Blog Maya Dot Com

Korea

Jeju Island, Korea : Yongmeori Coast

Lunch Time! Kami lunch di area Songaksan. Songaksan ni merupakan kawasan paling selatan di Korea Selatan. Lalu menjadikan ia sebagai penanda kawasan sebagai tempat permulaan dan pengakhiran negara Korea. Haaa best kan? Please ya jangan tanya kakak, ‘Kakak kedai ni halal ke?’ Kakak sudah capek mahu menjawab soalan-soalan berbaur begini. : : Sedapnyerrrrrrrr. Ikan bakar tu sorang sepinggan. Bakar biasa je tapi awat sedap nau nau : : : : Sup wajib ada di setiap hidangan : : : :…

Jeju Island : Cheonjeyeon Falls

Seterusnya kami ke Cheonjeyeon Falls. Petikan dari itinerary Jeju Muslim Travel = A waterfall that located in a town, the depth of the waterfall is 20m. Cheonjeyeon Falls adalah air terjun yang terkenal dan menjadi tarikan pelancong di Pulau Jeju. Istimewanya kerana airnya mengalir keluar dari siling gua dan membentuk tiga peringkat. Dalam lata pertama, tebing adalah setinggi 22m (72 kaki) dan air yang jatuh ke dalam kolam Cheonjeyeon iaitu 21 m (69 kaki) yang mendalam. Dari situ, air pergi…

Jeju Island, Korea : Jusangjeolli Cliff

Seterusnya kami ke Jusangjeolli Cliff. Petikan dari itinerary Jeju Muslim Travel = Witness the beauty of volcanic rocks that formed hexagonal pillar shaped since 2000 years ago. Basically ia adalah kawasan tebing yang terjadi hasil dari pembentukan batu gunung berapi yang meletus beribu tahun dahulu. Jadi unik dan misteri sebab bentuk hexagon tu lah. : : Tunggu Raihan beli tiket : : : : Hidupan laut yang pelik lagi menggelikan : : : : Dari kejauhan tak nampak sangat bentuk…

Jeju, Korea : Snowing at Temple

: : Kenderaan membelok ke kawasan temple : : Kat sini salji lagi gebu dan halus dan lembut dan tebal. Lagi syok la nak main saljinya. Yaya dah kenapa snowcap tu macam jin pakai toncet. Jangan tanya saya temple ni kat kawasan mana ya. Memang kitorang follow je mana Kina & Raihan bawak. Belakang tu nampak macam cahaya sinar mentar oh Korea je kan, walhal sejuk menggigil. Kat sini iPhone saya mati lagi. Memang dah drop bawah 0 la ni.…

Jeju, Korea : Jeju International University

Good Morning Jeju! Begitu kami 3 beranak penuh semangat untuk meneroka bumi Jeju. Kesentapan semalam kita tinggalkan. Ayuhlah bermaafan dan memulakan hidup yang baru! Begitu semangat kami menular dalam diri. Breakfast disediakan oleh pihak hotel. Tapi takde la buffet beraneka variasi makanan ya. Gambar bawah ni tempat makannya. Yang belah kiri tu nanti ada Ajumma yang akan gorengkan telur untuk kita. : : Breakfast di hari pertama : : : : Peta Jeju. Sempat Kina bagi briefing pada kami mana…

Jeju, Korea : The Arrival

Penerbangan dari airport Gimpo ke airport Jeju mengambil masa 1 jam 5 minit. Cuaca tak berapa molek. Macam hujan renyai dan angin kuat. Dah la di luar penuh kegelapan. Macam cuak jugak la bila plane gegar-gegar. Tapi ego dan keras kepala masih menguasai diri. Masih merajuk la kes kena tinggal tadi. Tak mau pegang tangan Encik Z walaupun cuak. Heee.. : : Alhamdulillah selamat sampai. Assalammualaikum Jeju! Kakak Ostajah sekeluarga datang ni : : Wakil Jeju Muslim Travel iaitu Kina…

Jeju, Korea : The Introduction

Jeju, Korea : The Introduction

Assalammualaikum semua! Mesti korang ternanti-nanti update cerita Korea ni kan kan kan? Jangan tipu. Tak baik. Dosa. Walaupun blog saya ni blog sendu, tapi saya percaya still ada silent reader yang dah bertahun baca blog saya ni masih setia di sini. Terima kasih banyak-banyak tau korang. OK jom kita mulakan travelogue South Korea saya sekeluarga. Saya bahagikan pada 2 bahagian la. Jeju dan Seoul. Berkematu jari jemari nak habiskan entry Korea ni. Setakat entry ni ditulis pun, saya baru habis…

Annyeonghaseyo! Kamsahamida!

Assalammualaikum! Annyeonghaseyo! Alhamdulillah kami 3 beranak selamat sampai di KLIA2 jam 5 petang semalam. Syukur semua berjalan lancar walaupun hari sampai tu macam-macam hal jadi. Siapa friend dengan saya rasanya dah baca kot kat Facebook? Hehe. Itinerary di Korea adalah… JEJU ISLAND 15 Disember 2016 (Khamis) Ketibaan 16 Disember 2016 (Jumaat) 1. Jeju National University 1. Temple Jeju (tak tahu nama hehe) 2. Jusangjeolli Cliff 3. Cheonjeyeon Falls 4.¬†Yongmeori Coast 5.¬†Orange Farm 17 Disember 2016 (Sabtu) 1. Mysterious Road 2.…

Ke Korea Kita?

Assalammualaikum semua… Insya Allah esok saya, Encik Z dan Yaya akan ke Korea untuk siri cuti-cuti hujung tahun. Kami akan berada di sana selama 12 hari. Balik semula ke KL hari Isnin 26 Disember. Lama kan? Ada sebab kenapa lama. Nanti kita story story. Risau sebenarnya sebab rata-rata kawan-kawan semua cakap ‘sejuk Mya… sejukkk sangat sekarang ni’ Adeh. Nak buat cemana. Gatal nak pergi waktu winter kan. Nak feeling Winter Sonata katanya. Semoga kami 3 beranak sihat walafiat dan dapat…