Blog Maya Dot Com

Chiang Mai

Chiang Mai Chiang Rai : Khorb Chai Cha!

Akhirnya, sampailah ke entry terakhir cuti cuti Chiang Mai Chiang Rai saya. Lalu marilah membaca penggulungan dan rumusannya. OLE OLE yang sempat saya shopping. : : Tshirt untuk anak anak dan suami. Comel angat kartun gajah itu. 750 baht : : : : Fridge magnet kartun gajah yang pun comel jua 200 baht : : : : Fridge magnet lagi. 100 baht : : : : Tshirt saya 200 baht : : : : Sabun bentuk buah yang kiut miut…

Chiang Mai : Holiday Garden Hotel & Resort

OK sekarang saya nak story pasal hotel yang saya stay masa kat Chiang Mai ni. Kan saya bagitau kata saya ambik pakej dari TM Tours dengan bayaran RM550 kan, so semua included lah. Lalu saya pun tak bother lah nak siasat tentang hotel ni. Nama hotel gah, so mestilah meletup hotelnya kan. Bila dah sampai sana baru la tau lokasi hotel ni jauh dari town. Tu takpe lagi lah. Tapi yang nak nangisnya sebab wi fi kena bayar ikut jam.…

Chiang Mai : Khob khun krab!

Dah puas berposing posing di The Harbour, cabut balik hotel dan siap siap berkemas nak check out. Lepas check out letak beg kat reception dan pegi lunch kat cafe. : : Ayuh pulang! : : : : Dalam lif : : : : Voucher lunch. Jarang saya pegi travel ada pakej yang bagi lunch lepas check out : : : : No pork on this table katanya : : : : Sushi! : : : : Sambal belacan depa sedappp…

Chiang Mai : The Harbour

Belakang hotel kitorang stay tu ada tempat nama The Harbour. Memang 3 kali balik malam tu dok lalu sini je la. Malam terakhir lepas Khantoke Dinner tu Masy ada je ajak saya melepak. Tapi saya yang kemalasan huhu. So rancangan dibawa ke hadapan. Kami pegi pagi pagi alam hari terakhir sebelum terbang pulang ke Malaysia. Tempat ni lawa. Basically ia adalah tempat makan yang malam malam orang melepak memabuk. Dan ada jua kedai kedai yang jual baju, mekap, aksesori bagai.…

Chiang Mai : Khantoke Dinner with Thai Show

Pukul 6 petang kami bergerak nak pegi ke Khantoke Dinner with Thai dancing show. Nama lokasi tempat ni saya tak tahu, sebab dah malam tak sempat usha. Ada tanya kat Amy, tapi lupa sudah. Sebelum pergi Chiang Mai ni kan, saya ada la google cari info tentang Khantoke Dinner ni. Dan ini petikan yang saya jumpa. Start with the fried pumpkin as hors d’oeuvres and then alternate as you like between the mildly spicy red chili, tomato and minced pork…

Chiang Mai : Market & Massage

Saya ada bagitau Amy yang saya nak massage. Tapi katanya lepas makan tak molek massage, so dia suruh pi jalan jalan dulu. Dia drop saya dan Masy kat Waroros Market. Basically ia adalah local market yang jual pelbagai produk makanan. Ayuh! : : Saya beli tom yam spices ni. Sebab tak tahan nengok comel cute nya bila dipack ceni : : : : Telur pink. Walaupun kau warna pink tak dapek lah kakak nak beli awak : : : Pelbagai…

Chiang Mai : Kedai Beg, Kedai Ala Pandora & Lunch

Seterusnya.. pegi kedai beg. Nama kedai ni ialah Cattleya. Teringat pulak nama anak sepupu saya, Cattelya Nur. Kedai ni jual beg beg yang diperbuat dari kain cotton. : : Masy beli coins beg yang kat atas tu : : Lepas tu pegi P Collection. Tempat ni buat bracelet rantai berasaskan silver. : : Acik ni tengah promote bracelet ala ala Pandora pada kami : : Lepas tu terus pegi lunch. Walhal saya tengah kenyang lagi ni. Oleh sebab Kak Na…

Chiang Mai : Thai Arts

Hari ke 4 di Chiang Mai. Oleh sebab itinerary pun dah bertukar, hari ni Amy bagi pilihan, sama ada nak melawat temple atau city tour. Lalu Masy dan saya memilih untuk city tour saja. Amy akan datang pick up pukul 10 pagi, so hari ni santai santai saja lah tak perlu bangun awal pagi sangat. : : Breakfast buah buahan dan cornflakes bersama susu : : Oleh sebab banyak masa, baru la sempat saya dengan Masy berborak borak hal duniawi.…

Chiang Mai : Weekend Night Market

Amy nak drop semua orang kat Weekend Night Market. Tapi memandangkan dengan keadaan Masy yang tak sihat tu, saya nak mintak Amy hantar balik hotel terus je. Amy mengusik “R u sure? U don’t want to go shopping? Later u will regret” “Because the night market only on weekend u know” Dengan nada lembut lembut dia tu la. Tak tau la sebab Masy rasa dah OK sikit badannya atau sebab kesian kat saya, dia kata ‘Saya ok kak, boleh pegi…

Chiang Mai : Thepprasit Honey

Seterusnya kami dibawa ke Thepprasit Honey. Ni pun tak termasuk dalam itinerary saya dan Masy. Tapi takkan nak melawan pulak kan. Kang tak pasal kena tinggal tepi jalan hehe. Tempat ni basically adalah tempat jual madu lah. Cumanya kat sini ada memacam jenis madu yang kita pun tak pernah tau dan ambik tau. : : Maya the Bee! Heee.. Korang tau kan ada kartun tajuknya Maya the Bee? Betul ah, tak tipu. Tak caya sila google : : Kitorang dibawa…

Chiang Mai : Gems Gallery & Shinawatra Thai Silk

Seterusnya… Ke Gems Gallery dan Shinawatra Thai Silk. Ni pun tak termasuk dalam itinerary. Tapi gamak dah semua pun satu jalan, tu yang menyinggah je la kot? Sementelah tak perlu nak bayar entrance fees bagai. Gems Gallery ceni rasanya saya dah penah masuk. Masa pegi Indonesia dulu penah masuk. Pegi Bangkok pun penah kot? Macam biasa memula lalu la tempat depa buat ukir segala mala zamrud silver bagai. Pastu sampai la tempat jualan pulak. Pastilah saya tak beli apa apa.…

Chiang Mai : Monkey Centre, Butterfly Farm & Kedai Leather

Seterusnya kami ke Monkey Centre, Butterfly Farm & Kedai Leather. Kalau ikutkan ketiga tiga tempat ni tak masuk pun dalam itinerary saya dan dak Masy. Tapi yang Monkey Centre tu termasuk dalam itinerary Kak Na sekeluarga. Macam Bamboo Rafting tadi tu lah. Kalau tadi depa tunggu kami, sekarang kami lah pulak tunggu depa. Masa ni Masy dah macam tak sihat. Katanya macam nak demam. Sian ia. Agaknya pertukaran tempat dan cuaca barangkali. Sementara Kak Na sekeluarga masuk dalam Monkey Centre…

Page 1 of 212