Blog Maya Dot Com
Jeju, Korea : The Introduction

Jeju, Korea : The Introduction

Assalammualaikum semua! Mesti korang ternanti-nanti update cerita Korea ni kan kan kan? Jangan tipu. Tak baik. Dosa. Walaupun blog saya ni blog sendu, tapi saya percaya still ada silent reader yang dah bertahun baca blog saya ni masih setia di sini. Terima kasih banyak-banyak tau korang. OK jom kita mulakan travelogue South Korea saya sekeluarga. Saya bahagikan pada 2 bahagian la. Jeju dan Seoul. Berkematu jari jemari nak habiskan entry Korea ni. Setakat entry ni ditulis pun, saya baru habis…

SM Convent Taiping FRIENDS Musical Concert

Ingatkan kat sekolah rendah je Yaya aktif gitu gini, ni kat sekolah menengah pun sama ha. Yaya masuk group tarian untuk program konsert kat sekolah ia. FRIENDS Musical Concert namanya. Buat kat Dewan Srikandi, SM Convent Taiping. Konsert ni diadakan sebab nak kutip dana untuk projek sekolah camtu la. Saya bertolak petang Sabtu sebab dari pagi memang Yaya busy. Ceritanya ada 3 sesi konsert ni ha. Mama pergi belah petang, saya pergi belah malam. Sampai TLJ dalam pukul 7 malam.…

Hari Apresiasi Kecemerlangan & Graduasi Tahun 6 SK Convent Kota 2016

Cerita bulan November tahun lepas, baru nak update sekarang. Korang rasa?? Hiks. Sorry Yaya. Ceritanya sebab nak combine video segala, tu yang cam malasnyerrrr. Gambar pun campur aduk dari handphone dan GoPro. Nak memilih tu cam Aduh Saliha sungguh. Tapi sekarang tengah visi menyelesaikan segala entry tertangguh, makanya marilah kita update jugak-jugak. 20 November 2016, hari Graduasi untuk pelajar tahun 6, SK Convent Kota, Taiping. Yaya kan Darjah 6. Wajiblah saya pergi. Lokasi kejadian di Hotel Seri Warisan, Taiping. Rasa…

Macha & Co

Saya dah lamaaaa gila tak makan makanan India. OK tak masuk yang saya pergi India tu la k? Maksudnya food India di Malaysia. Dulu masa zaman-zaman kat JSP dengan MyClear ada la jugak few times KSL bawak pergi makan kat Brickfields sana. Tapi sejak nikah dengan Encik Z, memang takde dah pergi sebab ia tak minat. Bila tengok KakTin update kat Facebook yang ia gi makan kat Macha & Co, apa lagi naluri kedaunpisangan saya pun meronta-ronta. Lalu paksarela mintak…

Happy Secretaries Day

Sempena Hari Setiausaha ni kami beberapa orang para para sakura sudah plan mau makan-makan bersama. Ajak ramai, tapi biasalah kan pasti ada je yang tak boleh join. Tinggallah kami 8 orang saja. Makan kat Dinar Matahari je, tapi bila letak kat Facebook ramai ingatkan kat hotel. Hiks. : : Kedondong asam boi dan air suam demi menjaga kesihatan dan kelangsingan tubuh badan yang jauh dari langsing pun : : : : Ada promosi sambal udang petai. Biasa-biasa saja : :…

Pencen Itu Pasti

Pencen Itu Pasti ni ayat Abang Sly kat komen Facebook saya. Tapi macam seram pulak kan. Macam mati itu pasti. OK ni last kisah Abang Sly pencen. Tak habis-habis ceritanya ya hehe. Sebab Abang Sly ni baik. Tu yang beberapa entry tentang dia saja. Ikut official date nya 30 April last day ia. Tapi ia habiskan cuti, so 20 April hari tu last day lah. Kitorang decorate department simple-simple. Buat makan-makan simple-simple gak. : : Dah nak habis makan baru…

