Blog Maya Dot Com

Chiang Rai

Chiang Mai Chiang Rai : Khorb Chai Cha!

Akhirnya, sampailah ke entry terakhir cuti cuti Chiang Mai Chiang Rai saya. Lalu marilah membaca penggulungan dan rumusannya. OLE OLE yang sempat saya shopping. : : Tshirt untuk anak anak dan suami. Comel angat kartun gajah itu. 750 baht : : : : Fridge magnet kartun gajah yang pun comel jua 200 baht : : : : Fridge magnet lagi. 100 baht : : : : Tshirt saya 200 baht : : : : Sabun bentuk buah yang kiut miut…

Chiang Rai : Long Neck Village

Destinasi terakhir di Chiang Rai adalah Karen Long Neck Village. Actually tempat ni pun tak termasuk dalam itinerary. Optional. Kira kalau tourist nak pegi, tour guide bawak je lah, gitu. Tapi kena bayau la. Bukan free. RM50 saya bayar pada Amy. Dan duit tu saya pinjam dari Kak Na. Matiklaa baru kenal dah pau duit orang kannn. Kenapa pinjam? Sebabnya duit dah tinggal nyawa ikan kau. Kalau esok nak balik Malaysia dah takpe jugak, tapi ada 2 hari lagi nak…

Chiang Rai : Golden Triangle

Destinasi seterusnya ialah Golden Triangle. Golden Triangle ni ialah tempat pertemuan 3 negara iaitu Thailand, Laos dan Myanmar. Berdiri kat satu sudut dan kau boleh nampak ketiga tiga negara ni. Katanya tempat ni terkenal dengan kes penyeludupan dadah / ganja. : : Saya dah sampai kat semua negara negara ni. Korang haderr?? Hiks : : : : Saujana mata memandang : : : : Yang kat hutan belukar hijau belah kiri tu la yang depa buat aktviti penyeludupan dadah /…

Singgah Sebentar di Myanmar

: : Tukar duit Myanmar di sini : : Nak masuk Myanmar ni kami dikenakan bayaran RM145 sorang. Tu saya dah convert dah la tu sebabnya banyak tu yang Amy mintak lalu pegi tukar di money changer. Mahal kan? Tapi dah alang alang sampai Chiang Rai tu, zasss je lahh.. : : Border Thailand – Myanmar. Alah macam Padang Besar, Bukit Kayu Hitam kita jugaklah : : : : Mae Sai Town : : : : Busy town : :…

Chiang Rai : Solat & Lunch

Dari White Temple terus pegi lunch. Kami lunch kat Restoran Fengming Food. Kat sini bukan saja ada restoran halal, tapi pun jugak ada hotel tau. Namanya Green View Place. So sesapa nak bermalam kat sini pun boleh. : : Dalamnya luas : : : : Kaunter pembayaran : : : : Kau ghase mewah ke idok makanan kat sini? : : Yang penting toilet dia bersih dan wangi. Memula si Zaira la pegi, dah semua berlumba nak pegi melawat toilet.…

Chiang Rai : White Temple

Seterusnya.. Kami menuju ke White Temple. Nama sebenar White Temple ni ialah Wat Rong Khun. Tapi orang ramai panggil White Temple je sebabnya temple ni warna putih!! Lain la dari kebanyakan temple yang saya pernah tengok. Selalu pun kan warna gold. Eh tetiba ada gambar toilet. Sebabnya sampai sampai terus cari toilet. Nak masuk toilet ni kena tukar selipar dulu. Lupa lah pulak nak snap gambar dalam toilet ni. Tapi walaupun toilet cangkung, tapi bersih je. Air kat sini sejuk!…

Chiang Rai : Thaweesin Hot Spring

Hari ketiga di Chiang Mai. Hari ni kami nak ke Chiang Rai! Uhu! Excited! Masa memula saya ambik pakej ni kan, saya ingatkan nak overnight kat Chiang Rai 1 malam, tapi pakej tu cuma valid untuk 4 pax ke atas je. Sebabnya driver pun kena bermalam, so akan ada extra caj. Takde pilihan, kena balik hari jugaklah. Bukannya apa, perjalanan dari Chiang Mai ke Chiang Rai ambik masa 3 jam. Pegi balik dah 6 jam. So takut letih la kan.…