Phuket, Thailand : Big Buddha

Tempat ke 6 yang kami tujui ialah Big Buddha.
Big Buddha Phuket adalah salah satu mercu tanda yang paling penting dan dihormati di pulau itu. Imej besar terletak di atas Nakkerd Hills antara Chalong dan Kata dengan ketinggian 45 meter, dapat dilihat dari sejauh Kota Phuket dan Pantai Karon.
Selebihnya boleh baca kat SINI.

: : Park kenderaan dan kena menapak sikit. Ni dari bahagian belakang : :


: : Masuk percuma saja : :


: : Satu tempat pun saya tak check in kat Phuket ni. Malas : :

Kena menapak naik tangga nun di belakang sana itu. Boleh naik je tau, turun kena turun laluan lain. Belek gambar dalam handphone, takde pulak saya snap laluan turun ha.
Cuaca dah start menyengat dah masa ni. Panas.

: : Apala agaknya maksud 0 di belakang itu? Tanya saya pada Encik Z. Katanya Kilometer Nol. Suka hati kau je kan bang : :


: : Takut tengok mata Big Buddha tu. Macam tengah usha saya je kan : :


: : Sampai atas sudah. View kat belakang tu lawa! : :

: : Cuaca panas tapi angin kuat kat atas ni. Siapa tengok insta story saya mesti perasan tudung saya terbang-terbang : :


: : Wish tree maybe : :


: : Kepercayaan dan adat mereka : :


: : Kat atas pun ada 0 ini. Semakin gelodak dalam jiwa nak tahu apakah maksudnya : :


: : Jalan turun di sebelah kiri patung ini : :

Dah sampai bawah baru perasan sebelah 0 tu ada tulisan seperti berikut.
Sunnata (Sunyata) is the fact that all things are empty of intrinsic existence and nature.  It is the state of nirvana.
Translate : Sunnata (Sunyata) adalah hakikat bahawa semua perkara kosong dari kewujudan intrinsik dan alam semula jadi. Ia adalah keadaan nirvana.

Faham ke tak? Sebab saya tak faham ehehe. Encik Z kata maksudnya asalnya kita ini semua pun kosong. Macam lirik lagu Tetamu Senja – Kopratasa tu, Kita datang ini kosong tangan kosong dada. Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala.
Gitulah kiranya.


: : Celebrity Buddhist. Ada abang Keanu kita lah.  Kak Jolie kita pun ada : :


: : Unik dan misterinya Buddha itu sendiri : :


: : Panas-panas ni pekena nanas pun sodap kan : :


: : Tapi kenapa nanas awak tak sedap?! Kata nanas Thailand sedap. Apa ni apa ni apa niiii : :

Phuket, Thailand : Big Bee Farm & Wat Chalong Temple

Tempat ke 4 ialah Big Bee Farm. Sekentut je dari tempat cashew nut tadi tu.
Sendu sangat ok tempat ni. Sunyi sepi je.
Tapi sebab free of charge kita masuk je la tanda kawasan.

Masuk-masuk je kan, ada sorang lelaki cina tua tegur kitorang, tanya kitorang dari mana.
Bila kitorang kata dari Malaysia terus dia kata dia pun orang Malaysia.
Orang kampung KakTin ni. Alor Setar. Pastu dia follow kitorang jalan.
Saya jalan kat depan, Encik Z kat belakang dengan dia. Sekali saya toleh tengok dia tengah pegang tangan Encik Z. 2 kali saya toleh. Anyononyonyo sweet sangat ni jalan pegang tangan. Rasanya maybe dia owner tempat ni kot.

Kecik je tempat ni. Saya ingatkan ada la macam tempat nak tengok lebah ke apa, tapi tak kelihatan pula. Macam more to bahagian jual menjual je.
Ingat lagi dulu pun pernah pergi tempat lebah camni dekat Chiang Mai dengan Masy.
Situ pun krik krik sangat tau. Nasiblah ada Kak Na yang beli produk madu masa tu, kalau tak pekerja tu macam taknak lepaskan kitorang keluar dari bilik demo tu.


: : Sarang lebah : :


: : Rice cracker with honey : :

Sampai ke sudah lelaki tua tu dok follow kitorang. Nak belek barang dan snap gambar pun rasa tak selesa. Dia ajak gak masuk bilik demo madu tu, tapi saya awal-awal dah tepis kata nak pergi tempat lain pulak. Kalau tak mau tersangkut lama kena dengar penerangan segala. Saya pergi tempat aiskrim, pastu dia bersuara ‘Beli aiskrim saja pun boleh”
Saya ambik aiskrim mango terus suruh Encik Z bayar. Lepas beli aiskrim tu baru la orang tua tu tak follow kami dah. Sabar je lah.


: : Dap dap dap : :

Perjalanan diteruskan ke tempat yang ke 5 iaitu Wat Chalong atau juga dikenali sebagai Wat Chai Tararam. Temple yang terkenal di Phuket ini.
Setiap temple kan ada sejarahnya tersendiri. Korang boleh baca kat SINI. Saya dah tak rajin nak kupas macam dulu kala huhu.

: : Ada 5 ke 6 temple kesemuanya belakang tu : :

Sampai-sampai ada bunyi mercun kuat gila ok. Tanjat gegirl.
Datangnya dari tempat ala-ala busut di bawah ini. Bila siasat tengok, macam orang beli mercun pastu mintak orang yang in charge bakar kan, sebagai konon kepercayaan depa membuang segala badi-badi jahat dan malang gitu lah.


: :  Bertabahlah anjing melihat tuannya sampai senget-senget pinggang nak snap gambar girlfriend : :


: : Bunga kemboja lukisan di lantai : :


: : Rasa macam saya di awangan pulak kan dalam gambar ni : :