Blog Maya Dot Com

Indonesia

Yogyakarta : Lesehan & Ole Ole

Malam tu ingat nak dinner dekat dekat je sebab letih gila so malas nak menapak jauh jauh. Kat depan The Cabin Hotel ada satu restoran. Tapi macam ala ala western. Kira tidaklah menampakkan ke Indonesia an nya. Oleh sebab malas nak jalan so hadap je lah. Saya tak ingat dah exactly apa yang saya order, tapi lepas order food dengan drinks kan, tetiba dia datang balik kata drinks tu takda. So saya nak cancel la the whole order. Dia kata…

Yogyakarta : Museum Mini Sisa Hartaku

: : Pesan Merapi. Siapa faham sila translate : : On the way turun tu kami singgah di Museum Mini Sisa Hartaku. Asalnya muzium ini adalah cuma sebuah rumah biasa milik penduduk tempatan. Tetapi diubah menjadi Museum Mini Sisa Hartaku sebagai peringatan tentang peristiwa Gunung Merapi meletus. Juga sebagai peringatan kepada dirinya di mana harta yang pernah dimilikinya kini sudah musnah sama sekali. : : 5 November 2010, lebih kurang jam 12.05 tengah hari. Ketika itulah awan panas besar dari…

Lombok

Assalammualaikum semua.. Kita hold dulu cerita Yogyakarta yer. Hehehe #motipgelak #gelaknervous Insya Allah esok pagi saya akan cuti cuti Indonesia (again). Kali ni nak ke Lombok pula. Tolong doakan saya selamat pergi dan balik ya. Kali ni plan betul betul honeymoon dengan Encik Z. Taknak buat apa apa, nak melepak je. Saya pergi 4 hari 3 malam. Hari Selasa kita sambung cerita Yogyakarta k? Love, Mya

Yogyakarta : Gunung Merapi

Untuk pakej ke Merapi Lava Tour ni saya bayar RP450,000 untuk transportation, RP350,000 untuk jeep dan RP175,000 untuk guide. So total RP975,000 kesemuanya. Dalam RM300 jugaklah. Perjalanan ambil masa lebih kurang 1 jam dengan jarak 40 km. Driver bernama Aham. Guide bernama Tatang. Dedua pun baik je.  Guide tu share la sejarah dan kisah letupan Gunung Merapi. Oh sedikit info tentang Gunung Merapi. Gunung Merapi berketinggian 2.930 meter adalah gunung berapi di bahagian tengah Pulau Jawa dan merupakan gunung api…

Yogyakarta : Lunch & Bakpia

Dari Kraton tadi naik beca jugak lah balik ke Jalan Malioboro. Tambang RP20,000. Sepanjang Jalan Malioboro ni takde kedai makan tau. Memang semua pun berjualan batik tshirt souvenir bagai saja. Kalau nak makan kena masuk dalam lorong lorong. Tapi takde la lorong kecik ke hapa pun. Besar je jalannya. Agaknya pihak kerajaan sana takmau campur aduk la kot kan. Bagi tersusun. Molek molek. Laluan jalan balik ke The Cabin Hotel, ada a few kedai makan jugak. Kami pilih untuk makan…

Yogyakarta : Kraton

Seterusnya.. tahan beca menuju ke Kraton. Kraton ni pun antara tempat yang wajib pegi la kalau ikut bacaan dalam blog sana sini. Beca dari Taman Sari ke Kraton sama jugak, RP25,000. Naik bukit katanya. Iya iyalah. Kraton merupakan istana rasmi Kesultanan Ngayogyakarta Hadiningrat, Kompleks bangunan ini berfungsi sebagai tempat tinggal Sultan yang masih menjalankan tradisi kesultanan sehingga hari ini. Kraton ini juga merupakan salah satu tempat pelancongan yang terkenal di Kota Yogyakarta. Sebahagian dari kawasan Kraton ini merupakan muzium yang…

