Blog Maya Dot Com

Family

#Mamaturns60 : The Taiping First Galleria

Cecita nak pegi The Taiping First Galleria ni dah lama. So alang alang nak berjalan sekitar Taiping, so marilah kita ke sinun. Kaklong dengan Abang Long tak masuk sebabnya Ocah tidur dalam kereta. Pastu Kaklong pulak sakit perut asyik nak memerut saja. The First Galleria ni kiranya macam Galeri yang mempamerkan serba serbi tentang Taiping, terutamanya yang pertama. Almaklumlah Taiping ni kan terkenal dengan benda benda yang pertama. Contohnya stesen keretapi pertama, penjara pertama, pejabat pos pertama, jam pertama, kolam…

#Mamaturns60 : Kampung Sempeneh

Siap siap mau mandi sungai di Kampung Sempeneh. Dari Kurau Stone tu dekat je tapi sebab tak berapa pasti jalannya tu yang berhenti henti tanya orang. : : Siapa orang Batu Kurau? : : : : Tu dia Encik Z tanya arah jalan : : : : Selamat Datang ke Kampung Sempeneh : : Sampai sampai je terus rasa macam dejavu. Macam eh rasanya aku penah sampai tempat ni dulu. Agaknya Mama dengan arwah Abah pernah bawak kot lam dulu?…

Gambar dari Kamera Mama

Macam biasa bila Mama turun KL barulah saya transfer semua gambar dari kamera Mama ke pc. Dok belek belek jumpa gambar Yaya masa masuk memacam pertandingan hah. So update lah kat sini buat kenang kenangan. : : Ni Yaya buat persembahan sajak untuk PIBG. Gambar blur dan satu satu ni je pulak huhu : : : : Balik persembahan pegi makan kat The Gate Cafe : : Gambar baju kebaya kuning ni Pertandingan Bercerita Bahasa Arab. Don’t play play, anak…

Teratak Angah Kemensah

Merujuk pada ENTRY NI. Tapi yang #Zturns36 tu kita hold dulu ek. Ni plan yang selepas tu. Patutnya hari Sabtu lah, tapi sebab Kaklong kerja pulak Sabtu tu, so plan dibawa ke hari Ahad. Ramai yang tanya saya apa nasib Kaklong kat MAS? Alhamdulillah dia dapat kontrak setahun lagi. Better la kot dari ada kawan kawan dia yang kena 3 months notice dan lepas tu diterminate. Nasib dan rezeki masing masing la kan. Harap lepas setahun Kaklong dapat la permanent.…

The Atsmophere

Dari Seremban tak terus balik Jasmine, tapi saya melencong pulak ke LEP. Kebetulan Kaklong pun off day. So marilah melawat anak anak saudara seramai 3 orang itu. Lepak kejap kat rumah Kaklong pastu terus zass ke The Atsmophere yang letaknya sepelaung je dari rumah Kaklong itu. : : Ocah dah boleh jalan! Yey! : : : : 3 beradik : : : : Ocah meronta tu sebab nak pegi kat air pancut : : : : Saya dukung dia lalu…

Weekend Pertama 2015

3 January 2015, Sabtu. Memang dah niat nak belanja Encik Z & Yaya makan kat Seoul Garden. Lama gila kot tak makan kat sini. Pegi paling dekat dengan rumah iaitu kat KL Festival City. Nyaris nyaris gak tak dapat makan sebab full house. Yaya first time makan kat sini. Suka lah dia feel feel Korea. Asyik dok sebut bila la nak pegi Korea. Tu penangan Running Men la tu. Sabar yer nak, tunggu duit Mommy berkepuk kepuk boleh la kita…

Celebrate Yaya’s 10th Birthday @ Khadijah’s Kitchen

12 Disember 2014, Jumaat Birthday Yaya tahun ni tak buat apa pun lagi. Saya memang dah berazam (cewahh berazam ok) akan beli kan kek untuk birthday Yaya paling tidak pun sampai dia habis darjah 6. Maksudnya walau lambat macam mana pun, tetap saya akan celebrate biarpun kecil kecilan. Yerlah nanti bila dia dah besar mesti dah susah nak celebrate bagai kan. Mesti dia pun nak keluar dengan kawan kawan / boyfriend. Faham je saya ni. Macam tak penah muda yer…

English in Camp National Level @ Melaka

OK ini pulak kejadian pada 29 Mei 2014. Yaya ni kan memacam aktiviti sekolah di join nya sana sini. Saya ni merisau juga, standardlah mak mak kan. Tapi kang tak diberi takut dia sedih pulak. Paham lah kita ni pun penah kecik jugak kan. Punya memberontak masa Mama tak bagi pegi sana sini. So saya beri kebebasan jugaklah untuk Yaya ni. Takmau terkongkong sangat, tapi tidaklah pun membabi buta bagi kebebasan penuh pada dia. Ni dia join English in Camp…

Selamat Hari Jadi Nur Shazleen

Cerita hari Ahad lepas. 28 September 2014. Lepas Subuh dah tak tidur balik dah. Ajak Encik Z gi jogging tapi dia memalas. Anak anak tak bangun tidur pulak lagi. : : sudahnya ke Nasi Kerabu Keramat saja lah pekena nasi kerabu yang osem itu : : Tengah hari pegi Bangsar, attend wedding Shida & Aiman. Shida kawan se B** saya. Sejawatan tapi berlainan jabatan. Begitulah. Macam biasa sampai tu makan dulu. Pastu jumpa pengantin, bergambar seround dan meminta diri. Yer…

1 Syawal

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Pagi pagi dah bangun dengan hati riang gembiranya. Hari ni kan Hari Raya! Heee.. : : Yaya dan telekung barunya. Strawberi biru. Dan menuju ke Surau Addiniah Setapak Jaya untuk solat sunat Aidilfitri. : : : : hidangan di pagi raya. lemang beli. rendang daging Mama tolong masakkan sesiap. saya tinggal panaskan je. hehe : : : : minta ampun salah silap bang. ter emo, tercarut, terbebel, terungkit, dan pelbagai ter lagi : : : :…

Iftar @ Taiping

Encik Z cukup menyampah kalau saya sebut iftar instead of bukak puasa. Tah apa dijakinya sangat tah. Tapi benarnya memang takde nya pun saya sebut iftar. Saja ngusik Encik Z sebab tau dia tak gemor. Hiks. Last 2 weeks saya balik Taiping. Tumpang kereta Abang Long. Ye la bertumpang ni boleh la jimat sikit duit minyak tol kan. Cumanya kena bertabah sikit la dengan si Cici. Dia tu kalau dok belakang memang nak baring je kejenya. Kadang tu ‘Mommy tepi…

Ke Sana Sini di hari Sabtu

sabtu hari tu cuaca redup je kan. menjelang tengah hari hujan. sejuk je rasa. pukul 10 pagi saya keluar pi breakfast kat ali maju. dah janji nak jumpa dyana sebab nak pass kan sweater pada ia. masy nak pinjam. depa nak pegi korea. hari tu saya dah sound masy dah, sebab before ni dia janji nak pi korea dengan saya. tup tup dia pi sendiri. sentap tau. ala saya pegi seoul je kak ostajah. nanti kita pegi la pulau jeju…

Page 3 of 1012345...10...Last »