Blog Maya Dot Com

Ramadhan

Ramadhan Part 2

Kita sambung sembang-sembang Ramadhan Part 2 pulak yer. Seperti caption di bawah. Pastu ketam pun macam kering dan agak berbau. Memang terpaksa blacklist buat masa ini. Tunggulah kot 2,3 bulan lagi luka telah terubati, baru saya order balik ke cemana ke. : : Gambar ni je lah ada menunjukkan bukti beli Yong Tau Foo kat cafe office : : 14 Ramadhan bawak Yaya gi Bazar Ramadhan kat UTC Sentul. Saja lah bagi dia merasa pulak suasana Bazar Ramadhan kat KL…

Shopping Raya Part 1

Konon cadangnya lepas melepak kat The Garage tu, nak gi jalan-jalan kat Jalan TAR. Sian Yaya teringin. Memang dah masuk pun depan Sogo tu, cumanya kereta banyak dan gigih nak cari parking. Saya sebenarnya masa tu ngantuk nau-nau. So saya cakap dengan Yaya, takde parking ni jom la balik. Menyirap je Encik Z. Yaya pun dah murung. Sebab boleh je pun kalau nak pusing cari parking. Tapi sebab i is mengantuk tu yang ajak balik. I is kenot ok. Kalau…

Mr Dakgalbi

Cerita Ramadhan ke 7. Ustazah Siti Nor Bahyah datang bagi ceramah. Tapi sekejap je sebab Ustazah ada urusan lain. Soalan dan jawapan yang saya ingat “Ketenangan itu milik siapa?” “Ketenangan milik orang-orang yang beriman” Untuk dapatkan ketenangan, kena jaga 5 perkara. Hati, Ilmu, Amalan, Azam dan Ikhlas. Insya Allah kita akan dapat ketenangan. Malam tu berbuka lite-lite dulu, lepas Maghrib terus keluar pergi Mr. Dakgalbi. Sebenarnya everytime lalu kat Mr. Dakgalbi PV128 mesti saya cakap dengan Encik Z. “Bang, tu…

Ramadhan Part 1

Assalammualaikum semua. Selamat berpuasa. Dah Ramadhan ke 20 baru la nak cerita ceriti pasal bulan puasa tahun ni. Yer la, kan nak bagi laluan pada cerita Jeju tu. Lega dah habis. Walaupun tak update kat blog, facebook dan instagram, tapi hari-hari saya update kat insta stories tau menu sahur dan berbuka. Aktiviti bulan puasa pun saya update kat sinun. : : Sahur nasi putih, sambal telur dengan ikan bilis goreng aje : : : : Saya beli barang basah dari…

Shopping Raya & Nasi Ulam

Sabtu, 2 Julai, Mama dengan Yaya sampai KL pukul 11.30 malam. Macam biasalah pergi jemput diorang kat KL Sentral. Yer tahun ni raya kat KL lagi. Besoknya barulah bawak Yaya pergi shopping barangan raya dia. Mama malas nak ikut. Nak siapkan nasi ulam katanya. Konon nak keluar pagi pukul 9.30 camtu, tapi biasalah kan mesti ke laut jugak lewatnya. Pukul 11 pagi camtu baru la gerak ke Midvalley. Orang boleh tahan meramai. Terus je pegi Jelly Bunny sebab memang dah…

Corat Coret Ramadhan

Tau ramai cuti hari ni kan? Saya je la gigih bekerja. Ala tahun tahun sebelum ni pun ceni jugak. Takde rasa sedih ke apa. Sokayy je. Walaupun tau blog sendu, tapi takpelah, nak update jugak. So lepas Raya nanti takde la hegeh hegeh nak update cerita Ramadhan. Lagipun nowadays semua dah mobile kan? Baca blog thru handphone je yer dok? : : Bayar Zakat Fitrah done : : : : Dua ni staf baru RSA. Azri & Khairul. Sebab baru,…

