Blog Maya Dot Com

Seoul Garden, Poplook & DipnDip

Hari Ahad sebelum AidilAdha kami keluar 3 beranak gi jalan-jalan. Yaya terima Anugerah Kecemerlangan Kokurikulm (AKK) Peringkat Negeri Perak 2016 dibawah kategori Murid Cemerlang Kokurikulum – Sekolah Rendah Perempuan. Jadi dia request mintak nak makan kat Seoul Garden. Ok boleh, kita mintak Ayah belanja hehe. Gi Seoul Garden kat Setapak Central, yang terpaling dekat. Lepas tu terus pegi The Curve. Ada 2 sebab utama. First nak pergi butik Poplook! Korang yang rajin shopping online mesti tak asing lagi dengan nama…

Singgang Warisan

: : Sabtu, 10 September 2016, Yaya whatsapp gambar pagi pagi kata diorang dah otw ke KL. Yey! : : Macam biasa jemput diorang kat KL Sentral. Kali ni tak balik KSU tapi terus ke LEP. Janji nak jumpa dengan Kaklong sefamily kat Restoran Singgang Warisan. First time saya makan kat sini. Restoran lain banyak tutup, aterr Isnin nak AidilAdha dah kan. : : 3 Layer Tea tu saya punya : : : : 3 Layer Tea dah habis minum,…

Takziah EZA

5 September dapat whatsapp dari Ernie bagitau yang abah ia kritikal. Jantung berhenti dan guna mesin bantuan pernafasan. Masa tu dalam pukul 1.15 tengah hari. Dalam pukul 5 petang Ernie inform kata abah beliau dah meninggal dunia. Inalillah.. Takziah Ernie Zuraida. Semoga roh arwah Pakcik Abdul ditempatkan bersama orang yang beriman di sisiNya. Amin. Tengah malam tu jugak Ernie sekeluarga ambik flight balik KL. Transit kat Muscat dan sampai KLIA pukul 8 malam tak silap. Memang tak sempat nak jumpa…

Untuk 3 Hari

Dah macam tajuk filem pulak ha Untuk 3 Hari hehe. Kisahnya dalam beberapa minggu lepas 3 hari berturut-turut saya pegi Sunway Putra Mall (SPM). Ni kalau management SPM tau ni mau diorang bagi standing ovation hehe. Hari pertama pergi makan dengan KakTin & KakGee kat Teh Tarik Place. Ni kali ke 2 rasanya saya makan kat sini. Memasing macam nak makan lite lite. : : Saya order Susu Halia Ais. Sedap plissss. Dah la gelas besar. Puas minum : :…

Z Turns 37 : Terima Kasih CSR & SP!

: : Kan dah kata. Ada je la idea bila anak dapat handphone mak nya : : Lepas mandi manda, pusing cari tempat makan. Malas nak fikir pepening, so decide nak tapau nasi ayam je kat Nasi Ayam Tat. Walaupun ada kenangan pahit dengan nasi ayam tat ni, tapi takpelah, yang sudah tu sudah lah. Marilah kita mulakan hidup yang baru. Saya pun dah maafkan awak 🙂 : : Encik Z nak try Radix Fried Chicken. So tapau ayam di…

Z turns 37 : The Carnivall

Macam mana ke saya tau tentang The Carnivall ni? Kisahnya masa kat Jasmine lagi, saya kemas-kemas rumah jumpa 1 buku pelancongan Malaysia. Dalam tu ada la tulis waterpark yang ada kat Malaysia ni. Ternampak lah The Carnivall. Lalu cakap dengan Encik Z, nanti bebila jom pergi bercuti kat Sungai Petani. Itulah ceritanya. Saya lupa nak snap waktu operasi huhu. Tapi tak silap bukak dalam pukul 10 pagi. Tutup 7 malam. Tu harga tiket The Carnivall. Kami ambil yang selepas pukul…

