Blog Maya Dot Com

Indonesia

Lombok : Good Morning Lombok!

Pagi pertama di Lombok disambut dengan pelangi indah ini. Biasanya pelangi muncul selepas hujan kan? Tak tau lah kalau di sebelah Lombok sana baru lepas hujan. Tapi kat Gili Trawangan rasanya tak hujan. : : Breakfast Voucher : : : : Spread biasa biasa aje. Nak kata best sangat tu tak lah : : Lepas breakfast terus pegi sewa basikal.  Plannya nak berbasikal sampai ke belah belah jeti sana. : : Basikal memang banyak. So jangan risau. Bayaran dikenakan sebanyak…

Lombok : Sunset I

Lepas solat rehat semua kitorang pun keluarlah dari bilik untuk berjalan jalan sekitar hotel. Tapi sebelum tu nak lepak kejap tepi swimming pool pekena teh kopi dan kuih. Memang disediakan secara percuma untuk tetamu Ombak Sunset Hotel. : : Bagitau je nak kopi atau teh nanti adik manis ni tolong tuangkan. Lepas tu dia bagi kuih muih sekali : : : : Jemput minum. Kalau nak order jus ke, kudap kudap ke, pun boleh juga. Tu ada buku menu :…

Lombok : Ombak Sunset Hotel

Masa saya memulakan pencarian google tentang tempat tempat kat Lombok ni kan, mula mula saya ingat nak ambik pakej je. Tapi bila tengok pakej semua pun melawat perkampungan lah, melawat tempat buat silver lah. Rasa macam eh kuasa la kan. Pegi pulau mesti la nak menikmati keindahan pulau dan bersantai santaian. So decide ah free and easy sudah lah. Proses pencarian bermula dengan mencari hotel yang bersesuaian. Baca punya baca, ramai kata tak perlu stay kat Lombok itself. Sebab kalau…

Lombok : Speed Boat & Cidomo

: : Sudah sampai di Jeti Teluk Kodek. Ini adalah private jetty hotel yang saya stay. Kira takde share dengan orang lain lah. Siapa yang stay kat hotel tu je yang boleh naik boat kat jeti ni : : : : Ayuh naik speed boat : : : : Sudah di dalam bot menuju ke Gili Trawangan : : : : Laju gila kot speed boat ni. Aterrr nama pun speed boat kann : : : : Membelah lautan :…

Lombok : The Arrival

Saya sendiri tidak tahu kenapa saya memilih untuk ke Lombok, Indonesia. Sedangkan saya ini bukanlah pencinta laut mahupun pantai. Saya lebih gemarkan tasik dan tanah tinggi. Mungkin juga kerana publisiti dan perkongsian meluas di media social tentang keindahan Lombok menyebabkan saya seperti dipanggil panggil untuk ke sana. Gitu mukadimah saya. Hiks. Saya beli tiket untuk ke Lombok ni pada 8 Februari 2015. Travel pada 11 – 14 Mac 2016. Setahun sebulan lamanya menunggu. Being Normaya, memang selalu pun saya beli…

Kain Pasang Medan

Total saya beli kain pasang kat Medan ialah 41 pasang. Untuk saya saja 19 pasang. Yang selebihnya saya jual kat office. Yang saya jual kat office Polos, Polos Bersulam Bunga Timbul & Sutera Kumbu. Saya nak ciwi yang saya punya je hehe. Yang bawah ni memang style yang saya suka. Polos/plain pastu ada bunga sulam timbul kecik macam tu. Saya rasa simple kot pakai macam ni. Ni polos yang belah kanan tu semua saya punya. Tamak! Hehe.. Yang belah kiri…

Medan Tergempar V

Macam lipas kudung packing kain baju dan bersiap. Terisi jugak la beg PVC saya itu akhirnya. Tapi tak sempat nak kira berapa total dah saya beli kain. Pinjam penimbang dari hotel. Alamak! Terlebih sudah!!! : : Beg yang nak hand luggage 11 kg sudah! Apa citaaaa : : : : OK jangan panik. Boleh tukar dengan beg Puma ni sebab beg Puma ni 7 kg lebih sikit je : : : : Beg PVC 13 kg! 13kg + 11kg dah…

Medan Tergempar IV

Malam tu kan, saya tak boleh tidur. Gara gara baca status Facebook si Masy. Eh bukan la status tapi macam dia share kisah hantu momok kacau orang thru alarm handphone. Terus emosi tak stabil malam tu terkebil kebil la pusing kiri kanan nak tidur. Menakutkan sungguh huhu. Sib baik takde mimpi buruk buruk. Pagi tu bangun awal siap siap sebab nak terjah Pajak Ikan seawal minit pertama. Pegi breakfast dulu kat Coffeholic. Dekat je dengan Hotel Kesawan. Satu bangunan, belah…

Medan Tergempar Part II

Kenyang perut apa lagi, shopping time. Masa ni dalam pukul 10 pagi. Sedang elok la kan kedai dah bukak. Saya terus bawak depa pegi kedai yang saya biasa pegi tu. Cewahhh biasa tu macam ke dah lapanploh kali pegi kannn hehe. : : Ni corak terbaru. Kumbu. Kat Jalan TAR ada melambak corak ceni. Tapi yang ni bukan kain keras kejung tu. Ni sutera. Saya ambik semua 8 warna : : : : Helen & Dedi. Yang tinggi tu Kak…

Medan Tergempar Part I

Rentetan dari entry INI. OK la sebenarnya takde la tergempar sangat hehe. Tergempar lite lite gitu. Kitorang beli tiket on 26 Mac 2016. Rasanya last day promo Air Asia. Ke 2nd last day. Asalnya saya saja tanya Kak Aida, bila kita nak pergi trip shopping shopping ni? Masa tu hari Jumaat. Lunch time belek belek website Air Asia, terus cam ok setuju. Tapi nak tunggu jawapan Kak Gee dulu. Sabtu malam tu Kak Gee whatsapp kata ok, terus zasss proceed…

Yogyakarta : Yok Pulang!

Hari terakhir di Yogyakarta. Masa untuk pulang! Flight 11.45 pagi. So takde la rushing sangat nak bersiap ke apa. : : Pagi tu  breakfast nasi goreng. Sedap : : : : Macam biasa, meninggalkan kata kata positif walaupun sebenarnya tersentap jugak hotel kecik nau nau haha : : : : Jam ni kan… Dia punya tik tok tik tok tu kuat sesungguh. Dah la malam sunyi sepi, bilik takde tingkap. Last last saya suruh Encik Z cabut bateri. Baru senyap.…

Page 3 of 612345...Last »