Blog Maya Dot Com

Thailand

Pattaya, Thailand : Kap kun kap

Hari terakhir di Pattaya. Kan buffet breakfast sampai pukul 12 tengah hari kan, jadinya saya cadangkan pada Masy supaya kita makan lewat. Boleh la menampung perut lama sikit. Kang breakfast awal sangat kang cepat pulak laparnya. : : Makan nasi gaul-gaul letak telur. Dengan sup tomyam : : : : Susu penuh krim : : Sebelum turun makan memang dah pack kain baju apa semua, so naik bilik just tunggu masuk waktu solat Zohor, lalu sekalian solat. Biasalah kan patut…

Pattaya, Thailand : Sekitar Hotel

Balik bilik tengok ada towel bentuk angsa pulak. Olololo omey omey angat nih. Mandi, solat rehat apa semua sambil bincang-bincang nak buat apa sat g. Lepas bincang gitu gini so ok lah, nak jalan-jalan sekitar hotel je. Ikutkan dalam itinerary nak pergi Walking Street. Situ tempat happening la ada pasar malam la apa semua. Tapi setiba-tiba kitorang macam malas sebab kat sini takde tuk tuk yang motosikal tu. Takut pulak nak naik yang jenis mini van tu. : : Flipper…

Pattaya, Thailand : Wat Phra Yai

Kalau ikut dalam itinerary asal, nak pergi Wat Phra Ryai ni last day, iaitu keesokan harinya. Tapi memandangkan ada masa lagi, so Masy kata ayuhlah kakak kita habiskan semua hari ni. Esok boleh bangun lambat bersantai-santai. Hmm.. baiklah. Wat Phra Yai yang juga dikenali sebagai Big Buddha Hill merupakan salah satu tarikan pelancong di Pattaya. Ia juga merupakan kuil Buddha yang terbesar di wilayah Chobunri di Thailand. Kuil ini menjadi pilihan penganut agama Buddha untuk datang berdoa dan memohon hajat.…

Pattaya, Thailand : Floating Market

Seterusnya, kami ke Floating Market. Dekat je pun dengan Love Art Park tadi tu. Masa mula-mula tersilap hantar tadi dia hantar kat entrance lain. Yang ni dia hantar entrance lain pulak. Bayaran masuk untuk 2 orang THB200. Lepas convert dalam RM38 camtulah. Kena tukar tiket yang dibeli online kat kaunter. : : Kena cop kat tangan macam masuk club. Tapi cop pun ala ala segan mati tak mahu : : : : Kelihatan bendera Malaysia di situ : : :…

Pattaya, Thailand : Love Art Park Part I

Kitorang dah bagi itinerari perjalanan pada Mr Nat kata nak pergi Love Art Park dulu, lepas tu baru Floating Market. Sebabnya plan nak terus lunch kat Floating Market tu. Tapi Mr Nat ni pegi Floating Market dulu pulak dahh. Lepas tu bila kitorang sebut Love Art Park, dia tergaru-garu kepala tak paham. Dah la asyik repeat Love And Park. Pastu Masy bagi nombor telefon Love Art Park tu, Mr Nat call tanya direction jalan apa semua. Katanya dia pun tak…

Pattaya, Thailand : Lunch, Masaj & Dinner

On the way nak ke Mini Siam tu tadi saya memang ada ternampak ada kedai makan halal. So lepas keluar je dari Mini Siam saya pun bagitau la Mr Nat tu. “We want to eat. I saw halal restaurant just now. You u-turn” “Go back?” “No, u-turn, u-turn” “Ok ok go back” Yang saya ingatkan dia nak go back hotel. Rupanya go back tu u-turn la cuma memasing silap pemahaman. Lepas u-turn tu haaa ‘there there the restaurant’ Matiklah cakap…

Pattaya, Thailand : Mini Siam

Sepatutnya destinasi kedua hari ini ialah The Bottle Museum. Berbekalkan segugus alamat di tangan, Mr Nat pun drive lah mencari di manakah lokasi The Bottle Museum ni. Sampai-sampai tengok eh macam kilang kayu ke perabot camtu lah. Ikut address betul dah tu. Lalu Mr Nat pun turunlah bertanyakan orang sana sini. Masuk-masuk kereta “No hep no hep” Dah apa pulak no hep ni. Berbekalkan skill komunikasi kakak yang tak seberapa ni, try lah translate. “Don’t have?” Ya ‘no hep no…

Pattaya, Thailand : The Sanctuary of Truth

Good Morning Pattaya! : : Kita mulakan hari ini dengan breakfast kenyang-kenyang. First time tengok waktu breakfast sampai pukul 12 tengah hari : : : : Tempatnya luas. Makanan agak limited. Lebih limited lagi untuk kita yang beragama Islam ini : : : : Salad, buah dan telur dadar : : : : Roti bakar ni saya seludup keluar : : Untuk pergerakan kami selama 2 hari full kat Pattaya ni, kami sewa kenderaan berserta dengan pemandunya sekali. Bayaran THB3000…

Pattaya, Thailand : Alcazar Cabaret Show

Tempat-tempat yang nak dikunjungi kat Pattaya ni saya yang google. Lepas tu finalized kan mana yang paling menarik lalu inform pada Masy. Saya susun ikut hari dan kemudian Masy la yang uruskan segala pembelian entrance fee. Yang Alcazar Cabaret Show ni kawan ia yang suggestkan. Katanya wajib nonton. So ia ia lah. Harga tiket USD13.50. Show start pukul 9.30 malam. Pukul 9 malam kami start menapak pepelan ke tempat kejadian. Jalan kaki dalam 10 minit gitulah. : : Wujud sejak…

Pattaya, Thailand : Sawadeekap!

Kisahnya pergi Pattaya ni sebab dah taktau nak pergi mana dengan Masy. Dah 3 tahun berturut-turut kami travel sesama. Memula 2014 pergi Labuan (sekali dengan arwah Rai & Deyana). Pastu 2014 pergi Chiang Mai Chiang Rai. Tahun lepas kami pergi Macau. So konon nak jugak la travel tahun ni berdua. Kekdahnya bajet ciput, tapi nak jalan jugak. Tu yang last-last terpacul Pattaya tu. Tapi saya dah awaskan Masy yang saya taknak buat aktiviti laut pulau bagai. I is don’t want.…

Pattaya, Thailand

Assalammualaikum anak-anak… Kita hold dulu cerita Jeju ya. Plis jangan kecam kakak. Ceritanya esok kakak nak pergi cuti-cuti ke Pattaya, Thailand selama 4 hari 3 malam. Jadi blog pun kena la cuti jugak kan? Doakan kakak selamat pergi dan selamat pulang ya. 23 Mei nanti kita sambung balik cerita Jeju ya. xoxo, Kakak Ostajah

Page 1 of 41234