Z Turns 37 : Tamadun Tertua di Asia Tenggara

Berjarak 20km dari Tanjong Dawai tadi, letaknya Tapak Arkeologi Sungai Batu, di mana di sinilah letaknya Tamadun Tertua di Asia Tenggara, yang telah diisytiharkan oleh 5 pakar arkeologi yang mewakili lima tamadun utama dunia. Dengan pengisytiharan tersebut akan membantu melancarkan usaha ke arah menjadikan Kompleks Arkeologi Sungai Batu sebagai Tapak Warisan Dunia. Fuhh.. kagum kagum. Antara penemuan paling besar dan terpenting di Sungai Batu setakat ini, melibatkan monumen ritual di Tapak Sungai Batu 1 (SB01) yang telah pun disahkan secara…

Z turns 37 : Tanjong Dawai

: : Kalau dapat handphone kat anak, ini je lah kerjanya : : Kami meneruskan perjalanan ke Tanjong Dawai. Ambil masa dalam 25 minit gitu. Mama memang dah tak sabar nak gi Tanjong Dawai. Katanya selalu dengar kawan-kawan ia je yang pergi, so dia geram sebab tak sampai-sampai. Kiranya macam pucuk dicita ulam mendatang la saya ajak pegi ni hehe. Meriah gak la macam-macam kami borong. Lepas memborong, duduk pekena Mee Udang sambil menghadap view Pantai Merdeka diselangseli angin sepoi…

Z turns 37 : Candi

Kalau masa masuk muzium rasa meremang bulu roma, kali ni rasa nak gosok-gosok mata pulak. Sebelah muzium ni merupakan tapak pelbagai candi! Candi tau. Bukan candu. Sama macam arkeologi, selalunya candi candi ni kat Indonesia je. Candi Prambanan, Candi Borobudur. Kali ni dapat tengok sendiri depan mata candi kat Malaysia, rasa wow sangat. Saya memang dah pernah baca tentang Lembah Bujang ni, cumanya semata-mata nak pergi sini macam tak berapa relevan pulak. Makanya ni dah alang-alang sampai ke Sungai Petani,…

Z turns 37 : Muzium Arkeologi Lembah Bujang

Pagi yang tak berapa pagi bangun pergi breakfast. Walaupun macam malas sebab nak kena naik buggy/drive, tapi rugi la kan dah bayau memahal ni. : : Breakfast kat tempat sama dinner semalam : : Food spread biasa-biasa aje. Takde la kategori sedap meletup tapi bolehla untuk ditelan. : : Telur separuh masak + susu panas. Favourite! : : Masa tengah makan nampak ada orang dok bergambar. Tengok tengok oh, Dato Aliff Syukri Terlajak Laris tu haa. Depa ada tour/promosi kat…

Z Turns 37 : Birthday Dinner @ Sayang Restaurant

Rehat-rehat sekejap kat apartment, terus sesiap nak pergi swimming. Leceh sikit la sebab swimming pool letaknya kat lobi reception tadi. Saya, Yaya & Mama gerak dulu naik buggy. Encik Z kata dia nak lena kejap. Sampai kat swimming pool, budak yang jaga tu kata tshirt Yaya tak boleh bawak masuk air. Eh tshirt Mama pun sama. Sebab katanya tu kain cotton. Boleh bawak mandi kain jersey saja. Saboo je la akak. Sib baik jugak budak tu baik hati bagi pinjam…

Z Turns 37 : Cinta Sayang Resort

Awal bulan Jun hari tu, 3 hari lepas saya balik dari Perth, kami 4 beranak pergi bercuti-cuti ke Sungai Petani. Masa bagitau Kaklong nak gi Sungai Petani tu dia tanya ‘ada wedding ke?’ Haa mesti ramai gak taktau yang kat Sungai Petani tu ada tempat best jugak untuk jalan-jalan kan? Ayuh follow saya! Bertolak dari Taiping 3 Jun, dalam pukul 11 pagi camtu. Terus je menuju ke Cinta Sayang Resort, Sungai Petani. Sampai sana dalam pukul 1.30 tengah hari dan…

Page 20 of 268« First...10...1819202122...3040...Last »