Blog Maya Dot Com

Yaya

Keletah Caca, Keletah Yaya

cam dah lama je tak cerita pasal perkembangan yaya kat sini ek? ermmm.. yaya dah masuk 6 tahun. tapi tak 6 tahun sepenuhnya la. aterrr dia lahir bulan oktober kan. takde banyak songeh dah. nangis pun dah jarang. cuma bila bab lepas bangun tidur tu, cam merengek-rengek gak la tapi masih boleh dikawal. masih lagi minum botol. tapi dia janji kata umur 7 tahun nak stop. sebab aku tunjuk kat plastik susu tu, 4 5 6. so maknanya budak 7…

Berjimba Bersama Keluarga di Bukit Merah Laketown Resort

minggu lepas aku balik TLJ. aterr kan cuti 3 hari berturut-turut. kebetulan kaklong sefamily pun balik jugak. so cam meriah uolls la konsepnya. hari sabtu kami sekeluarga sepetak suara mau terjah ke bukit merah laketown resort sana. sementelaah encik z pun tak pernah pergi sana lagi, so cam teruja lebih la dia. kami hangkut maksu dan paksu yang jua keboringan di rumah tok sana. dari TLJ ke bukit merah nie dekat jer. tak sampai 45 minit pun, dah terjengoi kami…

Lagi Cerita Kenduri Kahwin Saya

sehari sebelum kenduri hari tu, harus la semua orang sungguh sibuk dok prong prang buat itu ini. oleh sebab aku tak berapa nak mempunyai jiwa surirumah tangga, so aku amik tugas jaga ini budak 2 sekupu. mandikan, siapkan. tukar baju. layan dorang lah kira-kiranya. idok ler susah pun. aterrrr dedua dah besar. cuma si caca la. bila sampai tahap meroyan dia, kemain menghentak-hentak. nak kata ikut perangai ibu nya, ibu dia cam sopan santun lemah lembut je. nak kata ikut…

Aksi Yaya

semua gambar-gambar nie, si caca yang snap. dia punya main kamera aku tuh, sampai bateri pun kaput. bila bateri dah kaput, pandai lak dia kata ‘rosak’. ada banyak gambar lain yang tak bermanfaat dia snap. tapi takde motipp la plak aku nak jaja kat sini. so aku letak semua pun gambar-gambar yaya saja. yang aku rasa sungguh mencomel. ini semua adalah kejadian di hari kenduri aku hari tu. ada aku letak status kat facebook tanya mana nak beli kebaya budak.…

Hari Pertama Yaya @ TADIKA

yaya dah tukar tadika. kalau dulu 5 tahun kat tabika perpaduan sana, ini kali umur 6 tahun aku sudah kasik pindah ke tadika swasta bertajuk tadika anis. ye ar, kalau 5 tahun tu cam ok la kot kat tabika perpaduan. nie dah 6 tahun, kena kasik dia serius sikit la. ini tak, banyak mainnn je aku tengok. dah la aku takde dengan dia nak monitor, nangisss.. so harap-harap pindah tadika nie, dia akan lebih bersemangat nak belajar serius sikit. kedudukan…

Malam Sabtu Di Taiping

hari jumaat pagi aku gerak balik TLJ. takde la pagi sangat. standard janji melayu. ernie tag sekalik sebab kami mau ke wedding nida keesokan harinya. lepas breakfast kat ali maju, terus bergerak. jalan adalah jem haibattt. tension tension. cehh tension la sangat walaupun bukan aku yang drive. awal-awal dah terkangkang membuta. what to do. aku ada sindrom tak boleh masuk dalam kereta lalu masuk highway. sekejapan mata layuuuuu jer nak tidur. malam tu keluar ke taiping sentral. ernie mau cari…

Kisah Pemandu Teksi

siapa yang baca blog aku nie memang udah tau kan hari tu yaya kena penyakit kaki, tangan dan mulut. so isnin lepas kerja aku terus shoot ke puduraya. naik bas pukul 7.30 malam. encik z menghantar aku hingga ke pintu bas. : : hitam kelam uolls : : sementara bas nak gerak tu, ada seorang pakcik sudah naik atas bas. dia bagi 3 kitab/buku yang beunsur keagamaan. of coz la kita tau dia bukan bagi free. nanti ujung-ujung dia patah…

Perkembangan Yaya

thanks pada yang ambil berat tanya tentang kesihatan dan perkembangan yaya. yup, yaya kena penyakit kaki, tangan dan mulut. belah-belah pelipat cam siku, lengan dan celah jari dia tumbuh bintik-bintik merah. paling teruk dalam mulut dia, expecially kat lidah dia. macam ulser pun ya. macam kulat lidah pun ya. dia tak dapat nak makan sebab sakit katanya. nak sapu ubat pun dia rasa pedih. every time nak makan ubat, dia dok mengadu ‘sakit mommy, sakit’ alahai. nak luruh rasa jantung…

Ke Zoo Taiping Bersama Birthday Girl

aktiviti di hari sabtu ialah ke zoo taiping. yer yer aku tau aku dan yaya baru saja ke zoo taiping. tapi kami mau ke sana kerana sebab-sebab tertentu. eh suka kitorang la kan?? sampai di zoo taiping, aku cam agak terkesima. RM12 untuk dewasa dan RM8 untuk kanak-kanak? apasal macam mahal eh? ke memang harga begini? ke naik harga sebab hari kejadian adalah deepavali? jadi kami anak beranak bermesyuarah terlebih dahulu. alang-alang dah sampai di tempat kejadian, jadi kami proceed…

Ke Pizza Hut Bersama Birthday Girl

dari rumah tok, kami ke pizza hut. yaya sudah merengek rengek mau makan pizza. so marilah kita ke pizza hut. : : menelek menu : : akhirnya kami sepakat membawa berkat, memilih hidangan seperti di bawah. yang berbunyi pizza super supreme yang sentiasa menjadi pilihan kalbu setiap kali ke pizza hut. pizza royal masala. mushroom sup yang amatlah setapp nya di makan dengan cheese dan pepper. yum yumm… milo ais yang mencair. coke yang biasa-biasa. deli wings yang pucat nau…

Sambutan Birthday Yaya Secara Kecil-Kecilan

seperti yang aku tulis hari tu, 16 oktober 2009 birthday yaya yang ke 5 tahun. syukur alhamdulillah. aku ada kelapangan balik TLJ jumpa dan celebrate birthday dia. walau secara kecil-kecilan. so hari jumaat petang kami pun keluar. beli kek kat kamunting, kemudian ke rumah tok. beli kek biasa jer. aterrr.. bukan ada siapa pun. cuma ada kami-kami jer. beli kek memahal, kang ujung-ujung tak habis. membazir. not good kan. hidangan pun sungguh la simple. sebab kat TLJ semua pun sudah…

Cerita Raya Ke 6 Pula

sib baik gak aku update blog masa cuti raya seminggu tu kan. kalau tak mau putus urat jari nak menaip sumer entry uolls. terima kasih pada adil yang sudi meminjamkan lappy nya itu. dan terima kasih juga pada encik celcom kerana broadbannya yang melancarkan perjalanan mengupdate blog. tapi kan, 3 ke 4 hari minggu raya tu, celcom kedaung kan? sesiapa yang guna celcom haruslah tau. buat call takleh. sms takleh. asyik error in connection atau network error. mengapakah begitu wahai…

Page 16 of 17« First...10...1314151617