Berselindung Di Sebalik Tudung?

takde update eh semalam?
hmmm… saya serius tak larat nak on pc.
2,3 hari ni pun medang balik lambat je.
semangat memang ada, tapi kederat yang tak ada.
gambar adalah half saya dah upload.
banyak cerita pending sebenarnya (boring dah dengar alasan ni kan?)
ok lah taknak biar blog ni terdampar, saya bebel bebel la kejap eh.
hari ni 5 disember.
hari ulangtahun perkahwinan saya yang ke 3.
alhamdulillah. pejam celik pejam celik 3 tahun dah rupanya.
so far so good.
adalah jugak sangkut here n there.
tapi kan takde manusia yang sempurna.
kena accept as it is je la kan.
few weeks ago banyak jugak kejadian kejadian yang jadi kat saya.
saya banyak cerita yang best best je kan kat blog ni (best ke pun hehe)
tapi yang tersirat terpendam semua pun saya pendam.
tapi isu lama kot. isu bertahun tahun.
betullah orang kata. apa yang boleh membuatkan kita manusia bertindak di luar kawalan?
ketakutan dan kemarahan.
kemarahan yang membuak-buak menyebabkan manusia hilang pertimbangan.
sampai sanggup meletakkan maruah di tapak kaki.
‘tak payah nak berselindung di sebalik tudung tu!’
saya terima penghinaan ini sebagai satu kafarah di atas dosa-dosa saya yang lepas.
dan sebagai satu ujian dariNya supaya saya terus istiqamah dan jangan leka dalam mencari siapa diri saya yang sebenar.
tetapi saya melangkah berbuat sesuatu bukan kerana saya sakit hati atau nak membalas dendam.
ia cuma kerana saya sudah penat.
saya rasa saya sudah buat lebih dari yang sepatutnya.
macam yang saya pernah cakap sebelum sebelum ni.
kalau taknak baik pun, tak usah la bergaduh.
tak perlu nak ambil tahu apa yang saya blog kan, apa yang saya tweet kan.
berhenti dari ambil tahu tentang saya.
anggap tak pernah kenal. susah sangat ke?
dan pada yang datang memohon maaf, seperti mana yang saya reply pada awak, saya dah lama memaafkan awak.
dari mula mula saya hantar email dan jumpa awak sendiri.
saya minta maaf. dan saya memberi maaf. insyaAllah saya ikhlas.
tapi untuk berbaik baik, rasanya tidak lah. paling paling pun bukan lah sekarang.
tak perlu fikir sangat tentang apa yang dah jadi. friends come and go.
saya doakan yang baik-baik untuk awak.
satu nasihat saya.
kita sama-sama cari rezeki. sama sama mencari sesuap nasi.
usahlah dirosakkan ia.
jangan sampai kita semua dikenakan tindakan displin, digantung kerja, dibuang kerja.
kita sama-sama tidak mahu bukan?
menyerang orang di pejabat adalah satu sifat yang sangat kebudak-budakan.
jagalah maruah kita sebagai seorang wanita, isteri dan ibu.
usah terlalu diikut perasaan marah.
tindakan kita dan kawan-kawan kita mencerminkan siapa diri kita sebenarnya.
macam yang dah banyak kali saya nyatakan dulu.
saya tetap maafkan semua orang yang pernah menyakiti saya.
sampai bila bila pun saya akan maafkan.
sebab saya taknak bersoal jawab depan Allah SWT bila ditanya kenapa saya tak mahu memaafkan si polan dan si polan.
usah diganggu hidup saya lagi, saya mohon……

Ku Petik Dosa

Ku Petik Dosa di TV 3 (30 September 2012, 9.00malam)
Aina dan Haris berkahwin pada usia yang muda dan dikurniakan anak perempuan, Nia Qaseh. Aina mengambil keputusan untuk kembali bekerja apabila mereka tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk membelikan pakaian yang berjenama dan menghantar Qaseh ke sekolah tadika swasta. Qaseh telah dihantar ke rumah jirannya, Kak Sal.
Bermulalah kehidupan Aina dan Haris yang sibuk bekerja siang dan malam. Suami Kak Sal, Khalid yang terlalu mengikut nafsunya telah menodai kanak-kanak yang masih kecil itu. Kak Sal menjadikan Qaseh sebagai mangsa kemarahannya terhadap Khalid dan merahsiakan hal tersebut daripada Aina dan Haris.
Perwatakan Qaseh mula berubah menjadi penyedih dan pendiam. Kebetulan Aina sedang mengandung anak kedua maka perubahan Qaseh dianggap merajuk dan merasakan dirinya tidak disayangi. Keadaan Qaseh semakin teruk sehingga dia selalu demam dan akhirnya muntah darah dan pengsan. Aina mengejarkannya ke hospital dan terkejut apabila pihak hospital mengesahkan Qaseh didera dan dirogol.
Pelakon: Fasha Sanda, Fadilah Mansor, Zaidi Omar, Farah Nadia, Fikree Bakar
siapa tonton cerita ni hari ahad lepas?
sedih gila kot!
saya sampai macam tak sanggup nak tengok.
tapi tengok jugak la sampai habis.
binatang betul perangai orang yang macam ni.
kalau yer pun kau dah bernafsu sangat, pegi la cari pelacur kat luar sana.
ini budak kecik yang umur 6 tahun kau nak rogol.
emosi betul saya.
bila last last budak perempuan tu mati, lagi la.
mengongoi ngongoi saya menangis.
semoga anak-anak kita dijauhkan dari malapetaka sebegini.
selalunya perogol kanak-kanak ceni dan mengakibatkan kematian plak, apa hukuman dia eh?
penjara je ke? atau pun hukum gantung sampai mati?
korang kalau nak nonton pegi kat www.tonton.com.my yer.
saya vote ku petik dosa untuk anugerah skrin tahun ni!
harap harap fasha sandha & farah nadia menang anugerah!