Blog Maya Dot Com

Tazkirah

Keseimbangan Keluarga dan Kerjaya

Salah satu sebab saya paling love love B** ni sebab selalu anjurkan majlis majlis ilmu. Baik anjuran BAKTI atau Puspanita. Baru baru ni anjuran Puspanita, diorang panggil Prof Mohd Kamil Ibrahim. Terujalah nak pergi sebabnya saya ada baca buku beliau Bersyukur Saat Diuji dengan Travelog Haji – Mengubah Sempadan Iman. Buku Bersyukur Saat Diuji tu kan haihhh sedih benar saya membacanya. Prof diuji bila banjir besar melanda Segamat, dan harta benda beliau musnah dalam kejadian tu. Haihh tak dapat digambar…

Ceramah di MOF Putrajaya

28 April 2016 saya ke Putrajaya. Saya menghadiri Program Ceramah Bersempena Hari Ibu “Syurga di Bawah telapak Kaki Ibu” Anjuran Puspanita Kementerian Kewangan. Pergi bertiga je dengan Kak Aida & Zura. Drive dari KL berdua dengan Zura. Ambik Kak Aida kat tol Kajang sana. Dah lama kot saya tak drive jauh ceni. Nervous pulak kejap hehe. Tapi dengan bantuan Waze, sap sap soi sampai ha. Berpeluh peluh cari parking kat sini. Last last parking kat SPR. Tah boleh ke tidak…

Menziarah

14 November 2014, Jumaat. Saya mengikuti rombongan Puspanita Kijang office saya pergi ke Pusat Jagaan Al-Fikrah di Kajang. Pusat Jagaan Al-Fikrah ditubuhkan untuk menempatkan mereka yang tidak mempunyai tempat tinggal dan terbiar. Mereka terdiri daripada penghuni tanpa waris, warga emas, orang kurang upaya, mualaf dan bekas pesakit hospital. Objektif penubuhan pusat jagaan ini adalah untuk memenuhi keperluan sementara/kekal penghuni miskin, tidak berkemampuan, tiada saudara-mara dan juga bermasalah sosial. Ia juga adalah sebagai transit kepada kes-kes terbiar sehingga waris dapat dikesan…

Hijrah Satu Pengorbanan

Ini pulak cerita 3 minggu lepas. 31 Oktober 2014 hari Jumaat hari tu Ustazah Siti Nor Bahyah datang kat surau office saya ni ha bagi tazkirah sempena Maal Hijrah. Antara point yang saya ingat :- 1. Kita perlu berkorban baru boleh berhijrah. Tanpa pengorbanan kita takkan dapat berhijrah. Dalam maksud ni kan? 2. Ustazah kongsikan kisah penghijrahan Abu Salamah yang meninggalkan keluarga beliau untuk mengikut Rasululullah SAW berhijrah dari Mekah ke Madinah 3. Kisah Suhayb ar-Rumi yang membuat pengorbanan dengan…

Bisikan Iblis vs Bisikan Malaikat

Hari Isnin hari tu saya half day petang. Sebab nak pegi attend ceramah agama dengan Kak Wan. Ceramah agama Kalam Muslimah dengan tajuk Bisikan Iblis vs Bisikan Malaikat ni anjuran bersama PERKIM Wanita Cawangan Taman Permata dan PPZ. Lokasi kejadian adalah di Darul Haslam, Taman Melawati. Senang cerita kat rumah Dato’ Yusof Haslam lah. Terus menanam harapan kot kot dapat bertembung dengan Puteri Sarah yang cantik manis itu. Majlis start pukul 3 petang. Panel hari tu ialah Ustazah Norhafizah Musa…

Kuliah Dhuha Ustaz Syed Norhisyam

Semalam dah berakhir Syawal kan? Cepatnya la haihh masa berlalu. Rasa macam baru je Ramadhan, lepas tu Syawal. Tup tup dah Dzulkaedah. Sepatutnya entry ni saya nak up semalam, tapi sekarang ni busy sangat sangatlah dengan macam macam hal. So terlewat sehari, tapi oklah kan dari tak publish langsung. Masa Ramadhan hari tu every weekend saya pegi Kuliah Dhuha kat Masjid Al Ridhuan Hulu Klang. Ada saya up beberapa entry kan? Minggu terakhir tu, instead of Ustazah yang bagi kuliah,…

