Blog Maya Dot Com

Indonesia

Yogyakarta : Jalan Malioboro

Mintak Pak Supir dropkan kami kat Malioboro Mall sebab nak cari makan. Lapar kot. Pagi tadi kan ke makan buah dengan roti tu jer. Masuk dalam, nampak Es Teler 7. Makan kat sini je lah, senang takyah fikir fikir. : : Menu baru katanya. OK lah cuba yang ni : : : : Teh Botol : : : : Paket Bebek Penyet & Paket Bebek Cabe Ijo. Biasalah hidangan penyet penyet ceni memang kering. Tak caya saya Encik Z makan…

Yogyakarta : Candi Borobudur

Saya ingatkan pakej Punthuk Sunrise with breakfast tu adalah breakfast di atas puncak bukit sambil menikmati matahari terbit. Rupanya yang adooo. Supir bawak turun terus ke Candi Borobudur dan breakfast kat kedai kedai makan tetepi tu. Sabauuuuu je lah. Makanan pulak tak boleh pilih, memang dah sesiap diberi roti sapu butter / nanas / strawberry, buah dan kopi / teh o. Duduk setable dengan 3 orang minah salleh. Yang muda ni travel sorang sorang je. Dah la tak berapa pandai…

Yogyakarta : Sunrise di Punthuk Setumbu

Selamat pagi Jogja! Pukul 3.30 pagi dah kena bangun sebab pick up datang pukul 4 pagi. Oh, untuk jalan jalan kat sini saya ambil tour dengan Discover Your Indonesia. Ni pun sama terjuling juling bijik mata jugak mencari. Kebanyakan pakej yang saya jumpa banyak yang tak menepati citarasa saya. Dengan Discover Your Indonesia ni saya boleh custom made ikut keselesaan saya. Harga macam pricey sikit, tapi kalau selesa, saya tak kisah. Berbalas balas email dengan Firsta. Senang berurusan dengan dia.…

Yogyakarta : The Cabin Hotel

Ingat ENTRY ni? Aha.. Entry tu 4 bulan lepas. Dan baru ni lah saya berkesempatan nak update. 4 bulan ni kira cepat jugak lah kan. Kan ke pernah sampai setahun baru saya update. Lol. Saya beli tiket nak ke Yogyakarta ni pada 31 Ogos 2014. Setahun sebulan menunggu nak travelnya. Biasalah, nak dapat tiket murah memang cenggitu lah kan. Return dan airport tax untuk 2 orang RM306. Travel dari 7 – 10 Oktober 2015. Yogyakarta atau Jogja ni memang dah…

Lepas Shopping Ayoh Pulang

: : Mula menapak : : Tengok dalam maps, dari Hotel Grand Sirao ke Pasar Ikan dalam 1 km. Jalan kaki dalam 15 minit gitu lah. Tu takpe. Tapi masalahnya, laluan dia beronak berliku jalan ku laluiiiiii. Lintas sana, belok sini, dengan kereta bertali arus. Dengan sat gi lalu lorong gelap. Adoiii aii. Risau la jugak dengan mamat mamat berkumpul hisap hembus rokok usha kita atas bawah. Tskk. Tapi akhirnya alhamdulillah selamat sampai. Terus tuju kedai yang sama je. Kedai…

Repeat Medan Sebab Nak Shopping Semata

Saya saja la bawak kain kain yang saya beli kat Medan tu ke office. Taktau la pulak sambutan menggalakkan. Habis licin ha. Pastu saya apa lagi, nganga dan gigit jari lah. Memula tu syok la dapat RM RM kan. Tapi setiba tiba tersedar dari lamunan, eh eh aku ni raya nak pakai baju apa. Haaa gitu. Lalu ter up lah status dibawah. Bincang gitu gini dengan Encik Z, dan akhirnya nekad nak repeat semata mata nak beli kain he he…

Yogyakarta

Assalammualaikum semua, Insya Allah esok petang saya akan bertolak ke  Yogyakarta, Indonesia untuk siri cuti cuti ASEAN selama 4 hari 3 malam. Dah cover 10 ibu negara kan, so sekarang misi untuk complete kan tempat tempat lain di bawah negara ASEAN pulak. Lagipun dah 6 bulan tak naik kapal terbang ni. Tapak kaki dah tumbuh kulat #amboiovernya Kalau ikut dalam perancangan untuk Indonesia, next saya nak pergi Makassar, Surabaya dan Semarang. Dan ada jugak plan nak repeat Bandung. Tapi bila?…

Medan : Shopping & Penutup

Nak menciwi dengan korang apa yang saya shoppingkan di Medan. Tak banyak mana pun sebab bawak duit sikit je pun. : : Baju ayang ayang yang dibeli di luar Istana Maimoen. Hiks : : : : Rambang mata tengok memacam warna kain kain ni : : : : Lagi kain : : : : Ni kain plain bunga timbul kecik : : : : Stokin yang saya gila gilakan haha : : : : Kain 4 meter : : :…

Medan : The Departure

: : Macam biasa, bab kemas mengemas beg kita serahkan pada yang pakar : : Malam tu kan, saya tak boleh tidur. Disebabkan email dibawah. Actually seminggu sebelum tu saya dah terima dah email ni, tapi macam takde la ambik pot sangat. Ni bila dapat malam terakhir kat Medan, terus macam kusut. Korang tengok la amaun tu. RM780 kot. OK ceritanya ceni, kan mulai 1 Feb 2015, harga flight ke Indonesia dah termasuk dengan airport tax. Selalu kita pi Indonesia…

Medan : Massage & Merdeka Walk

Selesai shopping Pak Regza tanya ada nak pegi mana mana ke? Saya kata saya nak urut. So dia bawak la pegi satu tempat ni. Katanya urut sedap dan harga berpatutan. So pergilah kami ke Heritage Reflexology. : : Tanya harga dulu : : : : Setuju dengan harga, baru kita register : : : : Sebelum berurut diberi minum air teh o halia. Dapat jugak air kosong : : : : Basuh kaki dulu. Tempat urut dia ok la. Tenang…

Medan : Shopping @ Pasar Ikan & Lunch @ Medan Mall

Seterusnya, apa lagi, shopping lah! Kami menapak ke Pasar Ikan. Saya dah bagitau ke belum ek dari Hotel Kesawan ke Pasar Ikan ni dekat bebenau. Menapak je ke belah belakang, haa dah sampai. Ni kali ke 2 lah saya sampai kat Pasar Ikan ni. Dulu pegi Medan ada gak singgah, tapi masa tu tak minat nau kain kain pasang ni, so takde la shopping mana pun. Sejujurnya saya ni takde la set dalam kepala nak shopping apa sangat pun, tapi…

Medan : Tjong A Fie Mansion

Sebelum pergi shopping saya singgah dulu kat satu tempat ini yang diberi nama Tjong A Fie Mansion. Saya tau tentang tempat ni masa menonton salah satu program di saluran Pelangi 141. Saluran yang menayangkan cerita dan program dari Indonesia. Dah alang alang sampai di Medan, wajiblah pergi dan tengok apa yang menariknya di tempat ini. Dari Hotel Kesawan tu menapak je, tak sampai 100 meter pun ha. Dekat bebenau. Tjong A Fie Mansion akan membawa anda dan keluarga kembali bernostalgia…

Page 5 of 6« First...23456