Blog Maya Dot Com

OwnPerception

Kenapa kita kena cabut gigi bongsu?

baru-baru ni saya sakit gigi. sebelah kanan atas sakit yang kat belah tampal tu. yang belah kiri plak sakit belah atas sebab makanan asyik la tersentil kat celah celah antara gigi. sebab tak tahan sakit terus ambil time off pegi jumpa dentist. saya ni agak culas jugak bab bab jumpa dentist. bila sakit baru la hegeh hegeh nak pegi. rasa dulu saya penah jugak kot blog kan pasal saya sakit gigi ni. dentist yang saya pegi kat setapak tu suruh…

Saya pilih KEADILAN #inikalilah

pilihanraya kali ni mengingatkan saya tentang pilihanraya 5 tahun yang lepas. masa tu saya bergelar ibu tunggal. yaya umur 4 tahun. mama & yaya duduk kat KL dengan saya on off. saya drive balik taiping dengan 2 cinta hati saya ini untuk mengundi. masa tu saya pangkah BN. yer lah mungkin masa tu saya masih naif tentang politik. tapi kawasan saya tu DAP menang. saya tak rasa apa apa pun. ok ok saja. habis mengundi balik ke KL semula. saya…

2 Hari

2 hari blog tidak dikemaskini. apa sudah jadi normaya? sebenarnya saya ada banyak cerita, pendapat, pengalaman dan gambar yang nak dikongsi. tapi tak tahu lah apa yang mengekang saya dari mengemaskini blog ini. sibuk? kurang rajin? tak berkesempatan? bosan? saya pun tak pasti. later guys…… zzzzzz….

Mengaburi mata masyarakat

Sekarang ni macam-macam apps ada kan. Instaweather la, instaplace la, camera 360. La ni yang terbaru dah perfect 365 plak. Saya ni jarang ambik gambar sendiri, so memang jarang la kot nak guna 360 dengan 365 ni. Tapi install gak la dalam ipad ni ha. Tengok ramai kawan-kawan post gambar guna 365 kat facebook, lalu saya pun godek-godek lah mau try test tengok. Try kat gambar yaya dulu. Amboi kemainnn hah comeyy nya. Ni kalau saya tunjuk kat dia ni…

Definisi Blogger Terkenal

sebenarnya kan… apa definisi blogger terkenal eh? adakah atas sebab ia mempunyai follower yang ramai? ataupun atas sebab satu entry mempunyai paling kurang pun 30 komen? atau kerana advertorial dari nuffnang melimpah ruah? saya ni balik balik baca blog orang yang sama je. tu yang bila orang-orang tu tak update, saya macam takde nak baca blog sesiapa dah. baru baru ni tah macam mana saya terjumpa satu blog ni. followers dia ada 7457 termasuk saya he he. terus rasa cam…

Pergi

selepas apa yang kau lakukan terhadap aku. sekali. dua kali. tiga kali. tak malu kah kau bila berdepan dengan aku lagi? jujur. sakit di hati tidak terperi. dan lukanya tak mungkin sembuh kembali. bilakah agaknya kau tidak akan lagi ada di depan mata? semalam tiada dapat ku ulang. hari ini. esok? barangkali? aku cuba untuk tidak membenci. maka. aku memilih untuk pergi.

Drama, Telenovela, Filem & Cerekarama

acapkali kita disogokkan dengan kisah buat baik dibalas baik, dan buat jahat dibalas jahat. dalam drama, telenovela, filem dan cerekerama. drama, telenovela, filem dan cerekarama itu ada juga yang dibuat berdasarkan kisah benar. tapi acapkali itu juga kita masih berbuat jahat. adakah kita menolak semua kebenaran dalam drama, telenovela, filem dan cerekarama itu? atau kita terlupa yang kita sedang memainkan watak penjahat di dunia realiti? mengapa kita memilih menjadi yang jahat? sedangkan menjadi baik itu sungguh indah. mengapa kita memilih…

Blog & Saya

hari tu baca blog derna. dia kata sekarang ni zaman blogging tak rancak macam dulu dah. dulu semangat nak update. benda yang merepek repek pun nak tulis jugak, kepuasan seorang blogger katanya. tapi sekarang rasa cam duhhh malasnya. macam pegi mana-mana, buat apa-apa cam ishh kena tulis kat blog ke ni? tak payah lah kot. couldn’t agree more with u derna. lagi satu mungkin sebab kebebasan untuk menulis jugak. dulu dulu tak ramai yang baca blog, so nak tulis apa,…

Dia Si Cantik

kami duduk berdepan. bertentang mata. berbincang. tutur katanya lancar. penuh pengisian. penuh pengertian. nyata berbeza tutur kata seorang yang berilmu dan berpelajaran. dibanding dengan kata-kata yang hanya berpaksi alasan dan dendam. dia cantik. menarik. dan cerdik. dia baik. mewah. dan sukses. saya meluahkan. dia tajam mendengar. dia berkongsi. saya kagum, terdiam. di pertengahan jalan dia berkata ‘i always believe in karma’ di penghujung perbincangan beliau akhirkan ‘u kena lah belajar bersabar’ Tuhan. terima kasih. saya perlu berhati-hati! kerana. nasib mungkin…

Andaian, Kesimpulan, Hukuman

saya seorang manusia yang selalu bersangka baik dengan orang lain. selalu. bukan setiap masa. saya berusaha untuk menjadi positif dengan mengenepikan prasangka buruk supaya hati saya tidak merasa ragu untuk mengiakan apa yang dihantar dari otak ke hati. dan dari hati ke otak. bertudung labuh. berstokin. ahli jawatankuasa surau. saya kagum. saya pandang tinggi. dan saya berharap semoga satu hari nurani saya ini perlahan-lahan akan menghampiri daerah itu. tapi. bila tudung semakin singkat. kuku di kaki berinai henna. bangga bercerita…

Udah udah ler bergaduh tu. Malu kat orang nuuuuu….

pagi semalam saya tengok front page paper utusan malaysia tulis ‘Rita Rudaini & Lisdawati tamatkan permusuhan’ terus rasa cam alhamdulillah, syukurrr… depa gaduh dulu tahun 2006 sampai tarik tarik rambut masuk kolam bagai. apa punca tak tahu lah, tapi tak mengapalah benda pun dah lepas. dah lama pun berlalu. nak ingat ingat balik buat apa kan. terus saya pun tweet seperti dibawah. dan di balas oleh lisdawati seperti di bawah. betul lah apa dia kata tu kan, apa pun semuanya…

Ubat paling mujarab merawat penyakit hati

Assalamualaikum….   Manusia tidak terlepas melakukan kesilapan kerana fitrah kejadian mereka serta nisbah perkataan manusia itu sendiri membawa pengertian alpa dan leka. Lebih-lebih lagi apabila kesalahan itu dilakukan sesama manusia hasil perkenalan atau persahabatan antara mereka. Begitu juga hubungan kekeluargaan dan rakan kongsi yang terkadang akan tercalar disebabkan sesuatu perkara yang menyinggung perasaan sesuatu pihak. Nabi SAW bersabda: “Setiap orang Mukmin tetap akan melakukan kesalahan dan dosa antara sama lain.” Di samping hubungan manusia dengan Allah SWT, Islam menitikberatkan juga…

Page 4 of 8« First...23456...Last »