Blog Maya Dot Com

Hari Raya

Shopping Raya

Korang dah shopping raya ke? Lagi 3 hari nak raya takkan tak shopping lagi kan? Eh tapi ada je orang yang suka last minute shopping ye dok? Masing masing punya cara lah yer.. Saya shopping raya 2 hari. Kira 2 kali keluar la. First masa cuti Nuzul Quran. Keluar pegi One Utama. Saja je la katanya dah lama tak pegi sana. Tapi tengok kauu dekat 45 minit pusing cari parking saja. Ramainya orang! Huhu.. Last last pusing pegi Midvalley je…

Satu Hari di AidilAdha

sebelum cerita aidil adha menjadi busuk dan basi, marilah kita mengupdate. raya haji hari tu saya raya kat KL je. pepagi alam tu encik z p solat kat masjid usamah, saya pose pose kat rumah je la dulu. saya tak p sebab keuzuran. encik z balik dalam pukul 10 pagi camtu terus je berdesup ke kundang, rumah mertua ku. dulu segambut, sekentut je sampai. la ni berkali kali kentut gak la baru sampai #lawakhambar eh sebelum tu, #ootd. jubah putih…

Tragedi Syawal ke 2

syawal ke 2 mama masak bihun sup dengan sup tulang/daging. tapi saya makan dengan nasi himpit sebab banyak lagi nasi himpit. saya rasa kan, keterroran saya masak sup daging ni waris dari mama lah. wah matiklah perasan terror nau masak sup daging he he he. lepas makan takde buat apa. layan bebudak je lah. meh snap gambar dulu. gambar saya takde sebab malas nak kaut tudung. tapi nak bagitau jugak, saya pakai baju kurung biasa je. kainnya beli kat bandung…

Ke Rumah Maklong & Rumah Kak Gee

hidangan raya pertama. seperti kebiasaannya lah. lemang. ketupat palas. nasi himpit. kuah kacang. kuah lode. rendang ayam. rendang daging. lemang tu mama dengan abang long beli. ala beli tetepi jalan tu lah. tapi apa ke teruk nau peniaga ni. dedua batang pun ceroi. ceroi maksudnya bila potong berderai derai. yang abang long beli ok sikit la yang tetengah still boleh makan. yang mama beli tu hancusss. sedih la berniaga ceni. tsk. tapi saya tak gemar lemang, so sokayy lah. memang…

AidilFitri 2013

macam biasa lah kan. family photo di pagi raya. sebelum tu cer tengok tapak kaki caca kat gambar bawah ni. yer hitam. aternyaa sepanjang malam berlilin berpelita. bangun pagi tengok semua pun berjelaga. kekorek hidung hoii hitammm. mama kata kat dapur habis hitam berminyak. pukul 4 pagi mama bangun sental lantai huhu. pandang syiling hah bersawang hitam. apalah nasib. walau begitu hari raya harus dirai dengan gembira. begitu kataku. tema tahun ni ialah hitam & biru muda. dan tahun ni…

Dekorasi Raya di Office

orang dah cuti semua kau sibuklah nak cerita pasal dekorasi bagai kan normaya? he he he. eh ada lagi apa yang tak cuti *jeling payiet seronok lah korang eh kat kampung halaman. ntah ntah takde yang baca entry saya ni. takpe membebel sorang sorang pun ok apa. terapi diri kata ku. dekorasi kat office saya tahun ni kelas kau maria. siap ada basikal hah. dan beg besi zaman naik kapal pegi umrah. pastu ada la plak department tu sibuk nak…

Lembu tu tunggu kita kat syurga :)

lepas bersalaman bergambaran bagai, kami pun gerak ke rumah maklong kat gunung semanggol. memang ini je lah rutinnya kan. kalau dulu singgah la rumah tok dulu. ni tok pun dah takde. dah takde sapa lah. so ke rumah maklong terus. kalau maklong pun takde lepas ni, hmmm.. taktau lah. bertambah sunyi la raya gamaknya. : : driver kesayangan : : : : apa punya fesyen anak saya tidur tu. sampai opah nya kena tahan kepala : : sampai rumah maklong.…

Salam AidilAdha ^__^

nothing much on hari raya aidiladha this year. sama je macam yang lepas-lepas. kebetulan aidiladha tahun ni jatuh pada hari jumaat kan, so tu yang decide balik taiping. kalau tengah-tengah minggu, raya kat KL je kot. : : encik z makan lepas balik dari solat raya : : : : lemang, rendang daging, rendang ayam, nasi himpit, sayur lodeh, kuah kacang : : : : si penggemar lemang : : : : budak yang asyik mengadap ipad : : dah…

Penghujung Syawal

dah masuk zulkaedah pun. tapi takpelah kan. entry penutup syawal untuk tahun ni 🙂 29 syawal. pegi open house ita & yanin kat bukit gasing PJ. bila dah masuk belah dalam baru saya cam recall memori daun pisang. dulu dulu saya sokmo jugak panjat naik bukit gasing ni. dengan kaklong dan housemate dia kat vista angkasa dulu, kak ijan. boleh nampak pemandangan KL yang cantik. besoknya dah 1 zulkaedah :-p cuti hari malaysia. pagi pagi tu saya masak nasi lemak.…

Ke Matta Fair & Ke Kajang

syawal ke 21. hari sabtu. saya pergi pwtc. matta fair! tujuan utama adalah untuk mencari tiket/pakej ke legoland. dan juga mengsurvey pakej ke chiangmai/chiangrai. konon nak keluar awal la kan. tapi takde nya. pukul 11 camtu baru keluar rumah. 11.40 pagi baru bebetul dapat masuk. pusing pusing kat bahagian local dulu la sebab itu tujuan paling utama. survey kat 2,3 booth. dan settled with pakej dari New Asia Holiday. 2 tiket dewasa, 2 tiket kanak-kanak ke Legoland. 1 malam di…

3 Hari. 5 Rumah. 1 Kemalangan.

syawal ke 13. open house kat rumah kuang kat ascot hill bukit rahman putra sungai buloh. besar sungguh rumah ia. corner lot plak tu. harga? 6ratus ribu *pengsan bila la gamaknya sampai rezeki saya nak duduk rumah besar cenggini. : : encik & dan kuang, si tuan tanah kedaung  : : : : kambing yang juicy sedap ku tambah 2 kali. heh : : dari rumah kuang saya dengan encik Z ke ikea. lalu membeli 4 jenis barang yang memang…

Yang Tiada & Masih Ada

syawal ke 8, hari ahad. kaklong roger-roger ajak pi beraya rumah we & chu. sementelah saya pun takde buat apa (selain plan nak ke rumah amy), saya pun kata ok ai follow. pagi tu pegi segambut dulu. melawat kubur abah. tapi takde la pagi sangat. janji melayu tau abang long ni. kata sebelum pukul 10 pagi. sudahnya sebelum pukul 12 tengahhari. sabau je lah. batu nisan yang ada nama abah tu dah retak. sayu benar hati saya rasanya. insyaAllah nanti…

Syawal ke 3

syawal ke 3. bangun pagi pagi siap siap jugak. perancangan hari ni nak ke rumah mertua syana kat sungai relong. tapi takde la awal nau pun. siap siap lepak lepak je dulu. lepas zohor baru gerak. bukan jauh mana pun sungai relong tu. agak berpusing pusing dalam tu mencari. sebab alamat lain. syana sms lain. awasss loo. cocoi masak bihun sup. kelasss kau coi. gambar iman takde sebab dia dah ketiduran. hari ke 2 tema kami pink. baju tu kainnya…

Page 5 of 9« First...34567...Last »