Blog Maya Dot Com

Ramadhan

Bufet Ramadhan Selera Warisan

Hari Jumaat lepas saya half day petang. Terus zass balik Taiping. Encik Z kata jalan jem. Tapi dalam jem tu 4 jam gak dah sampai. Saya memang tak sedar. Tidur mati huhuhu. Sebelum tu dah call Hotel Seri Warisan Taiping buat reservation untuk berbuka puasa. Dewasa RM35. Kanak kanak RM18. Nett. Oleh sebab sekentut je TLJ dengan hotel ni, so pukul 6.45 petang baru gerak. Tu pun kena menunggu gak dalam setengah jam heh. Spread dia ok la boleh tahan…

MyDulang

Last kopek cerita buka puasa kat KL. Mandangkan ramai je pun cuti 3 hari ni kan. Tapi takpe saya up je bagi habis semua entry yang ada. Next week saya nak cuti pulak. Alah sehari je pun hehe. 2 hari sebelum balik Taiping. Dah malas nak kotor kecahkan dapur. So berbuka kat luar je lah. Lepas maghrib pegi Old Town Rampai Business Park. Nak try set My Dulang ni ha. Encik Z nak makan set yang ayam masak merah tu.…

Kali ke 2

Pertama kali pegi pasar Ramadhan kat area rumah saya ni ha. Memang besar pasar Ramadhan nya. Puas la pusing. Tapi bila tengok makanan berlauk semua pun macam tak bernafsu. Taktau lah kenapa. Sampailah tetiba nampak cendol ini. Tik tik tik menitik air liur ku. Yang sebenarnya kan.. masa ni saya tak puasa pun hehe. Masuk dalam kereta terus hirup. Yer la walaupun tak puasa kan, bukannya saya makan apa pun kat office. Macam malas pun yer. Takat minum air masak…

Nasi Ayam 2 Kali

Saya suka makan nasi ayam, tapi tu la. Tak penah ada inisiatif nak cuba masak. Taktau kenapa hari Isnin sebelum cuti Nuzul Quran tu terasa rasa nau nak try masak nasi ayam. Balik office terus pegi NSK beli apa yang patut. Tapi tu la saya masak ikut sedap je ni. Takde sukatan atau proper punya bahan. Google resepi nasi ayam paling simple. Hah itu ler yang saya buat. : : ayam perapan : : : : tumis tumis Ramadhan :…

Iftar @ Office

Khamis & Jumaat lepas saya berbuka kat office. Hari Khamis dengan Puspanita B** kat Sasana Kijang. Hari Jumaat dengan BAKTI B** kat Lanai Kijang. Majlis iftar Puspanita dimulakan dengan bacaan Yassin dan tahlil, diikuti dengan tazkirah oleh Ustazah Dr. Aisyah Jami’an, berkisar tentang tajuk Keindahan Ramadhan. Taqwa adalah objektif Ramadhan. Tercapaikah objektif kita Ramadhan kali ini? : : ustazah Aisyah bertudung coklat : : : : terima kasih Datin sebab bagi surah Yasin ni : : Macam biasalah berbuka puasa,…

Iftar @ Taiping

Encik Z cukup menyampah kalau saya sebut iftar instead of bukak puasa. Tah apa dijakinya sangat tah. Tapi benarnya memang takde nya pun saya sebut iftar. Saja ngusik Encik Z sebab tau dia tak gemor. Hiks. Last 2 weeks saya balik Taiping. Tumpang kereta Abang Long. Ye la bertumpang ni boleh la jimat sikit duit minyak tol kan. Cumanya kena bertabah sikit la dengan si Cici. Dia tu kalau dok belakang memang nak baring je kejenya. Kadang tu ‘Mommy tepi…

