KEPUTUSAN

Semasa saya mengambil keputusan untuk bercerai dulu tidak banyak faktor yang saya pertimbangkan sebenarnya.
Saya ingin berpisah. Noktah.
Di satu hari yang indah, or should I call it as hari yang hitam?, saya terjaga di awal pagi dan nekad mengambil keputusan untuk berpisah.
Tapi keputusan itu bukanlah didorong oleh perasaan marah, dendam atau sakit hati.
It just happened. Just like that.

Saya pergi ke pejabat seperti biasa. Dan saya ceritakan keputusan itu kepada seorang teman.
Saya pasti teman saya itu jua tidak tahu untuk bereaksi yang bagaimana. Sedih atau gembira.
Tapi nasihat dia mudah saja, buatlah apa yang boleh menggembirakan saya.

Saya mendail nombor telefon si dia dan saya nyatakan keputusan saya itu.
Dan ya… seperti yang saya duga, dia menolak mentah mentah keputusan itu kerana saya bukan di fasa perbincangan lagi.
Saya sudah mengambil keputusan. Nekad.

Saya maklumkan pada ahli keluarga saya. Syukur mereka sangat memahami.
Menyokong dan menerima keputusan saya seadanya. Tidak marah, membangkang mahupun mempertikaikan keputusan saya.

Dari hari saya mengambil keputusan itu, sehingga hari saya memfailkan perceraian ke mahkamah semuanya saya lakukan sepenuh hati.
Tiada teragak agak mahupun berbolak balik. Mungkin itu cara saya.
Sekali saya buat keputusan, saya tetap dengan keputusan itu.

Akhirnya si dia bersetuju melepaskan saya dengan cara baik. Lafaz cerai dilakukan di mahkamah.
Saya tidak membenci dia. Saya pernah mencintai dia. Dia yang saya galaskan rasa kasih dan sayang untuk membawa saya ke syurga.
Bukankah perkahwinan satu percaturan?
Dan percaturan saya cuma mampu membawa kami bersama 4 tahun sahaja.

Saya tak menyesal. Sedikit pun tidak. Kerana nikmat 4 tahun itu saya rasa terjaga.
Disayangi. Menyayangi. Dan paling penting Allah menitipkan seorang cahayamata buat saya.
Yasmin. Dialah racun. Dialah penawar. Dia satu satunya zuriat yang saya punya.

Saya tidak menuntut apa apa. Nafkah eddah mahupun harta sepencarian.
Tiada langsung. Saya cuma mahu saya dibebaskan. Tanpa syarat untuk saya mahupun si dia.

Selain dari keluarga dan beberapa orang teman rapat, saya tidak ceritakan kepada sesiapa pun tentang keputusan saya untuk bercerai itu.
Semua saya lakukan secara bisu dengan bibir terkatup sayu.
2 sms yang saya terima dari 2 orang teman rapat dihari saya bergelar janda, hanya saya tatap tanpa rasa. Kosong.

Apa punca perceraian saya ya? Tidak punya persefahaman lagi. Ah terlalu klise.
Tapi itu jawapan paling selamat yang bisa saya bicarakan.
Sebenarnya? Saya sudah lelah dengan episod ‘weekend marriage’ kami.
Saya terdera. Saya tidak mampu lagi bertahan dengan alasan demi alasan.
Tanggungjawab isteri di sisi suami, tapi bukankah tanggungjawab suami untuk melindungi anak dan isteri??

Saya mula mencari hiburan. Menagih keseronokan. Inginkan perhatian.
Terima kasih pada kawan kawan yang muncul berteman waktu ini.
Nyata saya tidak keseorangan. Dan nyata tidak pernah sekali pun mereka bertanyakan tentang keadaan saya yang kadangkala hilang kawalan.
Saya percaya kesemua mereka ikhlas mendampingi.
Walaupun di akhir garisan, nyata saya juga yang berpaling pandang kerana situasi yang tidak mengizinkan.

Keputusan terbaik untuk saya dan si dia?. Bawalah haluan masing masing.
Terbanglah ke pelusuk asing. Carilah bahagia dengan cara kita tanpa melukakan perasaan sesiapa.
Nyata saya bukan bidadari syurga untuk si dia. Bukan jua tulang rusuk kirinya.

…………..bersambung………….

10 Random Facts About Me — When I am Travelling

Kalau semalam saya dah story tentang #20factsabout me, hari ni kurang lebih gitu gak la konsepnya.
Cuma hari ni cuma 10 facts. Dan 10 facts semua pun berkenaan travelling.
Terpengaruh dari blog Meng lah ni. So lets lah..

