Blog Maya Dot Com

Indonesia

Yogyakarta : Gunung Merapi

Untuk pakej ke Merapi Lava Tour ni saya bayar RP450,000 untuk transportation, RP350,000 untuk jeep dan RP175,000 untuk guide. So total RP975,000 kesemuanya. Dalam RM300 jugaklah. Perjalanan ambil masa lebih kurang 1 jam dengan jarak 40 km. Driver bernama Aham. Guide bernama Tatang. Dedua pun baik je.  Guide tu share la sejarah dan kisah letupan Gunung Merapi. Oh sedikit info tentang Gunung Merapi. Gunung Merapi berketinggian 2.930 meter adalah gunung berapi di bahagian tengah Pulau Jawa dan merupakan gunung api…

Yogyakarta : Lunch & Bakpia

Dari Kraton tadi naik beca jugak lah balik ke Jalan Malioboro. Tambang RP20,000. Sepanjang Jalan Malioboro ni takde kedai makan tau. Memang semua pun berjualan batik tshirt souvenir bagai saja. Kalau nak makan kena masuk dalam lorong lorong. Tapi takde la lorong kecik ke hapa pun. Besar je jalannya. Agaknya pihak kerajaan sana takmau campur aduk la kot kan. Bagi tersusun. Molek molek. Laluan jalan balik ke The Cabin Hotel, ada a few kedai makan jugak. Kami pilih untuk makan…

Yogyakarta : Kraton

Seterusnya.. tahan beca menuju ke Kraton. Kraton ni pun antara tempat yang wajib pegi la kalau ikut bacaan dalam blog sana sini. Beca dari Taman Sari ke Kraton sama jugak, RP25,000. Naik bukit katanya. Iya iyalah. Kraton merupakan istana rasmi Kesultanan Ngayogyakarta Hadiningrat, Kompleks bangunan ini berfungsi sebagai tempat tinggal Sultan yang masih menjalankan tradisi kesultanan sehingga hari ini. Kraton ini juga merupakan salah satu tempat pelancongan yang terkenal di Kota Yogyakarta. Sebahagian dari kawasan Kraton ini merupakan muzium yang…

Yogyakarta : Taman Sari Dalam

: : Bayaran masuk ke Taman Sari RP12,000 sorang : : : : Dinding berlumut : : : : Masuk masuk tengok nampak ni. Haaa kontang??? : : : : Taktau la memang dah takde air ke atau tengah dibaikpulih ke apa. Baca blog Wahida dia pegi dulu ada je airnya : : : : Corat Coret tu Conteng la kan? : : : : Masuk belah dalam sikit baru la ada kolam yang berisi air haa. Katanya ni ala…

Yogyakarta : Taman Sari Luar

“Tok tok tok” Bunyi ketukan di pintu. Aik sapa pulak ni? Breakfast Bu. Oh, ada breakfast ya? Ada, Bu. Saya memang tak bajet ada breakfast. Sebab dalam website takde pun tulis kata include breakfast ke apa. Lagipun hotel ceni kan, takkan la ada breakfast. Yang semalamnya tu takde breakfast aterr kitorang keluar pun pukul 5 pagi kan. Celah mana pulak nak dihantar breakfastnya. Alhamdulillah syukur di atas nikmatNya. Di atas breakfast ini. Dapat la jugak mengalas perut. : : Roti…

Yogyakarta : Ramayana Ballet

Pak Supir datang jemput kami kat Candi Prambanan dan terus dibawa ke tempat show Ramayana Ballet. Actually sebelah menyebelah je pun, cumanya takde laluan untuk jalan kaki. Dia drop kami kat situ. Saya redeem tiket kat kaunter tiket guna voucher yang diberi oleh Pak Supir. Untuk Ramayana Ballet ni saya bayar RP175,000 seorang. Ambik Kelas I. Kalau Kelas II tu murah sikit tapi arah tepi/belakang. Sendratari Ramayana Prambanan merupakan sebuah pertunjukan yang menggabungkan tari dan drama tanpa dialog, diangkat dari…

