Category: Myself

10th Years Anniversary with B**

Assalammualaikum korang!

Tanjat tak tetiba hari Sabtu ada entry?
Heee.. Dah lama kot saya tak up entry time weekend.
Walaupun tau sekarang semua pun ada smart phone, tapi pun saya sure ramai yang lagi selesa baca blog guna pc.
Terutama pc office kan? Hiks.

Hari ni special sebabnya hari ni marked my 10th years anniversary with B**.
Yeyyy..
Alhamdulillah.. pejam celik pejam celik dah 10 tahun saya cari rezeki kat B**.
Dulu dulu saya tak penah stay lama kat satu tempat kerja.
Masa tu darah muda, serba tak kena dibuatnya.
Kerja pun malas. Takde keghairahan dalam bekerja, masih tercari cari arah tuju, gitu..

Lepas habis Diploma Sains Kesetiausahaan kat Politeknik Port Dickson tahun 1999, memang saya susah sangat dapat kerja.
Cemburu tengok kawan kawan yang senang dapat kerja dan stay lama.
So saya register dengan agensi pekerjaan Business Trends kat Jalan Raja Chulan sana.
Wujud ke tidak lagi agensi ni ntah.

Dapatlah gaji hari. Semua pun temporary, ganti ganti orang.
Saya pernah buat kerja temporary ni kat Maybank, Menara Maybank, Sapura Thomson kat Keramat dan Motorola Multimedia kat Damansara, hmm dalam setahun jugak rasanya.

Pastu rezeki dapat kerja kat Maxis Communications kat Menara Maxis KLCC sana. Kerja setahun setengah. Pastu tukar ke Astro kat Bukit Jalil tu, dalam 8 bulan. Tukar lagi pegi Hong Leong Finance kat Jalan Tun Perak, dalam setahun jugak kot.
Kahwin dengan FM, masuk government, Jabatan Perkhidmatan Awam kat Putrajaya.
Pastu tukar pegi Jabatan Ukur dan Pemetaan kat Keramat. Dan akhir sekali tukar pindah masuk Jabatan Kemajuan Masyarakat kat Melaka.

Hah banyak ke tidak tempat kerja saya? Hehe..
Masa pregnantkan Yaya 7 bulan, saya berhenti kerja.
Duduk balik Taiping sampai bersalinkan Yaya bulan Oktober 2004.
NA datang melawat saya kat rumah, suruh saya hantar resume ke B**, katanya mana tau ada rezeki, sebab masa tu dia pun baru 3 bulan kerja kat B**.

Saya pun cuba lah nasib. Hantar resume.
Tapi memang takde lah letak harapan menggunung sangat.
Sampai la ada satu hari tu saya balik Melaka sebab ada urusan, kebetulan saya pegi cyber cafe, bukak email.
Tetengok ada email dari B**, yang hantar tu sapa tau, Kak Gee.
Ala, Kak Gee kakak sedepartment saya ni la. Masa tu dia kat HR.

Dia suruh saya datang interview, saya tengok date.
Eh eh date tu besoknya! Saya pun call dia dan tanya, dia kata meh meh datang interview meh.
Saya tumpang tidur rumah Kaklong kat Puchong dan esoknya drive lah ke B** untuk interview.

Interview start pukul 10 pagi santak ke pukul 5 petang.
Berbelas belas ringgit kena bayar duit parking, sentap! Haha!
Alhamdulillah, tak lama lepas tu dapat call kata saya diterima kerja.
Takde kontrak kontrak, terus dapat jawatan tetap. Gaji RM1,600.

21 Februari 2005 – 21 Februari 2015.
10 tahun yang penuh suka duka.
10 tahun yang penuh hitam putih.
10 tahun yang mengajar saya erti kehidupan.

Paling istimewa di sinilah saya berjumpa dengan cinta hati saya. Kalau tak masuk kerja kat B** ni mesti tak kenal Encik Z kan?

Oh last but not least, saya tau ramai kawan kawan office baca blog saya ni.
Yang pernah komen, yang silent reader.
Kalau ada saya terkasar bahasa terlaser termeroyan emosi waktu kita berurusan, mohon sangat maafkan saya ya?
Saya ni memang kadang kadang emosi tak stabil sikit, tapi percayalah saya baik orangnya.
Matikla puji diri sendiri baik hehe.

Eh ni serius tau. Kalau ada dulu dulu yang penah terasa hati tersinggung dengan saya ke, saya memang nak mintak maaf.
Dulu tu jahil, bodoh, tak fikir panjang tu yang jadi konflik tu.
Tapi sekarang takmau lah lagi masam muka or marah marah or simpan dalam hati ya.
Kita nak kerja insya Allah sampai pencen, pastu hidup kat dunia pun sementara kan, sampai bila nak simpan dendam dalam hati yer tak?

Happy 10th Anniversary B** & Normaya!
*hugsssss