Blog Maya Dot Com

Yaya

Yaya turns 11 : Taman Tasik Taiping

Layan anak anak main game kat luar kejap. Yaya tu dah darjah 5 pun perangai macam budak budak lagi. Mommy dulu darjah 5 dah feel feel kakak kawasan sangat ok hehe.   Lepas tu pegi jalan jalan kat Taman Tasik Taiping. Suka tengok anak anak lari lari. Kesian Yaya & Caca pakai selipar je, tapi seronok diorang lari laju laju. Tapi risau jugaklah takut kang tersadung terjelepuk. Takpe, nanti Mommy belikan korang kasut sukan, kita jogging kat taman, k? :…

Yaya turns 11 – KRR

16 Oktober hari tu genap umur Yaya 11 tahun. Ada saya ceritakan DI SINI. Malam tu jugak saya balik Taiping. Ada 2 tujuanlah. Nak celebrate birthday Yaya. Dan nak melawat Mama. Mama dimasukkan ke Hospital Besar Taiping sebab batu karang. Kaklong sefamily dah balik hari Khamis malam tu lagi. Saya lepas kerja Jumaat tu baru gerak dari KL. : : Siang tu Abang Long up gambar ni kat Facebook. Lepas habis sekolah diorang gi makan makan kat Mcdonalds : :…

Everest

: : Budak happy nak gi swimming tanpa tau apakah nasib yang akan menimpanya sebentar lagi huahuahua : : : : Laluan ke swimming pool : : : : Lepas beli jajan, beli air tebu 2 plastik. Sedapnya air tebu. Sukaaa : : : : Sampai kat swimming pool tengok budak ni monyok je. Dah kenapa : : : : Sekali katanya tengah sedap sedap swim, security guard datang sound. Tak boleh mandi pakai tshirt hitam katanya. Tskk. What to…

Sanah Helwah Ya Yasmin!

Hari ni 16 Oktober 2015, hari lahir anak saya Yasmin yang ke 11 tahun. Pejam celik pejam celik, dah 11 tahun dah anak saya tu. Anak dara dah. Saya dapat tau saya mengandungkan Yasmin pada bulan Januari 2004. 1 tahun 4 bulan selepas saya menikah dengan FM. Alhamdulillah, senang sangat mengandungkan dia. Takde alahan atau sakit yang serius. Yang paling saya ingat, saya sangat suka makan sushi. Boleh kata hari hari nak makan sushi. Masa mengandungkan Yasmin saya tinggal dan…

Mission Impossible

Pertengahan bulan Ogos hari tu saya balik Taiping. Biasalah, rutin bulanan kan. Selalu balik hujung bulan, tapi sebab hujung bulan Ogos tu ada program, so balik lah tetengah bulan. Aktiviti ialah pergi pasar malam, pergi kedai buku dan pergi tengok movie. Kitorang nonton Mission Impossible – Rogue Nation kat Taiping Sentral. Fuuu terbaiklah cerita nya. Saspen saspen je ha saya dengan Yaya hehe. Siapa yang belum menonton, sila lah yer.. Kak Ostajah bagi 5 bintang! : : Nonton Mission Impossible…

Yasmin

Yaya whatsapp gambar ni. Dia menang pertandingan Tokoh Nilam. Hari tu Pa’e tanya saya Tokoh Nilam tu apa. Ia macam pertandingan syarahan. Tapi syarahan spontan. Pengadil bagi tajuk, pastu kau kena goreng la apa apa cerita dan fakta berdasarkan tajuk itu. Contoh, apa pendapat anda tentang fenomena selfie sekarang ini? Jadi kau pun jawablah Selfie? Apa itu? Definisi selfie bla bla bla bla.. Kebaikan selfie ialah kita merasa confident dengan rupa paras sendiri. Confident adalah perlu kerana ia adalah hakmilik…

