Blog Maya Dot Com

Yaya

#YasminFaizaTurns13 : Washout Laundry & Cafe

Birthday Yaya 16 Oktober 2017 hari tu kami 3 beranak pergi dinner dekat Washout Laundry & Cafe yang letaknya di Batu Caves. Saya tau tentang tempat ni dari Facebook. Sebelum ni ada laundry sekali tapi dah tutup tak silap dalam beberapa bulan dah. : : Birthday girl yang dah berambut pendek. Saya macam tak puas hati sikit dengan potongan rambut dia tu. Ntah kenapa jadi macam keras kejung camtu hmm : : Menu macam tak banyak sangat tapi okaylah boleh…

3 Tahun

Jumaat lepas Umi datang kat Kupang, ada urusan sementara tunggu suami ia. Umi datang dengan anaknya Syifa dan baby barunya Firdaus. Umi tengah cuti bersalin dan dah genap 60 hari. Saya dengan Kak Gee join lah duduk setable breakfast dengan Umi dan anak-anaknya. : : Firdaus di usia 60 hari : : : : Syifa & Umi : : Umi suruh Syifa beralih tempat duduk sendiri. Mula-mula dia macam taknak, tapi Umi offer buku dengan coloring pencil, haa barulah dia…

Pilihan Birthday Girl

Beberapa hari sebelum birthday Yaya saya dah suruh dia pilih dah nak hadiah apa. Tapi susah benau dia nya ha nak beli apa. Kitorang keluar pergi Nu Sentral sebab nak nonton Flatliners, singgah Typo. Tapi barang yang dia nak tu takde ke mahal ke cemana tah. Akhirnya pergi ke MY Gadgets. Saya suruh dia beli benda yang ada kegunaannya. Bukan pakai kejap dah campak buang. Dan ia buat keputusan untuk beli Powerbank. Good choice, girl. Beli sekali dengan Data Cable.…

EID-Halal Korean Food – Bangi

Lepas aktiviti kat Tadom Hill Resort (entry belum update lagi, sabar ya sabariah), Encik Z ajak pergi makan kat Eid Bangi. Restoran Korea yang sama kami pernah makan kat Itaewon Seoul bulan 12 tahun lepas. Saya dah pernah datang yang kat Bangi ni dulu, so kiranya ni kunjungan yang kedualah kiranya. Encik Z kata sajalah bawak Yaya, dah alang-alang ada dekat-dekat area sini. : : Side dishes yang boleh ditambah lagi dan lagi : : : : Sedap sangat sangat…

Thai Fair @ The Strand

Masa cuti sekolah seminggu Deepavali hari tu adalah beberapa kali jugak saya masak kat rumah. So share lah sikit kat sini. First time masak cendawan kukur sendiri. Beli masa pergi Kota Bharu hari tu lah. RM10 dapat banyak gila kot! So far dah 2 kali saya repeat masaknya. Campak petai beli kat Kak Mar, dan campak udang jugak. Makan dia saja pun dah cukup. Malas alih dalam bekas, angkut terus dalam periuk ha, terus kena keji dengan Kak Red. Hiks.…

#BangkitBersama #KitaJuara

29 Ogos 2017 saya cuti. Konon nak buat macam-macam urusanlah. Tapi bangun tidur pun dah lewat, keluar pun lewat. So, 1 urusan je lah dapat selesai. Pergi PNB sebab nak update nombor akaun/handphone. Kan sekarang ASNB tu semua dah tak pakai buku dah. Nombor akaun dah tukar kan, so kena update nombor handphone kat kaunter. First time saya pergi bangunan HQ PNB ni. Encik Z drop kan saya dengan Yaya. Saya pun pergi lah kat kaunter depan tu nak ambik…

Shopping Part 2

Lepas sesi Batik Painting kat MAG, saya dengan Yaya pergi Sri Rampai. Nak tempah baju untuk Aidil Adha. Kelas ke idok, Aidil Fitri belum lepas dah tempah baju Aidil Adha. Hiks. Pergi kat tailor biasa saya tu lah, Kak Min. Kenapa tak jahit sendiri macam dulu? Mesin jahit saya dah arwah dan tak kuasa dah nak beli baru. I got no time u know. Sekarang ni masa makin mencemburui. Ni dapat update blog ni pun dah kira beruntung tau. Yaya…

Batik Painting @ MAG

15 Ramadhan. Saya register Yaya masuk program Batik Painting dekat MAG, Sasana Kijang. Saja lah bawak dia keluar buat aktiviti sikit. Kesian jugak cuti sekolah tak buat apa, tak ke mana. Dah bulan puasa kan, nak buat cemana. Tapi ok la, jimat duit tak yah gi jalan hehe. : : Lukisan dan corak yang boleh dipilih : : : : Wakil MAG tunjuk demo : : : : Yaya pilih wau : : : : Siap! : : : :…

Shopping Raya Part 1

Konon cadangnya lepas melepak kat The Garage tu, nak gi jalan-jalan kat Jalan TAR. Sian Yaya teringin. Memang dah masuk pun depan Sogo tu, cumanya kereta banyak dan gigih nak cari parking. Saya sebenarnya masa tu ngantuk nau-nau. So saya cakap dengan Yaya, takde parking ni jom la balik. Menyirap je Encik Z. Yaya pun dah murung. Sebab boleh je pun kalau nak pusing cari parking. Tapi sebab i is mengantuk tu yang ajak balik. I is kenot ok. Kalau…

Mr Dakgalbi

Cerita Ramadhan ke 7. Ustazah Siti Nor Bahyah datang bagi ceramah. Tapi sekejap je sebab Ustazah ada urusan lain. Soalan dan jawapan yang saya ingat “Ketenangan itu milik siapa?” “Ketenangan milik orang-orang yang beriman” Untuk dapatkan ketenangan, kena jaga 5 perkara. Hati, Ilmu, Amalan, Azam dan Ikhlas. Insya Allah kita akan dapat ketenangan. Malam tu berbuka lite-lite dulu, lepas Maghrib terus keluar pergi Mr. Dakgalbi. Sebenarnya everytime lalu kat Mr. Dakgalbi PV128 mesti saya cakap dengan Encik Z. “Bang, tu…

SM Convent Taiping FRIENDS Musical Concert

Ingatkan kat sekolah rendah je Yaya aktif gitu gini, ni kat sekolah menengah pun sama ha. Yaya masuk group tarian untuk program konsert kat sekolah ia. FRIENDS Musical Concert namanya. Buat kat Dewan Srikandi, SM Convent Taiping. Konsert ni diadakan sebab nak kutip dana untuk projek sekolah camtu la. Saya bertolak petang Sabtu sebab dari pagi memang Yaya busy. Ceritanya ada 3 sesi konsert ni ha. Mama pergi belah petang, saya pergi belah malam. Sampai TLJ dalam pukul 7 malam.…

Page 1 of 1712345...10...Last »