Chiang Mai Chiang Rai : Khorb Chai Cha!

Akhirnya, sampailah ke entry terakhir cuti cuti Chiang Mai Chiang Rai saya.
Lalu marilah membaca penggulungan dan rumusannya.

OLE OLE yang sempat saya shopping.

: : Tshirt untuk anak anak dan suami. Comel angat kartun gajah itu. 750 baht : :

: : Fridge magnet kartun gajah yang pun comel jua 200 baht : :

: : Fridge magnet lagi. 100 baht : :

: : Tshirt saya 200 baht : :

: : Sabun bentuk buah yang kiut miut 120 baht : :

: : Patung gajah pink comel untuk Yaya 300 baht : :

: : Fridge magnet. Ingat lagi tak lukisan yang gajah bernama Suda & T lukis hari tu? Haa inilah dia, versi di fridge magnet. 120 baht : :

: : Kipas ni beli kat night market 30 baht : :

: : Beg Yaya beli kat Tachileik, Myanmar 280 baht : :

: : Uncang bekas letak air mineral & uncang letak barang mekap beli kat Long Neck Village, Chiang Rai 150 baht: :

: : Kipas ni beli kat Thai Arts 50 baht: :

: : Jasmine Tea 60 baht & Chrysanthemum Tea 50 baht : :

: : Serbuk halia campur gula. Bancuh air teh o atau susu panas, campak masuk serbuk halia ni. Dappppp. 120 baht: :

: : Tom yam paste 100 baht : :

: : Dry fruits. Sedapnyaaaa. Semua sedappp. 180 baht : :

Dan of coz paling win ialah Mieng Kam!
Tak jemu, tak kenyang kenyang makan haa.. Mengunyah je kejenya.
Siapa lah yang invent kan mieng kam ni, kalau jumpa nak ucapkan syabbas banyak banyak kali.
Harga sama macam kat pasar malam gak, satu bungkus kecik tu 150 baht.

WP_20150127_17_00_56_Pro : : Kalau makan cucuk cucuk ceni cam kurang feel sikit : :

WP_20150127_18_03_46_Pro : : Ni pencuci mulut depa. Berasaskan ubi, kelapa dan beras. Sedap gak la. Manis ::

WP_20150127_11_20_23_Pro : : Driver sepanjang saya berada di sana. Lupa lah nama ia sapa. Tapi baik sangat orangnya : :

Gambar yang saya bagitau diorang snap kan tu, pastu ada dijual dengan harga RM10, RM15. Ni 4 keping semuanya saya beli.

10171131_10153635589689498_5334179526701774181_n : : Shopping mall bertajuk MAYA. Kelasss : :

CUACA? Masa saya pegi tengah musim sejuk.
Jangan taktau, Chiang Mai pun ada winter ok.
Januari memang waktu sesuai untuk travel ke Chiang Mai.
Suhu dalam 17 – 19 darjah celcius. Cumanya bila waktu tengah hari macam warm sikit la.
Tapi pagi dengan malam memang sejuk.

November – Februari = Winter
Mac – Mei = Summer
Jun – Oktober = Rainy

Jangan pegi antara Mac dengan Mei tau, expecially April.
Sebab panas boleh cecah 36 darjah celcius.
Eleh, sama macam kat KL je pun kan hehe.

BAJET?

Flight ticket Air Asia = RM370
Pakej TM Tours = RM550
Entrance Fees = 1620 baht
Makan = 300 baht
Gambar = 500 baht
Tuk tuk = 200 baht
Shopping = 2940 baht
Misc (Tips, Wifi, Iron Service, Massage) = 300 baht

Total, kurang lebih untuk trip Chiang Mai Chiang Rai ni, saya spent dalam RM1780.

Nah ni VIDEO yang sempat saya rakam.
Macam biasa la rakam tang sini sikit, tang sana sikit, pastu edit.
Tapi trip kali ni kemain panjang pulak ha videonya.
Almost 30 minit. Sapa rajin tonton la, sapa tak rajin tak apa apa.

Kesimpulannya, Chiang Mai Chiang Rai adalah best.
Sila lah rancang percutian korang ke sana ya?
Dengan ini watamat lah sudah! Lega! :-p

Khorb Chai Cha Thailand!
Laew Phop Kan Mai Na Krab!

Thanks for reading korang! Muahss..

Chiang Mai : Holiday Garden Hotel & Resort

OK sekarang saya nak story pasal hotel yang saya stay masa kat Chiang Mai ni.
Kan saya bagitau kata saya ambik pakej dari TM Tours dengan bayaran RM550 kan, so semua included lah.
Lalu saya pun tak bother lah nak siasat tentang hotel ni.
Nama hotel gah, so mestilah meletup hotelnya kan.

Bila dah sampai sana baru la tau lokasi hotel ni jauh dari town.
Tu takpe lagi lah.
Tapi yang nak nangisnya sebab wi fi kena bayar ikut jam.
Dan paling gempar takde iron dalam bilik, malah takde jugak iron untuk dipinjam.
Dan paling paling gempar lagi depa tak paham bila saya call reception request untuk iron. Tskkk..
Lepas ni kena belajarlah iron dalam bahasa Thailand huhu.

