Blog Maya Dot Com

Ganu Kiter : Aziz Satar

Dari Kuala Terengganu kami exit masuk Chukai sebab nak singgah makan kat Warung Aziz Satar. Sebab ramai nau nau yang dok cerita pasal warung ni, tu yang nak jugak jugak nyinggah tu. : : Yaya dan nasi buburnya. Jua ABC : : : : Saya lapar jadi mari makan nasi : : : : Pelbagai celup tepung jua ada di sini : : : : Ambik ketam dan udang : : Dan wajib-wajiblah kita mencuba satar & otak-otak. Macam-macam jenis…

Ganu Kiter : BTB, Roti Paung & Turtle Alley

Tak dapat bergambar di Turtle Alley sebab hujan, kami terus ke BTB Dynar Lekor nak cari keropok. Ni pun tempat yang famous jugak dalam internet, tu yang gigih jugak mencari ha. : : Q boleh tahan panjang : : : : Saya beli sos keropok lekor comel ni : : : : Beli bungkus untuk makan dalam kereta.  Tapi rasanya tak kena kat tekak saya lah  hmm.. : : Misi diteruskan dengan mencari kedai menjual Roti Paung. Yang ni macam…

Ganu Kiter : Restoran Air Buah Pior & Pasar Payang

Malam tu keluar dinner kat Restoran Buah Pior. Macam ada 2 kedai yang lebih kurang tau, tapi saya pergi yang saya jumpa kat internet. Katanya ni kedai yang terawal la berunsurkan air buah ni kat KT. Lokasi jangan tanya sebab saya sendiri pun pening ehehe. : : Yang diorder : : : : Penambah perasa : : : : Inilah dia air buah pior nya.  Predict? Hmm biasa biasa je kot? : : : : Yaya order Laksam. Saya order…

Ganu Kiter : Masjid Kristal & Warung PokNgoh

Singgah Masjid Kristal untuk solat. Dekat je dari jeti naik cruise tadi, nak jalan kaki pun boleh. Tapi motip lah pulak nak berjalan kan. Lawalah Masjid Kristal ni. Suka tengok. Cuma cuma cuma, tak berapa user friendly. Tempat wuduk jauh kat luar dan lepas tu kena jalan laluan luar nak ke dalam masjid. Dalam tempat wuduk tu pun lecak-lecak berair takde tempat proper nak pakai tudung balik. Kira dah basah-basah muka, basah-basah kaki, terus kena pakai tudung dan stokin. Tempat…

Ganu Kiter : TTI River Cruise

Tunggu punya tunggu takde pun orang River Cruise tu call, so saya ajak je la Encik Z pegi kat sana. Cross sikit je dari Taman Tamadun Islam tu. Terus gi kat kaunter tanya. Ok katanya dia akan masukkan dalam list pukul 12.30 tengah hari nanti. Sementara menunggu tu pergi la kat tempat makan depa, kan dapat voucher berapa ringgit tah tadi tu konon nak beli air la. Sekali budak kat tempat air tu kata voucher tu untuk food sahaja. Drinks…

Ganu Kiter : Taman Tamadun Islam

Destinasi pertama kita hari ni ialah Taman Tamadun Islam yang terkenal di Kuala Terengganu ini. Tiket saya beli sekali pakej dengan River Cruise. RM38 dewasa. RM25 kanak-kanak dan warga emas. Yang River Cruise tu kena bagi nama dengan nombor handphone. Nanti bila dah ada kapalnya depa akan call panggil. Macam tak bersistematik lah pulak kan. Masa beli tiket tu jugak kaunter akan bagi macam ala-ala paspot gitu. Dalam tu ada info pasal masjid-masjid yang ada dalam Monument Park ni. Dalam…

Ganu Kiter : Masjid Terapung, Restoran Lempeng & Nasi Dagang Kak Pah

Terus bergegas ke Masjid Tengku Tengah Zaharah atau juga dikenali sebagai Masjid terapung untuk solat dan melawat kawasan. Kitorang park kereta kat belah belakang. : : Terror Opah snap gambar ni. Kelihatan Mommy begitu kurus sekali, walaupun hakikat adalah sebaliknya: : : : Kenapa tu buat muka tu : : Lepas solat baru perasan yang laluan panjang nak ke masjid tu sebelah depan. Terus lah jalan sebab nak bergambar kan. : : Dah kenapa kau Normaya boleh tak perasan kasut…

Ganu Kiter : Kedai Kopi Hai Peng & Kompleks Noor Arfa

Plan nak pergi Kuala Terengganu ni dah agak lama jugak sebenarnya. Dan plan asal nak lajak ke Pulau Perhentian. Tapi masa sembang-sembang dengan Mama tengok Mama macam berminat je nak ikut, so takpelah, postpone dulu pergi Pulau Perhentian tu. Kita jalan-jalan kat Kuala Terengganu je dulu. Gembirakan hati orang tua dulu lebih afdal, tak gitu? Dan niat asal jugak nak stay 3 malam sebab saya memang ambik cuti lama. Tapi dapat resort B** 2 malam je. Memang la boleh je…

Bisik Pada Langit

30 September ikut Encik Z pegi wedding kawan dia. Actually kawan B** cuma saya tak kenal sangat akak ni. Encik Z kata kena pegi jugak sebab kahwin anak akak ni yang first Encik Z tak pegi, so kali ni kena pegi jugklah sebelum kena bebel. Tempat kejadian di Dewan Siti Hadijah di Seri Kembangan sana. Usai wedding terus singgah rumah Kaklong jap jumpa anak-anak saudara. Alang-alang dah ada area sana kan. Lepas tu keluar pergi The Mines, konon nak nonton…

11 Zulhijjah

AidilAdha ke 2 merangkap 11 Zulhijjah, 2 September. Hari Sabtu Mama & Yaya nak balik Taiping dah. Kenapa tak balik hari Ahad? Tiket train habis. Pastu menggeram sebab Isnin kan cuti. Kalau tau balik Isnin je. Tiket banyak huhu. Tapi macam saya pernah cerita sebelum ni, kadang tak rasa sangat pun duduk jauh sebab selalu jumpa jugak. Anggap macam Yaya duduk asrama je lah. Walaupun nak kena anggap tu dari dia sekolah rendah lagi hehe. Dari KL Sentral ajak Encik…

AidilAdha 2017

Panjang cuti Hari Raya Haji kita tahun ni kan. 5 hari terus. 31 Ogos – Hari Kemerdekaan 1 September – Hari Raya Haji 2 September – Sabtu 3 September – Ahad 4 September – Cuti Peristiwa Sukan SEA Nak nak pulak cuti sekolah ha. Raya sakan la kan especially yang kampung kat Pantai Timur sana. Boleh la balik kampung lama ye tak. Selalunya kan cuti Raya Haji ni sehari je. Raya Haji tahun ni saya kat KL saja. Pertama kali…

Page 3 of 27012345...1020...Last »