The Camera Museum @ Muntri Street

Tak terus balik Taiping, singgah dulu di The Camera Museum yang berlokasi di Muntri Street.
Berputar putar jugaklah nak cari tempat ni sebab jalan utama ke sini di tutup dengar katanya sebab ada event.
Akhirnya jumpa jugaklah, masuk ikut pintu belakang.

: : Pintu belakang : :

: : Sebelah menyebelah adalah bengkel bengkel kereta : :

: : Beli tiket dulu. Baju kurung saya dari Medan. Dan tudung dari Cloverush. Handbag dari Sometimes : :

: : Dapat sticker ni. Lekatlah kat baju : :

: : Harga tiket : :

Dah nama pun The Camera Museum kan, haruslah segala macam tentang kamera ada di sini.
Sesuailah dengan tugas sebagai photographer yang digalas oleh Encik Z, so Encik Z, take it away…
Banyak la gambar yang disnap, tapi koser la pulak saya nak letak semua.
Saya letak mana yang saya menarik je lah ek. Nak tengok semua, pegi Facebook saya sana.

: : Kamera guna negatif Kodak dulu duluu : :

: : Kamera bagak berwarna silver : :

: : Tahun 1920an lagi orang dah selfie ok : :

: : Menakutkan ok mak kena tutup satu muka sebab nak ambik gambar baby je : :

WP_20150925_14_32_28_Pro : : Antara gambar terbaik katanya. Tapi macam seram tengok mata budak ni huhuhuhu : :

WP_20150925_14_26_04_Pro : : Fake info! : :

Perasan tak kalau kita nonton cerita seram ke hapa kan, kalau berkisar tentang rumah berhantu, mesti potret atau gambar dalam rumah tu, orangnya muka serius / masam je?
Jarang yang gambar orang senyum gembira di rumah hantu. Kan?
So konon konon saya dengan Yaya berlakon bergambar muka masam.
Feel feel gambar di rumah hantu. Kohkohkoh.

WP_20150925_14_18_02_Pro

WP_20150925_14_18_11_Pro

: : Yaya pun minat jugak bab bab photography ni. Kan Yaya? : :

: : Look inside me. Nampak apa tu?? : :

: : Ni bilik gelap yang tempat cuci gambar guna air pastu dikepit tu. Gelap ok dalam ni. Ni saya guna flash tu yang terang : :

: : Saya tak berapa faham sangat konsep ni, tapi saja la cuba. Saya kat luar, Yaya dengan Encik Z kat dalam. Tetiba saya nampak ada bayang ekor terjuntai kat atas. Saya rasa tikussss. Cepat cepat ajak depa cabut lari huhu : :

: : Kelas tak boleh feel feel berada dalam kamera? : :

WP_20150925_14_20_18_Pro : : Nora Zain wannabe : :

: : Kamera tertanam dalam batu : :

: : Life is like a camera. Just focus on what’s important, capture the good times, develop from the negative, and if things don’t turn out, just take another shot : :

: : Phewitt : :

: : Begitu Yaya feel feel artis : :

: : hashtag bringbackthetime : :

WP_20150925_14_32_04_Pro : : Ada disediakan monopod untuk korang berselfie. Dah guna sila letak balik k. Jangan ambik pulak. No no no : :

Taken with Lumia Selfie

WP_20150925_14_26_26_Pro

WP_20150925_14_45_00_Pro

: : Miss World 2014 pernah datang ke sini : :

: : Yang kanan tu rapat sikitt.. : :

Ini sepatutnya sebelah depan.
Kira masuk masuk patutnya jumpa yang ni dulu.
Tapi sebab dah jalan masuk nya tutup kan, tu yang kena masuk ikut pintu belakang.

: : Ada signboard tu. In case korang sesat : :

: : Entrance : :

: : Bangunan depan The Camera Museum. Setiba tiba hujan turun dengan lebatnyaaaaa. Lebat sangat ok : :

: : Kat sini pun ada cafe tau. Boleh lepak lepak minum dan makan kek : :

: : Sebelah The Camera Museum ni ada Cat Cafe. Cafe kucing : :

: : Katanya kat atas ada lagi banyak kucing. Memang tak ahhhhh saya nak masuk : :

: : Beli tshirts kat sini : :

: : Singgah kedai Jeruk Madu Pak Ali kat Chowrasta. Borong jeruk la kan apa lagi : :

WP_20150925_15_32_05_Pro : : Ramainya orang q nak makan kat Line Clear : :

Lepas tu tak singgah memana dah.
Terus berdesupp balik Taiping.
Sekianlah cerita percutian singkat ke Penang.
Penang best lah. Nanti ada rezeki nak repeat lagi dan lagi dan lagi 😀