Semarang : Gulai Kepala Ikan & Shopping

Seterusnya, hari pun dah tengah hari, perut pun dah lapar. Pak Purwanto tanya nak makan apa, I mintak la dia rekemen. Dia kata jom pergi makan gulai kepala ikan. Wow. Terus terbayang kari kepala ikan. Nama kedai ni Gulai Kepala Ikan Pak Untung.

Rupanya gulai tu bukan gulai macam kita kat Malaysia ni. Gulai tu ialah sup hehe. Tapi sebab I memang suka makan benda-benda berunsurkan sup ni, so sokay je lah. I ambik sup ikan kakap. Nasi putih & terung goreng. Simple je kan, tapi sedappppp. Masy makan nasi goreng. Makanan kat kedai ni memang semua berunsur ikan dan seafood.


: : Es Jeruk Kelapa. Ni terpaling favourite everytime I pergi Indonesia : :

Usai makan, Pak Purwanto bawak kitorang pergi kedai Lumpia sebab I nak beli lumpia bawak balik Malaysia. Beli yang frozen, nanti balik Malaysia tinggal goreng je lah. Dorang akan tanya bila flight kita, nanti diorang akan hantar kat hotel, sebab nak prepare lumpia ni fresh. Bagus bukan?

Ada set yang combine 4 flavour iaitu original, kambing, ikan dan ketam. I ambik yang set tu lah so boleh rasa semua flavour. Ada kejadian kelakar jadi kat sini. I dengan Masy kalau travel berdua memang jenis bajet dan cheapskate sikit. Masa nak order-order lumpia ni, I tengok Masy beli macam boleh tahan banyak. I terfikir dalam hati, banyak pulak duit perempuan ni. Selalu ke main teragak-agak nak membeli. Total dia beli lebih kurang RM60 camtu la.

Lepas settle beli, masa dalam kereta nampak Masy termenung. I dah agak dah, ni mesti salah pertimbangan dan perkiraan masa beli lumpia tadi ni. Telahan I betul. Lepas tu mula la keluar ayat-ayat kesian si Masy tu. Lawak la masa ni, tapi seperti biasa, hanya kami berdua yang mengerti hiks.


: : Ada jual mochi gak. Tapi I lupa lah kena I tak beli. Kenapa kita tak beli eh, Masy? : :


: : Kalau tak sempat pergi yang kat kota, boleh singgah beli kat airport. Dorang ada kedai kat situ jugak : :

Lepas tu singgah kat kedai souvenir saja nak cuci mata dan cari ole-ole kot ada yang berkenan dan murah. Tak plan nak beli apa sangat pun sebab tak check in bag, plus dah selalu travel ni kan, dah tak rasa sangat dah nak membeli sebenarnya. Serius.


: : Comel gila nama coklat-coklat ni. Nah sapa tengah galau, tengah stress, tengah nak move on, boleh beli ya : :