Blog Maya Dot Com

JejuIsland

Jeju Island, Korea : Thank you JEJU!

: : Yaya dan Kak Mieza nya. Lawa budak Mieza ni. Sweet je muka : : : : Dah bersiap sedia nak check out : : : : Sedih nak meninggalkan Jeju : : : : Alamat hotel kami di Jeju : : : : Tulisan hotelnya dalam Hangul tapi Raihan kata nama hotel ni Hotel Champion : : : : Awal-awal taknak bergambar. Dah kelam kelibut kat airport baru la sesibuk. Pening Raihan dengan Kina gamaknya hehe : :…

Jeju Island, Korea : Seoungeup Folk Village

Destinasi terakhir kami di Jeju ialah Seoungeup Folk Village. The oldest village in Jeju-do aged 200 years and the folks are still living here traditionally. You may try Korean Traditional Hanbok here with a fee of KRW10 000. This is also the setting for Korean drama called “Jewel in the palace” Sampai-sampai je kat pintu masuk terus Raihan explain pasal 3 batang pagar ni. Katanya kalau tiga-tiga batang pagar ni naik maknanya tuan rumah takde kat rumah, so kau takpayah…

Jeju Island, Korea : Seopjikoji Lighthouse & Cannola

Seopjikoji Lighthouse – In 1999, a drama called All-In starring Lee Byung Hun was set here. The house located at the lighthouse was Lee Byung Hun’s house but now is turned into a souvenir shop – Jeju Muslim Travel Kalau satu-satu tempat tu pernah masuk drama atau filem, memang cepat je la femesnya kan. Basically tempat ni ialah Lighthouse lah. Dan ada extra point sebab pernah shooting drama kat sini. Sorry saya memang taktau drama All-Inn ni. Lee Byung Hun…

Jeju Island, Korea : Seongsan Illchubong

Lunch dulu dekat Lotteria sebelum nak memanjat Seongsan Illchubong. Makan Shrimp Burger. Seongsan Illchubong ni merupakan bekas kawah puncak gunung berapi yang meletus ribuan tahun dulu, lalu membentuk satu bongkah besar. Kata Kina, tempat ni merupakan sunrise peak tercantik selepas Jepun. Tapi tu lah dia, kena mendaki seawal minit pertama la nampaknya. Seongsan Illchubong juga baru diwartakan sebagai 7 wonders of nature by UNESCO. : : Solat : : : : Bayaran masuk : : : : Hishh cuba la…

Jeju Island, Korea : Woljeong Beach

Lajak depan sikit dari Gimnyeong Beach ialah Woljeong Beach. Woljeong Beach ni macam commercial area sikit la. Tetepi tu ada kedai-kedai kopi hipster semua. Tepi pantai pun boleh lepak sebab air landai dan takde batu batu hitam macam kat Gimneyong Beach tadi. Yang famous kat sini ialah kerusi kayu warna warni. Boleh bergambar lalu upload di instagram ala-ala hijabista (takde kena mengena) Air laut memang cantik la membiru. Panjang jugak la tepian pantai ni. Kitorang tak jalan ke arah depan.…

Jeju Island, Korea : Gimnyeong Beach

Hari ke 4 di Pulau Jeju. Breakfast hari ini makan telur, roti dan kentang. Destinasi pertama hari ni adalah Gimnyeong Beach. Enjoy the turquoise color of the sea water with windmill surrounding the beach. Gimnyeong Beach ni merupakan salah satu pinggiran pantai yang terkenal di Jeju kerana terdapat batu hitam dari gunung berapi dan juga pasirnya yang putih dan halus. : : Restoran ni dah tutup lepas kes ribut besar melanda kawasan di sini : : Kebetulan hari ni birthday…

Jeju Island, Korea : Dongmun Market

Balik hotel untuk solat apa semua, lepas tu keluar balik untuk shopping di Dongmun Market. Besar market ni. Ada bahagian kering dan bahagian basah. Food, souvenir, baju, kain pasang semua ada lah. Kami jalan cuci cuti mata saja. Hanbok lawa-lawa!!! Gerammm je rasa nak beli tapi nak pakai ke mana nya pun. Dan mahal! Tapi memang kualiti kain terbaik la kot no depa guna. : : Yang lain tulisan Hangul, setiba-tiba ada Free. Apa yang free tuuuuu??? : : :…

Jeju Island, Korea : Hallasan Mountain

Seterusnya kami ke Hallasan Mountain. Hallasan Mountain is the highest mountain in Korea. We will drive to up to 1100m elevation where it is accessible by road – Itinerary Jeju Muslim Travel Hallasan merupakan gunung berapi tertinggi di Korea Selatan. Kawasan di sekitar gunung ini adalah merupakan taman negara, Park Hallasan Negara atau jua dikenali sebagai Hallasan Gungnip Gongwon. Kiranya kami takde la mendaki naik ke puncak gunung bagai. Ajer giler. Tinggi kot! Kitorang akan bermain salji di kaki gunung…

Jeju Island, Korea : Saebyeol Oreum

Destinasi seterusnya ialah Saebyeol Oreum. In autumn and winter, Jeju-do is famous with its wild silver grass (ogsae) – petikan dari itinerary Jeju Muslim Travel Saebyeol Oreum ni merupakan sebuah bukit yang menjadi tumpuan pelancong sebab keunikan bentuknya dan boleh tengok view cantik dari atas. Setiap tahun ada festival yang dinamakan Jeju Jeongwol Daeboreum Fire Festival dimana lalang-lalang ni semua akan dibakar dengan kepercayaan tanah akan lebih subur, gitulah. : : Dah macam cerita hantu pulak gambar ni. Kemunculan 3…

Jeju Island, Korea : Mysterious Road

Good Morning Jeju! Hari ke 3. Destinasi pertama hari ini ialah Mysterious Road. Mysterious Road – Witness how a car can move up hill without having to start the car engine. It is totally unexplainable : Itinerary Jeju Muslim Travel So apakah yang misteri sangat ini? Adakah makhluk halus di sini? Atau hantu? Atau jin pakai toncet? Takde yer. Takde unsur mistik di sini. Mysterious Road atau jua dikenali sebagai Dokkaebi terletak di sebuah bukit di kaki gunung dan menghubungkan…

Jeju Island, Korea : Orange Farm

Jeju Island ni amatlah terkenal dengan buah orennya. Dengan buah oren ni macam-macam depa boleh buat. Jus oren, coklat, kek, biskut, kerepek, perfume semua lah berunsurkan oren. So wajib kita mencuba oren di sini. Singgah di Orange Farm, bersebelahan dengan kedai menjual segala mala tentang oren. Tapi masa sampai ni dah gelap dan waktu untuk petik oren dah lepas, so takdapat la nak petik. Sokayy.. dapat bergambar je pun dah gembira apa. : : Kedai dan sebelah kanan tu jalan…

Jeju Island, Korea : Yongmeori Coast

Lunch Time! Kami lunch di area Songaksan. Songaksan ni merupakan kawasan paling selatan di Korea Selatan. Lalu menjadikan ia sebagai penanda kawasan sebagai tempat permulaan dan pengakhiran negara Korea. Haaa best kan? Please ya jangan tanya kakak, ‘Kakak kedai ni halal ke?’ Kakak sudah capek mahu menjawab soalan-soalan berbaur begini. : : Sedapnyerrrrrrrr. Ikan bakar tu sorang sepinggan. Bakar biasa je tapi awat sedap nau nau : : : : Sup wajib ada di setiap hidangan : : : :…

Page 1 of 212