Tapi hotelnya memang cantiklah.
Memang garden betul, sepadan dengan namanya, Holiday Garden Hotel.

: : Signboard laluan masuk : :

: : Belah kanan tu lobi : :

WP_20150128_10_35_06_Pro

: : Lobi : :

WP_20150127_10_53_46_Pro : : Ruang menunggu : :

: : Dari lobi boleh nampak terus ke swimming pool dan restoran : :

: : Ada satu group pelancong dari China. Travel agent depa namanya Ya Ya : :

: : Kalau korang tak ambik pakej dari Malaysia, dont worry. Di sini jua disediakan pakej untuk sightseeing : :

Jom tengok bilik.

: : Katil : :

: : Twin bedroom : :

: : Bilik air luas, selesa dan bersih : :

: : Complimentary air mineral di dalam botol kaca yang unik : :

WP_20150127_09_14_51_Pro : : View di sebelah kanan : :

WP_20150127_09_14_44_Pro : : View di sebelah kiri : :

WP_20150127_09_36_59_Pro : : Kupon breakfast. Normaya Binti sudahnya nama saya : :

WP_20150127_10_49_16_Pro : : Restoran : :

: : Ada promotions : :

Kat sini ada cerita tau.
Masa saya dengan Masy sampai kat cafe tu tak ramai orang lagi sebab kitorang pegi awal kan, pukul 12 tengah hari.
Lauk pauk semua pun masih banyak lagi.

Satu table tu sayur dengan babi sebelah menyebelah.
Saya kaut je la sayur tu tak fikir apa.
Saya ni jenis bukan penggeli, so kalau korang tanya tak rasa geli ke apa, memang tak lah.

Saya duduk mengadap table yang ada sayur dengan babi tu.
Sesambil makan sesambil tengok kelilinglah kan.
Boleh ada sorang tourist China ni, dia kaut sayur, pastu guna senduk yang sama, dia pi kaut babi.
Pfffftttt…

Tak lama lepas tu, staff hotel pulak, dok usha usha la tengok lauk semua.
Dia ambik senduk babi tu, gaul gaul.
Senduk yang sama dia pegi gaul pulak sayur.
Pftttttt lagi sekali.

Sekali lagi saya takde la rasa kembang tekak ke hapa.
Positif lah kan. Masy pun kata insya Allah kak, kita yakin.
Cumanya learnt a lesson lah kan.
Lepas ni a big no no ambik food yang sebelah dengan babi.

Pasal wifi pulak. Hari pertama sampai tu, bila masuk bilik baru teringat nak tanya.
Reception tu suruh turun datang kat lobi, agaknya sebab tak pandai nak explain kot.
Tu gambar bawah tu rate nya.
Saya kedekut piang ambik sikit sikit, tapi tau laaa bila dah mengadap internet ni, sekelip mata je masa berlalu.
Rasanya 4,5 kali jugak saya dok repeat bayar untuk wifi ni.

: : Ambik 24 jam untung. Kalau ambik sikit sikit rugi, sayalah yang rugi tu. Heh : :

WP_20150127_00_01_38_Pro : : Username dan password wifi : :

WP_20150128_13_51_15_Pro : : Free wifi dekat bawah tangga, tapi saya try connect haram tak terconnect. Heh : :

Cerita pasal iron pulak.
Saya ni normally kalau nak pegi travel memana memang akan sesiap iron baju dan tudung.
Lepas tu lipat lah elok elok.
Mokata kedut bekas lipat tu saya sokay je, saya pakai je sebab tudung yang saya bawak pun kain cotton sama ada tudung sarung atau syria.

Tapi kali ni saya bawak tudung sarung kain lycra warna pink terang yang saya pakai pegi Chiang Rai tu.
Dan saya tak iron langsung dari Malaysia sebab letih mengiron baju dengan tudung yang lain.
Saya fikir macam ah kat hotel ni mesti ada iron.
Rupanya takde uolls.

Kalau nak iron kena hantar sehari sebelum, diorang iron bukan guna iron biasa tu tapi guna method pressing macam kat kedai dobi tu. Kena bayar pulak tu.
Dah la kitorang request nak iron malam sebelum nak pegi Chiang Rai.
Mendapatlah termenung kejap.
Sudahnya saya letak je tudung tu bawah tilam.
Still lah ada kedut, tapi nak buat cemana kan.
Dalam gambar pun korang tak perasan kan kan kan.

Jom saya bawak korang jalan jalan sekitar kawasan hotel pula.
Seronok jalan sebab sejuk!!

: : Swimming pool di tengah dunia : :

: : Tempat makan sebelah swimming pool dan lobi. Agak rasa tak malu sila lah mandi sambil diperhati masyarakat : :

: : Bunga tipu bergantungan : :

: : Ikan berenang ria di dalam kolam : :

FSCN9667

10920940_10153635600584498_8781666744829796572_n

1510702_10153635600689498_3491526594572131323_n : : Belakang tu pintu nak masuk ke lobi : :

Overall, hotel ni ok je lah pun.
Cuma jauh dari town (berapa kali nak ulang daaa), wifi kena bayar (ni pun penting gak ni) dan takde iron (pun penting jugak kot bagi certain orang)