Random Cuti Sekolah

Sehari sebelum #Zturns36, saya bawak anak anak keluar beriadah kejap belah petang. Tengok Caca macam tak sihat, saya speku sebab terperuk kat rumah 2 hari la kot. Dia diam, takde mood dan melepek je. Kami pegi Taman Tasik Dato Keramat. First time saya sampai sini. Ada peralatan untuk bersenam bagai. Baguslah. Kira siapa yang tak de kesempatan nak pegi gym, boleh je datang workout kat sini. Luas tempatnya. : : Ada playground jua : : : : Ada air terjun?…

Jurassic World, Shopping Raya & Mammamia

: : Ambik kau punyalah panjang tiket wayang. Mau tak, 34 tiket ok! : : Ceritanya 10 Jun hari tu, saya lari kejap dari office pegi Suria KLCC. Bukan la lari sorang, lari dengan Abang Mohd Noor & Kak Gee. Jangan korang ingat kitorang ni berlari pulak pegi KLCC tu. Tau la baru Run For Your Life kan! Hiks. Tumpang kasih kereta Abang Mohd Noor lah. Selepas Riadah K’RISMA kat Taman Tasik Perdana, aktiviti kedua untuk Social ialah Movie Day…

Gambar dari Kamera Mama

Macam biasa bila Mama turun KL barulah saya transfer semua gambar dari kamera Mama ke pc. Dok belek belek jumpa gambar Yaya masa masuk memacam pertandingan hah. So update lah kat sini buat kenang kenangan. : : Ni Yaya buat persembahan sajak untuk PIBG. Gambar blur dan satu satu ni je pulak huhu : : : : Balik persembahan pegi makan kat The Gate Cafe : : Gambar baju kebaya kuning ni Pertandingan Bercerita Bahasa Arab. Don’t play play, anak…

Whatsapp dari Yaya

Seminggu lepas pertandingan nasyid tu, Yaya pegi KL, ada Pertandingan Syarahan Bahasa Arab peringkat Kebangsaan. Seminggu lepas tu dia pegi Kuantan pulak, ada Pertandingan Puisi peringkat Kebangsaan. Dan seminggu lepas tu pulak dia ada Pertandingan Syarahan Bahasa Melayu Tokoh Nilam. Fuhh.. busy benar anak dara saya ni ha. Saya ni tak kisah pun Yaya nak aktif program sekolah ni semua, asalkan pelajaran tak terabai sudah. Buat la pilihan yang tepat yer, nak. Mommy sentiasa mendoakan awak. Ni Yaya whatsapp kat…

Majlis Ihftifal SAR Peringkat Kawasan Taiping (2)

OK sambung. Program yang Yaya involve ni adalah seperti tajuk di atas. Yang ni bukan sekolah Convent punya tau, ni sekolah agama ia. Sekolah Rendah Agama Rakyat Al-Khairiah Al-Taufiqiah. Gitu panjang nama sekolahnya. Banyak gak sekolah yang masuk. Tak silap saya 8 sekolah. Dan setiap sekolah ada wakil lelaki perempuannya.Guess what, sekolah Yaya menang! Both lelaki dan perempuan. Syukur alhamdulillah. Tapi memang best pun persembahan depa compare dengan sekolah lain. : : Wakil perempuan ambik hadiah : : : :…

Tiba Tiba Balik Taiping

Biasanya saya balik Taiping hujung bulan tapi bulan April hari tu saya balik tengah bulan sebabnya Yaya tu macam macam program pulak haa hujung bulan. : : Sempat tempah baju raya Yaya : : Dan baru sempat merasa naik kereta baru Mama merupakan sebuah Perodua Axia. Mama beli hujung bulan Disember hari tu ha. Tapi baru merasa naik, belum merasa untuk drive lagi. Kebetulan waktu saya balik tu Yaya ada pertandingan nasyid sekolah agamanya. So marilah pegi. : : Selain…

Page 4 of 17« First...23456...10...Last »