SM Convent Taiping FRIENDS Musical Concert

Ingatkan kat sekolah rendah je Yaya aktif gitu gini, ni kat sekolah menengah pun sama ha.
Yaya masuk group tarian untuk program konsert kat sekolah ia.
FRIENDS Musical Concert namanya.
Buat kat Dewan Srikandi, SM Convent Taiping.
Konsert ni diadakan sebab nak kutip dana untuk projek sekolah camtu la.

Saya bertolak petang Sabtu sebab dari pagi memang Yaya busy.
Ceritanya ada 3 sesi konsert ni ha.
Mama pergi belah petang, saya pergi belah malam.

Sampai TLJ dalam pukul 7 malam.
Maghrib apa semua terus siap-siap.
Hujan renyai-renyai di malam itu.
Sampai-sampai tengok half dewan dah penuh, so duduk je la mana ada seat kosong.


: : Ada 19 persembahan kesemuanya : :

Yaya involved 3 persembahan.
So 3 kalilah dia keluar.
Letak gambar sikit jelah yer sebab bukan jelas sangat pun.
Nanti korang tengok video je lah.

Yang ni ada student buat persembahan solo, Yaya jadi backup dancer.
Lagu Nazam Berkasih.


: : Mereka-mereka yang terlibat : :

Seronok jugak la nonton ada yang nyanyi, menari, main biola, main saksofon bagai.
Ada jugak student dari sekolah lain dijemput.
Team koir SM Convent nyanyi lagu Heal The World.
Oh teringat zaman saya masuk koir kat Vokay Taiping dulu.
Pernah jugak nyanyi lagu ni. Menggamit kenangan sungguh.
Nah video. Tapi dari kejauhan je la eh.


: : Saya pakai baju baru dari Creacion by Siti Nurhaliza. Tudung bawal dari Naelofar : :


: : Dah kenapa gambar blur Encik Z snap : :


: : Saya pun dah terikut ikut dengan Mini Love ni haaa : :


: : Yaya kata dia mekap sendiri. Kemain : :


: : Lapar so singgah Mcd jap : :

Esoknya nonton movie The Boss Baby kat Taiping Mall.
OK la comel dan lawak cerita ni.
Sedih jugak sebab ada unsur persaudaraan dan kekeluargaan.

: : Sebab saya ada banyak voucher Sushi King, lalu ayuhlah kita perabihkan : :

Menu food kat Sushi King ni memang berbeza-beza ikut outlet ke cemana ek?
Sebabnya kalau yang kat KL, tak boleh nak order Edamame Salad tu asing.
Kena ambik yang set 2 + 1 tu.
Tapi kat Taiping Mall ni boleh je pun order asing.
Rezeki Encik Z la boleh order. Dia suka Edamame Salad ni.


: : Yang ni pun rasanya dah lama dah takde. Dulu dulu tu sebab promotion kalau tak silap : :


: : Sanggul unta. Tshirt ni saya beli kat Surabaya siap boleh letak nama : :


: : Bukan Surabaya tapi Suroboyo. Jawa nau nau : :


: : Sebelum balik tapau laicikang telur kat kasyer : :


: : Telur burung puyuh. Walaupun pelik tapi inilah yang sedappp : :


: : Malam tu order pizza je sebab Mama takde. Ia pergi Qiyamullail : :


: : Esoknya keluar kat memory Facebook. 6 tahun yang lalu. Sekejap je masa berlalu kan huhu : :

Hari Apresiasi Kecemerlangan & Graduasi Tahun 6 SK Convent Kota 2016

Cerita bulan November tahun lepas, baru nak update sekarang.
Korang rasa?? Hiks.
Sorry Yaya.
Ceritanya sebab nak combine video segala, tu yang cam malasnyerrrr.
Gambar pun campur aduk dari handphone dan GoPro.
Nak memilih tu cam Aduh Saliha sungguh.

Tapi sekarang tengah visi menyelesaikan segala entry tertangguh, makanya marilah kita update jugak-jugak.

20 November 2016, hari Graduasi untuk pelajar tahun 6, SK Convent Kota, Taiping.
Yaya kan Darjah 6. Wajiblah saya pergi.
Lokasi kejadian di Hotel Seri Warisan, Taiping.

Rasa macam awal nau sampai, tapi masuk tengok dah ramai gak yang dapat seat depan.
OK pasal seat ni ada cerita sikit.
Ada sistem bernombor. Sapa sampai dulu depa akan bagi nombor, then duduklah ikut nombor itu.
Saya dapat nombor 120 dan 121.
Masalah problemnya, depa susun nombor ni tak tersusun.
Ha boleh ayat saya pun dah tak tersusun.
Nah saya lukis bagi faham.

Bila dapat seat tu saya tanya la, kenapa camni.
Semua cikgu cikgi macam defensif. Memang gitu susunan seat nya.
Tak ke pelik kalau kata bukan husband and wife yang datang.
Katakan mak dengan anak, pastu anak tercampak jauh dari mak.
So weird.

Saya macam bising-bising la.
Ada sorang kakak ni dia mencelah “Takpe, saya datang sorang, meh saya tukar seat”
Tapi masalahnya seat yang 1 tu memang dah cantik dah strategik depan stage.
Ni bila bertukar, terus seat kitorang jadi ke belah tepi.
So kepada cikgu cikgi Convent Kota Taiping, next time boleh tak susun seat tu bentuk Z, instead of bentuk I?
Common sense please….


