Blog Maya Dot Com

Myself

JANDA

Saya meniti hari hari sebagai seorang ibu tunggal. Atau masyarakat lebih senang menyebut janda. Kan? Ibu tunggal atau janda, maksudnya cuma satu. Tiada suami. Spesis yang mungkin ditakuti oleh mereka yang bersuami. Saya bilang mungkin. Saya sendiri juga pernah ditelefon oleh seorang wanita kerana hubungan baik saya dengan suaminya disalaherti. Gugup juga saya ketika itu. Saya kenal suami beliau sedari saya berumur 21 tahun lagi.Putus hubungan. Dan kembali berhubung setelah sekian lama. Awalnya saya bengang juga. Tapi disedarkan oleh seorang…

PERCERAIAN

Proses penceraian saya berjalan tanpa sebarang halangan. Di hari yang sama si dia melepaskan saya, hak penjagaan Yasmin diserahkan sepenuhnya kepada saya. Dengan nafkah sebanyak RM450 yang dipertanggungjawabkan untuk Yasmin, saya mula menyusun kehidupan baru untuk kami berdua. Perceraian tidak menghalang saya dan si dia untuk terus berhubungan. Semuanya demi Yasmin. Mama masih menyimpan harap untuk saya dan si dia kembali bersama. Walau tidak pernah dicerita tapi dari riak matanya saya tahu harapannya besar. Ah, kerasnya hati saya. Keras atau…

KEPUTUSAN

Semasa saya mengambil keputusan untuk bercerai dulu tidak banyak faktor yang saya pertimbangkan sebenarnya. Saya ingin berpisah. Noktah. Di satu hari yang indah, or should I call it as hari yang hitam?, saya terjaga di awal pagi dan nekad mengambil keputusan untuk berpisah. Tapi keputusan itu bukanlah didorong oleh perasaan marah, dendam atau sakit hati. It just happened. Just like that. Saya pergi ke pejabat seperti biasa. Dan saya ceritakan keputusan itu kepada seorang teman. Saya pasti teman saya itu…

10 Random Facts About Me — When I am Travelling

Kalau semalam saya dah story tentang #20factsabout me, hari ni kurang lebih gitu gak la konsepnya. Cuma hari ni cuma 10 facts. Dan 10 facts semua pun berkenaan travelling. Terpengaruh dari blog Meng lah ni. So lets lah.. 1. Tak reti packing baju Point ni sama macam point kat entry semalam jua. Yer saya suka travel tapi tak reti packing baju. Bukan malas tau, tapi tak reti. Duduk la berejam rejam depan beg, tetaplahh huru hara jua isi kandungan di…

#20factsaboutme

Teringat dulu dulu masa semua pun baru berblogging. Ada musim bertag tag, 10 barang dalam beg lah, 10 barang dalam wallet lah. Tak masuk dengan award blogger paling cute lah, award blogger paling comel lah. Layan kan je masa tu sebab nak networking kan. Sekarang kalu, lantak sana hikss. Tapi ni saya tengok kat instagram la. Hashtag #20factsaboutme Walaupun kisah ke pun orang nak tau. Haha. Nak update cerita Family Day kat LWOT macam lambat je lagi nak upload gambar…

Anak

Tengok tajuk tu agak agak entry ni entry amukan ke, entry emosi ke, entry pasghah itu menyeghah ke atau entry sabarlah sayang? OK entry ni gabungan semua yang di atas. Siapa rajin marilah membaca, dan bertabahlah. Entry ini saya mulakan dengan 2 scene conversation di antara saya dengan 2 orang kawan berpangkat mak mak. Saya pendekkanlah janji isinya sampai yer. Scene 1 Mya, kau bila nak tambah anak lagi? Nak, Kak. Tapi belum ada rezeki. Kau kena la doa banyak…

