Blog Maya Dot Com

Puasa

MyDulang

Last kopek cerita buka puasa kat KL. Mandangkan ramai je pun cuti 3 hari ni kan. Tapi takpe saya up je bagi habis semua entry yang ada. Next week saya nak cuti pulak. Alah sehari je pun hehe. 2 hari sebelum balik Taiping. Dah malas nak kotor kecahkan dapur. So berbuka kat luar je lah. Lepas maghrib pegi Old Town Rampai Business Park. Nak try set My Dulang ni ha. Encik Z nak makan set yang ayam masak merah tu.…

Shopping Raya

Korang dah shopping raya ke? Lagi 3 hari nak raya takkan tak shopping lagi kan? Eh tapi ada je orang yang suka last minute shopping ye dok? Masing masing punya cara lah yer.. Saya shopping raya 2 hari. Kira 2 kali keluar la. First masa cuti Nuzul Quran. Keluar pegi One Utama. Saja je la katanya dah lama tak pegi sana. Tapi tengok kauu dekat 45 minit pusing cari parking saja. Ramainya orang! Huhu.. Last last pusing pegi Midvalley je…

Nasi Ayam 2 Kali

Saya suka makan nasi ayam, tapi tu la. Tak penah ada inisiatif nak cuba masak. Taktau kenapa hari Isnin sebelum cuti Nuzul Quran tu terasa rasa nau nak try masak nasi ayam. Balik office terus pegi NSK beli apa yang patut. Tapi tu la saya masak ikut sedap je ni. Takde sukatan atau proper punya bahan. Google resepi nasi ayam paling simple. Hah itu ler yang saya buat. : : ayam perapan : : : : tumis tumis Ramadhan :…

Iftar @ Office

Khamis & Jumaat lepas saya berbuka kat office. Hari Khamis dengan Puspanita B** kat Sasana Kijang. Hari Jumaat dengan BAKTI B** kat Lanai Kijang. Majlis iftar Puspanita dimulakan dengan bacaan Yassin dan tahlil, diikuti dengan tazkirah oleh Ustazah Dr. Aisyah Jami’an, berkisar tentang tajuk Keindahan Ramadhan. Taqwa adalah objektif Ramadhan. Tercapaikah objektif kita Ramadhan kali ini? : : ustazah Aisyah bertudung coklat : : : : terima kasih Datin sebab bagi surah Yasin ni : : Macam biasalah berbuka puasa,…

Iftar @ Taiping

Encik Z cukup menyampah kalau saya sebut iftar instead of bukak puasa. Tah apa dijakinya sangat tah. Tapi benarnya memang takde nya pun saya sebut iftar. Saja ngusik Encik Z sebab tau dia tak gemor. Hiks. Last 2 weeks saya balik Taiping. Tumpang kereta Abang Long. Ye la bertumpang ni boleh la jimat sikit duit minyak tol kan. Cumanya kena bertabah sikit la dengan si Cici. Dia tu kalau dok belakang memang nak baring je kejenya. Kadang tu ‘Mommy tepi…

Ketuk Ketuk Ramadhan

Alhamdulillah hari ni dah hari ke 12 kita berpuasa yer. Awal awal puasa hari tu memang saya tak masuk dapur pun. Beli food kat cafe office saya ni je ha. Beli pun sekadar buat syarat nak berbuka, takde teringin nak makan particular food pun. Encik Z pun dia pandai pandai sendiri je beli apa yang dia nak. Biasanya sampai rumah tu dia keluar balik, pi pasar Ramadhan. Sebab bulan puasa ni saya masuk kerja 7.30 pagi, so pukul 4.30 petang…

Tragedi Malam Raya

sehari sebelum raya tu saya kerja half day pagi. so lepas zohor, saya dengan encik z pun bertolak lah pulang ke taiping. sepanjang jalan saya tidur je sebab sakit kepala. tup tup tengok dah sampai taiping. heee dasar. alhamdulillah jalan tak sesak ke apa. pukul 2 petang gerak dari KL, pukul 5 petang camtu dah selamat sampai. menu berbuka di hari terakhir berpuasa tahun ini ialah.. : : air ribena dan air oren : : : : nasi ulam air…

Berbuka Luar. Berbuka Sorang

last kopek cerita buka puasa untuk ramadhan tahun ni. kira kalau ikut ikut 2 entry je la kan saya up gambar makanan bukak puasa kan? dan kalau ikut ikut yang bebetul bukak puasa kat luar lepas berkumandang azan maghrib sekali je pun. tu pun sebab hantar kaklong dengan anak anak ia nak balik taiping naik train. so sekalian berbuka kat kl sentral. nampak nau saya dengan encik z takde kawan kan? takde orang nak ajak berbuka kat luar. lol! ok…

Diet di bulan puasa

alhamdulillah hari ni dah ramadhan ke 16. dan saya masih belum up apa apa lagi gambar makanan berbuka mahu pun sahur. wu! tahun lepas kalau korang ingat rajin jugak saya masak masak kan? pastu up entry banyak jugak la. dan setakat hari ni belum lagi ke bazar ramadhan. wu kuasa dua! adakah tahun ni saya tak masak? yer saya berapa nak masak. hari kerja petang beli kat cafe office. balik rumah panaskan je. sebab utama saya tak masak ialah kerana…

Selamat Berpuasa Korang ^__^

Assalammualaikum korang, Selamat Berpuasa ya. Semoga puasa tahun ni akan lebih baik dari yang sebelumnya untuk kita semua. Dari Abu Hurairah r.a dari Nabi saw, beliau bersabda: “Sesiapa yang berpuasa di bulan ramadhan dengan keimanan dan dengan perhitungan (dengan ikhlas semata-mata mengharapkan keredhaan Allah) diampuni Tuhan segala dosanya yang terdahulu”. -(HR Bukhari dan Muslim) P/S : Sorry saya tak pandai nak buat ucapan bagai ni, tapi nak jugak up entry he he 😛

Santapan Ramadan di Hotel Impiana KLCC

pejam celik pejam celik tak sampai sebulan lagi dah ramadhan akan menjelma kan? dah ganti puasa ke? *jeling diri sendiri bila ramadhan je macam biasalah banyak hotel yang offer buffet ramadhan. termasuklah Hotel Impiana KLCC KL. saya berpeluang untuk merasa makanan-makanan yang akan dihidangkan untuk buffet ramadhan hotel impiana klcc kl tahun ni. sampai je kat Tonka Bean Cafe terus mata merambang. nak makan yang ni, nak makan yang tu. : : kawasan yang luas : : ni antara makanan…

Penghujung Ramadhan

sebelum cerita tentang raya, saya nak cerita kisah di hari terakhir ramadhan dulu. saya bertolak balik hari jumaat tepat pukul 4.30 petang. alhamdulillah jalan takde la sesak sangat. sampai TLJ dalam pukul 9 malam camtu. esok nya saya bawak yaya pegi dentist. risau gigi kekal dia dah tumbuh kat belah bawah. tapi gigi susu tak gugur-gugur lagi. pastu tumbuhnya dah bertempiaran. sebagai ibu pastilah saya risau kan. so pujuk pujuk bawak la gi dentist. doktor pun cek punya cek. gigi…

Page 3 of 512345