Blog Maya Dot Com

Thailand

Chiang Mai : The Harbour

Belakang hotel kitorang stay tu ada tempat nama The Harbour. Memang 3 kali balik malam tu dok lalu sini je la. Malam terakhir lepas Khantoke Dinner tu Masy ada je ajak saya melepak. Tapi saya yang kemalasan huhu. So rancangan dibawa ke hadapan. Kami pegi pagi pagi alam hari terakhir sebelum terbang pulang ke Malaysia. Tempat ni lawa. Basically ia adalah tempat makan yang malam malam orang melepak memabuk. Dan ada jua kedai kedai yang jual baju, mekap, aksesori bagai.…

Chiang Mai : Khantoke Dinner with Thai Show

Pukul 6 petang kami bergerak nak pegi ke Khantoke Dinner with Thai dancing show. Nama lokasi tempat ni saya tak tahu, sebab dah malam tak sempat usha. Ada tanya kat Amy, tapi lupa sudah. Sebelum pergi Chiang Mai ni kan, saya ada la google cari info tentang Khantoke Dinner ni. Dan ini petikan yang saya jumpa. Start with the fried pumpkin as hors d’oeuvres and then alternate as you like between the mildly spicy red chili, tomato and minced pork…

Chiang Mai : Market & Massage

Saya ada bagitau Amy yang saya nak massage. Tapi katanya lepas makan tak molek massage, so dia suruh pi jalan jalan dulu. Dia drop saya dan Masy kat Waroros Market. Basically ia adalah local market yang jual pelbagai produk makanan. Ayuh! : : Saya beli tom yam spices ni. Sebab tak tahan nengok comel cute nya bila dipack ceni : : : : Telur pink. Walaupun kau warna pink tak dapek lah kakak nak beli awak : : : Pelbagai…

Chiang Mai : Kedai Beg, Kedai Ala Pandora & Lunch

Seterusnya.. pegi kedai beg. Nama kedai ni ialah Cattleya. Teringat pulak nama anak sepupu saya, Cattelya Nur. Kedai ni jual beg beg yang diperbuat dari kain cotton. : : Masy beli coins beg yang kat atas tu : : Lepas tu pegi P Collection. Tempat ni buat bracelet rantai berasaskan silver. : : Acik ni tengah promote bracelet ala ala Pandora pada kami : : Lepas tu terus pegi lunch. Walhal saya tengah kenyang lagi ni. Oleh sebab Kak Na…

Chiang Mai : Thai Arts

Hari ke 4 di Chiang Mai. Oleh sebab itinerary pun dah bertukar, hari ni Amy bagi pilihan, sama ada nak melawat temple atau city tour. Lalu Masy dan saya memilih untuk city tour saja. Amy akan datang pick up pukul 10 pagi, so hari ni santai santai saja lah tak perlu bangun awal pagi sangat. : : Breakfast buah buahan dan cornflakes bersama susu : : Oleh sebab banyak masa, baru la sempat saya dengan Masy berborak borak hal duniawi.…

Chiang Rai : Long Neck Village

Destinasi terakhir di Chiang Rai adalah Karen Long Neck Village. Actually tempat ni pun tak termasuk dalam itinerary. Optional. Kira kalau tourist nak pegi, tour guide bawak je lah, gitu. Tapi kena bayau la. Bukan free. RM50 saya bayar pada Amy. Dan duit tu saya pinjam dari Kak Na. Matiklaa baru kenal dah pau duit orang kannn. Kenapa pinjam? Sebabnya duit dah tinggal nyawa ikan kau. Kalau esok nak balik Malaysia dah takpe jugak, tapi ada 2 hari lagi nak…