Yogyakarta : Sunset di Candi Prambanan

Seterusnya… Saat yang ditunggu tunggu. Sunset time! Tempat nak tengok sunset ni kat area area 3 Candi besar tadi. Memang dah ramai orang berkumpul masa ni. Lepas pukul 5.30 petang, pagar yang memisahkan kawasan taman dengan 3 Candi ni akan ditutup. Kira once kau dah masuk dalam kawasan 3 Candi ni, memang dah tak boleh keluar melalui taman. Kena pusing. Tapi takde la jauh mana pun. Jauh sikit la untuk orang yang dah kepenatan seperti saya ini. SubhanAllah….. Cantik sangat…

Yogyakarta : Candi Sewu

Ke belah dalam hujunggggg sana ada satu lagi candi yang diberi nama Candi Sewu. Nah sedikit informasi tentang Candi Sewu. Candi Sewu merupakan candi Buddha yang dibangun pada abad ke-8 yang berjarak hanya lapan ratus meter di sebelah utara Candi Prambanan. Candi Sewu merupakan kompleks candi Buddha terbesar kedua setelah Candi Borobudur di Jawa Tengah. Candi Sewu berusia lebih tua daripada Candi Borobudur dan Prambanan. Meskipun asalnya memiliki 249 candi, tetapi masyarakat setempat memanggil nama “Sewu” yang bermaksud seribu dalam…

Yogyakarta : Candi Prambanan

: : Menunggu pick up : : Untuk pakej ke Sunset Prambanan saya bayar RP200,000 untuk 2 orang for transportation. Dan Entrance Fees Prambanan RP450,000 untuk 2 orang. Masuk Candi Prambanan ni kitorang tak guna tour guide. So ambik our own sweet time je lah untuk explore. Kalau tadi Candi Borobudur orang kata Buddha punya. Yang Candi Prambanan ni pulak orang kata Hindu punya. Candi Prambanan adalah kompleks candi Hindu terbesar di Indonesia yang dibangun pada abad ke-9 masihi. Sama…

Yogyakarta : Jalan Malioboro

Mintak Pak Supir dropkan kami kat Malioboro Mall sebab nak cari makan. Lapar kot. Pagi tadi kan ke makan buah dengan roti tu jer. Masuk dalam, nampak Es Teler 7. Makan kat sini je lah, senang takyah fikir fikir. : : Menu baru katanya. OK lah cuba yang ni : : : : Teh Botol : : : : Paket Bebek Penyet & Paket Bebek Cabe Ijo. Biasalah hidangan penyet penyet ceni memang kering. Tak caya saya Encik Z makan…

Yogyakarta : Candi Borobudur

Saya ingatkan pakej Punthuk Sunrise with breakfast tu adalah breakfast di atas puncak bukit sambil menikmati matahari terbit. Rupanya yang adooo. Supir bawak turun terus ke Candi Borobudur dan breakfast kat kedai kedai makan tetepi tu. Sabauuuuu je lah. Makanan pulak tak boleh pilih, memang dah sesiap diberi roti sapu butter / nanas / strawberry, buah dan kopi / teh o. Duduk setable dengan 3 orang minah salleh. Yang muda ni travel sorang sorang je. Dah la tak berapa pandai…

Yogyakarta : Sunrise di Punthuk Setumbu

Selamat pagi Jogja! Pukul 3.30 pagi dah kena bangun sebab pick up datang pukul 4 pagi. Oh, untuk jalan jalan kat sini saya ambil tour dengan Discover Your Indonesia. Ni pun sama terjuling juling bijik mata jugak mencari. Kebanyakan pakej yang saya jumpa banyak yang tak menepati citarasa saya. Dengan Discover Your Indonesia ni saya boleh custom made ikut keselesaan saya. Harga macam pricey sikit, tapi kalau selesa, saya tak kisah. Berbalas balas email dengan Firsta. Senang berurusan dengan dia.…

Yogyakarta : The Cabin Hotel

Ingat ENTRY ni? Aha.. Entry tu 4 bulan lepas. Dan baru ni lah saya berkesempatan nak update. 4 bulan ni kira cepat jugak lah kan. Kan ke pernah sampai setahun baru saya update. Lol. Saya beli tiket nak ke Yogyakarta ni pada 31 Ogos 2014. Setahun sebulan menunggu nak travelnya. Biasalah, nak dapat tiket murah memang cenggitu lah kan. Return dan airport tax untuk 2 orang RM306. Travel dari 7 – 10 Oktober 2015. Yogyakarta atau Jogja ni memang dah…

Page 4 of 6« First...23456