Blog Maya Dot Com

Hotel

Janaview Condotel @ Taiping Golf Resort

Cuti sekolah bulan Mac hari tu tak sempat nak plan ke mana-mana sebabnya Adil & Kaklong pun tak dapat nak decide. Mama pulak taknak turun KL. Dan kebetulan Yaya ada program kat sekolah. Tapi semua memang pakat nak balik Taiping lah. Untuk tidak mengecewakan anak-anak, saya book lah satu bilik kat Janaview Condotel @ Taiping Golf Resort. Pastu semua pun sama nak ikut. Yerlah, jom. Saya book via booking.com. Harga bilik RM168. Kalau ikutkan macam memahal jugak la. Tapi what…

Grand Alora Hotel. Gerbang Percutian Hebat di Alor Star!

Assalammualaikum korang, Siapa yang dah lama baca blog saya mesti tau saya ni kaki jalan. Suka tidur hotel sana sini. Saya snap gambar dan buat simple review. Untuk entry kali ni, saya nak share pasal sebuah hotel yang menarik dan best yang boleh korang stay jika berkunjung ke Alor Setar, Kedah. Tapi, sebelum kita bercerita pasal hotel ni, jom kita tengok sikit tarikan kat Alor Setar ni. Alor Star merupakan ibu negeri bagi negeri Kedah dan terletak di utara Malaysia.…

Z Turns 37 : Cinta Sayang Resort

Awal bulan Jun hari tu, 3 hari lepas saya balik dari Perth, kami 4 beranak pergi bercuti-cuti ke Sungai Petani. Masa bagitau Kaklong nak gi Sungai Petani tu dia tanya ‘ada wedding ke?’ Haa mesti ramai gak taktau yang kat Sungai Petani tu ada tempat best jugak untuk jalan-jalan kan? Ayuh follow saya! Bertolak dari Taiping 3 Jun, dalam pukul 11 pagi camtu. Terus je menuju ke Cinta Sayang Resort, Sungai Petani. Sampai sana dalam pukul 1.30 tengah hari dan…

1 & 2 Syawal : Hotel Sentral Melaka

Elok sampai kat Melaka, hujan turun selebat lebatnya. Check in di Hotel Sentral Melaka. Terpaksa ambil bilik sebab apartment semua dah penuh. Musim raya kan. Saya pulak booking last minute. : : Malam tu keluar pergi AEON Bandaraya Melaka pekena Burger King : : Lepas tu lepak Starbucks pekena ice blended. Saya try yang menu baru Green Tea campur coklat tu. Errr.. tak sedap. Pelik benar green tea campur coklat huhu. : : Beli barang kat Watson, katanya plastik takde.…

Garden City Apartments, Melaka

Dari Segambut terus je menuju ke Melaka. Jalan sesak jugak sikit kat highway PLUS kat Seremban nun. Tapi takde la lama sangat pun. Dalam perjalanan saya dok sembang dengan Encik Z pasal solat Jumaat. Ada la gebang gitu gini. Tup tup scroll Facebook nampak status di bawah. So nak share lah dengan korang. Betul lah tu kan, masing masing punya pilihan dan keselesaan sendiri. Buatlah keputusan yang bijak tanpa menyakitkan hati orang lain. Bukan saja hubungan dengan Allah SWT yang…

Pullman Putrajaya Lakeside

Good morning Pullman Putrajaya! Begitu ku berkomunikasi dengan Pullman. Hiks. Hari ni hari jadi kita tau. Cepat wish! 😀 Selalunya kalau duduk hotel, mesti selamba je pegi breakfast dengan tak mandinya, tapi yang ni eh eh pepagi dah mandi. Macam segan pulak tak mandi, 5 star hotel kata kau.. Food spread banyak so pilihlah nak makan apa. Macam biasa, saya memang tak ambik nasi nasi bagai ni, nanti kenyang tak dapat nak sumbat food lain pula. : : Tempat breakfast…

36 Birthday’s Eve

Mengada sangat tajuk entry ni. Nyampah. Dah tetua pun nak ber eve eve bagai. Hiks. 19 Januari hari tu birthday saya yang ke 36 tahun. Tapi tu nanti kita story. Nak story aktiviti sehari sebelum birthday dulu. 18 Januari hari Ahad, pagi tu tak breakfast. Simpan perut terus pegi lunch kat Nasi Vanggey Rampai Biz Park. Yer, restoran Nasi Vanggey yang famous kat Ipoh tu dah bukak kat Rampai Biz Park. Encik Z la tingin nak makan sebab hari tu…

