Phuket, Thailand : Big Bee Farm & Wat Chalong Temple

Tempat ke 4 ialah Big Bee Farm. Sekentut je dari tempat cashew nut tadi tu.
Sendu sangat ok tempat ni. Sunyi sepi je.
Tapi sebab free of charge kita masuk je la tanda kawasan.

Masuk-masuk je kan, ada sorang lelaki cina tua tegur kitorang, tanya kitorang dari mana.
Bila kitorang kata dari Malaysia terus dia kata dia pun orang Malaysia.
Orang kampung KakTin ni. Alor Setar. Pastu dia follow kitorang jalan.
Saya jalan kat depan, Encik Z kat belakang dengan dia. Sekali saya toleh tengok dia tengah pegang tangan Encik Z. 2 kali saya toleh. Anyononyonyo sweet sangat ni jalan pegang tangan. Rasanya maybe dia owner tempat ni kot.

Kecik je tempat ni. Saya ingatkan ada la macam tempat nak tengok lebah ke apa, tapi tak kelihatan pula. Macam more to bahagian jual menjual je.
Ingat lagi dulu pun pernah pergi tempat lebah camni dekat Chiang Mai dengan Masy.
Situ pun krik krik sangat tau. Nasiblah ada Kak Na yang beli produk madu masa tu, kalau tak pekerja tu macam taknak lepaskan kitorang keluar dari bilik demo tu.


: : Sarang lebah : :


: : Rice cracker with honey : :

Sampai ke sudah lelaki tua tu dok follow kitorang. Nak belek barang dan snap gambar pun rasa tak selesa. Dia ajak gak masuk bilik demo madu tu, tapi saya awal-awal dah tepis kata nak pergi tempat lain pulak. Kalau tak mau tersangkut lama kena dengar penerangan segala. Saya pergi tempat aiskrim, pastu dia bersuara ‘Beli aiskrim saja pun boleh”
Saya ambik aiskrim mango terus suruh Encik Z bayar. Lepas beli aiskrim tu baru la orang tua tu tak follow kami dah. Sabar je lah.


: : Dap dap dap : :

Perjalanan diteruskan ke tempat yang ke 5 iaitu Wat Chalong atau juga dikenali sebagai Wat Chai Tararam. Temple yang terkenal di Phuket ini.
Setiap temple kan ada sejarahnya tersendiri. Korang boleh baca kat SINI. Saya dah tak rajin nak kupas macam dulu kala huhu.

: : Ada 5 ke 6 temple kesemuanya belakang tu : :

Sampai-sampai ada bunyi mercun kuat gila ok. Tanjat gegirl.
Datangnya dari tempat ala-ala busut di bawah ini. Bila siasat tengok, macam orang beli mercun pastu mintak orang yang in charge bakar kan, sebagai konon kepercayaan depa membuang segala badi-badi jahat dan malang gitu lah.


: :  Bertabahlah anjing melihat tuannya sampai senget-senget pinggang nak snap gambar girlfriend : :


: : Bunga kemboja lukisan di lantai : :


: : Rasa macam saya di awangan pulak kan dalam gambar ni : :

Phuket, Thailand : Rang Hill & Cashew Nut Factory

Destinasi ke 2 ialah Rang Hill iaitu look out view point.
Boleh nampak view Phuket dari atas bukit gitula.


: : Phuket City : :
: : Ni ada restoran kalau nak lepak-lepak minum sambil layan view. Tapi kami takde la minum-minum pun, nak berkejaran ke tempat lain pula : :

Destinasi ke 3 ialah Cashew Nut Factory yang terletak di Methee.
Tempat ni ialah tempat pengeluaran produk cashew nut secara besar-besaran.
Ada kilang dan kedai jualan. Tapi selain cashew nut ada jugak produk lain.
Tapi main product nya ialah cashew nut lah. Yang dah dipelbagai dan divariasikan flavournya.

: : Cashew nut gergasi kat luar kedai : :


: : Ada air teh o disediakan untuk pelanggan. Blur pulak gambar ni hmm : :

Takdelah besar sangat ruang dalam ni. Ada 2 bahagian. 1 memang fokus untuk cashew nut. 1 lagi tempat jualan produk lain.
Yang kat bahagian cashew nut tu ada banyakkkkkk jenis-jenis cashew nut yang dah dipelbagaikan perisa. Ada coklat, cili, caramel, garlic, butter dan macam-macam lagilah.
Ada free tester. Kebetulan saya dengan Encik Z memang tengah lapar, kitorang ngaplah semua jenis tester tu. Siap repeat 2 kali. Rupanya perbuatan kami itu diperhatikan oleh salah seorang pekerja. Dia datang dekat dan tanya “Can I help u?”
Elehh takyah nak help sangat la. Kitorang nak try test rasa je la. Bukan nak makan free. Padahal memang nak makan free pun haha


: : Garlic ni sedappppp sangat! : :


: : Harga boleh tahan mahal jugak sebenarnya. Tengok yang salted tu THB220. Lebih kurang RM25. Tapi cashew nut memang mahal kan? : :


: : Ni yang baru nak diproses : :


: : Proses mengupas kulit : :


: : Natural with skin. Geli pulak tengok skin gitu : :

Lepas tu belek-belek produk kat bahagian lagi satu tu.  Yaya kirim Dried Mango. Ada 2,3  jenis gak kat sini. Saya ambik 2 jenis sekali.

: : Ada tester gak. Kita rasa la semua : :


: : Keropok, roti semua ada. Kalau tengok dan korang rasa teringin, beli je lah. Takut takde jual kat tempat lain kan : :