Keseimbangan Keluarga dan Kerjaya

Salah satu sebab saya paling love love B** ni sebab selalu anjurkan majlis majlis ilmu.
Baik anjuran BAKTI atau Puspanita.
Baru baru ni anjuran Puspanita, diorang panggil Prof Mohd Kamil Ibrahim.
Terujalah nak pergi sebabnya saya ada baca buku beliau Bersyukur Saat Diuji dengan Travelog Haji – Mengubah Sempadan Iman.

Buku Bersyukur Saat Diuji tu kan haihhh sedih benar saya membacanya.
Prof diuji bila banjir besar melanda Segamat, dan harta benda beliau musnah dalam kejadian tu.
Haihh tak dapat digambar kita ni yang hilang benda sikit sikit pun dah merungut kan?

Hari tu jugak dibuat pelancaran buku isteri Prof, iaitu Puan Roza, bertajuk Bukan Sekadar Resepi.
Prof tanya siapa yang lahir 2 Januari?
Kak Noni angkat tangan, Prof panggil ia ke depan mintak tekankan butang pelancaran.
Semua orang pun tertanya tanya la kan kenapa 2 Januari.
Rupanya sebab Puan Roza pun lahir pada 2 Januari.
Untunglah Kak Noni hehe..

Tajuk ceramah ni sebenarnya Keseimbangan Keluarga dan Kerjaya.
Tapi takde la Prof fokus sangat kat topik tu.
Banyak bercerita dan berkongsi pengalaman beliau which is adalah sangat best.

Prof kongsikan cerita tentang seorang anak yang upload gambar ibu nya yang telah meninggal dunia di Facebook.
Dan Prof menegur anak itu dengan menghantar email dibawah.
Tersentuh baca.
Semoga jadi iktibar untuk kita semua.

Ustaz juga bercerita kisah isteri dan anak anak beliau yang mana setiap dari mereka punya ciri ciri yang tersendiri.
Semua pun terkesan di hati saya tapi paling terkesan kisah anak lelaki beliau yang nombor 3. Amirul namanya.

Amirul ni paling simple dan jenis paling tak kisah katanya.
Prof cerita tentang keputusan UPSR Amirul. Tak cemerlang la.
Ada B, ada C. Tapi Prof pandang benda ni dari sudut positif.
Tak cemerlang dalam pelajaran, tak semestinya tak cemerlang dalam hidup.

Amirul masuk sekolah luar negara. Saya tak ingat negara mana.
Tapi Middle East jugak la.
Ustaz tersentuh bila Amirul sembelih kambing untuk korban.
Gitulah kiranya kita mak ayah ni jangan ditekankan sangat pada anak anak dalam soal pelajaran.

Setiap dari kami dapat buku ni hadiah dari Prof.
Buku ni pun haihhh sedihnya la bila baca.
Catatan perjalanan seorang ayah yang melalui satu fasa kehidupan yang merangkumi dari segi pelajaran, percintaan, keluarga, sahabat dan kehidupan itu sendiri.Apakah lagi yang lebih penting yang diperlukan oleh seorang ayah dari anaknya?
Tentulah kehidupan yang terjamin, dan melihat anaknya menjadi seorang mukmin.

Petikan kata-kata dari Prof yang saya sendiri masih lalai dan mampu tak mampu.
Sedih dengan diri sendiri sebab masih lagi tak istiqomah 🙁

“Di Tanah Suci wanita begitu memelihara aurat. Bertudung labuh, berstoking dan memakai sarung lengan tetapi ramai yang tidak lagi mengamalkannya apabila pulang ke tanah air. Bukankah itu kerugian. Sebaik-baiknya kekalkan apa yang sudah kita laksanakan di Tanah Suci,” ujar Prof Kamil.

Beliau menasihatkan agar wanita mengenakan pakaian ‘ready’ solat kerana memudahkan mereka untuk bersolat dimana-mana sahaja. Beliau menganggap pemakaian telekung umpama kemestian di kalangan wanita di Malaysia untuk bersolat tetapi jika wanita sudahpun menutup aurat sepenuhnya, ia lebih memudahkan mereka.

– Prof Muhd Kamil Ibrahim