Blog Maya Dot Com

Birthday

Happy Birthday to Me

19 Januari hari tu hari jadi saya. 37 tahun dah umur saya. Lagi 3 tahun dah 40. Tapi perangai tu rasanya macam umur 17 tahun pun ada huhu. Konon konon di hari jadi nak pakai shawl lilit lilit. Punya la lama melilit konon nak style yang kepuk kepuk terbang terbang tu. Ntah apa punya fesyen sudahnya taktau laaa. Tapi bila sampai office terus tukar jadi style lain. Pagi pegi Kupang sebab nak ambik condiments nasi lemak yang diorder. Lepak kejap…

Sanah Helwah Zuraihan Mukhtar!

17 Januari 2016 hari tu genap umur Kaklong 39 tahun. Lagi setahun nak masuk 40 dah ha huhu. Memandangkan hari tu hari Ahad dan Kaklong pulak off, so berjanji janjian lah nak jumpa. Mula ingat saya nak pergi area Seri Kembangan sana. Sebab plan nak belikan Kaklong water heater. Saya memang dah bajetkan dalam 1k nak belikan something kat Kaklong sebab dapat duit rumah. Hari tu dah belikan Adil handphone harga RM999. So nak bagi fair and square haruslah amaun…

Happy 33rd Birthday Payiet!

15 Disember 2015 hari tu birthday Payiet yang ke 33 tahun. Tengah hari semua pun free, so ayuhlah ke Sunway Putra Mall untuk sesi makan makan. Kang sat g tunda tunda, semua busy, langsung plan ke laut dalam. Makan kat Absolute Thai. Segala jenis makanan yang diorder adalah seperti dibawah. Saya makan Vietnam Soup tu. Nama sebenar tak ingat dah. Macam biasa, resit dah dicampak entah ke mana. Payiet makan laksa. KakTin makan kerabu mangga. Share pulut mangga bersama sama.…

Yaya turns 11 : Taman Tasik Taiping

Layan anak anak main game kat luar kejap. Yaya tu dah darjah 5 pun perangai macam budak budak lagi. Mommy dulu darjah 5 dah feel feel kakak kawasan sangat ok hehe.   Lepas tu pegi jalan jalan kat Taman Tasik Taiping. Suka tengok anak anak lari lari. Kesian Yaya & Caca pakai selipar je, tapi seronok diorang lari laju laju. Tapi risau jugaklah takut kang tersadung terjelepuk. Takpe, nanti Mommy belikan korang kasut sukan, kita jogging kat taman, k? :…

Yaya turns 11 – KRR

16 Oktober hari tu genap umur Yaya 11 tahun. Ada saya ceritakan DI SINI. Malam tu jugak saya balik Taiping. Ada 2 tujuanlah. Nak celebrate birthday Yaya. Dan nak melawat Mama. Mama dimasukkan ke Hospital Besar Taiping sebab batu karang. Kaklong sefamily dah balik hari Khamis malam tu lagi. Saya lepas kerja Jumaat tu baru gerak dari KL. : : Siang tu Abang Long up gambar ni kat Facebook. Lepas habis sekolah diorang gi makan makan kat Mcdonalds : :…

#MamaTurns60 : Sanah Helwah Ya Puan Normah!

Kami celebrate makan makan sempena birthday Mama yang ke 60 tahun di The Gate Cafe. Ni kali kedua saya makan kat sini. First time lamaaaaaa dulu, sebelum saya bertudung lagi ha. 5 tahun lepas kot? Order apa semua, sementara tunggu order, bergambau le dulu. Dekorasi kat sini moden belaka. : :  Buku menu : : : : Tugas lu berlasah habis! No komplen puhlishh! Gitu katanya : : : : Ni semua tertulis di dinding : : Ni segala mala…

#Mamaturns60 : Jalan Jalan Taiping

Dari The First Taiping Galleria tu saya ajak semua pegi menyendol. Amboii lain macam pulak bunyi menyendol tu. Yer la selalu nak pegi minum kopi sebut mengopi. Nak minum teh sebut mengeteh. Nak minum cendol sebut la menyendol kan? #takkelako Tempat pilihan di mana lagi kalau bukan di Bismillah Cendol. Tempat minum cendol yang paling terkenal di Taiping ini. : : Alamatnya di Lot TK233, Jalan Barrack, Taiping. Baru saya tau kat sini namanya Jalan Barrack. Haha : : :…