Ketuk Ketuk Ramadhan

Alhamdulillah hari ni dah hari ke 12 kita berpuasa yer. Awal awal puasa hari tu memang saya tak masuk dapur pun. Beli food kat cafe office saya ni je ha. Beli pun sekadar buat syarat nak berbuka, takde teringin nak makan particular food pun. Encik Z pun dia pandai pandai sendiri je beli apa yang dia nak. Biasanya sampai rumah tu dia keluar balik, pi pasar Ramadhan. Sebab bulan puasa ni saya masuk kerja 7.30 pagi, so pukul 4.30 petang…

Salam Ramadhan 2014

Assalammualaikum korang.. Sedar tak sedar, pejam celik pejam celik dah jumpa balik kita dengan Ramadhan kan? Cepatnya rasa masa berlalu. Dan. Sedar tak sedar jugak, dah setengah tahun berlalu dah. Satu kejayaan buat saya sebab sepanjang setengah tahun ni saya belum pernah ambik MC. Dan belum pernah ambik EL. Uhuu! Satu kejayaan yang boleh dibanggakan. Saya kan Dayang Senandung. Kena la maintain. Hiks. Satu lagi kejayaan bila saya berjaya ganti puasa dari tahun lepas lagi. Dalam bulan Syawal tu jugak…

Tragedi Malam Raya

sehari sebelum raya tu saya kerja half day pagi. so lepas zohor, saya dengan encik z pun bertolak lah pulang ke taiping. sepanjang jalan saya tidur je sebab sakit kepala. tup tup tengok dah sampai taiping. heee dasar. alhamdulillah jalan tak sesak ke apa. pukul 2 petang gerak dari KL, pukul 5 petang camtu dah selamat sampai. menu berbuka di hari terakhir berpuasa tahun ini ialah.. : : air ribena dan air oren : : : : nasi ulam air…

Shopping Raya

weekend yang saya tak boleh puasa tu saya ajak encik z ronda-ronda KL. tapi keluar pun dah lewat. pukul 5.30 petang lebih camtu lah. 2 hari berturut turut keluar. sabtu ahad. pegi midvalley. cari baju tidur yaya. beli kasut saya. saya beli kasut sarung ada tumit sikit jenama larrie. kasut untuk santai dan pakai office jugak. ini namanya konsep ekonomi. 2 in 1. lagi pula kan saya baru jugak beli kasut jelly bunny hari tu. so kasik sesah yang tu…

Berbuka Luar. Berbuka Sorang

last kopek cerita buka puasa untuk ramadhan tahun ni. kira kalau ikut ikut 2 entry je la kan saya up gambar makanan bukak puasa kan? dan kalau ikut ikut yang bebetul bukak puasa kat luar lepas berkumandang azan maghrib sekali je pun. tu pun sebab hantar kaklong dengan anak anak ia nak balik taiping naik train. so sekalian berbuka kat kl sentral. nampak nau saya dengan encik z takde kawan kan? takde orang nak ajak berbuka kat luar. lol! ok…

KL ke Taiping

hari ahad plannya nak bertolak balik taiping lepas subuh. konon la kan.. tapi lepas subuh tidur balik sementara tunggu kaklong sampai hantar caca. yer caca dipos balik dengan aku sebab kaklong abang long kerja hari isnin. nursery caca plak tutup. so lepas caca sampai mandikan dia apa semua, dalam pukul 10.30 pagi camtu baru gerak kot dari jasmine. merisau jugak la takut caca meragam ke hapa kan. dah la sebelum nak gerak tu dia dok ‘ibu… ibu…’ abang long dah…

Ronda Ronda Sabtu

aku habiskan cerita puasa boleh? boleh? terima kasih 🙂 hari sabtu petang keluar gi jalan TAR lagi. sebabnya encik z belum beli baju melayu merah lagi. penat oh pusing pusing mencari. susah benau lah pulak cari baju melayu merah ya. ramai tema merah ke tahun ni ek? akhirnya dapat. tapi seluar agak mengetat plus agak senteng. bedal je lah. yang senteng tu aku boleh alter. yang ketat tu. errr.. err.. pandai pandai awak diet la yer encik z. berbuka kat…

Page 3 of 41234