Blog Maya Dot Com

1 Syawal @ Semanggol & Asam Kumbang

Pukul 12 tengah hari camtu siap-siap gerak nak pegi beraya rumah Maklong kat Semanggol. Saya pernah cerita dulu, kalau raya kat Taiping memang rumah Maklong je lah yang utama dituju lepas arwah Tok dan Tokwan meninggal dunia. Esok-esok mokata Maklong pun dah takde, hmm memang takde arah dah nak dituju. : : Oleh sebab lupa nak salam minta maaf kat rumah tadi, so salam kat rumah Maklong je lah : : : : Gelongsor legend ni : : : :…

1 Syawal di TLJ

Last saya raya kat Taiping tahun 2013. So selepas 4 tahun, baru lah beraya semula di Taiping. 2014 kat Jasmine. 2015 kat Jasmine. 2016 kat KSU (rumah sewa). InsyaAllah kalau panjang umur tahun depan raya kat KSU, rumah sendiri pulak. Amin. : : Menu raya kita : : : : Anak dara teman Opah gi solat raya : : : : Aisya yang sibuk nak tolong isi duit raya tapi tak reti : : Gambar bersalam-salaman raya dengan pelbagai kerenah…

Ramadhan Part 4

Lepas Yaya balik Taiping saya dah takde dah beli lauk masak memasak ni. Sahur dengan berbuka main-main je. Makan apa yang terasa nak makan. Kira takde beria dah. : : 24 Ramadhan. Lepas berbuka lite lite, pergi makan kat Nasi Ayam Chee Meng : : : : Teh O RM2.50. Mahal kan huhu : : : : Pergi Jalan TAR nak cari anak tudung. Nampak fake dUCk Alhambra. Kakak punya beli online pun tak sampai lagi masa ni, dah ada…

Ramadhan Part 3

: : Tolong ayah potong sosej sebab depa nak bersahur dengan Spaghetti Carbonara.  Saya tak puasa masa ni, so Mommy nak tidurrr : : : : Cuti Nuzul Quran. 17 Ramadhan. Hantar Yaya balik naik ETS : : : : Dapat biskut dan air milo dalam train : : Saya patah balik ke KL hari yang sama jugak. Train pukul 5 petang tak silap. Oleh sebab saya tak puasa, dapatlah saya makan nasi ulam Mama untuk lunch. Hati Ibu kan..…

Swensen’s

16 Ramadhan. Lepas berbuka lite-lite, terus ke Sunway Putra Mall. Konon nak makan sushi, tapi bulan Ramadhan ni diorang buat buffet lah pulak. So taknak. Saya suggest makan kat Swensen’s sebab dedua pun tak pernah makan kat sini. : : Macam biasa, drinks 2 saja. Saya minum air masak jerr : : : : Yaya punya : : : :Saya rekemenkan Encik Z makan ayam cornflakes ni. Sebab saya dah pernah makan dan saya rasa sedap : : : :…

Shopping Part 2

Lepas sesi Batik Painting kat MAG, saya dengan Yaya pergi Sri Rampai. Nak tempah baju untuk Aidil Adha. Kelas ke idok, Aidil Fitri belum lepas dah tempah baju Aidil Adha. Hiks. Pergi kat tailor biasa saya tu lah, Kak Min. Kenapa tak jahit sendiri macam dulu? Mesin jahit saya dah arwah dan tak kuasa dah nak beli baru. I got no time u know. Sekarang ni masa makin mencemburui. Ni dapat update blog ni pun dah kira beruntung tau. Yaya…

Batik Painting @ MAG

15 Ramadhan. Saya register Yaya masuk program Batik Painting dekat MAG, Sasana Kijang. Saja lah bawak dia keluar buat aktiviti sikit. Kesian jugak cuti sekolah tak buat apa, tak ke mana. Dah bulan puasa kan, nak buat cemana. Tapi ok la, jimat duit tak yah gi jalan hehe. : : Lukisan dan corak yang boleh dipilih : : : : Wakil MAG tunjuk demo : : : : Yaya pilih wau : : : : Siap! : : : :…

