Blog Maya Dot Com

Yaya

Yasmin

Yaya whatsapp gambar ni. Dia menang pertandingan Tokoh Nilam. Hari tu Pa’e tanya saya Tokoh Nilam tu apa. Ia macam pertandingan syarahan. Tapi syarahan spontan. Pengadil bagi tajuk, pastu kau kena goreng la apa apa cerita dan fakta berdasarkan tajuk itu. Contoh, apa pendapat anda tentang fenomena selfie sekarang ini? Jadi kau pun jawablah Selfie? Apa itu? Definisi selfie bla bla bla bla.. Kebaikan selfie ialah kita merasa confident dengan rupa paras sendiri. Confident adalah perlu kerana ia adalah hakmilik…

Random Cuti Sekolah

Sehari sebelum #Zturns36, saya bawak anak anak keluar beriadah kejap belah petang. Tengok Caca macam tak sihat, saya speku sebab terperuk kat rumah 2 hari la kot. Dia diam, takde mood dan melepek je. Kami pegi Taman Tasik Dato Keramat. First time saya sampai sini. Ada peralatan untuk bersenam bagai. Baguslah. Kira siapa yang tak de kesempatan nak pegi gym, boleh je datang workout kat sini. Luas tempatnya. : : Ada playground jua : : : : Ada air terjun?…

Jurassic World, Shopping Raya & Mammamia

: : Ambik kau punyalah panjang tiket wayang. Mau tak, 34 tiket ok! : : Ceritanya 10 Jun hari tu, saya lari kejap dari office pegi Suria KLCC. Bukan la lari sorang, lari dengan Abang Mohd Noor & Kak Gee. Jangan korang ingat kitorang ni berlari pulak pegi KLCC tu. Tau la baru Run For Your Life kan! Hiks. Tumpang kasih kereta Abang Mohd Noor lah. Selepas Riadah K’RISMA kat Taman Tasik Perdana, aktiviti kedua untuk Social ialah Movie Day…

Gambar dari Kamera Mama

Macam biasa bila Mama turun KL barulah saya transfer semua gambar dari kamera Mama ke pc. Dok belek belek jumpa gambar Yaya masa masuk memacam pertandingan hah. So update lah kat sini buat kenang kenangan. : : Ni Yaya buat persembahan sajak untuk PIBG. Gambar blur dan satu satu ni je pulak huhu : : : : Balik persembahan pegi makan kat The Gate Cafe : : Gambar baju kebaya kuning ni Pertandingan Bercerita Bahasa Arab. Don’t play play, anak…

Whatsapp dari Yaya

Seminggu lepas pertandingan nasyid tu, Yaya pegi KL, ada Pertandingan Syarahan Bahasa Arab peringkat Kebangsaan. Seminggu lepas tu dia pegi Kuantan pulak, ada Pertandingan Puisi peringkat Kebangsaan. Dan seminggu lepas tu pulak dia ada Pertandingan Syarahan Bahasa Melayu Tokoh Nilam. Fuhh.. busy benar anak dara saya ni ha. Saya ni tak kisah pun Yaya nak aktif program sekolah ni semua, asalkan pelajaran tak terabai sudah. Buat la pilihan yang tepat yer, nak. Mommy sentiasa mendoakan awak. Ni Yaya whatsapp kat…

Majlis Ihftifal SAR Peringkat Kawasan Taiping (2)

OK sambung. Program yang Yaya involve ni adalah seperti tajuk di atas. Yang ni bukan sekolah Convent punya tau, ni sekolah agama ia. Sekolah Rendah Agama Rakyat Al-Khairiah Al-Taufiqiah. Gitu panjang nama sekolahnya. Banyak gak sekolah yang masuk. Tak silap saya 8 sekolah. Dan setiap sekolah ada wakil lelaki perempuannya.Guess what, sekolah Yaya menang! Both lelaki dan perempuan. Syukur alhamdulillah. Tapi memang best pun persembahan depa compare dengan sekolah lain. : : Wakil perempuan ambik hadiah : : : :…

Tiba Tiba Balik Taiping

Biasanya saya balik Taiping hujung bulan tapi bulan April hari tu saya balik tengah bulan sebabnya Yaya tu macam macam program pulak haa hujung bulan. : : Sempat tempah baju raya Yaya : : Dan baru sempat merasa naik kereta baru Mama merupakan sebuah Perodua Axia. Mama beli hujung bulan Disember hari tu ha. Tapi baru merasa naik, belum merasa untuk drive lagi. Kebetulan waktu saya balik tu Yaya ada pertandingan nasyid sekolah agamanya. So marilah pegi. : : Selain…

Travelogue Yaya Pegi Brunei Part IV

Habis makan kami ke The Royal Regalia Brunei. Ianya adalah sebuah muzium. Lepas melawat muzium Royal Regalia, kami menuju ke Kampung Ayer. Ia pula sebuah kampung yang berada di atas air. Kami menaiki bot menuju ke sebuah rumah. Rumah ini adalah rumah kepunyaan makcik dan pakcik yang tinggal di kampung ini. Kalau tengok daripada luar nampak macam tak cantik, tapi dekat dalam macam banglo besar. Abang ejen ni pun bercerita tentang kampung ni. Lepas tu kami terus ke Masjid Omar…

Travelogue Yaya Pegi Brunei Part III

Isnin, 24.11.2014 8.30am Hari yang dinanti dan ditunggu oleh kami dan guru iaitu Pertandingan Jaringan Antarabangsa yang asya beritahu tadi. Kami sampai lewat di SR Lambak Kanan, Jalan 49 disebabkan persiapan peserta tarian. Kami disambut dengan penuh mesra oleh warga SR Lambak Kanan. Ada pertandingan yang telah berlangsung semasa kami sampai. Ps, poem dan st telah dijalankan di tingkat atas. Pertandingan petah bicara, microsoft power point presentation, tarian dan nyanyian pula diadakan di dewan dan belum berlangsung. Acara berlangsung pada…

Travelogue Yaya Pegi Brunei Part II

Kami semua selamat sampai di Brunei Darussalam pada jam 9.30 pagi. Lepas tu kami dan cikgu dibawa oleh abang ejen ke Kiulap Hotel tempat penginapan kami di Brunei. Kami menikmati makan tengah hari kami di restoran Big Papa’s. Lepas melawat Istana Nurul Iman, kami ke pusat membeli belah Yayasan Sulatan Haji Hassanal Bolkiah untuk membeli belah cenderamata Brunei. Masuk waktu Asar kami terus ke sebuah masjid. Kami makan malam di sebuah restoran dan pulang ke hotel. Kami ke Masjid Jame’ashr…

Travelogue Yaya Pegi Brunei Part I

Assalamualaikum ni Yaya, mommy suruh yaya tulis cerita pasal pergi Brunei haritu. Tapi memang Yaya kena buat report pasal pergi Brunei pun. Ini mommy copy daripada report yaya. Selamat Membaca! Assalammualaikum, saya Yasmin yang akan menceritakan perjalanan saya dan rakan rakan ke Brunei. Sabtu, 22.11.2014 6.30pm Kami diminta oleh guru untuk tiba di sekolah sebelum 6.30 petang. Saya bersama 14 peserta lain dan 3 orang guru kesana bertujuan untuk mewakili sekolah dan Malaysia ke peringkat antarabangsa bagi pertandingan petah bicara,…

Page 4 of 17« First...23456...10...Last »