#Mamaturns60 : The Taiping First Galleria

Cecita nak pegi The Taiping First Galleria ni dah lama. So alang alang nak berjalan sekitar Taiping, so marilah kita ke sinun. Kaklong dengan Abang Long tak masuk sebabnya Ocah tidur dalam kereta. Pastu Kaklong pulak sakit perut asyik nak memerut saja. The First Galleria ni kiranya macam Galeri yang mempamerkan serba serbi tentang Taiping, terutamanya yang pertama. Almaklumlah Taiping ni kan terkenal dengan benda benda yang pertama. Contohnya stesen keretapi pertama, penjara pertama, pejabat pos pertama, jam pertama, kolam…

#Mamaturns60 : Kampung Sempeneh

Siap siap mau mandi sungai di Kampung Sempeneh. Dari Kurau Stone tu dekat je tapi sebab tak berapa pasti jalannya tu yang berhenti henti tanya orang. : : Siapa orang Batu Kurau? : : : : Tu dia Encik Z tanya arah jalan : : : : Selamat Datang ke Kampung Sempeneh : : Sampai sampai je terus rasa macam dejavu. Macam eh rasanya aku penah sampai tempat ni dulu. Agaknya Mama dengan arwah Abah pernah bawak kot lam dulu?…

Sanah Helwah Ya Yasmin!

Hari ni 16 Oktober 2015, hari lahir anak saya Yasmin yang ke 11 tahun. Pejam celik pejam celik, dah 11 tahun dah anak saya tu. Anak dara dah. Saya dapat tau saya mengandungkan Yasmin pada bulan Januari 2004. 1 tahun 4 bulan selepas saya menikah dengan FM. Alhamdulillah, senang sangat mengandungkan dia. Takde alahan atau sakit yang serius. Yang paling saya ingat, saya sangat suka makan sushi. Boleh kata hari hari nak makan sushi. Masa mengandungkan Yasmin saya tinggal dan…

To The Best Boss Ever. Happy Belated Birthday Kak As!

Usai makan makan Raya RSA tu, saya dengan AJK K’RISMA masuk mengadap Kak As. Konon konon macam nak bagitau ada hal tak puas hati la. Memasing muka serius je. Kak As pun macam cuak. Elok saya masuk bawak kek dan surprise!!! Hehehe.. Actually minggu sebelum tu birthday Kak As. Tapi tak sempat nak buat apa. So alang alang dah makan makan ni, sekalian lah beli kek untuk ia. : : Kek Pavlova tempah dari Ahyue : : : : Kak…

#Zturns36 : Cafe Lapis

Destinasi terakhir untuk hari ini! Phewww… Lepas solat maghrib terus pegi ke Cafe Lapis untuk dinner. Saya usha Cafe Lapis ni lama dah dalam instagram. Baru berkesempatan nak pegi. Tempatnya kecik je pun. Tapi sesuai la untuk lepak santai bersama keluarga. : : Nampak macam Encik Z dalam restoran kan, tapi sebenarnya terpisah dengan cermin tu. Encik Z duduk kat belah luar tu nak memvapor la apa lagi : : : : Menu pun tak banyak sangat choice : :…

#Zturns36 : Sangkaya & Superstar Karaoke

Dari KL Tower terus ke Ampang Point. Dah janji dengan Yaya nak pegi try Sangkaya bersama sama. Tau la Sangkaya ni pun cam trending jugak kat instagram sana. Sesikit nak hashtag. Sesikit nak hashtag. So tak boleh la jadi kan. Haruslah tidak mahu ketinggalan hikhokhikhok. Kecik je Sangkaya kat Ampang Point ni. Macam la tau kat tempat lain besar ke idok. Takde tempat duduk pun, so pilih pilih aiskrim semua, terpaksala makan berdiri sob sob sob. Korang tau kan Sangkaya…

Page 3 of 1112345...10...Last »