Blog Maya Dot Com

Puasa

Corat Coret di Penghujung Ramadhan 2012

assalammualaikum korang. cak! he he.. macam mana hari raya hari ni? seronok? actually entry ni autopublish tau. ye la selalu raya-raya ni ramai yang tak update blog. kot la ada yang mengadap pc tapi bosan ramai tak update, haa meh la baca entry saya ni ha. kebetulan ada gambar-gambar saya snap guna bb, kasi zass je la up 1 entry. lepas berbuka kat kampung pengantin hari tu, saya pergi aeon setiawangsa plak. masih dengan niat mahu cari kasut raya lorr.…

Berbuka Puasa di Kampung Pengantin

semalam saya berbuka puasa kat kampung pengantin. sebelum tu pegi kl festival dulu mau cari kasut. tapi tak jugak jumpa yang berkenan di hati. selalunya memang beli sandal biasa je tapi tahun ni, hmmm… jalan-jalan kejap kat kl festival tu pastu terus ke kampung pengantin. plan nak berbuka kat sini dah lama tapi tu lah dia, takde masa dan kekangan kewangan juga. nasib baik last minute, B** annouce ada advance. merasalah juga ke sini. cuma RM25nett per pax. memula saya…

Sahur & Buka – Episod Akhir

amboiii episod akhir bagai. kau ingat ini akasia dejavu di kinabalu kah? ok ramadhan ke 24. saya buat sambal tumis udang, kobis goreng, terung goreng dan buah tembikai. di up dengan air sunquick orange yang sedapnya lahai. sebenarnya kobis goreng tu tak niat pun nak buat. tapi sebab nak clearkan fridge, ahhh goreng je la sekalian. ramadhan ke 25. masakan yang amat lah saya nanti-nantikan untuk dimasakkan. masakan paling simple tapi paling sedap bagi saya. sambal sardin, sambal belacan, timun,…

Sahur & Buka – Part 5

ramadhan ke 20. dah order laksa johor kat office ni ha. memang ada sorang pakcik tu selalu amik order-order makanan kat office saya ni. tapi gamaknya bulan puasa, tak boleh nak rasa makanan, laksa johor ni agak masin lah. masin masin pun licin jugak saya bedal. petang balik office singgah pasar ramadhan kat depan rumah saya ni. memang dah membujuk hati supaya jangan terpedaya dengan tipu daya syaiton menghasut beli itu ini. end up beli air tebu yang sedap, cucur…

Sahur & Buka – Part 4

ramadhan ke 17. saya try buat murtabak maggie daging. berdasarkan resepi oleh maggie yang saya jumpai di dalam akhbar. selepas melihat bahan-bahan yang mudah dan murah, dan cara-cara yang membuat yang senang, saya pun ok lets give a try. bahan-bahan yang diperlukan ialah maggie perisa kari 1 bungkus, telur 2 bijik, carrot, tomato, daun sup/bawang, daging cincang, garam, blackpepper. cara-cara buat, goreng daging cincang tanpa minyak. lepas tu terus masukkan semua bahan di atas kecuali maggie. lalu gaulkan mereka supaya…

Resepi Bergedil Daging Yang Adooo..

bulan-bulan puasa ni la yang paling sesuai nak try n error memacam masakan. saya ni memang tak pandai masak. takde benda yang saya nak malukan pun. dah tak pandai nak buat macam mana kan. tapi yang penting kesungguhan untuk belajar. begitu lah. lalu saya ingin mencuba buat bergedil. memandangkan bahan-bahannya mudah nak cari dan disedikan. nak cara memasak pun tidaklah renyah. maka nya jomm buat bergedil. oleh sebab saya dan encik z sama-sama suka daging. jadi saya buat bergedil daging.…

Sahur & Buka – Part 3

ramadhan ke 12. buat pertama kali nya kami laki bini ke pasar ramadhan. sebabnya encik z tak berapa sihat dari semalamnya. dia kata sakit kepala, sakit leher dan sakit belakang. macam kasihanlah pula. kang kalau balik saya masak terabai pulak dia. ingat kot nak urut-urut badan dia sikit. so saya kata saya takyah masak la. boleh spend quality time together. ewah. kitorang ke pasar ramadhan bandar baru sentul. senang satu laluan je. bagi signal kiri, parking. terus masuk. lama tak…

Koleksi Bejeweled SimplySiti Yang Bling Bling…..

korang tau tak yang Simplysiti, jenama komestik, penjagaan kulit dan wangian milik Dato Siti Nurhaliza dah melancarkan satu lagi koleksi eksklusif kosmetiknya? apa? tak tau?? haaa ni saya nak habaq mai la ni. Koleksi eksklusif kosmetik edisi istimewa terbaru dari Simplysiti ialah Koleksi Bejeweled. Pelancaran telah diadakan pada hari Selasa yang lepas bertempat di Hotel Berjaya Times Square. dan saya merupakan antara yang bertuah dijemput ke sinun. yeay! : : saya hangkut jocko & encik z : : :: rose,…

Oh Buah Melaka ku…

korang tak caya kan saya buat buah melaka? takpe tak caya takpe. tapi saya nak gak cerita kat sini. biasalah orang baru first time buat kuih, menjadi lak tu. harus jakun sebentar. startnya nengok gambar buah melaka kat facebook rye. buah melaka traffic lite nama diberi. terus saya cam terliyor liyor. alangkah sedapnya buah melaka. saya ni memang peminat buah melaka. selalu kalau bulan ramadhan memang mencari. tapi katanya dah tak pergi langsung ke bazar ramadhan, so takde la beli.…

Sahur & Buka : Part 2

ramadhan ke 7. eh ramadhan ke 5 & 6 aku berbuka apa ha? takkan saya tak berbuka kot? tak logik bebenau. tengok dalam kamera takde gambar pun. ke saya lupa snap? pffftt.. tak kisah lah eh. ok ramadhan ke 7 ni saya buat bendi sambal. cencaru goreng. yang diperap dengan asam jawa dan gula. pastu encik z goreng ikan bilis. ramadhan ke 8. saya buat tomyam seafood. ada udang & sotong. pastu ada carrot, kubis bunga & tomato. cukup semua.…

Sahur & Buka : Part 1

ceyyy tajuk. siap ada part part siku lipat tu. konon cam rajin sangat la nak update menu berbuka berpuasa eh. kononnn. saya ni sebenarnya memang dah berikrar kepada diri saya sendiri. kalau boleh taknak pergi pasar ramadhan dan beli kat cafe ofis. semua pun cam saya nak masak sendiri. walau simple, walau sikit tapi biar masak. selain terjamin kebersihan. dapat lah berjimat jugak. maklumlah 5% je (orang-orang office saya je tau ni hehe) takde la kadang-kadang tu kalau beli kat…

Kisah Puasa di Hari Pertama & Kedua

saya ni hari selasa lepas dah bendera jepun. ingat kot sempat la berakhir. tapi tak. so hari pertama dan kedua puasa tu memang saya tak puasa lah. hari jumaat malam balik taiping. kaklong sekeluarga pun balik jugak tapi diorang gerak lambat. beria la kaklong nak rahsia diorang tunggu kereta baru keluar rupanya. tapi si caca bambam sudah pecah lubang. ceritanya kaklong kata kereta dia rosak. nak kena tunggu keluar bengkel. saya pun cam oh ok la. pastu dalam perjalanan saya…

Page 4 of 512345