Blog Maya Dot Com

Chiang Mai

Chiang Mai : Bamboo Rafting

Lepas makan saya dan Masy meneruskan aktiviti seterusnya iaitu Bamboo Rafting. Kak Na sekeluarga tak join sebab pakej depa takde aktiviti ini. Sebabnya tour agent yang kitorang ambik tak sama. Cuma digabungkan menjadi 1 tour bila dah sampai Chiang Mai ni. So depa kena lah tunggu kami. Sebab sat sat lagi saya dengan Masy pulak kena tunggu depa. : : Jeti menunggu : : Ada a few laa rakit yang menunggu. Q kejap je pastu sampailah rakit yang ditunggu bersama…

Chiang Mai : Naik Gajah, Naik Ox & Halal Lunch

Aktiviti seterusnya ialah aktiviti naik gajah. Rasanya ni kali ke 3 dah kot saya naik gajah. Eh ke kali ke 2? Saya penah naik masa pegi Kuala Gandah, Pahang. Tapi tak ingat pulak masa kat Bangkok dulu ada naik ke tak hmmm.. Saya naik gajah ni berdua dengan Masy. Gajah kitorang namanya Natalie. Perlu ke saya mintak beliau mendendangkan lagu Torn barang sebaris dua? Hiks. : : Tak bagi can, terus masuk dalam air ha : : : : Natalie…

Chiang Mai : Maetang Elephant Park

Good morning Chiang Mai! : : Breakfast buah dan salad : : : : Dan roti jua : : : : Anda nampak apa yang saya nampak? : : : : Tunggu Amy datang jemput : : Lalu memulakan perjalanan ke destinasi pertama untuk hari ini ke Maetang Elephant Park yang letaknya di Headquarters Maetaman Village, kira kira 40km dari bandar Chiang Mai. Perjalanan mengambil masa kurang lebih 45 minit. : : view sepanjang jalan : : : : tempat…

Chiang Mai : Kalare Night Bazaar

Dari Do Suthep Temple kami terus ke tempat dinner. : : Malam pertama dinner di Ruammit 1 Restaurant : : : : Dekorasi dalam restoran : : : : Sijil halal : : : : Lauk pauk kemain mewah. Kenyang makan! : : : : Yang biji biji hijau tu ialah lada hitam! Jakun kejap ehehe : : : : Tembikai dan nenas yang manis tapi sedapnyaaa : : Driver drop kami kat Kalare Night Bazaar. Kalare Night Bazaar ni…

Chiang Mai : Doi Suthep Temple

Amy, tour guide kitorang tu comel dan cakap pun kemain ah lemah lembut. Eh tapi orang Thailand memang semua pun gitu kot no? Marah pun macam tak marah sebab berlagu lagu nada nya. Sebab saya dah penah pegi Bangkok dan Hat Yai, so mental memang dah bersedialah dengan culture dan environment Thailand ni. Takde la rasa beza atau nervous sangat pun. Serumpun katanya kan. Ke tak? Indonesia je serumpun? Eh apa apa je lah. Amy brief bagitau ada perubahan rancangan.…

Chiang Mai : Sawadikap!

Assalammualaikum semua! Jom ikut pengembaraan saya ke Chiang Mai, Thailand! Trip ke Chiang Mai merupakan pembukaan pengembaraan saya untuk tahun 2015 ini. Tiket saya beli tahun lepas, 28 Februari 2014. Tempoh menunggu kekira 11 bulan. Lama ke idok? Lama bukan? Tapi tapi tapi. Ada trip yang lagi lama tempoh menunggu dari ni tau. 14 bulan! Trip ke mana tu? Tu later I story la bila dah sampai hari kejadiannya. Plan nak pegi Chiang Mai ni rasanya dari tahun 2012 lagi…

Chiang Mai Chiang Rai

Assalammualaikum… Percutian pertama ke luar negara untuk tahun ni! Yey.. Chiang Mai Chiang Rai! Kat Thailand yer anak anak. Mana tau kot ada yang taktau. Saya pegi dengan Masy berdua duaan. Ala ala reward diri sendiri di hari jadi, gitu.. Korang tolong doakan keselamatan kami berdua boleh? Maklumlah dengan kes MH370, MH17, QZ8501 huhu.. Tipulah kalau kata saya tak cuak. So saya nak mintak maaf dari korang readers semua kalau saya ada buat salah silap, terkasar bahasa ke apa baik…

Page 2 of 212