Blog Maya Dot Com

Ramadhan

Ramadhan Part 4

Lepas Yaya balik Taiping saya dah takde dah beli lauk masak memasak ni. Sahur dengan berbuka main-main je. Makan apa yang terasa nak makan. Kira takde beria dah. : : 24 Ramadhan. Lepas berbuka lite lite, pergi makan kat Nasi Ayam Chee Meng : : : : Teh O RM2.50. Mahal kan huhu : : : : Pergi Jalan TAR nak cari anak tudung. Nampak fake dUCk Alhambra. Kakak punya beli online pun tak sampai lagi masa ni, dah ada…

Ramadhan Part 3

: : Tolong ayah potong sosej sebab depa nak bersahur dengan Spaghetti Carbonara.  Saya tak puasa masa ni, so Mommy nak tidurrr : : : : Cuti Nuzul Quran. 17 Ramadhan. Hantar Yaya balik naik ETS : : : : Dapat biskut dan air milo dalam train : : Saya patah balik ke KL hari yang sama jugak. Train pukul 5 petang tak silap. Oleh sebab saya tak puasa, dapatlah saya makan nasi ulam Mama untuk lunch. Hati Ibu kan..…

Swensen’s

16 Ramadhan. Lepas berbuka lite-lite, terus ke Sunway Putra Mall. Konon nak makan sushi, tapi bulan Ramadhan ni diorang buat buffet lah pulak. So taknak. Saya suggest makan kat Swensen’s sebab dedua pun tak pernah makan kat sini. : : Macam biasa, drinks 2 saja. Saya minum air masak jerr : : : : Yaya punya : : : :Saya rekemenkan Encik Z makan ayam cornflakes ni. Sebab saya dah pernah makan dan saya rasa sedap : : : :…

Shopping Part 2

Lepas sesi Batik Painting kat MAG, saya dengan Yaya pergi Sri Rampai. Nak tempah baju untuk Aidil Adha. Kelas ke idok, Aidil Fitri belum lepas dah tempah baju Aidil Adha. Hiks. Pergi kat tailor biasa saya tu lah, Kak Min. Kenapa tak jahit sendiri macam dulu? Mesin jahit saya dah arwah dan tak kuasa dah nak beli baru. I got no time u know. Sekarang ni masa makin mencemburui. Ni dapat update blog ni pun dah kira beruntung tau. Yaya…

Batik Painting @ MAG

15 Ramadhan. Saya register Yaya masuk program Batik Painting dekat MAG, Sasana Kijang. Saja lah bawak dia keluar buat aktiviti sikit. Kesian jugak cuti sekolah tak buat apa, tak ke mana. Dah bulan puasa kan, nak buat cemana. Tapi ok la, jimat duit tak yah gi jalan hehe. : : Lukisan dan corak yang boleh dipilih : : : : Wakil MAG tunjuk demo : : : : Yaya pilih wau : : : : Siap! : : : :…

Rumah Tamu Datin Halijah

Hari-hari pergi balik kerja memang lalu depan Rumah Tamu Datin Halijah ni. Tengok buffet RM50 dewasa. Tapi di hari kejadian iaitu 11 Ramadhan, ada promo RM40 dewasa. Tanya Encik Z nak tak bawak Yaya berbuka kat sini. Dia kata OK, so ke sanalah kami. 5 minit je pun dari KSU. : : Jubah saya tu Kak As bagi, dari Mekah/Madinah sana : : Saya syak tokey tempat ni orang Johor kot. Sebab depa bukak radio Johor. Tau lah kan Johor…

Ramadhan Part 2

Kita sambung sembang-sembang Ramadhan Part 2 pulak yer. Seperti caption di bawah. Pastu ketam pun macam kering dan agak berbau. Memang terpaksa blacklist buat masa ini. Tunggulah kot 2,3 bulan lagi luka telah terubati, baru saya order balik ke cemana ke. : : Gambar ni je lah ada menunjukkan bukti beli Yong Tau Foo kat cafe office : : 14 Ramadhan bawak Yaya gi Bazar Ramadhan kat UTC Sentul. Saja lah bagi dia merasa pulak suasana Bazar Ramadhan kat KL…

