Lombok : Terima Kasih Lombok!

Hari terakhir di Lombok.
Bangun pagi pagi dan pergi breakfast kat bawah.


: : Breakfast disediakan : :


: : Comel plis telur ni. Jadi gemuk : :


: : Life is about trusting your feelings, taking chances & finding happiness : :

Lepas makan bergambar kat sekitar kawasan hotel.
Punyalah panas berdenting.



Flight balik pukul 12.15 tengah hari.
Dalam pukul 10 pagi van dah siap sedia nak hantar kami ke airport.
Takde nak check in luggage apa kan, so memang banyak masa lah.


: : Bandara International Lombok : :


: : Baru lagi airport ni. Tak sampai 5 tahun lagi : :


: : Lombok International Airport (LIA) : :

LIA ni besar boleh tahan jugak.
Kalau korang tak sempat nak beli ole ole kat luar, kat airport ni banyak kedai kedai jual souvenir.
Saya sempat jugak beli brooch mutiara.
Selain susu kuda liar, mutiara juga amat terkenal di Lombok ini.


: : Lepak kejap kat Coffee Bean : :


: : Pekena ice blended dan chicken pie di Coffee Bean : :


: : Open already. Tapi……. : :

Elok kitorang dah pun dilepaskan untuk boarding, tiba tiba ground staff Air Asia mintak semua masuk balik dalam tempat menunggu.
Tak tau la apa jadi tapi macam kecoh kecoh jugak la.
Tambah kecoh bila nampak a group of engineering staff mengadap tayar kapal terbang.
Dengar sok sek kata tayar depan kapal terbang ni pecah.
Aduhh..

  
: : Ingat sekejap je, tapi tunggu punya tunggu, 2 jam lamanya. Ramai dah berbaring tertidur tidur dah. Saya dengan Encik Z pun sama huhu : :


: : Jurutera dan juruteknik masih mengadap tayar kapal terbang : :


: : Selepas 2 jam…. : :

Tipulah kalau tak rasa risau dan berdebar debar.
Takut lah kalau jadi apa apa kan.
Tapi kalau takut pun nak buat macam mana, kena lah naik jugak bila dah diarahkan naik.
Katanya masalah dah dapat diatasi.
Diatasi cemana tu tidaklah diberitahu.
First time kot saya pengalaman flight delay sampai 2 jam.Tapi takpelah, biar lambat asalkan selamat. Kan?


: : Ada sepasang couple warga emas Cina ni dengan selambanya jalan pegi tanya kat staff Air Asia apa masalahnya. Ada jugak yang dok selfie sambil gelak gelak. Saya memang tak ah. Risau kot : :


: : Kapal terbang perlahan lahan bergerak meninggalkan Lombok : :


: : Oleh sebab flight delay sampai 2 jam, jadi perut pun dah berkriuk kriuk. Lalu orderlah maggie : :


: : Boleh lah mengalas perut untuk 3 jam perjalanan kita ini : :

Alhamdulillah dalam jam 5.30 petang selamat mendarat di KLIA2.
Tak menyempat nyempat terus pegi Midvalley sebab nak nonton filem London Has Fallen.
Nak sangat nonton sebabnya dulu Olympus Has Fallen tu saya ada nonton jugak.
Tapi lepas lepas nonton tu eh eh macam menyampah pulak.
Asal jahat je Muslim. Asal nak bom je Muslim. Pffttt..

Eh nanti saya buat rumusan tentang Lombok k?

Lombok : ZMax D Hotel Praya Lombok

Untuk malam terakhir di Lombok ni, saya book ZMax D Hotel Praya Lombok.
Saya book via booking.com dengan harga RP390,951 untuk 1 malam.
Hotel baru ni.
Saya pilih untuk stay kat hotel ni sebabnya jarak ia ke airport cuma 5km.
Kalau naik kereta dalam 10 minit dah sampai dah.


: : Bogo tolong turunkan barang kami. TQ Bogo. Kamu memang baik. Tak habis habis dipanggilnya Encik Z, Tuan. Ya Tuan. Benar Tuan : :

Bogo ni ramah tamah jugak.
Seronok layan ia bersembang.
Nanti saya share kan apa yang kitorang sembangkan eh.


: : Selain lokasi nya yang terletak berdekatan dengan airport, saya memilih hotel ini jugak sebab ianya menyediakan free airport transfer : :

Hotel ni baru sebulan beroperasi tak silap saya.
Baru lepas perasmian minggu sudahnya.
Bau pun memang bau simen kayu lagi haa.


: : Reception : :


: : Lobi : :


: : PC & wifi : :


: : Swimming pool masih dalam proses penyiapan. Rasa sebulan 2 baru boleh guna kot : :


: : Mengapakah tiada tingkat 4? Jeng jeng jeng… Berhantukah? Nak naik kena touch kan card bilik. Makanya insya Allah orang sebarangan tak bisa lolos ke bilik : :


: : Laluan ke bilik. Kitorang dapat bilik nunnnn jauh di hujung sana : :


: : Pintu kayu yang macam tak siap je nampaknya. Taktau la meman gini konsepnya atau nanti nak dispray warna : :


: : Bilik yang sederhana besar. Tu nampak ada comot tompok tompok cat kat meja kiri tu. Lantai pun ada rasa berpasir : :


: : Katil : :


: : Air mineral dan toiletries : :


: : Kettle, kopi dan teh jua ada : :


: : TV : :


: : View dari bilik : :


: : Toilet : :


: : Shower : :


: : Selipar : :


: : Almari dan peti besi. Serius bau kayu ni kuat sungguh : :


: : Go Away, kami laki bini nak beradu : :

Letih betul rasa badan. So lepas mandi tukar baju apa semua, kami berdua mendodo kan diri.
Bangun bangun dalam pukul 9 malam camtu kot.
Perut lapar. So turunlah cari makan kat cafe bawah.


: : Tempat makan ia besar dan selesa. Yang penting kitorang berdua je yang ada hehe : :


: : Ala Carte Menu : :

: : Apple Juice RP20,000 : :

: : Spring Chicken RP55,000 : :

: : Deep Fried Gura RP75,000.  Total makan RP181,500 : :

Hotel ni sesuai untuk korang transit kalau sampai Lombok tengah malam, atau waktu nak balik tu flight pagi.
Oleh sebab hotel ni baru sangat lagi, so kita bagi time la untuk diorang improve, k?