Blog Maya Dot Com

Indonesia

Lombok : Ombak Sunset Hotel

Masa saya memulakan pencarian google tentang tempat tempat kat Lombok ni kan, mula mula saya ingat nak ambik pakej je. Tapi bila tengok pakej semua pun melawat perkampungan lah, melawat tempat buat silver lah. Rasa macam eh kuasa la kan. Pegi pulau mesti la nak menikmati keindahan pulau dan bersantai santaian. So decide ah free and easy sudah lah. Proses pencarian bermula dengan mencari hotel yang bersesuaian. Baca punya baca, ramai kata tak perlu stay kat Lombok itself. Sebab kalau…

Lombok : Speed Boat & Cidomo

: : Sudah sampai di Jeti Teluk Kodek. Ini adalah private jetty hotel yang saya stay. Kira takde share dengan orang lain lah. Siapa yang stay kat hotel tu je yang boleh naik boat kat jeti ni : : : : Ayuh naik speed boat : : : : Sudah di dalam bot menuju ke Gili Trawangan : : : : Laju gila kot speed boat ni. Aterrr nama pun speed boat kann : : : : Membelah lautan :…

Lombok : The Arrival

Saya sendiri tidak tahu kenapa saya memilih untuk ke Lombok, Indonesia. Sedangkan saya ini bukanlah pencinta laut mahupun pantai. Saya lebih gemarkan tasik dan tanah tinggi. Mungkin juga kerana publisiti dan perkongsian meluas di media social tentang keindahan Lombok menyebabkan saya seperti dipanggil panggil untuk ke sana. Gitu mukadimah saya. Hiks. Saya beli tiket untuk ke Lombok ni pada 8 Februari 2015. Travel pada 11 – 14 Mac 2016. Setahun sebulan lamanya menunggu. Being Normaya, memang selalu pun saya beli…

Kain Pasang Medan

Total saya beli kain pasang kat Medan ialah 41 pasang. Untuk saya saja 19 pasang. Yang selebihnya saya jual kat office. Yang saya jual kat office Polos, Polos Bersulam Bunga Timbul & Sutera Kumbu. Saya nak ciwi yang saya punya je hehe. Yang bawah ni memang style yang saya suka. Polos/plain pastu ada bunga sulam timbul kecik macam tu. Saya rasa simple kot pakai macam ni. Ni polos yang belah kanan tu semua saya punya. Tamak! Hehe.. Yang belah kiri…

Medan Tergempar V

Macam lipas kudung packing kain baju dan bersiap. Terisi jugak la beg PVC saya itu akhirnya. Tapi tak sempat nak kira berapa total dah saya beli kain. Pinjam penimbang dari hotel. Alamak! Terlebih sudah!!! : : Beg yang nak hand luggage 11 kg sudah! Apa citaaaa : : : : OK jangan panik. Boleh tukar dengan beg Puma ni sebab beg Puma ni 7 kg lebih sikit je : : : : Beg PVC 13 kg! 13kg + 11kg dah…

Medan Tergempar IV

Malam tu kan, saya tak boleh tidur. Gara gara baca status Facebook si Masy. Eh bukan la status tapi macam dia share kisah hantu momok kacau orang thru alarm handphone. Terus emosi tak stabil malam tu terkebil kebil la pusing kiri kanan nak tidur. Menakutkan sungguh huhu. Sib baik takde mimpi buruk buruk. Pagi tu bangun awal siap siap sebab nak terjah Pajak Ikan seawal minit pertama. Pegi breakfast dulu kat Coffeholic. Dekat je dengan Hotel Kesawan. Satu bangunan, belah…

Medan Tergempar Part II

Kenyang perut apa lagi, shopping time. Masa ni dalam pukul 10 pagi. Sedang elok la kan kedai dah bukak. Saya terus bawak depa pegi kedai yang saya biasa pegi tu. Cewahhh biasa tu macam ke dah lapanploh kali pegi kannn hehe. : : Ni corak terbaru. Kumbu. Kat Jalan TAR ada melambak corak ceni. Tapi yang ni bukan kain keras kejung tu. Ni sutera. Saya ambik semua 8 warna : : : : Helen & Dedi. Yang tinggi tu Kak…

Medan Tergempar Part I

Rentetan dari entry INI. OK la sebenarnya takde la tergempar sangat hehe. Tergempar lite lite gitu. Kitorang beli tiket on 26 Mac 2016. Rasanya last day promo Air Asia. Ke 2nd last day. Asalnya saya saja tanya Kak Aida, bila kita nak pergi trip shopping shopping ni? Masa tu hari Jumaat. Lunch time belek belek website Air Asia, terus cam ok setuju. Tapi nak tunggu jawapan Kak Gee dulu. Sabtu malam tu Kak Gee whatsapp kata ok, terus zasss proceed…

Yogyakarta : Yok Pulang!

Hari terakhir di Yogyakarta. Masa untuk pulang! Flight 11.45 pagi. So takde la rushing sangat nak bersiap ke apa. : : Pagi tu  breakfast nasi goreng. Sedap : : : : Macam biasa, meninggalkan kata kata positif walaupun sebenarnya tersentap jugak hotel kecik nau nau haha : : : : Jam ni kan… Dia punya tik tok tik tok tu kuat sesungguh. Dah la malam sunyi sepi, bilik takde tingkap. Last last saya suruh Encik Z cabut bateri. Baru senyap.…

Yogyakarta : Lesehan & Ole Ole

Malam tu ingat nak dinner dekat dekat je sebab letih gila so malas nak menapak jauh jauh. Kat depan The Cabin Hotel ada satu restoran. Tapi macam ala ala western. Kira tidaklah menampakkan ke Indonesia an nya. Oleh sebab malas nak jalan so hadap je lah. Saya tak ingat dah exactly apa yang saya order, tapi lepas order food dengan drinks kan, tetiba dia datang balik kata drinks tu takda. So saya nak cancel la the whole order. Dia kata…

Yogyakarta : Museum Mini Sisa Hartaku

: : Pesan Merapi. Siapa faham sila translate : : On the way turun tu kami singgah di Museum Mini Sisa Hartaku. Asalnya muzium ini adalah cuma sebuah rumah biasa milik penduduk tempatan. Tetapi diubah menjadi Museum Mini Sisa Hartaku sebagai peringatan tentang peristiwa Gunung Merapi meletus. Juga sebagai peringatan kepada dirinya di mana harta yang pernah dimilikinya kini sudah musnah sama sekali. : : 5 November 2010, lebih kurang jam 12.05 tengah hari. Ketika itulah awan panas besar dari…

Lombok

Assalammualaikum semua.. Kita hold dulu cerita Yogyakarta yer. Hehehe #motipgelak #gelaknervous Insya Allah esok pagi saya akan cuti cuti Indonesia (again). Kali ni nak ke Lombok pula. Tolong doakan saya selamat pergi dan balik ya. Kali ni plan betul betul honeymoon dengan Encik Z. Taknak buat apa apa, nak melepak je. Saya pergi 4 hari 3 malam. Hari Selasa kita sambung cerita Yogyakarta k? Love, Mya

Page 3 of 612345...Last »