Blog Maya Dot Com

Terengganu

Ganu Kiter : Terima kasih Kuala Terengganu

Dah bagitau kan yang masa kat KT kami sekeluarga stay dekat Kompleks Peranginan B**. Alhamdulillah berbaloi-baloi bayarannya dengan resort 3 bilik yang luas lengkap segala peralatan. Lokasi pun sangat strategik di tepi pantai. Sempatlah jugak 2 kali kitorang jalan-jalan di tepian pantai. : : Resort yang kami duduk : : : : Pintu laluan ke laut : : Sebelum pergi yer yer je lah Encik Z kata pantai kat sini tak boleh mandi. Ombak kuat lah, air dalam lah, angin…

Ganu Kiter : Aziz Satar

Dari Kuala Terengganu kami exit masuk Chukai sebab nak singgah makan kat Warung Aziz Satar. Sebab ramai nau nau yang dok cerita pasal warung ni, tu yang nak jugak jugak nyinggah tu. : : Yaya dan nasi buburnya. Jua ABC : : : : Saya lapar jadi mari makan nasi : : : : Pelbagai celup tepung jua ada di sini : : : : Ambik ketam dan udang : : Dan wajib-wajiblah kita mencuba satar & otak-otak. Macam-macam jenis…

Ganu Kiter : BTB, Roti Paung & Turtle Alley

Tak dapat bergambar di Turtle Alley sebab hujan, kami terus ke BTB Dynar Lekor nak cari keropok. Ni pun tempat yang famous jugak dalam internet, tu yang gigih jugak mencari ha. : : Q boleh tahan panjang : : : : Saya beli sos keropok lekor comel ni : : : : Beli bungkus untuk makan dalam kereta.  Tapi rasanya tak kena kat tekak saya lah  hmm.. : : Misi diteruskan dengan mencari kedai menjual Roti Paung. Yang ni macam…

Ganu Kiter : Restoran Air Buah Pior & Pasar Payang

Malam tu keluar dinner kat Restoran Buah Pior. Macam ada 2 kedai yang lebih kurang tau, tapi saya pergi yang saya jumpa kat internet. Katanya ni kedai yang terawal la berunsurkan air buah ni kat KT. Lokasi jangan tanya sebab saya sendiri pun pening ehehe. : : Yang diorder : : : : Penambah perasa : : : : Inilah dia air buah pior nya.  Predict? Hmm biasa biasa je kot? : : : : Yaya order Laksam. Saya order…

Ganu Kiter : Masjid Kristal & Warung PokNgoh

Singgah Masjid Kristal untuk solat. Dekat je dari jeti naik cruise tadi, nak jalan kaki pun boleh. Tapi motip lah pulak nak berjalan kan. Lawalah Masjid Kristal ni. Suka tengok. Cuma cuma cuma, tak berapa user friendly. Tempat wuduk jauh kat luar dan lepas tu kena jalan laluan luar nak ke dalam masjid. Dalam tempat wuduk tu pun lecak-lecak berair takde tempat proper nak pakai tudung balik. Kira dah basah-basah muka, basah-basah kaki, terus kena pakai tudung dan stokin. Tempat…

Ganu Kiter : TTI River Cruise

Tunggu punya tunggu takde pun orang River Cruise tu call, so saya ajak je la Encik Z pegi kat sana. Cross sikit je dari Taman Tamadun Islam tu. Terus gi kat kaunter tanya. Ok katanya dia akan masukkan dalam list pukul 12.30 tengah hari nanti. Sementara menunggu tu pergi la kat tempat makan depa, kan dapat voucher berapa ringgit tah tadi tu konon nak beli air la. Sekali budak kat tempat air tu kata voucher tu untuk food sahaja. Drinks…

Ganu Kiter : Taman Tamadun Islam

Destinasi pertama kita hari ni ialah Taman Tamadun Islam yang terkenal di Kuala Terengganu ini. Tiket saya beli sekali pakej dengan River Cruise. RM38 dewasa. RM25 kanak-kanak dan warga emas. Yang River Cruise tu kena bagi nama dengan nombor handphone. Nanti bila dah ada kapalnya depa akan call panggil. Macam tak bersistematik lah pulak kan. Masa beli tiket tu jugak kaunter akan bagi macam ala-ala paspot gitu. Dalam tu ada info pasal masjid-masjid yang ada dalam Monument Park ni. Dalam…

Ganu Kiter : Masjid Terapung, Restoran Lempeng & Nasi Dagang Kak Pah

Terus bergegas ke Masjid Tengku Tengah Zaharah atau juga dikenali sebagai Masjid terapung untuk solat dan melawat kawasan. Kitorang park kereta kat belah belakang. : : Terror Opah snap gambar ni. Kelihatan Mommy begitu kurus sekali, walaupun hakikat adalah sebaliknya: : : : Kenapa tu buat muka tu : : Lepas solat baru perasan yang laluan panjang nak ke masjid tu sebelah depan. Terus lah jalan sebab nak bergambar kan. : : Dah kenapa kau Normaya boleh tak perasan kasut…

Ganu Kiter : Kedai Kopi Hai Peng & Kompleks Noor Arfa

Plan nak pergi Kuala Terengganu ni dah agak lama jugak sebenarnya. Dan plan asal nak lajak ke Pulau Perhentian. Tapi masa sembang-sembang dengan Mama tengok Mama macam berminat je nak ikut, so takpelah, postpone dulu pergi Pulau Perhentian tu. Kita jalan-jalan kat Kuala Terengganu je dulu. Gembirakan hati orang tua dulu lebih afdal, tak gitu? Dan niat asal jugak nak stay 3 malam sebab saya memang ambik cuti lama. Tapi dapat resort B** 2 malam je. Memang la boleh je…

Bye-Bye Awana Kijal

AMARAN KERAS : entry ini mengandungi gambar yang begituuuu banyak. dan tidak mengikut saiz bersesuaian. sebab ada yang dicilok dari facebook. ada yang tak sempat edit dan perkara-perkara lain yang sewaktu dengannya. so sila layan jika mau. jika tak mau, ai tak paksa ok? gambar semua kredit kepada payiet & zairul. dah lepas lunch, lalu check out. lalu bergambar lah kami ahlil grup di sekitar kawasan hotel. sebagai kenang-kenangan kekdahnya. tengah bergambar, sekali lagi bersua dengan zairul and the geng.…

Bersama Mereka Yang Sengal…

ini adalah kisah pagi dan tengah hari di awana kijal. memasing bangun awal sebab mau breakfast. memasing jugak turun awal sebab mau lunch. kelaparan tahap kedaung. kebetulan di meja makan, bertembung dengan grup zairul, ikin, kama & nok. sambil makan, sambil pot pet itu ini. serius mereka ini adalah lawak terlampau. memang banyak gelak dari bercakap. takde apa sangat nak distory kat sini. tapi di sana memang macam-macam cerita lah keluar. sungguh enjoice sekali… baru lepas mandi, selepas jalan-jalan di…

Battle Night

macam biasalah, kalau treasure hunt nie, malam tu sure ada dinner. untuk answer presentation. pastu ada la tema-tema bagai. bagi memeriahkan suasana kekdahnya. dan tema dinner kali nie ialah battle night. tu yang ahlil kumpulan aku semua pakat baju soljar. oleh sebab kitorang turun lambat, so seat semua sudah kepenuhan. jadi terpisah dengan nadia. duduk table asing-asing. makanan malam tu so so sajork. yang special pun kambing la kot. aterrr.. aku kan suka kambing. eh.. suka makan kambing. cam biasa…

Page 1 of 212