Blog Maya Dot Com

Indonesia

Lepas Shopping Ayoh Pulang

: : Mula menapak : : Tengok dalam maps, dari Hotel Grand Sirao ke Pasar Ikan dalam 1 km. Jalan kaki dalam 15 minit gitu lah. Tu takpe. Tapi masalahnya, laluan dia beronak berliku jalan ku laluiiiiii. Lintas sana, belok sini, dengan kereta bertali arus. Dengan sat gi lalu lorong gelap. Adoiii aii. Risau la jugak dengan mamat mamat berkumpul hisap hembus rokok usha kita atas bawah. Tskk. Tapi akhirnya alhamdulillah selamat sampai. Terus tuju kedai yang sama je. Kedai…

Repeat Medan Sebab Nak Shopping Semata

Saya saja la bawak kain kain yang saya beli kat Medan tu ke office. Taktau la pulak sambutan menggalakkan. Habis licin ha. Pastu saya apa lagi, nganga dan gigit jari lah. Memula tu syok la dapat RM RM kan. Tapi setiba tiba tersedar dari lamunan, eh eh aku ni raya nak pakai baju apa. Haaa gitu. Lalu ter up lah status dibawah. Bincang gitu gini dengan Encik Z, dan akhirnya nekad nak repeat semata mata nak beli kain he he…

Yogyakarta

Assalammualaikum semua, Insya Allah esok petang saya akan bertolak ke  Yogyakarta, Indonesia untuk siri cuti cuti ASEAN selama 4 hari 3 malam. Dah cover 10 ibu negara kan, so sekarang misi untuk complete kan tempat tempat lain di bawah negara ASEAN pulak. Lagipun dah 6 bulan tak naik kapal terbang ni. Tapak kaki dah tumbuh kulat #amboiovernya Kalau ikut dalam perancangan untuk Indonesia, next saya nak pergi Makassar, Surabaya dan Semarang. Dan ada jugak plan nak repeat Bandung. Tapi bila?…

Medan : Shopping & Penutup

Nak menciwi dengan korang apa yang saya shoppingkan di Medan. Tak banyak mana pun sebab bawak duit sikit je pun. : : Baju ayang ayang yang dibeli di luar Istana Maimoen. Hiks : : : : Rambang mata tengok memacam warna kain kain ni : : : : Lagi kain : : : : Ni kain plain bunga timbul kecik : : : : Stokin yang saya gila gilakan haha : : : : Kain 4 meter : : :…

Medan : The Departure

: : Macam biasa, bab kemas mengemas beg kita serahkan pada yang pakar : : Malam tu kan, saya tak boleh tidur. Disebabkan email dibawah. Actually seminggu sebelum tu saya dah terima dah email ni, tapi macam takde la ambik pot sangat. Ni bila dapat malam terakhir kat Medan, terus macam kusut. Korang tengok la amaun tu. RM780 kot. OK ceritanya ceni, kan mulai 1 Feb 2015, harga flight ke Indonesia dah termasuk dengan airport tax. Selalu kita pi Indonesia…

Medan : Massage & Merdeka Walk

Selesai shopping Pak Regza tanya ada nak pegi mana mana ke? Saya kata saya nak urut. So dia bawak la pegi satu tempat ni. Katanya urut sedap dan harga berpatutan. So pergilah kami ke Heritage Reflexology. : : Tanya harga dulu : : : : Setuju dengan harga, baru kita register : : : : Sebelum berurut diberi minum air teh o halia. Dapat jugak air kosong : : : : Basuh kaki dulu. Tempat urut dia ok la. Tenang…

Medan : Shopping @ Pasar Ikan & Lunch @ Medan Mall

Seterusnya, apa lagi, shopping lah! Kami menapak ke Pasar Ikan. Saya dah bagitau ke belum ek dari Hotel Kesawan ke Pasar Ikan ni dekat bebenau. Menapak je ke belah belakang, haa dah sampai. Ni kali ke 2 lah saya sampai kat Pasar Ikan ni. Dulu pegi Medan ada gak singgah, tapi masa tu tak minat nau kain kain pasang ni, so takde la shopping mana pun. Sejujurnya saya ni takde la set dalam kepala nak shopping apa sangat pun, tapi…