Chiang Rai : Golden Triangle

Destinasi seterusnya ialah Golden Triangle. Golden Triangle ni ialah tempat pertemuan 3 negara iaitu Thailand, Laos dan Myanmar. Berdiri kat satu sudut dan kau boleh nampak ketiga tiga negara ni. Katanya tempat ni terkenal dengan kes penyeludupan dadah / ganja. : : Saya dah sampai kat semua negara negara ni. Korang haderr?? Hiks : : : : Saujana mata memandang : : : : Yang kat hutan belukar hijau belah kiri tu la yang depa buat aktviti penyeludupan dadah /…

Singgah Sebentar di Myanmar

: : Tukar duit Myanmar di sini : : Nak masuk Myanmar ni kami dikenakan bayaran RM145 sorang. Tu saya dah convert dah la tu sebabnya banyak tu yang Amy mintak lalu pegi tukar di money changer. Mahal kan? Tapi dah alang alang sampai Chiang Rai tu, zasss je lahh.. : : Border Thailand – Myanmar. Alah macam Padang Besar, Bukit Kayu Hitam kita jugaklah : : : : Mae Sai Town : : : : Busy town : :…

Chiang Rai : Solat & Lunch

Dari White Temple terus pegi lunch. Kami lunch kat Restoran Fengming Food. Kat sini bukan saja ada restoran halal, tapi pun jugak ada hotel tau. Namanya Green View Place. So sesapa nak bermalam kat sini pun boleh. : : Dalamnya luas : : : : Kaunter pembayaran : : : : Kau ghase mewah ke idok makanan kat sini? : : Yang penting toilet dia bersih dan wangi. Memula si Zaira la pegi, dah semua berlumba nak pegi melawat toilet.…

Chiang Rai : White Temple

Seterusnya.. Kami menuju ke White Temple. Nama sebenar White Temple ni ialah Wat Rong Khun. Tapi orang ramai panggil White Temple je sebabnya temple ni warna putih!! Lain la dari kebanyakan temple yang saya pernah tengok. Selalu pun kan warna gold. Eh tetiba ada gambar toilet. Sebabnya sampai sampai terus cari toilet. Nak masuk toilet ni kena tukar selipar dulu. Lupa lah pulak nak snap gambar dalam toilet ni. Tapi walaupun toilet cangkung, tapi bersih je. Air kat sini sejuk!…

Chiang Rai : Thaweesin Hot Spring

Hari ketiga di Chiang Mai. Hari ni kami nak ke Chiang Rai! Uhu! Excited! Masa memula saya ambik pakej ni kan, saya ingatkan nak overnight kat Chiang Rai 1 malam, tapi pakej tu cuma valid untuk 4 pax ke atas je. Sebabnya driver pun kena bermalam, so akan ada extra caj. Takde pilihan, kena balik hari jugaklah. Bukannya apa, perjalanan dari Chiang Mai ke Chiang Rai ambik masa 3 jam. Pegi balik dah 6 jam. So takut letih la kan.…

Chiang Mai : Weekend Night Market

Amy nak drop semua orang kat Weekend Night Market. Tapi memandangkan dengan keadaan Masy yang tak sihat tu, saya nak mintak Amy hantar balik hotel terus je. Amy mengusik “R u sure? U don’t want to go shopping? Later u will regret” “Because the night market only on weekend u know” Dengan nada lembut lembut dia tu la. Tak tau la sebab Masy rasa dah OK sikit badannya atau sebab kesian kat saya, dia kata ‘Saya ok kak, boleh pegi…

Chiang Mai : Thepprasit Honey

Seterusnya kami dibawa ke Thepprasit Honey. Ni pun tak termasuk dalam itinerary saya dan Masy. Tapi takkan nak melawan pulak kan. Kang tak pasal kena tinggal tepi jalan hehe. Tempat ni basically adalah tempat jual madu lah. Cumanya kat sini ada memacam jenis madu yang kita pun tak pernah tau dan ambik tau. : : Maya the Bee! Heee.. Korang tau kan ada kartun tajuknya Maya the Bee? Betul ah, tak tipu. Tak caya sila google : : Kitorang dibawa…

Page 2 of 3123