and easy sudah lah. Proses pencarian bermula dengan mencari hotel yang bersesuaian. Baca punya baca, ramai kata tak perlu stay kat Lombok itself. Sebab kalau…

                Lombok : The Arrival

                Saya sendiri tidak tahu kenapa saya memilih untuk ke Lombok, Indonesia. Sedangkan saya ini bukanlah pencinta laut mahupun pantai. Saya lebih gemarkan tasik dan tanah tinggi. Mungkin juga kerana publisiti dan perkongsian meluas di media social tentang keindahan Lombok menyebabkan saya seperti dipanggil panggil untuk ke sana. Gitu mukadimah saya. Hiks. Saya beli tiket untuk ke Lombok ni pada 8 Februari 2015. Travel pada 11 – 14 Mac 2016. Setahun sebulan lamanya menunggu. Being Normaya, memang selalu pun saya beli…

                  Kain Pasang Medan

                  Total saya beli kain pasang kat Medan ialah 41 pasang. Untuk saya saja 19 pasang. Yang selebihnya saya jual kat office. Yang saya jual kat office Polos, Polos Bersulam Bunga Timbul & Sutera Kumbu. Saya nak ciwi yang saya punya je hehe. Yang bawah ni memang style yang saya suka. Polos/plain pastu ada bunga sulam timbul kecik macam tu. Saya rasa simple kot pakai macam ni. Ni polos yang belah kanan tu semua saya punya. Tamak! Hehe.. Yang belah kiri…

                    Medan Tergempar V

                    Macam lipas kudung packing kain baju dan bersiap. Terisi jugak la beg PVC saya itu akhirnya. Tapi tak sempat nak kira berapa total dah saya beli kain. Pinjam penimbang dari hotel. Alamak! Terlebih sudah!!! : : Beg yang nak hand luggage 11 kg sudah! Apa citaaaa : : : : OK jangan panik. Boleh tukar dengan beg Puma ni sebab beg Puma ni 7 kg lebih sikit je : : : : Beg PVC 13 kg! 13kg + 11kg dah…

                      Medan Tergempar IV

                      Malam tu kan, saya tak boleh tidur. Gara gara baca status Facebook si Masy. Eh bukan la status tapi macam dia share kisah hantu momok kacau orang thru alarm handphone. Terus emosi tak stabil malam tu terkebil kebil la pusing kiri kanan nak tidur. Menakutkan sungguh huhu. Sib baik takde mimpi buruk buruk. Pagi tu bangun awal siap siap sebab nak terjah Pajak Ikan seawal minit pertama. Pegi breakfast dulu kat Coffeholic. Dekat je dengan Hotel Kesawan. Satu bangunan, belah…

                        Medan Tergempar III

                        Dari Hotel Kesawan ke Merdeka Walk dalam 500 meter. Menapak dalam 10 minit camtu lah. Memandangkan masing masing kenyang lagi sebab baru makan kan, so decide nak mengopi ngopi je lah. : : Pintu gerbang Merdeka Walk : : Kalau dulu saya pegi ada pertandingan bina badan abang sado, tapi kali ni ada pertandingan Celebrity Looks Like. Ramai la budak budak perempuan lawa lawa mekap dan budak lelaki comel comel. Muka mereka mirip selebriti Indonesia barangkali. : : Kak Aida…

                          Page 20 of 242« First...10...1819202122...3040...Last »