Yogyakarta : Taman Sari Dalam

: : Bayaran masuk ke Taman Sari RP12,000 sorang : : : : Dinding berlumut : : : : Masuk masuk tengok nampak ni. Haaa kontang??? : : : : Taktau la memang dah takde air ke atau tengah dibaikpulih ke apa. Baca blog Wahida dia pegi dulu ada je airnya : : : : Corat Coret tu Conteng la kan? : : : : Masuk belah dalam sikit baru la ada kolam yang berisi air haa. Katanya ni ala…

Yogyakarta : Taman Sari Luar

“Tok tok tok” Bunyi ketukan di pintu. Aik sapa pulak ni? Breakfast Bu. Oh, ada breakfast ya? Ada, Bu. Saya memang tak bajet ada breakfast. Sebab dalam website takde pun tulis kata include breakfast ke apa. Lagipun hotel ceni kan, takkan la ada breakfast. Yang semalamnya tu takde breakfast aterr kitorang keluar pun pukul 5 pagi kan. Celah mana pulak nak dihantar breakfastnya. Alhamdulillah syukur di atas nikmatNya. Di atas breakfast ini. Dapat la jugak mengalas perut. : : Roti…

Yogyakarta : Ramayana Ballet

Pak Supir datang jemput kami kat Candi Prambanan dan terus dibawa ke tempat show Ramayana Ballet. Actually sebelah menyebelah je pun, cumanya takde laluan untuk jalan kaki. Dia drop kami kat situ. Saya redeem tiket kat kaunter tiket guna voucher yang diberi oleh Pak Supir. Untuk Ramayana Ballet ni saya bayar RP175,000 seorang. Ambik Kelas I. Kalau Kelas II tu murah sikit tapi arah tepi/belakang. Sendratari Ramayana Prambanan merupakan sebuah pertunjukan yang menggabungkan tari dan drama tanpa dialog, diangkat dari…

Yogyakarta : Sunset di Candi Prambanan

Seterusnya… Saat yang ditunggu tunggu. Sunset time! Tempat nak tengok sunset ni kat area area 3 Candi besar tadi. Memang dah ramai orang berkumpul masa ni. Lepas pukul 5.30 petang, pagar yang memisahkan kawasan taman dengan 3 Candi ni akan ditutup. Kira once kau dah masuk dalam kawasan 3 Candi ni, memang dah tak boleh keluar melalui taman. Kena pusing. Tapi takde la jauh mana pun. Jauh sikit la untuk orang yang dah kepenatan seperti saya ini. SubhanAllah….. Cantik sangat…

Yogyakarta : Candi Sewu

Ke belah dalam hujunggggg sana ada satu lagi candi yang diberi nama Candi Sewu. Nah sedikit informasi tentang Candi Sewu. Candi Sewu merupakan candi Buddha yang dibangun pada abad ke-8 yang berjarak hanya lapan ratus meter di sebelah utara Candi Prambanan. Candi Sewu merupakan kompleks candi Buddha terbesar kedua setelah Candi Borobudur di Jawa Tengah. Candi Sewu berusia lebih tua daripada Candi Borobudur dan Prambanan. Meskipun asalnya memiliki 249 candi, tetapi masyarakat setempat memanggil nama “Sewu” yang bermaksud seribu dalam…

Yogyakarta : Candi Prambanan

: : Menunggu pick up : : Untuk pakej ke Sunset Prambanan saya bayar RP200,000 untuk 2 orang for transportation. Dan Entrance Fees Prambanan RP450,000 untuk 2 orang. Masuk Candi Prambanan ni kitorang tak guna tour guide. So ambik our own sweet time je lah untuk explore. Kalau tadi Candi Borobudur orang kata Buddha punya. Yang Candi Prambanan ni pulak orang kata Hindu punya. Candi Prambanan adalah kompleks candi Hindu terbesar di Indonesia yang dibangun pada abad ke-9 masihi. Sama…

Page 4 of 6« First...23456