Blog Maya Dot Com

Emosi

Kehilangan

‘Assalammualaikum Maya. Maya aku perlukan kau…. di saat2 aku merasa paling lemah maya’ Message yang saya terima dari Farah pada 23 September. Pada pembaca setia blog saya, mungkin masih ingat ENTRY INI. Farah.  Sahabat saya. : : Cukup status saya di Facebook ini menerangkan segalanya : : Kawan arwah share video tentang arwah di Facebook. Berlatarbelakangkan lagu Hidup Dalam Mati. Ya Allah.. berderai derai air mata saya. Sebak sedih sungguh rasanya. Saya pernah kehilangan Pah & Tokki (sebelah arwah Abah)…

Tuntutan Iddah, Mut’ah & Harta Sepencarian – BAHAGIAN I

Sebelum korang meneruskan pembacaan entry ini, saya dengan kerasnya nak beri amaran, pembacaan adalah di atas risiko sendiri ya. Bak kata orang putih Read at Your Own Risk. Gitu. Mungkin ada yang tak setuju dengan entry ni, dan rasa saya tak patut up entry ni. Mungkin ada yang kata saya buka pekung di dada, atau mengaibkan orang. Ya terserah aja lah. Yang pasti ini yang jadi pada saya, dan saya takde tokok tambah cerita. Tujuan saya up entry ni untuk…

Anak

Tengok tajuk tu agak agak entry ni entry amukan ke, entry emosi ke, entry pasghah itu menyeghah ke atau entry sabarlah sayang? OK entry ni gabungan semua yang di atas. Siapa rajin marilah membaca, dan bertabahlah. Entry ini saya mulakan dengan 2 scene conversation di antara saya dengan 2 orang kawan berpangkat mak mak. Saya pendekkanlah janji isinya sampai yer. Scene 1 Mya, kau bila nak tambah anak lagi? Nak, Kak. Tapi belum ada rezeki. Kau kena la doa banyak…

Terkesan #MH370

Kegelisahan didalam kedinginan Meniti sepi keseorangan Sebuah kematian yang tiada bernisan Sendu mengiringi perpisahan Ruang nan luas diri bergerak bebas Namun keupayaanku terbatas Segala mimpi menjadi asing Perit membakar diri….. pertama kali saya dengan berita tentang kehilangan pesawat MH370 ni dari grup adik beradik tiri saya. payiet bagitau. saya masa ni dalam kereta otw nak pegi event blogger. oleh sebab memang tak tengok tv so saya tak berapa fokus sangatlah pasal kes ni. sampailah saya scroll instagram masa kat event.…

SHRAMZB

kena tuduh buat benda yang kita tak buat. kena fitnah. kena umpat. kena keji. saya rasa kebanyakan dari kita semua pun pernah kena kan? tak terkecuali saya. ada satu masa tu saya kena fitnah hebat. kat surau. saya call kaktin. mengadu. ‘banyak sangat dah dia salah sangka dengan aku kak’ ‘takpe. kau sabar. kau sabar je’ saya mengadu pada Allah. dan betul. Allah pun suruh saya sabar. kesabaran saya yang bertahun tahun telah terbalas sekarang. terima kasih Allah. tapi sebagai…

Curang

tanjat tak tengok status facebook saya ceni? status ni dah lama kot. masa-masa PRU hari tu lagi. saya ni dah bertahun kot tak up status meroyan memarah memaki mencarut kat facebook. cukup cukup lah zaman kegelapan dulu. dan dan dan takde kena mengena pun dengan kawan-kawan saya status ni. siap ada yang komen sabarkan saya apa semua he he. no lah. saya walau marah walau sentap cemana pun dengan kawan-kawan, insya Allah saya takkan up la status memalukan kawan-kawan. ye…

Pukul 3 pagi

5 Julai 2013. Pukul 3 pagi. Saya masih berjaga. Terkebil kebil di dalam gelap. Melayan perasaan. Baru lepas terbaca komen-komen sekumpulan manusia di media sosial. Rasa sedih, marah dan kecewa. Kenapa ek ada manusia-manusia yang tega mengomen tanpa fikir kesan dan akibatnya di masa akan datang. Tak peduli akan sakitnya hati orang lain dengan komen komen mereka. Sedangkan mereka tak terbabit langsung dengan isu yang sedang dibincangkan. Tak terlintas ke nanti Allah SWT akan menyoal mereka di akhirat nanti? Fitnah.…

Berselindung Di Sebalik Tudung?

takde update eh semalam? hmmm… saya serius tak larat nak on pc. 2,3 hari ni pun medang balik lambat je. semangat memang ada, tapi kederat yang tak ada. gambar adalah half saya dah upload. banyak cerita pending sebenarnya (boring dah dengar alasan ni kan?) ok lah taknak biar blog ni terdampar, saya bebel bebel la kejap eh. hari ni 5 disember. hari ulangtahun perkahwinan saya yang ke 3. alhamdulillah. pejam celik pejam celik 3 tahun dah rupanya. so far so…

Ku Petik Dosa

Ku Petik Dosa di TV 3 (30 September 2012, 9.00malam) Aina dan Haris berkahwin pada usia yang muda dan dikurniakan anak perempuan, Nia Qaseh. Aina mengambil keputusan untuk kembali bekerja apabila mereka tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk membelikan pakaian yang berjenama dan menghantar Qaseh ke sekolah tadika swasta. Qaseh telah dihantar ke rumah jirannya, Kak Sal. Bermulalah kehidupan Aina dan Haris yang sibuk bekerja siang dan malam. Suami Kak Sal, Khalid yang terlalu mengikut nafsunya telah menodai kanak-kanak yang…

Sahur & Buka – Part 5

ramadhan ke 20. dah order laksa johor kat office ni ha. memang ada sorang pakcik tu selalu amik order-order makanan kat office saya ni. tapi gamaknya bulan puasa, tak boleh nak rasa makanan, laksa johor ni agak masin lah. masin masin pun licin jugak saya bedal. petang balik office singgah pasar ramadhan kat depan rumah saya ni. memang dah membujuk hati supaya jangan terpedaya dengan tipu daya syaiton menghasut beli itu ini. end up beli air tebu yang sedap, cucur…

Blogger Kertu?

baru aku tulis kat entry hari jumaat hari tu kan, kalau ada apa-apa info lagi aku dah taknak amik tau. tup tup aku received satu email dari reader. dia mintak aku rahsiakan identiti dia. sokayy. dia kata bukan tujuan dia nak meracun, memprovok atau melaga-lagakan. cuma bagi dia, dia rasa aku kena tahu. sebab dia pernah baca aku ada komen-komen kat blog si polan. macam aku baik je dengan si polan. rupanya si polan dulu kemain mengata aku. sekali lagi.…

Pendapat Itu Subjektif

kalau orang kata blog kau tak famous, tak best, entry terhapa-hapa, tu kira mengumpat ke? aku tak rasa itu salah satu kaedah umpatan. tak kisah lah orang tu kata pada kawan dia ke, kawan kau ke, musuh kau ke. bagi aku itu satu pendapat. pendapat dia. pada pendapat dia blog kau tak best. tapi kalau kau rasa blog kau best, ya nggak apa-apa lah. pendapat ni tak ada istilah betul atau salah. nama pun pendapat. sangat subjektif. pada pendapat kau…

Page 1 of 612345...Last »