1. Tak reti packing baju
Point ni sama macam point kat entry semalam jua.
Yer saya suka travel tapi tak reti packing baju.
Bukan malas tau, tapi tak reti.
Duduk la berejam rejam depan beg, tetaplahh huru hara jua isi kandungan di dalamnya.
Penyelesaian? Siapa lagi, suami tercinta lah tolong packing kan.
Assalammualaikum bang.. tumpang lalu #ciumtangan

2. Tak cerewet tentang makanan
Ni pun sama gak macam point kat entry semalam.
Bukan kata dalam kehidupan seharian je saya tak kisah pasal makan, waktu travel pun saya tak kisah.
Apa ada saya hadap. Takde la macam wajib nak kena pekena nasi ke hapa. Takdok.
Ada roti saya ngap roti. Ada buah saya ngap buah.
Kalau lagi best makanan local yang halalan toyibban, semua saya ngapp.

3. Tak minat bercuti ke pantai atau pulau
Kekiranya pantai dan pulau ni macam pilihan pilihan terakhir gak la kalau nak pi bercuti.
Bukan la nak kata tak suka langsung pegi pantai atau pulau.
Boleh je kalau ada kawan kawan sekepala yang ajak.
Cumanya cam bukan priority la, sebab tu iolls tak pegi lagi Krabi, Phuket segala tu.

4. Pemilihan pakaian
Saya akan listkan baju yang nak dibawak.
Siap taip dalam PC molek molek, hari ni nak pakai baju apa, tudung apa.
Esoknya pulak nak pakai baju apa.
Tulis berapa helai pakaian dalam nak bawak, kain dalam, handsocks, stokin.
Tudung matching ke idok dengan baju.
Kekira semua akan tersusun molek lah.

5. Itinerary yang lengkap
Bukan style saya lah bercuti tanpa penyediaan itinerary.
Saya akan google dan baca blog travel, buat nota, print google map.
Pun sama saya akan siap taip dalam PC.
Start perjalanan pukul berapa. Makan kat mana, bergambar kat mana.
Insya Allah siapa yang travel dengan saya akan dapat itinerary yang lengkap, tak kira travel sendiri atau dengan travel agency.
U can count on me, cewahhhh..

6. Pantang nampak signboard
Alaa rasanya ramai je orang macam saya kot?
Asal nampak signboard je mesti la nak berposing.
Walaupun signboard tu tertulis Sekolah Kebangsaan Bangkok.
Tatappp gak la nak pose hiks.
Heyyy itu tandanya iolls dah sampai Bangkok. Uolls ada? #perlukeberlagak #bangkokjepun

7. Mimpi ngeri di malam hari
Malam sebelum nak bertolak tu kan, selalu macam nervous.
Tidur pun tidur tidur ayam je tapi dalam tidur ayam tu tataplaaaa jugak mimpi.
Masalahnya kalau mimpi indah takpe jua, tapi mimpi ngeri.
Terbangun lewatlah, terlepas flight lah, tertinggal passport lah.
Pastu bila terjaga terus jantung dag dig dug berdebau.
Hawau sungguh.

8. Bukan kaki shopping
Percayalah saya bukan kaki shopping.
Kalau dah memang set dalam kepala niat nak mengembara melihat keindahan dan keunikan negara orang, memang sampai sudah la itu akan di set kan dalam kepala.
Paling paling pun saya akan beli pun fridge magnet & tshirt anak-anak.
Melainkan kalau trip tu memang khas untuk bershopping.
Contohnya saya pegi Bandung dengan Padang Bukit Tinggi dulu.
Haa dan saya nak pegi Medan bulan 2 tahun depan ni, memang trip menyopping namanya.
Makanya marilah kita bershopping sehingga lebam.

9. Tak kisah tentang hotel
Hotel mahal atau hotel murah? Tak kisah saya ni ha. Ok je memana.
Kalau itinerary nya akan ada seharian kat luar, better opt hotel murah murah sudah.
Tapi kalau itinerary nya lite lite, boleh la pilih hotel mewah sikit untuk bersantai santai.
Saya penah tidur kat bus stand, atas kerusi simen. Ok jerr walaupun sentap sikit sebab organizer tak bagitau pun kena tidur kat bus stand haha!
Pendek katanya, hotel mahal ke, hotel murah ke tak kisah asalkan boleh tidur.
Dok komplen komplen sangat, kot Allah tarik nikmat tidur tu haa baru kau tau erti penyesalan.

10. Go with the flow
Dan yang terakhir sekali, go with the flow.
Maksudnya macam bila kita pegi travel ni, kau tak boleh high expectation. Apa yang datang kita kena hadap je lah.
Contoh tetiba hujan lebat lalu tak dapat sightseeing.
Ataupun kamera terjatuh lalu rosak dan hanya berharap pada kamera handphone.
Mahupun rakan rakan setravel yang buat perangai tahi.
Duit dah banyak habis nak travel kan, kalau emosi buat rugi je.
Makanya wat lek wat peace sudahhh.

Sekianlah dulu 10 Random Facts About Me — When I am Travelling.
Siapa rajin dipersilakan buat dan sila lah drop komen jua ya.
Kot kot kita punya persamaan, tapi saya tak terfikir nak tulis kat entry ni ke kan..