Blog Maya Dot Com

PulauPinang

The Camera Museum @ Muntri Street

Tak terus balik Taiping, singgah dulu di The Camera Museum yang berlokasi di Muntri Street. Berputar putar jugaklah nak cari tempat ni sebab jalan utama ke sini di tutup dengar katanya sebab ada event. Akhirnya jumpa jugaklah, masuk ikut pintu belakang. : : Pintu belakang : : : : Sebelah menyebelah adalah bengkel bengkel kereta : : : : Beli tiket dulu. Baju kurung saya dari Medan. Dan tudung dari Cloverush. Handbag dari Sometimes : : : : Dapat sticker…

Everest

: : Budak happy nak gi swimming tanpa tau apakah nasib yang akan menimpanya sebentar lagi huahuahua : : : : Laluan ke swimming pool : : : : Lepas beli jajan, beli air tebu 2 plastik. Sedapnya air tebu. Sukaaa : : : : Sampai kat swimming pool tengok budak ni monyok je. Dah kenapa : : : : Sekali katanya tengah sedap sedap swim, security guard datang sound. Tak boleh mandi pakai tshirt hitam katanya. Tskk. What to…

1926 Heritage Hotel Penang

Sebelum gerak ke Penang singgah AEON Taiping dulu sebab nak cari swimming suit Yaya. Dia punya yang lama dah mengetat hebat dah ha. Tak banyak choice lah pulak. Kalau ada pun aka ke mahal nau sampai ratus ratusan. Memang swimming suit mahal ke cemana ni? Maklumlah I takde beli baju mandi bagai ni. Fine dulu dulu duluuu ada la beli. Tapi ingat, I yang dulu bukan yang sekarang. Hiks. Oleh sebab tak jumpa swimming suit yang bersesuaian, saya cakap dengan…

Selamat tinggal Pulau Pinang

: : Ben’s Vintage Toy bersebelahan je dengan Masjid Melayu (Jamek) Lebuh Acheh Pulau Pinang : : dan sepanjang area ni memang banyak lukisan yang kat dinding ni. kalau nak lebih praktikal bergambar kena naik beca. then pakcik beca berenti korang boleh la lompat turun dan bergambar. sebabnya parking area sini susah. jalan pun sempit kan. so kitorang snap yang dekat dekat je lah. pastu pergi Kek Lok Si atau Pagoda. yang ada tangga seribu tu. yang kiri kanan tangga…

Ben’s Vintage Toy

memula plan nak pegi Toys Museum. tapi masa tengah google info pasal penang, saya jumpa Bens Vintage Toy Museum ni. so cam ok gak la pegi sini since yaya pun penah je pegi toys museum masa dia kecik dulu. bens vintage toy ni letaknya di lebuh aceh. : : entrance : : : : kat depan ada macam macam jenis basikal dipamerkan : : bayaran masuk RM10 untuk dewasa dan RM6 kanak-kanak. agak pricey kot. tapi tu la muzium segala…

Laksa & Jeruk Pulau Pinang

hari terakhir di pulau pinang. pagi tu yaya & caca pi terjun laut lagi. selalu pun memang camtu kalau pi bercuti mana mana, memang last day nak balik tu, pagi pagi alam depa dah bangun sama ada mandi kolam atau laut. mama rajin nak bawak pegi. so ok lah. saya lepak lepak dalam bilik packing kain baju. dalam pukul 10 pagi camtu tengok depa dah balik dah. jenguk dalam bilik tengok caca tengah meraung nangis. dah kenapa pulak? rupanya tapak…

Kota Fort Cornwallis

kami ke Kota Fort Cornwallis yang letaknya di Georgetown. sebelum tu bagi rasuah dulu kat caca. beli belon buih ni ha. : : waktu operasi 9 pagi – 7 malam. harga tiket pun murah saja. rasa kitorang sampai ni around 5 petang camtu lah : : : : cubaan meminta diskaun. tapi tak dapek : : : : apakah sebenarnya Kota Fort Cornwallis ini? sila zoom untuk pembacaan. bila perati aah la kota ni berbentuk bintang : : : :…

Rumah P. Ramlee & Maamar

dari bukit bendera kami terus ke Rumah P. Ramlee yang letaknya di Jalan P. Ramlee. Rumah P. Ramlee ni merupakan rumah di mana beliau dilahirkan. rumah ni kecik comel je. bilik pun cuma ada satu. tak boleh snap gambar dalam rumah, makanya kita snap sipi sipi je la dari tepi rumah yer. kan ada tulis al fatihah kat atas tu kan. caca tanya saya, kena baca fatihah ke mommy? saya kata yer. terus dia angkat tangan doa. yaya pun sama.…

Bye Bukit Bendera!

bukit bendera ni fuuuu panas betoi. ke bukan bukit bendera je? satu penang panas? ingat kot kan bukit bendera kat tempat tinggi sejuk la kan, takde makna. panas terik peluh pun menitik tik tik tik. tapi sib baik la anak anak takde mengeluh ke apa sebab pakai baju hitam lengan panjang pula. : : panas silau walaupun masih pagi lagi : : : : ni periuk kera kan? : : : : anak periuk kera. hiks : : : :…

The Owl Museum

seterusnya… kami masuk dalam The Owl Museum. bayaran masuk RM10 dewasa. kanak kanak free. saya cakap dengan orang yang jaga tu, mahalnya! pastu dia kata ok makcik tara paya baya. kaka dengan abang saja. haaa jimat jimat. so bayarlah RM20 untuk masuk dalam the owl museum ini. the owl museum ni letaknya dalam building yang sama yang ada food court. kira masuk dalam food court, turun setingkat haa baru ada museum ni. takleh tipu tipu ek sebab ada je orang…

Panjat Bukit Bendera

besoknya bangun pepagi sebab mau panjat bukit bendera. ok tipu bukanlah panjat. naik ketapi la kan. pelik benar sebut ketapi. kereta api aka train. first train pukul 6.30 pagi. hah bapak awal. tapi idok ler kitorang pi seawal minit pertama tu. kitorang gerak dalam 7.45 pagi lepas breakfast. boleh pulak tersesat barat. set waze, dia bawak pegi bukit bendera yang tempat orang mendaki tu. apa ke hey nya yeop saya nak mendaki? sib baik ada kakak dbkl (ok bukan dbkl,…

Penang.. Kami Datang..

oleh sebab kitorang dari arah seberang perai, so takleh nak guna jambatan ke 2. sebab jambatan ke 2 tu dekat dengan highway kalau dari selatan. so lalu jambatan pertama biasa tu lah. jalan clear, takde sesak ke hapa. dalam 1 jam gitu sampailah kat kompleks peranginan B** batu feringhi. masuk masuk bilik je budak berdua tu berlari la sana sini tengok sekeliling. caca tetiba pekik ‘mommy.. tengok.. ada swimming pool laa’ saya pun pi la jengah. rupanya swimming pool hard…

Page 1 of 212