: : Nampak ke idok nama Yaya tu? : :

Yaya terima Anugerah Mata Pelajaran Terbaik Bahasa Melayu Penulisan dan Pendidikan Islam.
Tu sebab saya ada bagitau dulu saya pelik Yaya dapat B masa UPSR untuk subjek BM Penulisan tu.Hmm…


: : Dan juga graduasi Tahun 6 : :


: : Dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku. Yaya nunnn hujung belah kanan : :

: : Penyampaian hadiah mata pelajaran terbaik : :

Selain dari 2 anugerah mata pelajaran terbaik yang memang dah diketahui, ada 3 anugerah lain yang akan diumumkan di hari kejadian.
Kira-kira suprise dan menjadi debaran budak-budak Darjah 6 ni semua.
Anugerah Ko-Kurikulum Cemerlang, Anugerah Sahsiah Terpuji dan Anugerah Tokoh Murid aka Puteri Convent.

Tak silap saya dari Darjah 4 lagi Yaya memang dah ada keazaman dan cita-cita nak dapatkan gelaran Puteri Convent tu.
Masa Guru Besar nak announce Anugerah Tokoh Murid tu memang saya berdebau nau nau.
Nah saya letak video kat bawah ni.
Saya majal betul dengan MC ni ha.
Sebut nama saya salah, nama Mama salah.
Takkan tak tengok dulu betul-betul sebelum pronounce nama orang?
Eiiiiiii…

Nasib la Encik Z sabarkan saya.
Sabar Normaya. Mak Tokoh Murid tak boleh emosi.
Pfftttt…

Pada tanggal 16 Oktober 2004 lahirnya seorang bayi comel di Hospital Taiping, Perak.
Puteri kepada Encik Faizal bin Mustafa dan Puan Mahyah Mukhtar.
Bapanya seorang Juruelektrik dan ibunya seorang Setiausaha di B**.
Dibesarkan di bawah jagaan dan asuhan nenek kesayangan Puan Normah binti Mohamad Dan.
Neneknya yang dipanggil Opah merupakan insan yg disayangi dihormati selain daripada kedua orang tuanya.
Mendapat pendidikan awal di Tadika Anis dan di sinilah beliau mula mengenal ABC dan mahir membaca seusia 5 tahun.
Meneruskan pengajian secara formal di Sekolah Berprestasi Tinggi Sekolah Kebangsaan  Convent Kota.

Matapelajaran Bahasa Melayu merupakan matapelajaran yang sangat beliau minati.
Bercita cita ingin menjadi seorang peguam syariah demi menegakkan keadilan berlandaskan ajaran islam.

……………………………………………
……………………………………………
……………………………………………

Merupakan seorang murid yang cemerlang dalam akademik dan kokurikulum.
Keletah berbicara boleh pula berpendapat berlandaskan ……….
Seorang murid yang berbudi bahasa, sahsiah yang terpuji, ramah sopan bila berbicara.
Suka menolong guru-guru dan rakan-rakan di sekolah menghormati orang sekelilingnya.

Mempunyai aura dan pesona tersendiri justeru itu boleh disenangi ramai.
Merupakan Penolong Ketua Murid Sekolah Berprestasi Tinggi Convent Kota, Setiausaha Persatuan Puteri Islam dan menyandang beberapa jawatan lagi.

Itulah murid Tokoh Murid 2016, Yasmin binti Mohamad Faizal.

Yang dot dot dot tu saya tak faham apa yang MC tu cakap. Boleh?
Kalau korang faham cer sharing.

Normaya jadi Mahyah.
Che’ Dan jadi Mohamad Dan.

Korang raser????

Memang tradisi SK Convent Kota, parents student yang dapat Anugerah Tokoh Murid ni akan diminta naik atas stage.
Encik Z memang awal-awal lagi taknak.
Masa Guru Besar dengan Pengerusi PIBG gamit panggil saya naik, saya terus je la naik.
Mama tak duduk dekat dengan saya, so tercari-cari gak la dia.


: : Yaya dah nangis dah tu. Biasalah dia, hati tisu : :


: : Terima kasih Opah yang jaga dan didik Yaya sampai berjaya : :


: : Diteruskan dengan acara Graduasi Darjah 6 : :


: : Mereka yang terbaik di antara yang terbaik : :


: : Lari keluar jap beli bunga untuk Yaya : :


: : Budak-budak sekarang. Eh mak budak pun sama naik selfie, so nak marah anak pun kenot la kan hehe : :


: : Yasmin Binti Mohamad Faizal, penerima Anugerah Tokoh Murid aka Puteri Convent SK Convent Tahun 2016 : :


: : Kasih seorang ayah tiri. Sob sob : :

Tahniah sayang di atas segala pencapaian dan kecemerlangan.
Terima kasih pada Opah dan Allah SWT yang memberikan limpahan rezeki dan kasih sayang kepada kita.
Terima kasih pada cikgu-cikgu yang mengajar, yang mengesan bakat Yaya dari darjah 1 sampailah habis sekolah ni.

Jadi anak yang baik dan sentiasa bersyukur apa adanya ya?
Jauh lagi perjalanan awak.


: : Sijil penghargaan sebagai Pengawas Sekolah : :

Sekarang dah 4 bulan Yaya kat Sekolah Menengah.
Alhamdulillah Yaya memang terus ditempatkan di Sekolah Menengah Convent Taiping, sekolah Kluster Kecemerlangan.
2 tahun lagi PT3 pulak.
Semoga dipermudahkan segala urusan pembelajaran awak sayang 🙂