Blog Maya Dot Com

Myself

Masuk TV @ Forum Perdana Ehwal Islam

Mid September dapat email dari management tanya siapa nak attend Forum Perdana Ehwal Islam yang akan diadakan kat Sasana Kijang. Saya tidaklah respond sebabnya satu department cuma boleh hantar sorang wakil je. Tapi di hari kejadian Syikin tanya nak attend tak, agaknya sebab tak ramai orang kot. Department dia antara yang handle program ni. Tanya Encik Z, dia kata OK, so ke sanalah kami malam itu. In fact, tak balik rumah pun. Petang tu terus ke Sasana je. Ada 2…

Borak Borak

Assalammualaikum semua.. Kita break kejap lah yer dari entry yer. Dah lama tak buat entry sembang menyembang dan luahan perasaan. Bukan taknak, tapi sebab mengejarkan segala cerita yang nak diupdate, takde ruang dah nak buat entry borak-borak ni. How’s life? Life saya sama je, macam biasa. Both personal dan official. Dah sebulan Kak As bersara, saya pun dah dapat boss baru. Perempuan jugak. Saya panggil Kak Zila. Muka macam garang, tapi so far so good lah, baik je. Cuma kadang-kadang…

#MayaTurns38 : Surga Yang Tak DiRindukan 2

Hujung bulan Februari macam biasa balik Taiping. Rutin bulanan. Filem Surga Yang Tak diRindukan 2 kan tengah main kat pawagam. So lets lah nonton 3 beranak. Saya dah nonton yang first, so senanglah nak faham yang nombor 2 ni. Saya rasa yang first lagi sedih kot? Sebab pengorbanan Mei Rose tu kan. Yang masa Mei Rose pergi naik train tu. Oh so sad. Yang second ni bagi saya tak sedih sangat sebab perpisahan kerana kematian. Semua orang akan mati kan.…

#MayaTurns38 : RSA

Kebiasaannya memang waktu birthday saya, saya akan belanja department. Bila lagi nak belanja kalau tak waktu ada occasion gini kan. Takkan manjang nak makan orang belanja je kan. Sekali sekala kena kita la belanja pulak. Lagipun setahun hanya sekali merayakan hari yang mulia ini. Rendang ayam, pulut kuning, kuih ketayap dan popiah sira saya order dari @fzcafe Creme Caramel order dari @mr.caramell Dedua ni saya dah biasa order dah. Kek pulak first time order dari @cikkiah Sebab tak tahan dok…

Belanja

Lepas habis Family Day AG Jessica hari tu (belum update kat blog lagi) saya plan nak belanja kawan-kawan yang masuk performance Dikir Barat. Saja lah suka-suka. Sesambil kami bermeeting post mortem. Memang agak kurang puas hati dari segi pemarkahan. For record, ya kami mengulangi kekalahan 2 tahun lepas. Sob sob. Tu nanti saya cerita kat entry Family Day lah yer. Makan kat Lanai Kijang aje. Senang. Masa tu ada promotion Mee Sup apa tah. Tapi sedap. Inilah dia barisan kumpulan…

Paspot Baru

Paspot saya expired Julai 2017. Tapi sebab saya nak kena beli flight ticket Malindo yang memerlukan nombor paspot, so nak taknak kena renew jugak la paspot baru. Sebabnya saya nak travel bulan Januari 2017 nanti, so kalau paspot expired Julai 2017 tu macam ngam-ngam sangat 6 bulan. So taknak ambik risiko, betterlah saya renew je paspot ha demi ketenteraman minda. Oh lagi satu nak kena buat visa jugak. So biarla sekali jalan nombor paspot baru semua. Kali ni saya renew…

Kehilangan

‘Assalammualaikum Maya. Maya aku perlukan kau…. di saat2 aku merasa paling lemah maya’ Message yang saya terima dari Farah pada 23 September. Pada pembaca setia blog saya, mungkin masih ingat ENTRY INI. Farah.  Sahabat saya. : : Cukup status saya di Facebook ini menerangkan segalanya : : Kawan arwah share video tentang arwah di Facebook. Berlatarbelakangkan lagu Hidup Dalam Mati. Ya Allah.. berderai derai air mata saya. Sebak sedih sungguh rasanya. Saya pernah kehilangan Pah & Tokki (sebelah arwah Abah)…

Tuntutan Iddah, Mut’ah & Harta Sepencarian – BAHAGIAN I

Sebelum korang meneruskan pembacaan entry ini, saya dengan kerasnya nak beri amaran, pembacaan adalah di atas risiko sendiri ya. Bak kata orang putih Read at Your Own Risk. Gitu. Mungkin ada yang tak setuju dengan entry ni, dan rasa saya tak patut up entry ni. Mungkin ada yang kata saya buka pekung di dada, atau mengaibkan orang. Ya terserah aja lah. Yang pasti ini yang jadi pada saya, dan saya takde tokok tambah cerita. Tujuan saya up entry ni untuk…

Happy Birthday to Me

19 Januari hari tu hari jadi saya. 37 tahun dah umur saya. Lagi 3 tahun dah 40. Tapi perangai tu rasanya macam umur 17 tahun pun ada huhu. Konon konon di hari jadi nak pakai shawl lilit lilit. Punya la lama melilit konon nak style yang kepuk kepuk terbang terbang tu. Ntah apa punya fesyen sudahnya taktau laaa. Tapi bila sampai office terus tukar jadi style lain. Pagi pegi Kupang sebab nak ambik condiments nasi lemak yang diorder. Lepak kejap…

…………………….

Ya ampun busy nya kehidupan ini. Kerja kat office. Urusan macam macam. Banyak nya nak kena fikir. PC kat rumah tak ok lagi. Rindu nak upload gambar dan update blog. Banyak cerita nak kongsi. Walau apa pun kehidupan perlu diteruskan. Harap semua slowly selesai. Jangan mengeluh Normaya…

10 years ++

Fuhh.. 2 minggu tak update blog. Ini adalah satu keluarbiasaan. Tak pernah lagi saya tak update blog selama 2 minggu. Ke pernah? Rasa macam tak. Ini memang kesibukan dan kemalasan yang tidak dapat dibantu lagi ni. Menangislah nak update bertalu talu tahun depan huhu. OK la selingan. Minggu lepas dapat email dari HR. Dapat Sijil dan Cenderahati Perkhidmatan Lama 10 tahun. Actually lagi 2 bulan dah masuk 11 tahun. Dapat Sijl dengan Cenderahati ni lambat sikit. Cenderahati berupa syiling Kijang…

Page 1 of 3912345...1020...Last »