20 Ramadhan.. 3 Tahun Yang Lalu

Conversation kat atas ni terjadi pada 21 Januari 2011. Dah lama kan? Tapi inilah antara conversation paling terkesan yang pernah saya alami. Saya namakan kawan saya ni A. Saya kenal A masa saya umur 21 tahun. Kitorang sebaya. Umur 21 what do u expect kan. Remaja muda belia. Memang banyak merepek dari warasnya. As time goes by, masing masing dah berkeluarga, so jarang sangat dah dapat jumpa. Tapi kadang kadang kitorang borak jugak dalam facebook. A bertudung tak silap saya…

Kuliah Dhuha

Selain menonton Always a Traveller – Reclaim Your Heart, weekend lepas jugak saya pegi Kuliah Dhuha kat Masjid Al Ridhuan Hulu Klang. Eh sebelum tu nak share sikit tragedi masa Tazkirah Ramadhan hari Jumaat lepas kat surau office saya ni ha. Penceramah ialah Ustazah Dr. Robiah K. Hamzah. Masa saya masuk dalam surau tu ustazah tengah mintak semua datang duduk kat depan. Sebabnya ramai yang duduk belakang, kekdah nak bersandar kat dinding. Saya masa tu tak fikir apa, terus je…

Always a Traveller – Reclaim Your Heart

Weekend lepas both Saturday & Sunday saya nonton program tajuknya Always a Traveller – Reclaim Your Heart. Retreat kat South Island New Zealand oleh Yasmin Mogahed. Dan salah sorang peserta nya ialah Mizz Nina. Kira program ni cover retreat dan kisah penghijrahan Mizz Nina. Juga sesi soal jawab kemusykilan antara Mizz Nina & Yasmin Mogahed. Yasmin kata hidup kita ini adalah seperti seorang pengembara. Bila kita penat kita akan berhenti untuk berehat. Dan kemudian kita teruskan perjalanan sehingga sampai ke…

Teguran & Nasihat

Assalammualaikum, Salam pagi Jumaat. Berapa ramai antara kita yang selalu memberi nasihat tapi jarang mahu menerima nasihat? Saya jenis ok je nak terima nasihat, tapi yang selalu buat terguris tu sebab ‘cara’ nasihat tu diberi. Walaupun sebenarnya tak perlu nak terguris sangat pun. Tu kan cara Allah ‘tegur’ saya, melalui orang lain. Lagi satu, bagaimana orang yang lebih memerlukan nasihat boleh nasihatkan orang lain sedangkan orang yang beri nasihat tu lebih memerlukan nasihat secara luarannya? Tepuk dada. Tanyalah iman. Posted…

Seorang Diri

Assalammualaikum.. Morning Monday! Ramai ke ambik cuti tersepit hari ni? Payiet & Kaktin cuti. Tinggal saya seorang diri huhu. Saya tak cuti sebab takde keperluan apa pun, so kerja je lah kan. Hari Sabtu saya pegi office. Overtime. Tapi tak lama pun. Pagi tu teman encik z servis kereta kat gombak dulu. Pastu masuk office sampai pukul 11 pagi. Encik z drop saya kat pertama sebab nak hantar baju untuk alter. Encik z balik rumah sebab banyak kerja nak buat…

Maaf

masa mula mula blogging dulu, ikut suka hati je nak tulis apa. nak marah ke, emosi ke, meroyan ke, carut ke. tulis je sebab tak terfikir dan tak rasa ramai orang baca pun. tapi sekarang ni tak boleh sewenang wenang nak tulis sebab memang tak tau dah sapa sapa yang baca. nak snap gambar letak kat blog pun saya dah mula bertimbang tara. yer lah sebenar benarnya bukan semua orang suka gambar depa keluar kat blog orang. tambah lagi yang…

Page 1 of 712345...Last »