15 Terakhir Ramadhan

: : Dah hujung hujung puasa ni dah tak tau nak berbuka apa dah. Sekali tu saya beli sushi ni je ha berbuka : : : : Barang barang kat dapur cukup untuk buat Butter Prawn. So berbutter prawn lah kita berbuka di hujung minggu : : Biasa tahun tahun sebelum ni saya akan berbuka dengan Masy sebab nak pas kan duit tukar. Tapi tahun ni Masy tukar dengan kawan ia, makanya jumpa untuk berbuka je lah. Ia rajin nak…

Western & Chinese Food

Isnin dengan Selasa lepas dua hari berturut turut berbuka kat luar sebab ada urusan yang tak berkesudahan. Actually urusan tu urusan cari barang barang untuk rumah baru saya. Saya memang tak update kat blog, tapi ada la up status kat Facebook. Macam biasalah, kat blog ni kelembapan sikit. Hari Isnin lepas office berdesup ke Petaling Jaya, setelkan barang barang elektrik. Encik Z ajak berbuka kat Pizza San Francisco. Saya tau tempat ni sebab pernah ternampak kat area Wangsa Delima, tapi…

Buka Puasa Sana Sini

Hari Jumaat lepas, 24 Jun saya berbuka kat Lanai Kijang. Konon hari gaji la kan, nak mewah sikit katanyaaa hehe. Buffet Ramadhan RM45 per pax. Ada kambing golek/bakar. So itulah yang dituju dulu. : : Kambing! : : : : Pakai tudung putih tu feeling feeling Vivy Yusof ke cemana tu : : : : Meriah dan berbaloi la sebab food pun banyak, pelbagai dan sedap : : : : Boleh kata full house jugak la. Buffet ni buat hari…

Iftar Farewell For Ayu at Pae’s Crib

Encik Z berbulu sungguh saya guna perkataan Iftar tu hahah. Tapi yang sebenarnya saya pun tak gemar beriftar iftar bagai ni. Buka puasa sudah. Kita kan orang Melayuuuu. Tapi siapa yang nak guna Iftar tu suka hati kome la. Tu tajuk saya letak Iftar sebab tu nama grup kat whatsapp yang si Pae create. Pae, mohon jangan sentap. Hiks. 2,3 kali jugak la bertangguh tangguh nak buka puasa dengan depa 2 ni. Akhirnya set hari Ahad, 19 Jun. Konsepnya ialah…

Aroma Thai with Siblings

Jumaat lepas 17 Jun, saya berbuka puasa dekat Restoran Aroma Thai, Seri Kembangan dengan adik beradik ku. Abang Long la suggest restoran ni. Restoran baru katanya. Food semua sedap. So let’s lah. : : Antara yang diorder. Udang goreng tepung dengan kailan ikan masin takde dalam gambar. Tak sempat nak snap : : : : Caca sorang makan kembung 3 rasa ni. Favourite dia. Sama macam Yaya jugak : : Memang sedap food kat sini. Tu tengok licin semua makan…

2 Minggu Pertama Ramadhan 

Diam tak diam, dah 15 hari kita berpuasa kan. Saya tak berkesempatan lagi nak sembang sembang Ramadhan kat sini. Tapi Ramadhan saya biasa biasa aje. Very simple dan minimal. Berbuka macam biasa, kalau hari kerja, beli kat cafe office je. Masih mengamalkan konsep beli sendiri sendiri. Apa saya teringin nak makan, saya beli. Apa yang Encik Z nak makan, dia beli sendiri. Pastu whatsapp je lah each other inform. Saya suka dengan konsep blogger Neena Anuar, hashtag hanya 1 juadah…

Hujung Ramadhan

27 Ramadhan. Berbuka di Boat Noodle Publika. Tapi sebab tak buat reservation, mendapatlah pukul 8 malam baru dapat makan. : : New Product katanya. Egg Noodle : : : : Memula ingat nak ambik Ice Tea Blended tapi takut tak sedap, so ambik yang biasa sudah. Sedapnyaaa : : : : Ambik 2 pinggan cukup. Pastu ambik Thai Salad : : : : Selfie di Ramadhan ke 28 : : : : Berbuka makan KFC, tergoda dengan iklan TV lalu…

Page 1 of 41234