Shopping Raya Part 1

Konon cadangnya lepas melepak kat The Garage tu, nak gi jalan-jalan kat Jalan TAR. Sian Yaya teringin. Memang dah masuk pun depan Sogo tu, cumanya kereta banyak dan gigih nak cari parking. Saya sebenarnya masa tu ngantuk nau-nau. So saya cakap dengan Yaya, takde parking ni jom la balik. Menyirap je Encik Z. Yaya pun dah murung. Sebab boleh je pun kalau nak pusing cari parking. Tapi sebab i is mengantuk tu yang ajak balik. I is kenot ok. Kalau…

Mr Dakgalbi

Cerita Ramadhan ke 7. Ustazah Siti Nor Bahyah datang bagi ceramah. Tapi sekejap je sebab Ustazah ada urusan lain. Soalan dan jawapan yang saya ingat “Ketenangan itu milik siapa?” “Ketenangan milik orang-orang yang beriman” Untuk dapatkan ketenangan, kena jaga 5 perkara. Hati, Ilmu, Amalan, Azam dan Ikhlas. Insya Allah kita akan dapat ketenangan. Malam tu berbuka lite-lite dulu, lepas Maghrib terus keluar pergi Mr. Dakgalbi. Sebenarnya everytime lalu kat Mr. Dakgalbi PV128 mesti saya cakap dengan Encik Z. “Bang, tu…

Ramadhan Part 1

Assalammualaikum semua. Selamat berpuasa. Dah Ramadhan ke 20 baru la nak cerita ceriti pasal bulan puasa tahun ni. Yer la, kan nak bagi laluan pada cerita Jeju tu. Lega dah habis. Walaupun tak update kat blog, facebook dan instagram, tapi hari-hari saya update kat insta stories tau menu sahur dan berbuka. Aktiviti bulan puasa pun saya update kat sinun. : : Sahur nasi putih, sambal telur dengan ikan bilis goreng aje : : : : Saya beli barang basah dari…

Shopping Raya & Nasi Ulam

Sabtu, 2 Julai, Mama dengan Yaya sampai KL pukul 11.30 malam. Macam biasalah pergi jemput diorang kat KL Sentral. Yer tahun ni raya kat KL lagi. Besoknya barulah bawak Yaya pergi shopping barangan raya dia. Mama malas nak ikut. Nak siapkan nasi ulam katanya. Konon nak keluar pagi pukul 9.30 camtu, tapi biasalah kan mesti ke laut jugak lewatnya. Pukul 11 pagi camtu baru la gerak ke Midvalley. Orang boleh tahan meramai. Terus je pegi Jelly Bunny sebab memang dah…

Corat Coret Ramadhan

Tau ramai cuti hari ni kan? Saya je la gigih bekerja. Ala tahun tahun sebelum ni pun ceni jugak. Takde rasa sedih ke apa. Sokayy je. Walaupun tau blog sendu, tapi takpelah, nak update jugak. So lepas Raya nanti takde la hegeh hegeh nak update cerita Ramadhan. Lagipun nowadays semua dah mobile kan? Baca blog thru handphone je yer dok? : : Bayar Zakat Fitrah done : : : : Dua ni staf baru RSA. Azri & Khairul. Sebab baru,…

15 Terakhir Ramadhan

: : Dah hujung hujung puasa ni dah tak tau nak berbuka apa dah. Sekali tu saya beli sushi ni je ha berbuka : : : : Barang barang kat dapur cukup untuk buat Butter Prawn. So berbutter prawn lah kita berbuka di hujung minggu : : Biasa tahun tahun sebelum ni saya akan berbuka dengan Masy sebab nak pas kan duit tukar. Tapi tahun ni Masy tukar dengan kawan ia, makanya jumpa untuk berbuka je lah. Ia rajin nak…

Page 1 of 41234