Blog Maya Dot Com

Masak

Random Cuti Sekolah

Sehari sebelum #Zturns36, saya bawak anak anak keluar beriadah kejap belah petang. Tengok Caca macam tak sihat, saya speku sebab terperuk kat rumah 2 hari la kot. Dia diam, takde mood dan melepek je. Kami pegi Taman Tasik Dato Keramat. First time saya sampai sini. Ada peralatan untuk bersenam bagai. Baguslah. Kira siapa yang tak de kesempatan nak pegi gym, boleh je datang workout kat sini. Luas tempatnya. : : Ada playground jua : : : : Ada air terjun?…

Sinusitis

Ramai yang kata Yaya berbakat menulis eh? Well… ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi? Hiks. OK la lupakan pasal tu. Tunggulah kot kot saya terbuka hati nak create kan dia blog. Tapi saya tau dia memang minat menulis. Kan Yaya kan? Nak mengadu domba sikit dengan korang ni. Saya demam. Sob sob sob. Actually seminggu sebelum pegi Chiang Mai tu saya dah demam dah. Cuak la kan sebab nak pi berjalan, takmau la sakit sakit ni. Tapi kemalasan…

Pasar Dato’ Keramat

Ini sambungan dari ENTRY NI. Sampai Jasmine dalam pukul 6 pagi camtu, terus solat subuh. Baring baring kejap, tetiba rasa lapar, so ajak la Encik Z pegi breakfast. Dalam pukul 7.30 pagi camtu lah. Terus je la ke Kampung Baru nak pekena lontong sedap. Tapi tetengok haaa?? Gerai kedai semua dah ghaib. Sebabnya ada bangunan nak naik kat situ. Huhu.. kecewa lah dibuatnya. Lalu macam taktau nak breakfast kat mana. Tetiba teringat Pasar Dato’ Keramat. Aha.. jom je lah ke…

Daging

Masa AidilAdha hari tu Mama bekalkan daging korban untuk saya bawak balik KL. Bahagi bahagikan dengan Kaklong. Untuk Adil, Mama suruh Kaklong masak nanti panggil Adil makan je. Aterr cemana pulak gaya Adil nak masak dengan duduk sensorangnya kan. : : Tulang tu ha paling win. Bersengkang kepala lutut Encik Z nak potong. Encik Z kata ni boleh potong dengan mesin je ni ha. Tapi saya paksa paksa gak suruh potong haha. So gunalah tulang 4 kederat akhirnya patah la…

Nasi Ayam 2 Kali

Saya suka makan nasi ayam, tapi tu la. Tak penah ada inisiatif nak cuba masak. Taktau kenapa hari Isnin sebelum cuti Nuzul Quran tu terasa rasa nau nak try masak nasi ayam. Balik office terus pegi NSK beli apa yang patut. Tapi tu la saya masak ikut sedap je ni. Takde sukatan atau proper punya bahan. Google resepi nasi ayam paling simple. Hah itu ler yang saya buat. : : ayam perapan : : : : tumis tumis Ramadhan :…

Ketuk Ketuk Ramadhan

Alhamdulillah hari ni dah hari ke 12 kita berpuasa yer. Awal awal puasa hari tu memang saya tak masuk dapur pun. Beli food kat cafe office saya ni je ha. Beli pun sekadar buat syarat nak berbuka, takde teringin nak makan particular food pun. Encik Z pun dia pandai pandai sendiri je beli apa yang dia nak. Biasanya sampai rumah tu dia keluar balik, pi pasar Ramadhan. Sebab bulan puasa ni saya masuk kerja 7.30 pagi, so pukul 4.30 petang…

Santai santai di rumah

weekend lepas saya dengan encik z tak ke mana. lepak santai je kat rumah. selalu pun kalau takde program memang kitorang suka lepak kat rumah je. petang petang tu angin kuat. kata rumah penthouse kann. penthouse la sangat #TDDMKALT weekend tu saya masak. start dari jumaat malam lagi saya masak. pi beli barang basah kat B & O. RM25 total. dapat 5 kali makan, untuk 2 orang. jimat berbaloi baloi plis. : : ni yang saya masak : : :…

Mari memasak belimbing buluh

bebaru ni kaktin bagi belimbing buluh seplastik. katanya kawan ia bagi. gamak memang ada pokok nya kot. lepas dapat belimbing buluh tu cam termenung kejap la. nak masak apa dengan belimbing buluh ni? ku manalah reti. heyy apa yang tak reti? google kan ada! google je lah. jumpa resepi gitu gini gitu gini. pastu cam ooo boleh buat masak lemak kuning. makanya jadilah udang masak lemak kuning bersama belimbing buluh. alaa dulu pun saya pernah je buat udang masak lemak…

Bawal, Tongkol & Sotong

hari tu kan saya ada cerita teringin nak makan bawal power tu, tapi kedai tu tutup tu kan. lepas tu saya ada berikrar nak buat bawal power sendiri kan? (amboi berikrar bagai) haaa.. last week saya pun beli lah ikan bawal yang terdapat di kedai runcit B & O dekat dengan rumah saya. ada 3 ekor ikan bawal besar. saya pun ambil la seekor yang elok rupa parasnya. masa bayar tengok harga RM14 sekor. pengsan. tapi teringin punya pasal. zasss…

Sahur & Buka – Part 4

ramadhan ke 17. saya try buat murtabak maggie daging. berdasarkan resepi oleh maggie yang saya jumpai di dalam akhbar. selepas melihat bahan-bahan yang mudah dan murah, dan cara-cara yang membuat yang senang, saya pun ok lets give a try. bahan-bahan yang diperlukan ialah maggie perisa kari 1 bungkus, telur 2 bijik, carrot, tomato, daun sup/bawang, daging cincang, garam, blackpepper. cara-cara buat, goreng daging cincang tanpa minyak. lepas tu terus masukkan semua bahan di atas kecuali maggie. lalu gaulkan mereka supaya…

Resepi Bergedil Daging Yang Adooo..

bulan-bulan puasa ni la yang paling sesuai nak try n error memacam masakan. saya ni memang tak pandai masak. takde benda yang saya nak malukan pun. dah tak pandai nak buat macam mana kan. tapi yang penting kesungguhan untuk belajar. begitu lah. lalu saya ingin mencuba buat bergedil. memandangkan bahan-bahannya mudah nak cari dan disedikan. nak cara memasak pun tidaklah renyah. maka nya jomm buat bergedil. oleh sebab saya dan encik z sama-sama suka daging. jadi saya buat bergedil daging.…

Oh Buah Melaka ku…

korang tak caya kan saya buat buah melaka? takpe tak caya takpe. tapi saya nak gak cerita kat sini. biasalah orang baru first time buat kuih, menjadi lak tu. harus jakun sebentar. startnya nengok gambar buah melaka kat facebook rye. buah melaka traffic lite nama diberi. terus saya cam terliyor liyor. alangkah sedapnya buah melaka. saya ni memang peminat buah melaka. selalu kalau bulan ramadhan memang mencari. tapi katanya dah tak pergi langsung ke bazar ramadhan, so takde la beli.…

Page 1 of 3123