Blog Maya Dot Com

OwnPerception

With True Love

semalam tv saya buat hal. tetiba lak tak nak nyala. jangan buat hal tv oii waktu waktu genting ceni. jenuh la saya dengan yaya on off on off tapi gitu gak statiknya. so cakap dengan yaya jom je lah kita keluar. tapi memang kena keluar pun sebab kat rumah takde mende dah nak makan. memula pegi pejabat pos taman melawati sebab ada poslaju kad kredit. oh kad kredit bank **** rupanya, renewal. so saya guna satu kad ni je lah…

Salahkah Aku?

few weeks back saya ada tonton 2 cerekarama. satu tajuknya salahkah aku. dan satu lagi aku mahu terbang. aku mahu terbang ni dah pernah tayang dulu. ditayangkan balik sebab tercalon dalam anugerah skrin. lakonan terbaik syafie naswip dan ehem ehem my lovely beto kusyairy. sedih kot ceritanya. kalau korang nak tonton pi cari kat youtube sana. saya nak share lagu dalam cerita ni. kesedihanku by sammy simorangkir. sedih lagu ni. memang synchronize betul lah dengan cerita aku mahu terbang ni.…

~~ D I A M ~~

Diam tidak bermakna bisu Diam bukan bermakna benci Diam juga tidak bermakna sombong Tapi diam kerana tiada kata seindah bahasa hendak diucapkan Kita diam bukan bererti kita bisu Kita diam bukan bererti kita kalah Diam lebih baik daripada bercakap yang bukan-bukan Diam bukan bermakna ku mengalah.. Tidak membalas kata Diam itu indah Tidak memanjangkan sengketa Aku diam tidak bermakna aku menyerah… Diam tidak bermakna aku berundur.. Diam aku berfikir sejenak.. Diam bertakafur.. Diam mengatur langkah seterusnya… KREDIT

Perancangan

Perancangan Allah Taala tu kadang-kadang tak terjangkau akal kita. seseorang yang kita tak penah kenal, tak pernah berjumpa namun Allah lalukan dia menjadi seorang sahabat yang baik, diluaskan pulak pintu rezeki kita melalui dia, tak pernah bersua muka, tapi  ikhlas itu 600km jauhnya boleh dirasa. ada pulak, membesar bersama, kenal hari-hari kalau tak nampak muka pun, terdengar suara, toleh kanan nampak dia, toleh kiri nampak dia, pejam mata pun buleh nampak dia, tapi ditengah-tengah hayat dialah kawan yang paling berbisa.…

Oh My English!

payiet ada buat ruangan untuk penulis jemputan kat blog dia. yang diberi nama WOTW. saya diberi penghormatan untuk jadi penulis yang pertama. susah-susah je. so inilah dia perkongsian saya. kalau sesiapa berminat nak menulis apa-apa isu boleh hantar email ke pleasegoaway82@gmail.com *********************************** Pertama-tama sekali saya nak ucapkan terima kasih kepada Encik Farikh Manzora kerana telah memilih saya sebagai penulis jemputan yang pertama untuk menulis di dalam blog beliau ini. Saya merasa terharu sangat. Walaupun saya telah memungkiri janji di mana…

Suami Isteri Di Dunia. Suami Isteri Di Akhirat

arwah abah meninggalkan kami sekeluarga ketika umur mama 38 tahun. di usia 38 tahun, menjadi balu. dengan 3 orang anak. tidak bekerja.  di kuala lumpur. saya rasa itu agak sukar bagi mama. tapi mama berjaya membesarkan kami.  sehingga kini. usia beliau sudah 57 tahun. 19 tahun lamanya mama berseorangan. tak sunyikah dia? mama taknak kahwin lain ke? ada orang nak kan? mama taknak. tapi kenapa? kami adik beradik tak kisah. buat apa mama nak kahwin lagi? mama ada anak-anak. duit…

Kawan Baik? Kawan Sampai Syurga? Kawan Pelangi? BFF? Ya Whatever!

8 Langkah bagi mengelakkan berlaku drama dengan rakan baik anda Ada rakan baik? ada bff or whatever istilah yang melambangkan sahabat sejati. Ini adalah langkah untuk mengelakkan persahabatan anda bertukar menjadi peperangan terhebat abad ini. 1. Letakkan diri anda di tempat sahabat anda jika berlaku pergaduhan atau pertengkaran. Adakah mereka terluka? adakah mereka cedera? adakah mereka marah? Anda akan tahu jika anda tidak mementingkan diri sendiri. 2. Tulislah surat atau nota kecil untuk meminta maaf. Jangan tunggu mereka yang meminta…

Perbezaan pergaduhan antara lelaki dan perempuan

betullah kan? lelaki kebiasaannya kalau tak suka, tak puas hati jumpa depan-depan. lawan cakap mulut sesikit, pastu betul tak settle, bagi penumbuk sulung terus. siapa menang bergasak dia la menang. yang kalah mungkin berlalu pergi atau berdendam dan membawa kuncu lain (ini biasanya samseng kampung dusun) tapi kalau perempuan yang gaduh, pehhhh.. betullah orang tua-tua kata lidah itu lebih tajam dari mata pedang. kalau bergaduh, habis semua dalam kain disingkap diselak. yang dulu berjanji nak jadi BFF sampai ke mati…

101% True!

korang setuju tak dengan statement kak don ni? as for me, saya sangat-sangat bersetuju. sebab apa? sebab dah pernah berlaku depan mata saya. 2,3 tahun lepas si polan A mengutuk polan B bagai nak rak. kutuk yang saya rasa walau langit terbelah 2, mereka takkan berbaik punya lah. tapi dengan tak semena-mena, polan A dan polan B jadi kemain baik kamcing. sebab apa? sebab diorang terperangkap di dalam masalah  yang sama. lalu terus berbaik baik sepertinya polan A dah lupa…

Kan Saya Kata Kita Cuba Sama-Sama

ada yang terasa rupanya dengan entry saya yang  INI  saya letak gambar tu ja. yang saya ambil kat facebook kawan saya. yang saya rasa molek untuk dishare kan. ya ya saya kata kita cuba sama-sama. kalau dah cuba tapi tak berjaya, kita cuba lah lagi. takkan pertama kali cuba dah berjaya kan. saya cakap pasal diri saya jugak la pastinya. masa mula-mula saya bertudung dulu, saya pakai tshirt lengan pendek, saya tak pakai inner atau pun sarung tangan. siapa pembaca…

Jangan Cepat Sangat Nak Menghukum

assalammualaikum. ok aku tau cerita ni dah agak lama. biasa lah aku ni. update cerita sendiri pun berzaman. cerita hal ehwal semasa pun ketinggalan jugak. eh tak de la ketinggalan. aku dah tau pasal ni dari hari video tu diupload lagi. tapi baru nak memberikan pendapat. walaupun tak penting pun pendapat aku ni ha. korang nak baca, baca la. taknak tak apa-apa. eh kes apa? alah kes perempuan dera anak dia tu. yang dia pukul dengan bantal. pastu dia tendang…

Page 5 of 8« First...34567...Last »