Blog Maya Dot Com

Thailand

Pattaya, Thailand

Assalammualaikum anak-anak… Kita hold dulu cerita Jeju ya. Plis jangan kecam kakak. Ceritanya esok kakak nak pergi cuti-cuti ke Pattaya, Thailand selama 4 hari 3 malam. Jadi blog pun kena la cuti jugak kan? Doakan kakak selamat pergi dan selamat pulang ya. 23 Mei nanti kita sambung balik cerita Jeju ya. xoxo, Kakak Ostajah

Chiang Mai Chiang Rai : Khorb Chai Cha!

Akhirnya, sampailah ke entry terakhir cuti cuti Chiang Mai Chiang Rai saya. Lalu marilah membaca penggulungan dan rumusannya. OLE OLE yang sempat saya shopping. : : Tshirt untuk anak anak dan suami. Comel angat kartun gajah itu. 750 baht : : : : Fridge magnet kartun gajah yang pun comel jua 200 baht : : : : Fridge magnet lagi. 100 baht : : : : Tshirt saya 200 baht : : : : Sabun bentuk buah yang kiut miut…

Chiang Mai : Holiday Garden Hotel & Resort

OK sekarang saya nak story pasal hotel yang saya stay masa kat Chiang Mai ni. Kan saya bagitau kata saya ambik pakej dari TM Tours dengan bayaran RM550 kan, so semua included lah. Lalu saya pun tak bother lah nak siasat tentang hotel ni. Nama hotel gah, so mestilah meletup hotelnya kan. Bila dah sampai sana baru la tau lokasi hotel ni jauh dari town. Tu takpe lagi lah. Tapi yang nak nangisnya sebab wi fi kena bayar ikut jam.…

Chiang Mai : Khob khun krab!

Dah puas berposing posing di The Harbour, cabut balik hotel dan siap siap berkemas nak check out. Lepas check out letak beg kat reception dan pegi lunch kat cafe. : : Ayuh pulang! : : : : Dalam lif : : : : Voucher lunch. Jarang saya pegi travel ada pakej yang bagi lunch lepas check out : : : : No pork on this table katanya : : : : Sushi! : : : : Sambal belacan depa sedappp…

Chiang Mai : The Harbour

Belakang hotel kitorang stay tu ada tempat nama The Harbour. Memang 3 kali balik malam tu dok lalu sini je la. Malam terakhir lepas Khantoke Dinner tu Masy ada je ajak saya melepak. Tapi saya yang kemalasan huhu. So rancangan dibawa ke hadapan. Kami pegi pagi pagi alam hari terakhir sebelum terbang pulang ke Malaysia. Tempat ni lawa. Basically ia adalah tempat makan yang malam malam orang melepak memabuk. Dan ada jua kedai kedai yang jual baju, mekap, aksesori bagai.…

Chiang Mai : Khantoke Dinner with Thai Show

Pukul 6 petang kami bergerak nak pegi ke Khantoke Dinner with Thai dancing show. Nama lokasi tempat ni saya tak tahu, sebab dah malam tak sempat usha. Ada tanya kat Amy, tapi lupa sudah. Sebelum pergi Chiang Mai ni kan, saya ada la google cari info tentang Khantoke Dinner ni. Dan ini petikan yang saya jumpa. Start with the fried pumpkin as hors d’oeuvres and then alternate as you like between the mildly spicy red chili, tomato and minced pork…

Chiang Mai : Market & Massage

Saya ada bagitau Amy yang saya nak massage. Tapi katanya lepas makan tak molek massage, so dia suruh pi jalan jalan dulu. Dia drop saya dan Masy kat Waroros Market. Basically ia adalah local market yang jual pelbagai produk makanan. Ayuh! : : Saya beli tom yam spices ni. Sebab tak tahan nengok comel cute nya bila dipack ceni : : : : Telur pink. Walaupun kau warna pink tak dapek lah kakak nak beli awak : : : Pelbagai…

Chiang Mai : Kedai Beg, Kedai Ala Pandora & Lunch

Seterusnya.. pegi kedai beg. Nama kedai ni ialah Cattleya. Teringat pulak nama anak sepupu saya, Cattelya Nur. Kedai ni jual beg beg yang diperbuat dari kain cotton. : : Masy beli coins beg yang kat atas tu : : Lepas tu pegi P Collection. Tempat ni buat bracelet rantai berasaskan silver. : : Acik ni tengah promote bracelet ala ala Pandora pada kami : : Lepas tu terus pegi lunch. Walhal saya tengah kenyang lagi ni. Oleh sebab Kak Na…

Chiang Mai : Thai Arts

Hari ke 4 di Chiang Mai. Oleh sebab itinerary pun dah bertukar, hari ni Amy bagi pilihan, sama ada nak melawat temple atau city tour. Lalu Masy dan saya memilih untuk city tour saja. Amy akan datang pick up pukul 10 pagi, so hari ni santai santai saja lah tak perlu bangun awal pagi sangat. : : Breakfast buah buahan dan cornflakes bersama susu : : Oleh sebab banyak masa, baru la sempat saya dengan Masy berborak borak hal duniawi.…

Chiang Rai : Long Neck Village

Destinasi terakhir di Chiang Rai adalah Karen Long Neck Village. Actually tempat ni pun tak termasuk dalam itinerary. Optional. Kira kalau tourist nak pegi, tour guide bawak je lah, gitu. Tapi kena bayau la. Bukan free. RM50 saya bayar pada Amy. Dan duit tu saya pinjam dari Kak Na. Matiklaa baru kenal dah pau duit orang kannn. Kenapa pinjam? Sebabnya duit dah tinggal nyawa ikan kau. Kalau esok nak balik Malaysia dah takpe jugak, tapi ada 2 hari lagi nak…

Chiang Rai : Golden Triangle

Destinasi seterusnya ialah Golden Triangle. Golden Triangle ni ialah tempat pertemuan 3 negara iaitu Thailand, Laos dan Myanmar. Berdiri kat satu sudut dan kau boleh nampak ketiga tiga negara ni. Katanya tempat ni terkenal dengan kes penyeludupan dadah / ganja. : : Saya dah sampai kat semua negara negara ni. Korang haderr?? Hiks : : : : Saujana mata memandang : : : : Yang kat hutan belukar hijau belah kiri tu la yang depa buat aktviti penyeludupan dadah /…

Singgah Sebentar di Myanmar

: : Tukar duit Myanmar di sini : : Nak masuk Myanmar ni kami dikenakan bayaran RM145 sorang. Tu saya dah convert dah la tu sebabnya banyak tu yang Amy mintak lalu pegi tukar di money changer. Mahal kan? Tapi dah alang alang sampai Chiang Rai tu, zasss je lahh.. : : Border Thailand – Myanmar. Alah macam Padang Besar, Bukit Kayu Hitam kita jugaklah : : : : Mae Sai Town : : : : Busy town : :…

Chiang Rai : Solat & Lunch

Dari White Temple terus pegi lunch. Kami lunch kat Restoran Fengming Food. Kat sini bukan saja ada restoran halal, tapi pun jugak ada hotel tau. Namanya Green View Place. So sesapa nak bermalam kat sini pun boleh. : : Dalamnya luas : : : : Kaunter pembayaran : : : : Kau ghase mewah ke idok makanan kat sini? : : Yang penting toilet dia bersih dan wangi. Memula si Zaira la pegi, dah semua berlumba nak pegi melawat toilet.…

Page 1 of 212