Blog Maya Dot Com

Thailand

Pattaya, Thailand : Floating Market

Seterusnya, kami ke Floating Market. Dekat je pun dengan Love Art Park tadi tu. Masa mula-mula tersilap hantar tadi dia hantar kat entrance lain. Yang ni dia hantar entrance lain pulak. Bayaran masuk untuk 2 orang THB200. Lepas convert dalam RM38 camtulah. Kena tukar tiket yang dibeli online kat kaunter. : : Kena cop kat tangan macam masuk club. Tapi cop pun ala ala segan mati tak mahu : : : : Kelihatan bendera Malaysia di situ : : :…

Pattaya, Thailand : Love Art Park Part I

Kitorang dah bagi itinerari perjalanan pada Mr Nat kata nak pergi Love Art Park dulu, lepas tu baru Floating Market. Sebabnya plan nak terus lunch kat Floating Market tu. Tapi Mr Nat ni pegi Floating Market dulu pulak dahh. Lepas tu bila kitorang sebut Love Art Park, dia tergaru-garu kepala tak paham. Dah la asyik repeat Love And Park. Pastu Masy bagi nombor telefon Love Art Park tu, Mr Nat call tanya direction jalan apa semua. Katanya dia pun tak…

Pattaya, Thailand : Lunch, Masaj & Dinner

On the way nak ke Mini Siam tu tadi saya memang ada ternampak ada kedai makan halal. So lepas keluar je dari Mini Siam saya pun bagitau la Mr Nat tu. “We want to eat. I saw halal restaurant just now. You u-turn” “Go back?” “No, u-turn, u-turn” “Ok ok go back” Yang saya ingatkan dia nak go back hotel. Rupanya go back tu u-turn la cuma memasing silap pemahaman. Lepas u-turn tu haaa ‘there there the restaurant’ Matiklah cakap…

Pattaya, Thailand : Mini Siam

Sepatutnya destinasi kedua hari ini ialah The Bottle Museum. Berbekalkan segugus alamat di tangan, Mr Nat pun drive lah mencari di manakah lokasi The Bottle Museum ni. Sampai-sampai tengok eh macam kilang kayu ke perabot camtu lah. Ikut address betul dah tu. Lalu Mr Nat pun turunlah bertanyakan orang sana sini. Masuk-masuk kereta “No hep no hep” Dah apa pulak no hep ni. Berbekalkan skill komunikasi kakak yang tak seberapa ni, try lah translate. “Don’t have?” Ya ‘no hep no…

Pattaya, Thailand : The Sanctuary of Truth

Good Morning Pattaya! : : Kita mulakan hari ini dengan breakfast kenyang-kenyang. First time tengok waktu breakfast sampai pukul 12 tengah hari : : : : Tempatnya luas. Makanan agak limited. Lebih limited lagi untuk kita yang beragama Islam ini : : : : Salad, buah dan telur dadar : : : : Roti bakar ni saya seludup keluar : : Untuk pergerakan kami selama 2 hari full kat Pattaya ni, kami sewa kenderaan berserta dengan pemandunya sekali. Bayaran THB3000…

Pattaya, Thailand : Alcazar Cabaret Show

Tempat-tempat yang nak dikunjungi kat Pattaya ni saya yang google. Lepas tu finalized kan mana yang paling menarik lalu inform pada Masy. Saya susun ikut hari dan kemudian Masy la yang uruskan segala pembelian entrance fee. Yang Alcazar Cabaret Show ni kawan ia yang suggestkan. Katanya wajib nonton. So ia ia lah. Harga tiket USD13.50. Show start pukul 9.30 malam. Pukul 9 malam kami start menapak pepelan ke tempat kejadian. Jalan kaki dalam 10 minit gitulah. : : Wujud sejak…

Pattaya, Thailand : Sawadeekap!

Kisahnya pergi Pattaya ni sebab dah taktau nak pergi mana dengan Masy. Dah 3 tahun berturut-turut kami travel sesama. Memula 2014 pergi Labuan (sekali dengan arwah Rai & Deyana). Pastu 2014 pergi Chiang Mai Chiang Rai. Tahun lepas kami pergi Macau. So konon nak jugak la travel tahun ni berdua. Kekdahnya bajet ciput, tapi nak jalan jugak. Tu yang last-last terpacul Pattaya tu. Tapi saya dah awaskan Masy yang saya taknak buat aktiviti laut pulau bagai. I is don’t want.…

Pattaya, Thailand

Assalammualaikum anak-anak… Kita hold dulu cerita Jeju ya. Plis jangan kecam kakak. Ceritanya esok kakak nak pergi cuti-cuti ke Pattaya, Thailand selama 4 hari 3 malam. Jadi blog pun kena la cuti jugak kan? Doakan kakak selamat pergi dan selamat pulang ya. 23 Mei nanti kita sambung balik cerita Jeju ya. xoxo, Kakak Ostajah

Chiang Mai Chiang Rai : Khorb Chai Cha!

Akhirnya, sampailah ke entry terakhir cuti cuti Chiang Mai Chiang Rai saya. Lalu marilah membaca penggulungan dan rumusannya. OLE OLE yang sempat saya shopping. : : Tshirt untuk anak anak dan suami. Comel angat kartun gajah itu. 750 baht : : : : Fridge magnet kartun gajah yang pun comel jua 200 baht : : : : Fridge magnet lagi. 100 baht : : : : Tshirt saya 200 baht : : : : Sabun bentuk buah yang kiut miut…

Chiang Mai : Holiday Garden Hotel & Resort

OK sekarang saya nak story pasal hotel yang saya stay masa kat Chiang Mai ni. Kan saya bagitau kata saya ambik pakej dari TM Tours dengan bayaran RM550 kan, so semua included lah. Lalu saya pun tak bother lah nak siasat tentang hotel ni. Nama hotel gah, so mestilah meletup hotelnya kan. Bila dah sampai sana baru la tau lokasi hotel ni jauh dari town. Tu takpe lagi lah. Tapi yang nak nangisnya sebab wi fi kena bayar ikut jam.…

Chiang Mai : Khob khun krab!

Dah puas berposing posing di The Harbour, cabut balik hotel dan siap siap berkemas nak check out. Lepas check out letak beg kat reception dan pegi lunch kat cafe. : : Ayuh pulang! : : : : Dalam lif : : : : Voucher lunch. Jarang saya pegi travel ada pakej yang bagi lunch lepas check out : : : : No pork on this table katanya : : : : Sushi! : : : : Sambal belacan depa sedappp…

Chiang Mai : The Harbour

Belakang hotel kitorang stay tu ada tempat nama The Harbour. Memang 3 kali balik malam tu dok lalu sini je la. Malam terakhir lepas Khantoke Dinner tu Masy ada je ajak saya melepak. Tapi saya yang kemalasan huhu. So rancangan dibawa ke hadapan. Kami pegi pagi pagi alam hari terakhir sebelum terbang pulang ke Malaysia. Tempat ni lawa. Basically ia adalah tempat makan yang malam malam orang melepak memabuk. Dan ada jua kedai kedai yang jual baju, mekap, aksesori bagai.…

Page 1 of 3123