Rumah Tamu Datin Halijah

Hari-hari pergi balik kerja memang lalu depan Rumah Tamu Datin Halijah ni. Tengok buffet RM50 dewasa. Tapi di hari kejadian iaitu 11 Ramadhan, ada promo RM40 dewasa. Tanya Encik Z nak tak bawak Yaya berbuka kat sini. Dia kata OK, so ke sanalah kami. 5 minit je pun dari KSU. : : Jubah saya tu Kak As bagi, dari Mekah/Madinah sana : : Saya syak tokey tempat ni orang Johor kot. Sebab depa bukak radio Johor. Tau lah kan Johor…

Simple Life with Girlfriends

Ini pulak cerita 28 April 2017. Dah plan nak lunch dengan My Girlfriends seminggu awal. Tapi di hari kejadian Hasin mc, Naza pulak kena kerja waktu lunch. Sob sob sob. Tinggal la kami 4 ketul sahaja. Saya drive pergi SPM. Ada la lot parking kosong betul betul dekat entrance. Tapi ada pulak kereta yang park melintang lalu. So kena beberapa kali reverse ke depan reverse ke depan. Bila dapat masuk parking je semua cam ‘Woooo hebatlah Maya’ Kah kah hebat…

PJ & JKR

Memenuhi 2 jemputan kenduri kahwin pada 6 Mei 2017. Jemputan pertama saya ke PJ dulu. Adik Ita kahwin. Gi awal so orang tak ramai lagi. Ada lauk tempoyak daun kayu. Dapppp! Pengantin perempuan tak sampai lagi pun masa ni. Yer la baru pukul 12 lebih kot. So bergambar dengan kakak pengantin je lah. Bagusnya la haih Ita ni, adik kahwin pun jemput kawan-kawan. Saya ni nasib la adik sorang je, dah kahwin pulak tu hehe.. Lepas tu singgah ke Dewan…

Housewarming IDD

Salam 4 Syawal! Saya tau ramai yang cuti hari ni kan kan kan. Seperti tahun-tahun sebelumnya, saya memang jarang cuti lepas raya ni. Hari ni pun kat office out of 35 staff, 8 orang je yang kerja termasuk saya. Kak As pun ada dalam bilik nun ha. Oleh sebab saya kerja, jadi blog pun kena kerja lah. Walaupun mungkin takde yang baca, tapi takpelah. Nowadays semua pun mobile kan? Dan sapa yang kerja, meh gimme 5! #teamkerjadihariraya Tapi 3 hari…

Ramadhan Part 2

Kita sambung sembang-sembang Ramadhan Part 2 pulak yer. Seperti caption di bawah. Pastu ketam pun macam kering dan agak berbau. Memang terpaksa blacklist buat masa ini. Tunggulah kot 2,3 bulan lagi luka telah terubati, baru saya order balik ke cemana ke. : : Gambar ni je lah ada menunjukkan bukti beli Yong Tau Foo kat cafe office : : 14 Ramadhan bawak Yaya gi Bazar Ramadhan kat UTC Sentul. Saja lah bagi dia merasa pulak suasana Bazar Ramadhan kat KL…

Shopping Raya Part 1

Konon cadangnya lepas melepak kat The Garage tu, nak gi jalan-jalan kat Jalan TAR. Sian Yaya teringin. Memang dah masuk pun depan Sogo tu, cumanya kereta banyak dan gigih nak cari parking. Saya sebenarnya masa tu ngantuk nau-nau. So saya cakap dengan Yaya, takde parking ni jom la balik. Menyirap je Encik Z. Yaya pun dah murung. Sebab boleh je pun kalau nak pusing cari parking. Tapi sebab i is mengantuk tu yang ajak balik. I is kenot ok. Kalau…

Page 3 of 24412345...1020...Last »