Blog Maya Dot Com

Thailand

Chiang Rai : White Temple

Seterusnya.. Kami menuju ke White Temple. Nama sebenar White Temple ni ialah Wat Rong Khun. Tapi orang ramai panggil White Temple je sebabnya temple ni warna putih!! Lain la dari kebanyakan temple yang saya pernah tengok. Selalu pun kan warna gold. Eh tetiba ada gambar toilet. Sebabnya sampai sampai terus cari toilet. Nak masuk toilet ni kena tukar selipar dulu. Lupa lah pulak nak snap gambar dalam toilet ni. Tapi walaupun toilet cangkung, tapi bersih je. Air kat sini sejuk!…

Chiang Rai : Thaweesin Hot Spring

Hari ketiga di Chiang Mai. Hari ni kami nak ke Chiang Rai! Uhu! Excited! Masa memula saya ambik pakej ni kan, saya ingatkan nak overnight kat Chiang Rai 1 malam, tapi pakej tu cuma valid untuk 4 pax ke atas je. Sebabnya driver pun kena bermalam, so akan ada extra caj. Takde pilihan, kena balik hari jugaklah. Bukannya apa, perjalanan dari Chiang Mai ke Chiang Rai ambik masa 3 jam. Pegi balik dah 6 jam. So takut letih la kan.…

Chiang Mai : Weekend Night Market

Amy nak drop semua orang kat Weekend Night Market. Tapi memandangkan dengan keadaan Masy yang tak sihat tu, saya nak mintak Amy hantar balik hotel terus je. Amy mengusik “R u sure? U don’t want to go shopping? Later u will regret” “Because the night market only on weekend u know” Dengan nada lembut lembut dia tu la. Tak tau la sebab Masy rasa dah OK sikit badannya atau sebab kesian kat saya, dia kata ‘Saya ok kak, boleh pegi…

Chiang Mai : Thepprasit Honey

Seterusnya kami dibawa ke Thepprasit Honey. Ni pun tak termasuk dalam itinerary saya dan Masy. Tapi takkan nak melawan pulak kan. Kang tak pasal kena tinggal tepi jalan hehe. Tempat ni basically adalah tempat jual madu lah. Cumanya kat sini ada memacam jenis madu yang kita pun tak pernah tau dan ambik tau. : : Maya the Bee! Heee.. Korang tau kan ada kartun tajuknya Maya the Bee? Betul ah, tak tipu. Tak caya sila google : : Kitorang dibawa…

Chiang Mai : Gems Gallery & Shinawatra Thai Silk

Seterusnya… Ke Gems Gallery dan Shinawatra Thai Silk. Ni pun tak termasuk dalam itinerary. Tapi gamak dah semua pun satu jalan, tu yang menyinggah je la kot? Sementelah tak perlu nak bayar entrance fees bagai. Gems Gallery ceni rasanya saya dah penah masuk. Masa pegi Indonesia dulu penah masuk. Pegi Bangkok pun penah kot? Macam biasa memula lalu la tempat depa buat ukir segala mala zamrud silver bagai. Pastu sampai la tempat jualan pulak. Pastilah saya tak beli apa apa.…

Chiang Mai : Monkey Centre, Butterfly Farm & Kedai Leather

Seterusnya kami ke Monkey Centre, Butterfly Farm & Kedai Leather. Kalau ikutkan ketiga tiga tempat ni tak masuk pun dalam itinerary saya dan dak Masy. Tapi yang Monkey Centre tu termasuk dalam itinerary Kak Na sekeluarga. Macam Bamboo Rafting tadi tu lah. Kalau tadi depa tunggu kami, sekarang kami lah pulak tunggu depa. Masa ni Masy dah macam tak sihat. Katanya macam nak demam. Sian ia. Agaknya pertukaran tempat dan cuaca barangkali. Sementara Kak Na sekeluarga masuk dalam Monkey Centre…

Chiang Mai : Bamboo Rafting

Lepas makan saya dan Masy meneruskan aktiviti seterusnya iaitu Bamboo Rafting. Kak Na sekeluarga tak join sebab pakej depa takde aktiviti ini. Sebabnya tour agent yang kitorang ambik tak sama. Cuma digabungkan menjadi 1 tour bila dah sampai Chiang Mai ni. So depa kena lah tunggu kami. Sebab sat sat lagi saya dengan Masy pulak kena tunggu depa. : : Jeti menunggu : : Ada a few laa rakit yang menunggu. Q kejap je pastu sampailah rakit yang ditunggu bersama…

Chiang Mai : Naik Gajah, Naik Ox & Halal Lunch

Aktiviti seterusnya ialah aktiviti naik gajah. Rasanya ni kali ke 3 dah kot saya naik gajah. Eh ke kali ke 2? Saya penah naik masa pegi Kuala Gandah, Pahang. Tapi tak ingat pulak masa kat Bangkok dulu ada naik ke tak hmmm.. Saya naik gajah ni berdua dengan Masy. Gajah kitorang namanya Natalie. Perlu ke saya mintak beliau mendendangkan lagu Torn barang sebaris dua? Hiks. : : Tak bagi can, terus masuk dalam air ha : : : : Natalie…

Chiang Mai : Maetang Elephant Park

Good morning Chiang Mai! : : Breakfast buah dan salad : : : : Dan roti jua : : : : Anda nampak apa yang saya nampak? : : : : Tunggu Amy datang jemput : : Lalu memulakan perjalanan ke destinasi pertama untuk hari ini ke Maetang Elephant Park yang letaknya di Headquarters Maetaman Village, kira kira 40km dari bandar Chiang Mai. Perjalanan mengambil masa kurang lebih 45 minit. : : view sepanjang jalan : : : : tempat…

Chiang Mai : Kalare Night Bazaar

Dari Do Suthep Temple kami terus ke tempat dinner. : : Malam pertama dinner di Ruammit 1 Restaurant : : : : Dekorasi dalam restoran : : : : Sijil halal : : : : Lauk pauk kemain mewah. Kenyang makan! : : : : Yang biji biji hijau tu ialah lada hitam! Jakun kejap ehehe : : : : Tembikai dan nenas yang manis tapi sedapnyaaa : : Driver drop kami kat Kalare Night Bazaar. Kalare Night Bazaar ni…

Chiang Mai : Doi Suthep Temple

Amy, tour guide kitorang tu comel dan cakap pun kemain ah lemah lembut. Eh tapi orang Thailand memang semua pun gitu kot no? Marah pun macam tak marah sebab berlagu lagu nada nya. Sebab saya dah penah pegi Bangkok dan Hat Yai, so mental memang dah bersedialah dengan culture dan environment Thailand ni. Takde la rasa beza atau nervous sangat pun. Serumpun katanya kan. Ke tak? Indonesia je serumpun? Eh apa apa je lah. Amy brief bagitau ada perubahan rancangan.…

Chiang Mai : Sawadikap!

Assalammualaikum semua! Jom ikut pengembaraan saya ke Chiang Mai, Thailand! Trip ke Chiang Mai merupakan pembukaan pengembaraan saya untuk tahun 2015 ini. Tiket saya beli tahun lepas, 28 Februari 2014. Tempoh menunggu kekira 11 bulan. Lama ke idok? Lama bukan? Tapi tapi tapi. Ada trip yang lagi lama tempoh menunggu dari ni tau. 14 bulan! Trip ke mana tu? Tu later I story la bila dah sampai hari kejadiannya. Plan nak pegi Chiang Mai ni rasanya dari tahun 2012 lagi…

Page 3 of 41234