Goodbye To The Tie

After a lifetime of work, our colleague has hang up his hat No more endless toil, but now it is endless joy His retirement is here at last And he is dancing as he leaves We have the pleasure of inviting you to a luncheon in honour of our very loyal employee. Don’t forget to block your calendar. Hope to see you there. : : Kak Aida yang tak duduk diam : : Lokasi kejadian Farewell Lunch untuk Abang Sly…

Farewell Trip Abang Sly Part II

Malam tu siap-siap lepas Maghrib keluar dinner. Kami ke Aroma Ikan Bakar. Rasanya last saya makan masa percutian keluarga tahun 2014 dulu. : : Abang Mohd Noor & Kak Gee pilih apa yang nak dimakan : : : : Inilah yang dipilih.  Ketam, pepahat, sotong, siakap : : : : Sukanya tengok ikan warna merah tu. Dan bawal tu pulak besaqnya! : : : : Ikan Jenahak ni pun kemain la besarnya. Tapi takut tengok mata ia : : :…

Farewell Trip Abang Sly Part I

Sly ni nama panggilan mesra kat office. Nama betulnya Rosli. Sejak dari saya masuk RSA memang orang panggil ia Sly, so saya pun zass jelah panggil Abang Sly. Tapi dia tak biasakan diri dia abang pun. Ia sebut I je. Abang Sly ni workstationnya berdepan sebelah kiri saya. Depan sebelah kanan is Hakim. So memang saya rapat dan mesra jugak la dengan Abang Sly ni. Hari Jumaat selalu dia akan belikan breakfast nasi lemak kat saya. Bila ada problem ke,…

Orchird Sapphire Cafe & Boutique

Orchird Sapphire Cafe & Boutique ni letaknya di Changkat Jering. Kalau orang Taiping tau lah kan pasar Changkat Jering tu. Haa belakang tu je la. Tak pasti sama ada cafe ni baru ke dah lama. Sebab saya pun baru tau. : : Baju dan seluar yang dijual. Harga? Kat Kenanga murah banyak kot huhu : : Saya pakai punjabi sut beli kat India tu. Tapi seluar ia macam mengecut la. Terus jadi singkat. Dah la kedut seribu. Memang takleh pakai…

#OpahNormahTurns62

Selain cuti sekolah, kebetulan minggu cuti sekolah ni birthday Mama. Jadi wajiblah kita pergi makan-makan memandangkan semua ada, lagi best lah kan. Tempat makan saya gak la yang cari. Orchird Restaurant. Ni pun tengok dari Facebook Kak Hani. Maceh Kak Hani! : : Dah mintak orang restoran deko simple-simple : : Sebab dah pre-order kan, so semua food diservekan on time. Takyah nak tunggu lama. : : Saya share dengan Yaya set Shell Out tu : : : : Puas…

Janaview Condotel @ Taiping Golf Resort

Cuti sekolah bulan Mac hari tu tak sempat nak plan ke mana-mana sebabnya Adil & Kaklong pun tak dapat nak decide. Mama pulak taknak turun KL. Dan kebetulan Yaya ada program kat sekolah. Tapi semua memang pakat nak balik Taiping lah. Untuk tidak mengecewakan anak-anak, saya book lah satu bilik kat Janaview Condotel @ Taiping Golf Resort. Pastu semua pun sama nak ikut. Yerlah, jom. Saya book via booking.com. Harga bilik RM168. Kalau ikutkan macam memahal jugak la. Tapi what…

Vietnam Roll & Lontong Darat @ Taiping

Nampak Kak Hani letak Vietnam Roll dalam Facebook ia. Katanya kawan dia yang buat. Fuhh terliur terus. Memang dah lama saya teringin ringin nak makan Vietnam Roll nih. So bila nampak Kak Hani post kan tu, apa lagi, teruslah saya pm tepi ia. Lagipun saya memang nak balik Taiping minggu tu. So tanya gitu gini, terus place order. Sehari lepas tu, Kak Hani postkan pulak gambar Lontong Darat. Pun katanya kawan ia yang buat. Sekali lagi saya pm tepi, kata…

Page 3 of 24212345...1020...Last »