Protek-Nita

Ni cerita bulan September tahun lepas. Hah basi tak basi nyew adik adik.
Saya sudah enroll satu program yang diberi nama Protek-Nita, kependekan kepada Program Merpertahankan Diri Wanita. Anjuran salah satu department kat office ni.
Selepas office hour malah percuma lagi. Jadi kenapa mahu disia-siakan begitu saja.
Kelasnya seminggu 2 kali selama 3 bulan lebih kurang.
Setiap kali sesi dalam 2 jam camtu. Tenaga pengajar terdiri dari abang-abang dan adik-adik polis bantuan yang sangat lah hebatnya kemahiran mempertahankan diri mereka.

Dalam kelas ada lebih kurang 30 orang peserta.
Salah sorang pengajar ialah Jasmadi, kawan se induksi saya dulu.
Bangga dan tabik hormat ah dah naik pangkat dapat pergi oversea segala.
Respek respek *jeling Haha Runningman

Sekalian dalam kelas ini jugak pun kawan se induksi ialah Syikin & Ilyana.
Ada sorang lagi tenaga pengajar merangkap kawan se induksi iaitu Yazer.
Tapi sampai ke sudah habis program tak bergambar pulak dengan ia. Huhu..

Ala gambar ni kitorang tak pakai kasut sukan yang sama.
Ada beberapa kali sesi kitorang pakai kasut sukan sebijik sama macam yang saya pakai tu. You ni kan Kin, dari dulu suka tiru ai tau. Idola ai ke cemana? #larikkkkk

 

: : Antara pelajaran terawal : :


: : Janet & Mariah yang sentiasa la buat lawak : :

Lepas kelas lepak-lepak minum. Saya kena marah dengan Janet masa ni sebab tak gelak.
Dia kata ‘Ah Maya ni kontrol sopan pulak’
Walhal sis dah senyum tu kan. Katanya kena gelak tawa ria gembira.
What to do Mamanet, walaupun I kategori menaga, tapi dalam senyuman I bersopan k.

Memang seronok dan enjoy la program ni. Ada teori jugak.
Coach cerita hal-hal keselamatan dan kisah benar.
Dapat belajar cara-cara yang betul nak patahkan serangan penjahat.
Barang yang kita bawak boleh dijadikan senjata macam handbag, payung, kasut dan pen.
Cemana kalau orang attack dari belakang, cara nak tendang dan macam-macam lah.
Pendek katanya macam belajar taekwando gitu lah.

Balik ada jugak try practice dengan Encik Z.
Konon macam ia penjahat nak rogol saya lah. Tapi tu la kan, kudrat lelaki nak banding dengan kudrat wanita insan yang lemah bak kata Rohana Jalil.
Tapi tapi tapi at least saya tau jugak la cemana nak menepis.
Agi idup agi ngelaban kata orang Sarawak #tibatibasangatko

Bila dah habis program ni, adalah acara persembahan dan penyampaian sijil.
Tapi saiyang masa tu saya takde kat Malaysia ni ha. Time tu saya kat Hong Kong.
Maka tak dapat lah join kawan-kawan lain di majlis penutup ini. Tengok gambar kat whatsapp je lah sob sob.

Balik dari Hong Kong terus roger Jasmadi aka Coach untuk collect sijil.
Terima kasih semua tenaga pengajar yang bersabar mengajar kakak ostajah yang kaki keras kejung nak tendang pun asyik la terbengkok bengkok kaki.
Teruskan menjaga keselamatan kami kakitangan B** tau.

Awas korang kalau macam-macam dengan kakak ostajah ya.
Wacaaaaa…