Blog Maya Dot Com

Melaka

Melaka : Singgah sebentar

Melepak kejap kat Starbucks pekena ice blended sebelum meneruskan perjalanan. Takde dah ke mana dah. Nak terus balik KL so kita bagi Encik Z mengopi dulu. Takut kang mengantuk di pertengahan jalan. : : Wajib singgah beli belacan, keropok, asam dan macam-macam lah : : : : Singgah jugak kat Mitsui konon nak cari barangan winter : : : : Coat bulu bulu : : : : Kepala besar! Pakai sweater ketat tang kepala. Sian : : Beli 2 benda…

Melaka : The Shore Sky Tower

Dari rumah parents Yana, kami singgah di The Shore Sky Tower. Ni semua pengaruh instagram la ni. Berpusing-pusing jugak nak cari building dan masuk parking. Lepas tu nak cari lif pun macam keliru jugak, dan hampir sesat jua huhu. Harga tiket RM25 dewasa. RM18 kanak-kanak. Boleh pergi website depa http://skytower.theshoremelaka.com/index.php/tickets Kaklong, Mama dengan Aisya tak naik sebab Aisya tidur masa ni. Masa lalu kat bawah ni gayat jugak laaa. Tapi syok la cantik tempatnya. Berangin ja. Si ayah yang rajin…

Melaka : Majlis Aqiqah Nurul Mawaddah

Tujuan utama ke Melaka ni sebab nak attend Majlis Aqiqah anak Adil & Yana, Nurul Mawaddah. Last jumpa dia masa AidilFitri hari tu. Ni dah 3 bulan dah dia. Siap-siap dari condo. Mintak Kaklong tocang lekatkan rambut Yaya. Kemain 3 beradik ni berkebaya bagai. Saya tak pakaikan Yaya baju kurung sebabnya lepas ni nak gi jalan-jalan lagi. Blouse hitam kitorang tu sedondon beli sama kat Poplook. Yaya dah boleh pakai dah saiz baju dewasa, ambik saiz XS atau S. Sampai…

Melaka : Mi Sup Tengkera, Coconut Shake Klebang, Asam Pedas & Kacang Phool

Matiklaa tajuk makanan kemain panjang. Nampak nau tembolok besar, rancak nak makan je haaa.. Lepas check in condo dan sebelum mandi kolam tu saya keluar dulu cari makan. Nak pekena Mi Sup Tengkera aka Mi Bodoh kata orang Melaka. Haihh taktau la memang jatuh cinta betul saya dengan mi sup ni ha. Kekira kalau pegi Melaka memang wajib la pekena. : : Dap dap dappp : : : : Campur pepper dan kicap cair : : Lepas pekena mi sup,…

Melaka : Selat Horizon Condo

Bab cari mencari hotel ni biasalah, memang kerja Mommy la kan. So macam biasa google la sana sini sebab nak cari apartment yang ada 3 bilik. Jumpa Selatah Horizon Condo ni yang letaknya di Pantai Klebang. Memula book via booking.com tapi lepas tu terus deal dengan owner je. Harga booking.com RM350 kot tak silap. Tapi kalau direct dengan owner dia boleh bagi RM320. Masalahnya bisnes card owner tu pun mana dah tah saya campak huhu. Condo ni ada 3 bilik,…

Melaka : Roti Canai Kayu Arang & Alif Dalam 7 Dimensi

Hai semua.. he he he.. tetiba gelak kan..tu gelak gemuruh namanya. Sebabnya, saya baru nak merangkak-rangkak update cerita tertunggak berbulan lamanya ni. Cerita jalan-jalan ke Melaka lepas AidilAdha hari tu. AidilAdha bulan berapa hari tu? Yer.. pandai anak-anak semua. Bulan September. Makanya hashtag jangankejikakakok. Minggu AidilAdha, hari Jumaat tu 16 September 2016 hari Malaysia. Saya memang dah susun plan memolek gitu gini, so arahan diberikan kepada Encik Z dan anak-anak supaya sila patuh pada perancangan yang Mommy dah susun ini.…

Upside Down House Gallery, Melaka

Saya tau tentang Upside Down House Gallery aka Rumah Terbalik ni dari blog Ila. Macehh Ila.. Kalau tak sebab baca kat blog Ila, memang haghamm tak tau pun. Alang alang di Melaka tu yang macam ayuh la pegi. Selalu baca kat blog korang je kan yang dah pegi kat Sabah sana. : : Sementara tunggu Ayah pegi parking : : Sesampai tu memang nak nangis gak la sebab ramainya orang huhu. Tapi nak buat camna kan, beratur je laa. Eh…

Singgah 1 Malam di Melaka

dari JPO terus je membelah lebuhraya menuju ke selatan. tapi tak terus balik KL. singgah kat melaka dulu. yaya mau jumpa apak kandungnya. janji jumpa kat mee sup tengkera. so letss pekena sup dulu. masih sedap dan lazat seperti dahulu. lepas FM amik yaya, kami yang lain pun bergeraklah ke banda hilir mencari hotel yang sesuai. end up stay kat hotel mesra mutiara. saya pernah stay sini dulu masa datang melaka dengan fin. : : ambik bilik ni. sokayy la…

Menara Taming Sari & Muzium Samudera

lepas check out tu terus je menuju ke menara taming sari. tapi jalan punya lah jem dan nak cari parking bapaklah hazab oh. pusing sampai 3 kali kot. last last park kat parking mahkota parade. pastu menapak ke menara taming sari. ini kali ke dua aku naik menara taming sari. first time dulu KAT SINI. : : dipendekkan cerita, dah duduk pun : : : : dan sudah berada di atas. nun jauh sayup pemandangan di bawah : : :…

Makan Makan Melaka

ini adalah susunan aktiviti pemakanan aku masa di melaka hari tu. aku susun kan mengikut hari. cehh macam ke perlu. malam pertama sampai abang long ajak gi makan ikan bakar. memula aku ingatkan nak gi makan kat umbai sana sebab memang aku tau situ je la. tapi tup tup abang long membelokkan gen 2 beliau ke arah lain. tak silap aku sungai punggor kot namanya. orang melaka tolong betulkan kalau salah. abang long kata dia penah makan situ, sedap. ok…

Puteri Resort, Ayer Keroh, Melaka

usai majlis perkahwinan adil & yana kat dewan kastam tu, aku dengan encik z gi check in kat puteri resort, ayer keroh. tq erni (punya la  lama makcik ni tak update blog sampai aku dah lupa url blog dia!) sebab cadangkan di twitter nun. tapi sebab dah lama nau cerita ni berkuap, aku pun dah lupa berapa room rates nya. haishh.. tapi rasa rasa tak sampai RM200 laaa.. : : bilik molek cuma facing car park : : esok pagi…

Ke Ayer Keroh

sampailah kita ke entry yang terakhir cuci cuti melaka bandaraya bersejarah ini.. phewww… makanya lepas nie ko takkan muntah darah dah membaca iyer.. dari makan bihun sup tengkera, terus decide mau gerak pulang KL. tapi stop dulu kat ayer keroh. mau pigi taman buaya lorr… masuk masuk jer nampak replika bangunan kecik kecik nie. ada petronas twin tower, ada a famosa, ada putrajaya. somel jer.. kemudian masuk dalam keretapi raksaksa. of coz la yaya yang nak masuk kan.. takkan aku…

Page 1 of 212