#NormayaTurns39 – Hot Spring Erya by Suria Part I

Saya tau tentang Hot Spring Erya by Suria ni masa zaman Groupon dulu.
Sekarang Groupon dah takde kan?
Tapi masa tu nama nya ialah Suria Resort.
Rasanya maybe rebranding atau management lain ambil alih kot, tu yang tukar nama.

Memang terasa nak bercuti berehat di hari lahir tapi takmau pergi jauh.
Saja nak berehat-rehat, relaks relaks gitu je pun.
Bentong ni dari rumah kitorang tak sampai sejam pun. So ok lah.
Sampai sini pukul 5.30 petang, dengan hujan rintik-rintik.
Saya book hotel ni via agoda.com, RM194 untuk 1 malam.
Saya ambik Triple Room.

: : View dari bilik : :


: : Beli jajan macam nak duduk 3,4 hari. Walhal 1 malam je pun hehe : :


: : Yaya turun pergi kereta nak ambik telekung tertinggal. Hujan acaner nak mandi kolam ni : :


: : Nak pergi melawat kawasan katanya : :

: : Lepak pekena putu bambu bersama kopi panas di hari hujan, bersaksikan pemandangan hijau membukit. Asyikk : :

Lepas Maghrib baru lah kami turun ke kolam.
Oh ya, kat sini ada 2 jenis kolam. Satu kolam biasa, satu lagi kolam air panas.
Sebab tu lah namanya pun Hot Spring.
Luar dari Hot Spring private, ada yang untuk orang ramai jugak.
Baru-baru ni keluar berita kata ada orang mati kat dalam kolam public tu.
Taktaulah bunuh diri ke atau lemas ke. Seram.

Kolam biasa bukak sampai jam 7 malam.
Tapi kolam air panas bukak 24 jam. Haa berani ke tidak turun tengah malam atau 3,4 pagi mandi?
Macam saya kata tadi, both kolam ni ialah private.
Maknanya yang stay kat hotel je yang boleh guna.

Kolam air panas pulak ada 3 jenis.
Satu yang panas biasa, satu panas luar biasa, satu panas mendidih.
Saya tak mandi pun, celup-celup kaki saja.

Kolam air panas ni tak boleh berendam lebih dari 30 minit tau.
Tak elok dan khuatir merbahaya untuk dalaman badan.
Maybe orang yang mati dalam kolam tu terlebih mandi/rendam badan kot?
Wallahualam.
Dalam pukul 10 malam camtu kitorang naik bilik dah.
Dinner, call room service saja.