Blog Maya Dot Com

Terengganu

Ganu Kiter : TTI River Cruise

Tunggu punya tunggu takde pun orang River Cruise tu call, so saya ajak je la Encik Z pegi kat sana. Cross sikit je dari Taman Tamadun Islam tu. Terus gi kat kaunter tanya. Ok katanya dia akan masukkan dalam list pukul 12.30 tengah hari nanti. Sementara menunggu tu pergi la kat tempat makan depa, kan dapat voucher berapa ringgit tah tadi tu konon nak beli air la. Sekali budak kat tempat air tu kata voucher tu untuk food sahaja. Drinks…

Ganu Kiter : Taman Tamadun Islam

Destinasi pertama kita hari ni ialah Taman Tamadun Islam yang terkenal di Kuala Terengganu ini. Tiket saya beli sekali pakej dengan River Cruise. RM38 dewasa. RM25 kanak-kanak dan warga emas. Yang River Cruise tu kena bagi nama dengan nombor handphone. Nanti bila dah ada kapalnya depa akan call panggil. Macam tak bersistematik lah pulak kan. Masa beli tiket tu jugak kaunter akan bagi macam ala-ala paspot gitu. Dalam tu ada info pasal masjid-masjid yang ada dalam Monument Park ni. Dalam…

Ganu Kiter : Masjid Terapung, Restoran Lempeng & Nasi Dagang Kak Pah

Terus bergegas ke Masjid Tengku Tengah Zaharah atau juga dikenali sebagai Masjid terapung untuk solat dan melawat kawasan. Kitorang park kereta kat belah belakang. : : Terror Opah snap gambar ni. Kelihatan Mommy begitu kurus sekali, walaupun hakikat adalah sebaliknya: : : : Kenapa tu buat muka tu : : Lepas solat baru perasan yang laluan panjang nak ke masjid tu sebelah depan. Terus lah jalan sebab nak bergambar kan. : : Dah kenapa kau Normaya boleh tak perasan kasut…

Ganu Kiter : Kedai Kopi Hai Peng & Kompleks Noor Arfa

Plan nak pergi Kuala Terengganu ni dah agak lama jugak sebenarnya. Dan plan asal nak lajak ke Pulau Perhentian. Tapi masa sembang-sembang dengan Mama tengok Mama macam berminat je nak ikut, so takpelah, postpone dulu pergi Pulau Perhentian tu. Kita jalan-jalan kat Kuala Terengganu je dulu. Gembirakan hati orang tua dulu lebih afdal, tak gitu? Dan niat asal jugak nak stay 3 malam sebab saya memang ambik cuti lama. Tapi dapat resort B** 2 malam je. Memang la boleh je…

Bye-Bye Awana Kijal

AMARAN KERAS : entry ini mengandungi gambar yang begituuuu banyak. dan tidak mengikut saiz bersesuaian. sebab ada yang dicilok dari facebook. ada yang tak sempat edit dan perkara-perkara lain yang sewaktu dengannya. so sila layan jika mau. jika tak mau, ai tak paksa ok? gambar semua kredit kepada payiet & zairul. dah lepas lunch, lalu check out. lalu bergambar lah kami ahlil grup di sekitar kawasan hotel. sebagai kenang-kenangan kekdahnya. tengah bergambar, sekali lagi bersua dengan zairul and the geng.…

Bersama Mereka Yang Sengal…

ini adalah kisah pagi dan tengah hari di awana kijal. memasing bangun awal sebab mau breakfast. memasing jugak turun awal sebab mau lunch. kelaparan tahap kedaung. kebetulan di meja makan, bertembung dengan grup zairul, ikin, kama & nok. sambil makan, sambil pot pet itu ini. serius mereka ini adalah lawak terlampau. memang banyak gelak dari bercakap. takde apa sangat nak distory kat sini. tapi di sana memang macam-macam cerita lah keluar. sungguh enjoice sekali… baru lepas mandi, selepas jalan-jalan di…

Battle Night

macam biasalah, kalau treasure hunt nie, malam tu sure ada dinner. untuk answer presentation. pastu ada la tema-tema bagai. bagi memeriahkan suasana kekdahnya. dan tema dinner kali nie ialah battle night. tu yang ahlil kumpulan aku semua pakat baju soljar. oleh sebab kitorang turun lambat, so seat semua sudah kepenuhan. jadi terpisah dengan nadia. duduk table asing-asing. makanan malam tu so so sajork. yang special pun kambing la kot. aterrr.. aku kan suka kambing. eh.. suka makan kambing. cam biasa…

Welcome to Awana Kijal, Terengganu!

dah hampir 8 jam kematu punggung, akhirnya alhamdulillah selamat lah grup kami sampai ke awana kijal yang sering disebut-sebut itu. lepas submit jawapan, q la pulak untuk room registration. ada jamuan ringan. makan mee goreng. harus semua makan laju-laju sebab adalah kebulur. nie first time aku sampai awana kijal. hotel ini adalah besar dan melampau. eh, besar terlampau. katil saiz king kot? boleh sumbat 3 orang sekalik. kalau ko kurus, boleh muat 4 orang. motipp ada bathtub dalam bilik? bilik…

On The Move KL – Awana Kijal

laluan adalah of coz melalui lebuhraya pantai timur. aterrr.. nak ke terengganu kan. takkan nak lalu lebuhraya utara selatan pulak. gila kah? first soalan, jawapannya ada di pekan karak. so masuk la ke pekan karak sinun. first time aku masuk pekan karak nih. so so la. tapi dari pekan sunyi, tetiba meriah dengan maknosia kann… dan cam kebiasaan treasure hunt lah, pasti ada je orang akan tanya ‘cari apa ni dik?’. begitu… : : matikk la tak cover no plat…

Kijang Hunt – A Voyage of Discovery

ok mari start balik dari episod pertama treasure hunt. ini tahun ke 5 aku join treasure hunt. without fail. cehh.. cuma waktu ke damai laut, aku jadi commitee. yang lain, semua aku participate. ahlil pasukan pun bertukar-tukar dari tahun ke tahun. tema tahun ini ialah a voyage of discovery. grup aku nombor 60. diberi nama ADA KITAORANG KISAH? terdiri dari aku, payiet, encik z dan nadia. perjalanan adalah dari KL ke awana kijal, terengganu. mengambil masa kira-kira 8 jam. hari…

Bersiar-siar di tepian pantai Awana Kijal

entry nie pulak sepatutnya jadi entry ke 2 atau ke 3 akhir sempena pencarian harta karun di awana kijal. tapi sebab semua gambar pun dalam kamera cenonit, jadik kasik update jugak. lepas breakfast, aku encik z dan payiet mengambil keputusan untuk mengambil angin di pantai awana kijal ini. sebelum itu kasik pose tak berapa nak maut di kawasan sekitar. ada replika chess yang besar dan mencomel. aku ingat dulu ada satu jugak kat karambunai, sabah. oh… tetiba teringat karambunai. nak…

Membeli Satar & Keropok

sepatutnya entry nie ialah entry terakhir di terengganu. tapi memandangkan gambar-gambar treasure hunt semua dalam kamera gabak payiet, so aku kasi update mana yang ada gambar dulu la ek? kalau tak kang lagi berderet-deret cerita oii… ni lepas kitorang check out. semua pun sibuk nak beli keropok segala, so kami zass ke pantai teluk mak nik atau nama glamernya monica bay. kelassss ko. dari mak nik ke monica peginya. pantai ini terletaknya di kemaman yer anak-anak. kat tepi jalan berderet…