Makan-Makan di Phnom Penh

selepas puas memaki pol pot di dalam hati dan bersama rakan sebaya, kami meneruskan perjalanan.
tapi kan. aku dah lupa la.
kitorang pegi russian market dulu ke.
atau pi lunch dulu.
sebab macam takde snap gambar dah kat russian market.
so tak ingat kronologi.

: : eh ada satu ni ha. tengah lepak dalam KFC sementara tunggu yang lain : :
tapi gitulah. sama ada sebelum atau selepas lunch.
aku menyopping lagi. beli kain.
cambodian silk. dah siap pun bajunya. cantik tau.
nanti macam biasa lah, bila pakai aku menciwi kat hangpa nooo…
kami lunch di sini. tasnim restaurant.
eh ke arifin restaurant. ada 2 nama nih.
tak kisah lah. janji lunch.
tapi kan, aku macam dah keterlupaan kitorang ada lunch kat sini.
itulah perlu nya gambar ye dok?
kalau tak mesti haram tak ingat.
dah la ceritanya berbulan-bulan lepas.

: : menu : :
kitorang makan hidang.
ini lah dia semua antara lauk pauk yang ada.
pastu ustaz salleh bawak ronda-ronda pusing phnom penh.
lalu kawasan menjual buah-buahan.
aku beli buah ciku 5 bijik.
me love buah ciku so much.
pastu kami pakat-pakat tong tong duit beli durian.
agak memahal durian kat sini, tapi nak merasa punya pasal, beli juga lah.
suruh penjual tu kopek sesiap.
pastu ramai-ramai bedal dalam kereta.
satu van bau durian.
nasib kau lah ustaz oii..
kitorang dah bayar mahal, nanti kau cuci lah ek.

: : durian cambodia : :

: : nyummeh nyummeh : :
pastu dia bawak pegi kat satu kedai ni.
jual kain pasang, baju kurung siap dan telekung.
tapi takde sapa beli pun. tak berapa berminat kot.
eh tapi sha beli helmet yang dijual di luar kedai tu.
helmet budak yang comel gila kot.
pastu jumpa budak kecik ni.
anak kepada owner kedai telekung.
yer beragama Islam mereka ini.

pusing-pusing lagi.
tengok lampu-lampu. jambatan.
dewan kahwin. tapi aku takde snap gambar kot.
tah. macam maleh.
pastu nampak tepi jalan orang jual buah teratai ni ha.
ustaz salleh kata wanita-wanita kat cambodia mengamalkan makan bijik teratai ni.
untuk kelihatan cantik dan berseri.
apa lagi, berebut la kitorang semua beli.
lepas makan terus rasa kelihatan lebih cantik dari biasa.
chantekkk ke??? #TDDMKALT
tetiba malam menjelma dan kami makan lagi.
rasa macam laju plak entry aku ni kan? he he belasah je la.
janji cecepat dapat habiskan.
kitorang sebenarnya nak pegi makan kat restoran lain.
ieyna yang suggest. apa ke namanya aku lupa.
lalu bagitau la kat ustaz salleh.
dia kata restoran tu tak halal.
terus aku cam eh kawan i kata halal. dia keje kat sini.
bermatian ustaz salleh kata tak halal.
kitorang kata kenapa. sebab dia kata restoran tu serve arak.
ooooooo… gamaknya diorang punya pandangan kalau sesebuah restoran tu serve arak, dia memang kategori tak halal la kot ek.
macam kita kat malaysia ni, chillis, victoria station semua tu serve arak jugak kan.
tapi kita pi makan jugak kan. sila terasa.
kami memandang sesama sendiri.
pastu cakap dengan ustaz, takpela drop kami kat memana.
kami nak jenjalan nanti baru cari tempat makan.
dia tak percaya kooooooo….
dia rela tunggu. akhirnya kami pasrah.
dan kami dinner di kedai lain yang halalan thoyibban.


: : menu : :

: : kitorang makan satay, kebab, sayur apa ntah dan signature dish cambodia, tak ingat namanya. semua pun adalah sedap! : :

: : saya makan bubur nasi : :

: : campuradukkan semua ini. begini i tell u : :
balik tu drop sha & ida sebab diorang nak pegi jalan-jalan.
manakala yang lain balik bilik sebab udah tidak larat lagi.
maka berakhirlah kisah hari ke 2 di phnom penh.