Blog Maya Dot Com

LIS

4 September hari jadi Lynda. Selain dari Ernie, birthday Lynda memang saya ingat tanpa perlu notification dari Facebook 🙂 Saya wish dalam whatsapp. Lepas tu borak-borak nak jumpa bagai, biasalah kan dengan keadaan masing-masing sekarang, bukan senang nak jumpa. Lynda tanya Khamis free tak. Dia cuti, so boleh lah jumpa kejap. Lynda turun KL dan kitorang jumpa kat Kupang je. Tak boleh nak bawak pergi cafe sebab Lynda bawak anaknya Chacha. Lynda, sahabat yang saya kenal dari seusia 16 tahun.…

BNM Annual Dinner 2017

Acara 2 tahun sekali kembali lagi. Tahun ni takde Family Day, jadi adalah Annual Dinner. Seperti biasa, takde aral melintang, kami suami isteri pegi je lah. Memula macam dah sentap tau sebab kena pergi malam kedua. Actually saya tak kisah pun malam ke berapa, tapi sebab malam pertama artis jemputannya, Awie. Malam kedua pulak, Amy Search. I want Awie! I don’t like Amy. Nasib baik la Kak Zai tak kisah nak tukar. Rasanya dia ingat jasa saya dulu kot. Kisahnya…

Durian McFlurry

Hari tu kan sibuk fenomena Durian McFlurry Mcdonalds. Amboi fenomena kata kau Normaya. So saya pun tak ketinggalan lah nak try. Pegi-pegi asyik stok takde la, mesin rosak lah, tunggu lagi 1 jam lah. Fedap lah sis lalu tidak menaruh harapan lagi. Pastu terbaca komen Suapi kat Facebook kata kt Mont Kiara still ada lagi. So dengan penuh semangat ajak la Encik Z pegi sana. “Aiskrim durian dah takde stok, Kak” Sob sob sob.. sedih. Lalu up lah status di…

Pattaya, Thailand : Kap kun kap

Hari terakhir di Pattaya. Kan buffet breakfast sampai pukul 12 tengah hari kan, jadinya saya cadangkan pada Masy supaya kita makan lewat. Boleh la menampung perut lama sikit. Kang breakfast awal sangat kang cepat pulak laparnya. : : Makan nasi gaul-gaul letak telur. Dengan sup tomyam : : : : Susu penuh krim : : Sebelum turun makan memang dah pack kain baju apa semua, so naik bilik just tunggu masuk waktu solat Zohor, lalu sekalian solat. Biasalah kan patut…

Pattaya, Thailand : Sekitar Hotel

Balik bilik tengok ada towel bentuk angsa pulak. Olololo omey omey angat nih. Mandi, solat rehat apa semua sambil bincang-bincang nak buat apa sat g. Lepas bincang gitu gini so ok lah, nak jalan-jalan sekitar hotel je. Ikutkan dalam itinerary nak pergi Walking Street. Situ tempat happening la ada pasar malam la apa semua. Tapi setiba-tiba kitorang macam malas sebab kat sini takde tuk tuk yang motosikal tu. Takut pulak nak naik yang jenis mini van tu. : : Flipper…

Pattaya, Thailand : Wat Phra Yai

Kalau ikut dalam itinerary asal, nak pergi Wat Phra Ryai ni last day, iaitu keesokan harinya. Tapi memandangkan ada masa lagi, so Masy kata ayuhlah kakak kita habiskan semua hari ni. Esok boleh bangun lambat bersantai-santai. Hmm.. baiklah. Wat Phra Yai yang juga dikenali sebagai Big Buddha Hill merupakan salah satu tarikan pelancong di Pattaya. Ia juga merupakan kuil Buddha yang terbesar di wilayah Chobunri di Thailand. Kuil ini menjadi pilihan penganut agama Buddha untuk datang berdoa dan memohon hajat.…

KB

Assalammualaikum dan selamat pagi semua.. Kita hold kejap entry Pattaya yer (asyik hold je bila nak siap entry lain ntah ler) Sebab hari ni saya bercuti. InsyaAllah pagi ni flight saya ke Kota Bharu, Kelantan. Naik Malindo kat Subang Airport. Nervous dan excited sebab ni first time nak pergi Kota Bharu. Saya pernah pergi Kelantan lamaaaa dulu masa hantar Adil sambung study kat IKM Pasir Mas. Rasanya masa tu tahun 2001 tak silap. Eh pernah gak pergi Dabong dengan Apau,…

Pattaya, Thailand : Floating Market

Seterusnya, kami ke Floating Market. Dekat je pun dengan Love Art Park tadi tu. Masa mula-mula tersilap hantar tadi dia hantar kat entrance lain. Yang ni dia hantar entrance lain pulak. Bayaran masuk untuk 2 orang THB200. Lepas convert dalam RM38 camtulah. Kena tukar tiket yang dibeli online kat kaunter. : : Kena cop kat tangan macam masuk club. Tapi cop pun ala ala segan mati tak mahu : : : : Kelihatan bendera Malaysia di situ : : :…

Pattaya, Thailand : Love Art Park Part I

Kitorang dah bagi itinerari perjalanan pada Mr Nat kata nak pergi Love Art Park dulu, lepas tu baru Floating Market. Sebabnya plan nak terus lunch kat Floating Market tu. Tapi Mr Nat ni pegi Floating Market dulu pulak dahh. Lepas tu bila kitorang sebut Love Art Park, dia tergaru-garu kepala tak paham. Dah la asyik repeat Love And Park. Pastu Masy bagi nombor telefon Love Art Park tu, Mr Nat call tanya direction jalan apa semua. Katanya dia pun tak…

Pattaya, Thailand : Lunch, Masaj & Dinner

On the way nak ke Mini Siam tu tadi saya memang ada ternampak ada kedai makan halal. So lepas keluar je dari Mini Siam saya pun bagitau la Mr Nat tu. “We want to eat. I saw halal restaurant just now. You u-turn” “Go back?” “No, u-turn, u-turn” “Ok ok go back” Yang saya ingatkan dia nak go back hotel. Rupanya go back tu u-turn la cuma memasing silap pemahaman. Lepas u-turn tu haaa ‘there there the restaurant’ Matiklah cakap…

Pattaya, Thailand : Mini Siam

Sepatutnya destinasi kedua hari ini ialah The Bottle Museum. Berbekalkan segugus alamat di tangan, Mr Nat pun drive lah mencari di manakah lokasi The Bottle Museum ni. Sampai-sampai tengok eh macam kilang kayu ke perabot camtu lah. Ikut address betul dah tu. Lalu Mr Nat pun turunlah bertanyakan orang sana sini. Masuk-masuk kereta “No hep no hep” Dah apa pulak no hep ni. Berbekalkan skill komunikasi kakak yang tak seberapa ni, try lah translate. “Don’t have?” Ya ‘no hep no…

Page 2 of 26812345...1020...Last »