Homestay Regalia Studio

korang kalau pergi bercuti kan, apa kah kriteria utama yang akan korang pertimbangkan? macam saya, lokasi & transportation. kalau kata hotel tu murah pun, tapi lokasi ceruk jin bertendang pun tiada berguna jua kan. korang tau tak ada homestay yang letaknya di bandaraya kuala lumpur ni yang ada kriteria utama saya iaitu lokasi & transportation yang cukup ohsem. masa memula saya baca pasal homestay ni pun saya dah macam gosok gosok mata cam eh eh betul ke ni. gitu. homestay…

Dari KL ke Kuantan

8 november. lepas habis office saya dengan encik z terus berdesup ke kuantan. kenapa ke kuantan? stay tune yer. nanti saya bagitau lah kenapa. eh tapi korang yang kat instagram/twitter/facebook tau dah la kot. takpe kat blog kita slow and steady cerita (walhal pemalas lipas nak update) yaya ada performance sekolahnya. takpe tu next entry k. perjalanan dari kl ke kuantan smooth je. sampai kat kuantan pukul 9.45 malam camtu. tapi tapi tapi. pusing cari hotel dekat sejam ok! sampai…

2 Malam di Tune Hotel Danga Bay

saya nak share sikit info tentang tune hotel, danga bay, johor bahru. ni kira first time lah saya stay kat tune hotel. booking macam biasalah online je. saya ambil quad room + entertainment package untuk 1 hari. rm364 untuk 2 hari. : :  besar hotel nya : : : : lobi : : : : lorong ke bilik : : quad room ni connecting room. 1 bilik ada 2 single beds. satu lagi bilik queen bed. mama tidur dengan caca.…

Homestay di Raub

seminggu selepas majlis resepsi abang der & lisa, majlis menyambut menantu plak diadakan di raub sana. haruslah kami semua sepakat mahu pergi. tapi takkan lah nak menyempit nyempit kat rumah pengantin plak. so saya dengan adil decide nak duduk homestay. mula ingat nak stay kat jeram besu, tapi satu bilik je dah RM100. saya google punya goole, jumpa la homestay. baru RM100 untuk satu malam. so saya dengan adil bahagi 2, baru RM50 sorang dan dapat satu rumah lagi. saya…

Bukit Bendera bukan kat Penang je. Kat Pahang pun ada tau…

sorry tak update blog secara konsisten dah. mak bz nak. bz yang bebetul bz. dengan isu gitu gini. kusut kepala ok. tapi what to do, hidup terpaksa diteruskan. ok ni cerita minggu ke 3 bulan jun hari tu. saya dan suami sudah ke mentakab pahang. sebab mau attend wedding BFF saya. ini betul punya BFF yer. bukan BFF konsisten mahu pun BFF baru kenal di blog. ataupun BFF di sana menanti di sini menunggu. bagitau encik z. dia pun setuju.…

INTEKMA Resort

ok ni saya nak share sedikit info tentang INTEKMA Resort yang letaknya di shah alam sana. saya dan family bermalam kat sana 1 malam yang sempena konon nak celebrate birthday encik z tu lah. saya amik standard room sebenarnya tapi bilik tu dah habis dihuni, tu diorang upgrade jadi deluxe room. keesokan paginya tu kan kami 3 beranak kesiangan. takde la pergi breakfast so tak dapat la nak bagi komen. swimming pool pun tak sempat nak singgah. : : keadaan…

Sekitar Strawberry Park Resort, Cameron Highlands

hari tu sapa ke tanya, aku stay kat mana ek… aku stay kat strawberry park resort. tapi janganlah tanya aku rate ke apa semua. sebab ni resort panel office aku ni ha. kena bayar la, tapi murah saja. dari big red strawberry farm tu, aku panjat balik ke resort. sebab tertinggal sayur dalam fridge. so mau amik. kemudian masukkanlah semua barang ke dalam myavi. : : berposing di depan kereta hakmilik sendiri. ko adoo? : : lepas tu encik z…