Fenomena Detox

Perasan tak kat Malaysia ni kan kalau ada apa-apa kebanyakan mesti cam berfenomena atau bermusim? Contoh : Kalau tetiba trend bubble drink, haaa mula la lambakan bubble drink muncul. Chatime, Each A Cup, Gong Cha etc. Pastu pulak sekarang ni lambakan orang jual jubah berleluasa kan. Paling famous jubah princess cut. Haa semua pun kalau nak buat jubah, rancak haa nak berprincess cut (termasuklah saya hehe) Pastu trend burger bakar. Haa sana sini orang start bisnes burger bakar. Eh macam…

20 Ramadhan.. 3 Tahun Yang Lalu

Conversation kat atas ni terjadi pada 21 Januari 2011. Dah lama kan? Tapi inilah antara conversation paling terkesan yang pernah saya alami. Saya namakan kawan saya ni A. Saya kenal A masa saya umur 21 tahun. Kitorang sebaya. Umur 21 what do u expect kan. Remaja muda belia. Memang banyak merepek dari warasnya. As time goes by, masing masing dah berkeluarga, so jarang sangat dah dapat jumpa. Tapi kadang kadang kitorang borak jugak dalam facebook. A bertudung tak silap saya…

We’ll see

Sejujurnya saya dah takde draft entry dah. Ok fine memang ada tapi gambar-gambar Yangon. Tu pun baru upload setakat hari ke 2. Cerita baru taip setakat hari pertama. Saya punya style tak suka nak publish cerita cuti cuti ni separuh jalan. Maksudnya saya nak update sekali jalan, so korang bila baca smooth je gitu takde sangkut sangkut. Makanya kena bertabahlah menunggu ya. Pulak tu saya guna 4 kamera kat sana. Camera handphone, DSLR encik z, kamera kompak nikon & kamera…

Seorang Diri

Assalammualaikum.. Morning Monday! Ramai ke ambik cuti tersepit hari ni? Payiet & Kaktin cuti. Tinggal saya seorang diri huhu. Saya tak cuti sebab takde keperluan apa pun, so kerja je lah kan. Hari Sabtu saya pegi office. Overtime. Tapi tak lama pun. Pagi tu teman encik z servis kereta kat gombak dulu. Pastu masuk office sampai pukul 11 pagi. Encik z drop saya kat pertama sebab nak hantar baju untuk alter. Encik z balik rumah sebab banyak kerja nak buat…

Cuti Sia Sia Yang Tak Berapa Sia Sia

18 mei, jumaat saya cuti. both saya dengan encik z cuti. ada saya tulis kat entry NI. kan saya kata saya nak buat visa kan. tapi malangnya, ada keterjadian yang membuatkan kitorang tak dapat nak buat visa tu. tu nanti saya story kat entry lain. : : kecewa tak dapat buat visa di hari kejadian, terus pi breakfast kat mcdonalds #takdekenamengenasebenarnya : : : : lepas tu terus balik panjat lrt putra : : : : pukul 10 pagi of…

Ignorance

kadang kadang saya rasa saya bukan seorang kawan dan insan yang baik. saya rasa saya seorang yang ‘ignorance’ bukan saya sengaja, tapi saya kira ini saya yang sebenarnya. saya tak pandai ambil hati orang. saya tak pandai menzahirkan simpati saya pada orang. bahasa kasarnya, saya kurang peduli pada apa yang terjadi di sekeliling saya. kawan yang baru melangsungkan perkahwinan, saya tak ucap selamat. kawan yang baru bersalin, saya tak ucap tahniah. kawan yang sakit, saya tak ucap semoga sembuh. kawan…

Kecil hati

sejujurnya saya bukanlah jenis yang cepat kecil hati. orang kata saya gemuk ke, jerawat ke, blog sendu ke #tetiba normally saya macam ok je. dan. sebenarnya quiet some times jugak la saya tak kecil hati yang tahap menusuk ke jiwa. selalu pun kecil hati yang stok sentap tu. yang macam lepas sentap tu terus nak amukan. haaa tu macam selalu gak la hihi. ni bebaru ni la, ada la kawan seoffice yang cakap something yang buat saya rasa cam sedihnya.…

Page 3 of 3612345...1020...Last »