Medan : Tjong A Fie Mansion

Sebelum pergi shopping saya singgah dulu kat satu tempat ini yang diberi nama Tjong A Fie Mansion. Saya tau tentang tempat ni masa menonton salah satu program di saluran Pelangi 141. Saluran yang menayangkan cerita dan program dari Indonesia. Dah alang alang sampai di Medan, wajiblah pergi dan tengok apa yang menariknya di tempat ini. Dari Hotel Kesawan tu menapak je, tak sampai 100 meter pun ha. Dekat bebenau. Tjong A Fie Mansion akan membawa anda dan keluarga kembali bernostalgia…

Migraine di Medan

On the way balik ke hotel dari Taman Buaya tu, mintak Pak AB berhenti tepi jalan sebab nak beli air tebu. Siap Pak AB stop dekat orang yang jual air tebu paling sedap katanya. Dia cross jalan dan tolong belikan. Memang sedap ah pekena air tebu panas panas ni. Yer, Medan panas!!! : : Air tebu : : : : Si pencinta air tebu : : Sampai hotel migraine semakin nyut nyut nyut. Mandi apa semua, telan panadol pun tak…

Medan : Taman Buaya

Korang tau tak kat Medan ada Taman Buaya? Tak tau lettew. Sebab saya pun baru tau kihkih. Masa memula Pak AB bagitau tu saya dah macam ragu ragu. Benar benaran ini. Mana mungkin ada Taman Buaya di Medan. Gitu.. Yerlah selalu pun kan kalau orang pegi Medan mesti pegi Danau Toba. Pastu shopping je la kan. Rupanya ramai yang tak tau tempat ni especiallynya orang Malaysia lah. Tu Pak AB la bagitau tu. Lalu ayuhlah kita pergi. : : Bayaran…

Medan : Masjid Raya Al-Mashun

Dari Istana Maimoen sepelaung je ke Masjid Raya Al-Mashun. Masjid ni merupakan Masjid yang paling terkenal di Medan. : : Gerbang masjid : : : : Patuhi peraturan ya? : : : : Nak bergambar kat sini tapi punya la lama bebudak ni melepak. Bila saya pegi terus pose pose baru la depa beralih tsk tsk : : : : Tu pun beralih duduk kat tepi tu je. Sabo je la : : : : Masjid Raya Medan ini merupakan…

Medan : Istana Maimoen

Destinasi kedua ialah Istana Maimoen. Masa saya pegi Medan tahun 2005 dulu saya tak sempat masuk dalam Istana Maimoen ni sebab sampai lewat dari Danau Toba. Bergambar kat depan je. So kali ni dapatlah masuk dalam. Bayaran masuk RP10,000 seorang. Istana Maimun adalah istana kebesaran Kesultanan Deli dengan warna kuningnya (kuning merupakan warna kerajaan Melayu) dan khas gaya seni bina Melayu di pesisir timur. Ia merupakan salah satu mercu tanda yang terkenal di Medan, ibu kota Sumatera Utara, Indonesia. Istana…

Medan : Museum Negeri Propinsi Sumatera Utara

Destinasi pertama kami di Medan ini ialah Museum Negeri Propinsi Sumatera Utara. Dari Hotel Kesawan dekat je. Dalam 15 minit gitu. Bayaran masuk RP10,000 seorang. Museum Negeri ni tengah renovation. So pintu depan ditutup. Kena pusing masuk ikut pintu belakang sana ha. Macam scary sikit lah sebab sunyi je belah belakang nun. : : Laluan masuk ke Muzium : : : : Entrance depan yang ditutup : : : : Belah depan meriah dengan orang berjualan bagai : : :…

Page 5 of 6« First...23456